נתוני התעסוקה החזקים ליוני העלו את הציפיות להאצה בצמיחה ברבעון השני על רקע זה אין פלא שהציפיות מפתיחת עונת הדו"חות השבוע גבוהות בניגוד לשוק המקומי, הירידות באפיק הקונצרני בעולם מתונות ואין פתיחת מרווחים מעל ממשלתי
האם ירידת שיעור האבטלה בארה"ב לרמה הנמוכה ביותר זה כחמש שנים עשויה להביא את הפדרל ריזרב להעלות את הריבית מוקדם יותר משהוא עצמו העריך רק לפני שלושה שבועות? זו כנראה אחת הסוגיות המרכזיות שיעלו על סדר היום של שוקי המניות והאג"ח בארה"ב בתקופה הקרובה. עונת הדו"חות הכספיים הרבעוניים, שתפתח השבוע בוול סטריט, עשויה במידה רבה לתת קריאת כיוון, מאחר שלפחות לפי שעה צופים אנליסטים כי זו עומדת להיות עונה טובה (בכל זאת לא כדאי למהר לרתום את העגלה לסוסים לפני פתיחת העונה – זכרו איך ברבעון הראשון כולם צפו אפס צמיחה, במה שהתבררה בסופו של דבר כעונת דו"חות טובה).
חדשות טובות משוק העבודה
דוח התעסוקה לשוק האמריקאי הצביע על כך שביוני נוספו 288 אלף משרות חדשות, לעומת צפי של 210 אלף. גם אפריל ומאי עודכנו כלפי מעלה. המשמעות היא רצף של 5 חודשים שבהן תוספת המשרות היתה גבוהה מ-200 אלף ובממוצע מתחילת השנה קצב יצירת מקומות העבודה עומד על 231 אלף, %19 יותר מב -2013. המגמה הזו מרמזת כי אחרי שברבעון הראשון כלכלת ארה"ב התכווצה ב -%2.9, ברבעון השני עומד כנראה להיות תיקון דרמתי. אחרי פרסום נתוני התעסוקה, יש כבר אנליסטים שמעריכים כי נתוני הצמיחה ברבעון השני עשויים לזנק אף ל-%4. אם כך יהיה, סביר מאוד שהשוק יתחיל לצפות להקדמת מועד העלאת הריבית. כתוצאה מקצב יצירת המשרות, שיעור האבטלה ירד ביוני ל%6.1, לעומת %6.3 במאי. שיעור השתתפות נשאר ללא שינוי %62.8, למרות שבפעמים האחרונות כששיעור האבטלה ירד היה זה במקביל לירידה בשיעור ההשתתפות. אגב, גם באירופה נרשמה ירידה באבטלה אבל המספרים אחרים לגמרי. שיעור האבטלה באירופה ירד במאי ל -%11.6, לעומת %11.7. זה אמנם השיעור הנמוך ביותר זה כשנה וחצי, אך בקרב הצעירים שיעור האבטלה עדיין גבוה מאוד, %22.3.
ריבית? בכל זאת לא תשתנה בקרוב
בנוסף לנתוני התעסוקה, בארה"ב פורסמו נתונים טובים גם לשוק הדיור (עלייה של %6 במכירות בתים בתהליך, לעומת צפי של %1.5) וכן זינוק במכירות רכבים ביוני ל -17 מיליון – הרמה הגבוהה מאז אמצע 2006. מדד מנהלי הרכש ירד במאי ל -53 נקודות, אבל עדיין מעל 50 נקודות (רמה המציינת התרחבות). מדד מנהלי הרכש למגזר השירותים עמד על 56 נקודות.
נתוני המקרו החזקים בארה"ב לא גורמים בינתיים לבנק המרכזי לשנות את עמדתו. בנאומה בשבוע האחרון בכנס IMF, שבה ג'נט ילן וחזרה על המסרים שהשמיעה בהחלטת הריבית לפני שלושה שבועות. בשורה התחתונה, היא לא רואה צורך לשנות את מטרות המדיניות המוניטארית (תעסוקה ויציבות מחירים). גם באירופה דבק נגיד הבנק המרכזי מריו דראגי בעמדתו, לפיה הריבית בגוש היורו תישאר קרוב ל-%0 לתקופה די ארוכה. בשוודיה הפתיע בשבוע האחרון הבנק המרכזי בהורדת ריבית של %0.5 על רקע חולשה בפעילות הכלכלית המקומית. הריבית ירדה ל-%0.25.
מבין הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם, הראשון שכנראה יעלה ריבית יהיה הבנק באנגליה, שמפגינה את סימני ההתאוששות
החזקים ביותר. בולט במיוחד סקטור הנדל"ן שם, כאשר המחירים בלונדון עלו בשנה האחרונה בכמעט %26. ההערכה היא כי
העלאת ריבית באנגליה תהיה ברבעון הראשון של 2015. ובעוד שבעולם המפותח אין צפי לשינוי הריבית בקרוב אך מתפתחת ציפייה להקדמת ההחלטה לשנות אותה מעלה, גם בשוק המקומי הולכות ודועכות הציפיות להורדת ריבית. אם לפני שבוע גילם שוק המק"מ ציפייה של כ -%50 להורדת ריבית במהלך הרבעון הבא, כעת ירדו משמעותית ציפיות אלו. מק"מ לשנה נסחר
בתשואה כמעט זהה לריבית בנק ישראל (%0.72).
הגורם המרכזי שעשוי להשפיע על בנק ישראל להוריד ריבית הוא המשך תיסוף השקל. מאז החלטת הריבית האחרונה התחזק
השקל ב-%0.4 מול סל המטבעות. בשבוע האחרון חזר בנק ישראל להתערב בשוק המט"ח ורכש כ -600 מיליון דולר.
מה עושים השבוע?
1. מניות – עונת הדו"חות שמתחילה השבוע תקבע את הכיוון
נתוני התעסוקה הטובים ליוני בארה"ב העלו את השווקים לשיא רגע לפני יום העצמאות בארה"ב (ביום שישי לא היה מסחר). דאו ג'ונס חצה את רמת 17 אלף הנקודות ו-S&P500 הגיע ל-1985 נקודות. בנוסף לנתוני המקרו, גם ההתבטאויות של ראשי הבנקים המרכזיים בארה"ב ובאירופה שתמכו בריבית נמוכה לאורך זמן סייעו לשוק להמשיך לעלות.
השבוע (ביום שלישי) תחל עונת הדו"חות הכספיים בארה"ב – גורם נוסף שעשוי לשמש מאיץ לעליות על רקע הציפייה ששיפור נתוני המקרו יבוא לידי ביטוי גם בדו"חות וגם בנתוני הצמיחה לרבעון 2. הצפי המעודכן לעונת הדוחו"ת הקרובה הוא צמיחה של כ-%3 בהכנסות ועלייה של %5 ברווח. בשני הרבעונים הבאים כבר צופים בשוק חזרה לצמיחה דו-ספרתית ברווח (לראשונה מאז הרבעון השלישי של 10.9% :(2011 ברבעון השלישי ו -%11.9 ברבעון הרביעי, אך לרוב הציפיות האלה מתעדכנות ככל שמתקרב המועד.
אחרי הירידות לפני שבועיים, בשבוע החולף חזרו גם השווקים באירופה לעלות. יורוסטוקס 50 עלה ב-%1.32 בשבוע האחרון, לא רחוק מהשינוי ב-S&P500. אחרי העליות של התקופה האחרונה באירופה, עודכנה ההמלצה שלנו לחשיפה למניות באירופה ממשקל יתר למשקל שוק (כ -%25 מתיק המניות הגלובלי). ארה"ב, שממשיכה להפגין את הביצועים הטובים יותר, מהווה כמחצית מתיק המניות בחו"ל.
שוק המניות המקומי מתפקד בשבועות האחרונים פחות טוב מהשווקים בחו"ל. להערכתנו, יש עדיפות לחשיפה למניות הכבדות יותר בתקופה זו. אנו ממשיכים לשמור על נתח גדול מהתיק המנייתי בשוק המקומי, מאחר שברמות המחירים הקיימות בשוק, הבאות לידי ביטוי בין היתר ברמות המכפילים, השוק המקומי זול יותר משווקים אחרים בעולם.
2. אג"ח קונצרני – הפיזור לחו"ל ממתן תנודתיות
בדומה לשוק המקומי, גם בעולם רשם האג"ח הקונצרני ירידות. אך בניגוד לישראל, בשווקים המפותחים הירידות היו דומות לירידות באג"ח הממשלתי, כך שהמרווחים נשארו כמעט ללא שינוי. בשוק המקומי הירידות בקונצרני היו חדות יותר, כך המרווחים מהאג"ח הממשלתי נפתחו.
ההמלצה שלנו מהשבועות האחרונים לטייב את התיק (כלומר לנצל את העליות כדי להקטין חשיפה לדירוגים הנמוכים ולהגדיל בדירוגים הגבוהים יותר) השתלמה. הירידות החדות יותר בשבוע החולף היו בדירוגים הנמוכים יותר – תל בונד צמודות ותל בונד שקלי ירדו %0.6, בעוד שתל בונד תשואות ירד %1.3. תל בונד מאגר ירד %0.7. בתל בונד 60 המרווח נפתח מ -%1.15 ל -%1.3, בעוד שבתל בונד תשואות המרווחים נפתחו מ-%3.5 .4.2%-ל אנו עדיין דבקים בהמלצה שלנו לטיוב התיק – עכשיו אפילו יותר מבעבר, כי התשואות בדירוגים הגבוהים כבר גבוהות יותר. בנוסף, כחלק מניהול הסיכונים הכולל אנו ממשיכים
להמליץ להקצות נתח מהחשיפה לאפיק זה לחו"ל.
3. תיק השקעות – תשואה שוטפת וניהול סיכונים
הפערים מול עקום התשואות בארה"ב, שהצבענו עליהם כאן בשבועות האחרונים החלו להיסגר במידה מסוימת בעקבות הירידות באפיק הממשלתי. בדומה לעולם, גם בשוק המקומי בחלק הארוך הירידות היו מתונות יותר מאשר בחלק הקצר והבינוני. למרות הירידות האחרונות, ההנחה שלנו היא שירידת המחירים בשוק האג"ח בשבועות האחרונים מהווה תיקון למגמה ארוכת הטווח של עליות המחירים בשוק זה בשנתיים האחרונות, ולא מעבר לכך. על רקע זה, לא מן הנמנע שנמשיך לראות מימושים באפיקים אלה בתקופה הקרובה – תופעה סבירה לאחר העליות מתחילת השנה.
להערכתנו, הריבית הנמוכה תמשיך לתמוך באפיקים המסוכנים יותר (מניות) ולכן ההשקעה באפיקים אלו סביר שתעצים את תשואת התיק לאורך זמן. מנגד, החשש שמלווה את השווקים בהתייחס לשווקי האג"ח מוגזם לטעמנו. האג"ח יכול להמשיך ולהתממש, אך רמת הריבית הנמוכה, לצד עקומי תשואה תלולים יחסית ולצד אינפלציה נשלטת ימנעו מהתשואות לעלות באופן חריג ולא מוגבל.