מאקרו.
מעבר להפתעה בתוספת משרות חדשות אשר עלתה ל-288 אלף לעומת הציפיות ל-215 וירידה בשיעור האבטלה ל-6.1% בלי שינוי בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה, נציין בהמשך עוד מספר נקודות חשובות.
ירידה בשיעור האבטלה בארה"ב ללא גידול בהשתתפות בכוח העבודה מצמצמת היצע עובדים מבלי שמצטרפים למחפשי העבודה אנשים שנמצאים מחוץ לשוק העבודה לאחר שאיבדו מזמן את המשרה או לא עבדו כלל. הריבית הנמוכה ותוכניות ההרחבה המוניטאריות למיניהן של הבנק המרכזי לא יועילו להחזיר את המבטלים הכרוניים למעגל התעסוקה, אלא רק צעדי הממשלה ולכן שיעור האבטלה ימשיך לרדת מהר יותר ממה שצופה ה-FED, מה שצפוי להגביר לחצים לעליית השכר.
למרות שיפור ניכר בשוק העבודה, גם לפי נתוני התעסוקה האחרונים, השכר הממוצע בארה"ב עולה בינתיים בשיעור יחסית נמוך של כ-2% בלבד בשנה. הסיבה לכך קשורה לעובדה שבשנים האחרונים הענפים בעלי שכר נמוך יחסית מייצרים הרבה יותר משרות מאשר בשנים 2005-2007 לפני המשבר. לעומת זאת, הענפים בהם השכר יחסית גבוה, מייצרים פחות משרות מאשר לפני המשבר.
יחד עם זאת, הנקודה החשובה היא לא רק השכר הממוצע, אלא סך השכר במשק המשולם לעובדים. גם האצה בתוספת המשרות "הזולות", כפי שמתרחשת לאחרונה, תוביל לעלייה בסך השכר המשולם במשק האמריקאי ולגידול בצריכה.
לפי תפיסת המשקיעים, אם אין לחצי שכר אז גם האינפלציה לא צפויה להתחזק יותר מדי, מה שיכול לאפשר נוכחות בו זמנית של ריבית אפסית ושיעור אבטלה נמוך. אולם, גורם אינפלציוני יכול להימצא מחוץ לשוק העבודה. לאחרונה ניכרת עלייה מהירה באשראי הצרכני. קצב העלייה של האשראי הצרכני עשה קפיצה מתחילת השנה ויתכן שגם הוא אחראי על עלייה בסביבת האינפלציה שניכרת בחודשים האחרונים בארה"ב.
שיעור האבטלה בארה"ב כבר ירד לרמה של 6.1% שהייתה חזויה ע"י ה-FED רק בסוף השנה. למרות הירידה המהירה בשיעור האבטלה, חוזי הריבית מגלמים שקיים סיכוי של כ-50% בלבד שריבית ה-FED ביוני 2015 תהיה גבוהה יותר מאשר הריבית הנוכחית.
אולם, אילו משרות חודשיות ב-12 החודשים הקרובים יצמחו באותו קצב שהיה ב-12 החודשים האחרונים של כ-207 אלף משרות, שיעור האבטלה ירד בעוד שנה ל-5.3%.אילו תוספת המשרות תעמוד על קצב של כ-230 אלף משרות, כמו בחצי השנה האחרונה, האבטלה תרד קרוב ל-5.0%.
הנתון הכלכלי החשוב ביותר שהתפרסם באירופה בשבוע שעבר היו התפתחויות באשראי הבנקאי. לפי הנתונים של ה-ECB, חל שינוי חיובי במגמה כאשר האשראי הצרכני צמח בחודש מאי בקצב גבוה יותר מאשר בחודש שעבר וקצב התכווצותו של האשראי העסקי פחת לעומת החודשים הקודמים. שיפור באשראי הבנקאי מהווה מרכיב חשוב מאוד לכלכלה האירופאית בה המגזר העסקי מתבסס בעיקר על המקורות הבנקאים. יחד עם זאת, מדובר רק בסימנים ראשוניים ומתן אשראי ע"י הבנקים עדיין מתנהל בקצב מאוד נמוך.
שיפור באשראי הבנקאי באירופה מתחיל להתרחש באיטיות עוד לפני שהבנק המרכזי הפעיל את התוכנית הייעודית של מתן הלוואות לבנקים במטרה להגביר אשראי בנקאי, עליה הודיע לפני חודש.
שווקים.
בהיעדר השפעה של גורמים אחרים, ההתפתחויות בארה"ב ממשיכות להיות הטריגר העיקרי שמניע את השוק המקומי. המתיחות הביטחונית בזירה המקומית כבר מזמן לא מטרידה אף אחד ובשבוע שעבר השקל המשיך להתחזק בעוצמה רבה בלי לעצור לרגע, למרות ההתפתחויות.
יש לציין שחלה עלייה משמעותית במחזורי המסחר בשוק המט"ח, בעיקר של המשקיעים המקומיים, אך גם הזרים. המחזורים הגיעו לפני שבוע לשיא מתחילת השנה.
בניגוד להתנהגות בשנה האחרונה, על אף התחזקות השקל ששוב שבר שיא ביחס לסל המטבעות, תשואות האג"ח הקצרות והמק"מ עלו ומשקפים הפחתת הסיכוי להורדת הריבית.
רכישות המט"ח ע"י בנק ישראל שכנראה הסתכמו ביותר מחצי מיליארד דולר בשבוע שעבר לא בלמו התחזקות השקל. יש לציין שבשבוע שעבר היו עוד מספר בנקים מרכזיים שפעלו להחלשת המטבע:
קונצרני.
הביצועים החלשים של האפיק הקונצרני נבלמו במקצת לקראת סוף השבוע.
המרווח הממוצע של האג"ח בדירוג AA כמעט הגיע לממוצע של ארבע השנים האחרונות, תקופה בה התרחשו משברים לא פשוטים אשר הובילו לעלייה משמעותית במרווחים (ראו תרשים מעלה).
המרווח הממוצע בדירוג A עלה מעל הממוצע של השנה האחרונה, אך הוא עדיין נמוך משמעותית מהממוצע של ארבע השנים האחרונות.
לפיכך, אנו מוסיפים להמלצה להגביר את החשיפה לאג"ח בדירוג AA.
במיוחד בולטת עלייה במרווחי הבנקים. כעת גם המרווחים של כתבי התחייבות עלו לרמה אטרקטיבית יחסית.