עיקרי הדברים:
1. בנק ישראל הותיר גם החודש את הריבית על כנה ברמה של 0.75%, וזאת חרף נתוני המאקרו השליליים והורדת הריבית באירופה. אנו ממשיכים להאמין כי עד סוף השנה או בתחילת 2015 לכל המאוחר נשוב לראות תהליך של העלאות ריבית, בהתאם לנתוני המאקרו.
2. נתוני מאקרו מעורבים בארה"ב כאשר מצד אחד נרשמה התכווצות של 2.9% בפעילות ברבעון הראשון בהשוואה לרבעון המקביל ב-2013, אך מצד שני מדדי הנדל"ן והצריכה מצביעים על גרף חיובי.
3. באירופה נרשמת מגמה מעורבת גם כן. הכלכלות של גרמניה ובריטניה ממשיכות להוביל את אירופה ולהציג צמיחה חיובית ושיפור בשוק התעסוקה. גם בקרב יתר מדינות אירופה נרשמת מגמה חיובית, על אף נתוני מאקרו מעורבים בחודשים האחרונים. הריבית באירופה צפויה להישאר נמוכה עוד זמן רב, בניגוד למדינות רבות בעולם, ביניהן ארה"ב, ישראל ובריטניה.
4. המתיחות הגוברת בגדה עשויה להעיב על השוק הישראלי בטווח הקצר. יחד עם זאת המשך פעילות בעצימות נמוכה ותוך שיתוף פעולה עם הרשות תתקבל בברכה ולא תוביל לתגובה של השוק.
5. בהתאם להערכות שפרסמנו לפני מספר חודשים הבנק האירופאי המרכזי פועל בנחישות לעודד צמיחה ולמנוע דיפלציה ביבשת. הורדת הריבית ל-0.15% ולראשונה ריבית שלילית על פקדונות הנם חלק מתוכנית רחבה שתכלול בהמשך גם הרחבה כמותית אירופאית.
6. המתיחות באוקראינה ממשיכה להעיב על המסחר בשווקים. סנקציות כלכליות הדדיות עשויות להעיב את הכלכלה האירפאית והעולמית. בנוסף, הגזרה העירקית התעוררה עם השתלטות ארגוני טרור על ערים בעירק ועליית מחירי הנפט. לכך עשויה להיות השפעה כלכלית גלובלית.
7. אגרות החוב הממשלתיות ממשיכות לנוע קדימה על רקע הריבית הנמוכה, הנזילות הגבוהה בשווקים והיעדר האלטרניבות. יחד עם זאת מומלץ לצמצם סיכונים בדרך של הורדת המח"מ.
8. מדד הפחד (VIX) שהומצא ע"י פרופ' דן גלאי (יו"ר סיגמא בית השקעות) בשנות ה-80 נסחר ברמות נמוכות גם בישראל וגם בארה"ב. המשמעות היא כי הפעילים בשוק לא צופים לירידות שערים בטווח של חודש-חודשיים קדימה.
המלצות עיקריות:
1. מומלץ לצמצם מח"מ לטווח של 3-3.5
2. חשיפה מניתית ברמה גבוהה אך לא מקסימלית מחשש למימושים בשווקים ואפשרות לניצול הזדמנויות. חשיפה מומלצת של כ-90% מהמדיניות.
3. אג"ח קונצרני סביב דירוג A אחרי בחינה סלקטיבית של הנייר ושימת דגש מיוחד על מרווח הסיכון והתשואה לפדיון.
4. הגדלת רכיב ריבית משתנה בתיקים.
5. הסטת רכיב מהתיק לנזילות וכניסה להנפקות וניצול הזדמנויות בשוק.
סיכום שבועי לשוק ההון 22.06.14-26.06.14
כללי
הנתון המרכזי אשר השפיע על השווקים העולמיים השבוע היה נתון הצמיחה של הכלכלה האמריקאית לרבעון הראשון. התוצר המקומי הגולמי (GDP) בארה"ב ירד במהלך הרבעון הראשון ב-2.9% אחוזים לעומת הרבעון המקביל, ההתכווצות החדה ביותר מאז הרבעון הראשון ב-2009. הנתון התקבל בהפתעה מסוימת מפני שההערכות הראשוניות עמדו על התכווצות בכלכלה האמריקאית אך ב-1% בלבד. ההתכווצות בתוצר נבעה בעיקר בצמצום בהוצאות הצרכנים על בריאות. הנתון התקבל כאמור בסנטימנט שלילי בשווקים העולמיים.
בנק ישראל הותיר השבוע את הריבית על רמה של 0.75, בהתאם לציפיות. הוועדה המוניטרית ציינה מספר סיבות התומכות בהותרת הריבית על כנה וביניהן מדד המחירים לצרכן אשר בטווח הקצר עלול לרדת מתחת לגבול התחתון של היעד, אך בטווחים ארוכים יותר צפוי להגיע קרוב למרכז היעד האינפלציוני, הנתונים הריאליים המראים כי המשק ממשיך לצמוח בקצב מתון והפחתת תחזית הצמיחה עולמית בעקבות הנתונים החלשים המגיעים מארה"ב. בנוסף, תחזית הצמיחה בישראל עודכנה ל-2.9% ב-2014 ו-3% ב-2015. הלמ"ס הודיע כי שיעור האבטלה עלה בחודש מאי בשתי עשיריות האחוז ל-5.9%.
מדד ה-PMI של HSBC ומרקיט בסין הציגו נתונים מעודדים בנוגע לפעילות הייצור במדינה. המדד עמד במהלך חודש יוני על 50.8 נקודות וזאת לעומת הערכות קודמות שעמדו על 49.7 נקודות. הקריאה הנוכחית מצביעה על צמיחה בפעילות הכלכלית במדינה ומהווה חדשות מעודדות בנוגע למדיניות הנוכחית של הממשלה בסין אשר הודיעה שתעשה את מרב המאמצים, כולל באמצעים מוניטריים ופיסקאליים, לצמוח לפי היעד הממשלתי קרי ב-7.4% בשנה הנוכחית.
שער הדולר ירד השבוע לרמתו הנמוכה ביותר זה 3 שנים, 3.432 שקל לדולר, על רקע הותרת הריבית על כנה. יש לציין כי הדולר לא נחלש רק לעומת השקל וכי נתוני התוצר המאכזבים מארה"ב גרמו לדולר לרדת מול מרבית המטבעות בעולם. בנק ישראל רכש 300 מיליון דולר במהלך יום שישי, פעולה אשר העלתה את הדולר ב-0.1% אך הבנק אינו צפוי לעשות מהלכים יוצאי דופן בגזרת המט"ח ועל כן איננו צופים ששער הדולר יחצה בקרוב את שער ה-3.5 שקל לדולר.
ארה"ב
נשיא הפד בסנט לואיס, גיימס בולארד, נאם ביום חמישי והדגיש כי המשקיעים צריכים להיערך להעלאת ריבית בתום הרבעון הראשון של 2015. הוא הוסיף כי בטווח הארוך הריבית תחזור לסביבה של 4%. למרות נתוני התוצר המאכזבים בולארד מאמין כי המשק האמריקאי יצמח בשיעור שנתי של 3% ברבעונים הקרובים. מדד המחירים לצרכן המבוסס על צריכה פרטית, PCE, עלה ב-1.8% במאי לעומת החודש המקביל דבר אשר מעיד על התפתחות אפשרית בסביבה האינפלציונית.
למרות הנתון המאכזב שהעיד על התכווצות התוצר בארה"ב, חלק מנתוני המאקרו האחרים שפורסמו השבוע היו דווקא מעודדים. מדד מנהלי הרכש בארה"ב עלה לרמתו הגבוהה ביותר זה 4 שנים ועמד בחודש יוני על רמה של 57.5 נקודות וזאת לעומת הקריאה במאי שעמדה על 56.4 נקודות. הקריאה הנוכחית הייתה אף טובה מהתחזיות המוקדמות של האנליסטים שתחזיתם עמדה על 56 נקודות. בטחון הצרכנים בארה"ב זינק לרמתו הגבוהה ביותר בחודש יוני מאז תחילת 2008 לאחר שהאבטלה בארה"ב הגיעה לשפל של 6.3%. בנוסף, הסנטימנט הצרכני עלה לרמה של 82.5 נקודות בחודש יוני, עליה של 0.7 נקודות לעומת חודש מאי.
נתוני המאקרו השבוע בנוגע לנדל"ן בארה"ב היו מצוינים והם מראים על התאוששות בריאה ורציפה בתחום. מכירות בתים קיימים בארה"ב עלו בחודש מאי ב-4.9% ואילו המחיר החציוני של בתים קיימים עלה במהלך חודש מאי ב-5.1% לעומת החודש המקביל. מדד קייס-שילר, אשר בוחן את מחירי הבתים ב-20 ערים מרכזיות בארה"ב עלה במהלך חודש אפריל ב-1.1%.
בצד השלילי של נתוני המאקרו עמדו ההזמנות למוצרים בני קיימא ירדו במהלך חודש מאי ב-1%. ההוצאות לצריכה עצמית עלו בחודש מאי ב-0.2% בלבד וזאת לעומת תחזית של עליה בסדר גודל של 0.4% ואילו מספר תביעות האבטלה בשבוע שעבר ירדו ב-2,000 לרמה של 312 אלף דרישות.
אירופה
נגיד הבנק המרכזי הבריטי, מארק קארני, ציין כי שוק העבודה הבריטי עדיין דורש שיפור ואילו הצמיחה עדיין שברירית. קארני הוסיף כי העלאות הריבית אשר היו צפויות להתחיל ברבעון הרביעי צפויות להידחות. לדעתנו, הנגיד הבריטי יתקשה להעלות את הריבית לפני שארה"ב תצהיר על תחילת תהליך זה ובנוסף יש לקחת בחשבון את הליש"ט החזק אשר חצה השבוע את רף ה-1.7 ליש"ט לדולר.
מדד ה-PMI הכלל אירופאי, אשר מודד את היקף השירותים והייצור בגוש האירו, הגיע מצד אחד לשפל של חצי שנה ועמד בחודש יוני לרמה של 52.8 נקודות אך מצד שני הקריאה עדיין מצביעה על התרחבות וצמיחה בפעילות הכלכלית באירופה. בעקבות הנתונים מריו דראגי, נשיא ה-ECB אמר כי הצמיחה במדינות אירופה איטית ולא יציבה ואילו רמת הריבית תישאר נמוכה לפחות עד 2016.
בפילוח המדינתי ניתן לראות כי גרמניה ממשיכה את הצמיחה בפעילות שלה אך בקצב מתון מעט יותר. הקריאה בחודש יוני עמדה על 54.2 נקודות וזאת לעומת קריאה גבוהה יותר במאי אשר עמדה על 55.6 נקודות. לעומת זאת, חלה התכווצות נוספת בייצור בצרפת במהלך חודש יוני, כך עולה ממדד מנהלי הרכש של מרקיט. הקריאה בחודש יוני עמדה על 47.9 נקודות בלבד וזאת לעומת קריאה של 49.6 נקודות בחודש מאי. מגזר השירותים הגיע לשפל של ארבעה חודשים ועמד ביוני על 48.2 נקודות בלבד. קריאה מתחת ל-50 נקודות מצביעה על התכווצות בפעילות הכלכלית. בנוסף מדד בטחון הצרכנים
הצרפתי
ממשיך להעיד על חולשה, בעיקר בגלל שוק העבודה.
אג"ח ממשלתי
כאמור, הוועדה המוניטרית הותירה את רמת הריבית על 0.75% וזאת למרות שעקום המק"מ הראה על הסתברות של 50% לירידת הריבית. לאחר ההחלטה ביום שני, עקומי הריבית מגלמים כעת הסתברות קטנה אף יותר לירידת ריבית בחודשים הקרובים. בסיכום השבועי, התשואות באגרות החוב הממשלתיות ירדו השבוע, הן באפיק הצמוד והן באפיק השקלי. בעקבות נתוני המדד החלשים בתקופה האחרונה וההערכה בוועדה המוניטרית שהאינפלציה תגיע למרכז היעד רק בטווח הזמן הארוך אנו ממליצים להיחשף יותר לאפיק השקלי. ממשלתי צמוד 0323 עלה השבוע ב-0.3%, ממשלתי שקלי 0323 עלתה ב-0.41% ואילו ממשלתי שקלי 0142 עלה ב-1.91%. תשואת אגרת החוב האמריקאית ל-10 שנים ירדה השבוע עמדה ביום שישי על רמה של 2.53 כתוצאה מהחולשה בשוק המניות האמריקאי.
אג"ח קונצרני
שוק ההנפקות באג"ח הקונצרני ממשיך לבשר טובות לחברות אשר מעוניינות לנצל את סביבת הריבית הנמוכה. מרבית החברות אשר מנפיקות לאחרונה עוסקות בנדל"ן וזוכות לביקושים גבוהים במיוחד למרות הריביות הלא אטרקטיביות. יש לבחון כל הנפקת אג"ח בנפרד ולבדוק מה התזרים של כל חברה והאם יש לאגח בטחונות ושעבודים. כאשר המסחר תנודתי והתשואת ברמות שפל חשיבות ה-Bond Picking גבוהה אף יותר.
הסדר החוב בפלאזה סנטרס, אשר עוסקת בהקמת מרכזי מסחר ובידור במרכז אירופה, אושר ברוב של 92%. תשלומי הקרן למחזיקי האג"ח ידחו ב-3.5 שנים תמורת תוספת ריבית של 1.5% לשנה, אופציה לפרעון מוקדם בתרחיש של מכירת אחד מנכסי החברה ובנוסף 13.2% מהון המניות. אאורה, חברה יזמית בשוק הנדל"ן הישראלי, השלימה גיוס של 95 מיליון שקלים במכרז הציבורי בסדרה ח' שלה. בעקבות הביקושים הגבוהים הריבית הנומינלית ירדה מ-7% ל-6%. סדרה ח' של
אאורה
קיבלה דירוג BBB עם אופק חיובי ומובטחת בשעבוד ראשון. מישורים, חברת ייזום פרוייקטים ונדל"ן מניב, גייסה אף היא 44 מיליון ₪ השבוע כאשר הריבית נסגרה על 4.9% בלבד עקב הביקושים.
מניות
מדדי המניות ירדו בחדות באמצע השבוע כתוצאה מנתוני התוצר בארה"ב. מדד ת"א 25 ירד ביום רביעי מעל ל-1% וירד אל מתחת ל-1,400 הנקודות. מניות
בזק
והבנקים הובילו את הירידות במחזורים גדולים. ביום חמישי המדד נסגר על רמה של 1,384 לאחר ירידה נוספת של 0.31%.
שופרסל
הכריזה על היקף תכנית ההתייעלות שלה. במסגרת תכנית ההתייעלות תסגור החברה 15 סניפים, יצומצמו כ-65 אלף מ"ר של שטחים מסחריים ובנוסף תחל תכנית פרישה מרצון של עובדים ותיקים. עלות התוכנית נאמדת ב-200 מיליון שקלים אשר יעיבו על התוצאות הכספיות ברבעונים הקרובים. בעקבות הסיכויים הנמוכים לאישור הסדר החוב בצים מניית החברה לישראל הגיבה בירידות שערים חדות, בסיכום השבועי ירדה מניית החברה ב-6.85%. עם זאת במהלך יום שישי אושר הסדר החוב, 200 מיליון שקלים יוזרמו לחברה תמורת תספורת של 1.5 מיליארד שקלים בכפוף להסדר עם המדינה בנוגע למניית הזהב שברשותה.