יו"רית הפד רמזה שאין לשוק מה לדאוג מפני העלאת ריבית קרובה – ובמניות נרשמו שיאים
חדשים „ למה ירדו מחירי האג"חים הקצרים? „ מה צפוי בנק ישראל להחליט מחר (ב') „
בינתיים, מתחילה להתעורר בארה"ב השאלה אם העלייה באינפלציה נקודתית או מעבר לכך


במבט לאחור, נראה כאילו שוקי המניות הזמינו את הנאום של ג'נט ילן. היור"ית של הפד אמרה לאחר ישיבת ראשי הבנק המרכזי בשבוע החולף את כל מה שהיה חשוב למשקיעים במניות לשמוע: שהדבר היחיד (פחות או יותר) שמעסיק אותה זה התעסוקה, שעליות המחירים בנדל"ן ובמניות הן לא מחוץ לנורמה, שהאינפלציה אולי עולה אבל זה עדיין לא מטריד ושתנאי הצמיחה טובים יותר, אך אין מה לדאוג בשלב זה כי הריבית לא עומדת לעלות בקרוב. הדברים הובילו לא רק לעלייה במניות, אלא גם לירידה במדד ה-VIX לרמה הנמוכה ביותר מאז 2007.
נתוני המקרו החיוביים של השבוע האחרון תמכו בדברים החיוביים שאמרה ילן. הייצור התעשייתי במאי עלה ב -%0.6, דרישות העבודה הראשוניות היו מתחת לצפי ונתוני הייצור מפילדלפיה וניו יורק היו מעל הצפי. בשבוע הקרוב צפויים נתונים נוספים כמו האומדן האחרון לצמיחה ברבעון הראשון.

לקראת אינפלציה?
לפי שעה, לא נראה שילן דואגת מנתוני האינפלציה. מדד המחירים לצרכן בארה"ב עלה בחודש שעבר ב -%0.4 ומדד הליבה ב -%0.3. ב -12 החודשים האחרונים היתה האינפלציה בארה"ב (ליבה) %2 ואם היא תמשיך לעלות ייתכן שהציפיות להעלאת ריבית יוקדמו. בינתיים, נראה כי מה שמאיים על המחירים בטווח הקצר הוא עליית מחירי הנפט בעולם על רקע המשבר בעיראק, יצואנית הנפט השנייה בגודלה בקרטל הנפט אופ"ק. מחירי הנפט עלו בכמעט %5 בשבוע האחרון והם קרובים לשיא של תשעה חודשים. אם העלייה הזו תימשך, היא עשויה להביא לפגיעה בצמיחה, במיוחד בשווקים מתעוררים.
נראה כי דווקא באירופה עלייה באינפלציה לא תהיה חדשות רעות כל כך. האינפלציה במאי באירופה היתה שלילית והדבר רק מחזק את הצורך בתוכנית ההרחבה המוניטארית שהציג בתחילת יוני נגיד הבנק המרכזי מריו דראגי. השבוע צפויים גם נתוני האינפלציה ביפן, שיחד עם אוסף נתונים מהתקופה האחרונה מעוררים שוב דיונים בדבר הצורך בתמריצים מוניטאריים נוספים.
ובעוד איש אינו מדבר על העלאת ריבית בעולם המפותח, ייתכן שהראשון שיעשה זאת יהיה הבנק המרכזי בבריטניה. השבוע צפויים נתוני הצמיחה לרבעון הראשון בבריטניה וההערכה היא כי הכלכלה צמחה ב-%0.8 בחישוב רבעוני, מה שאומר צמיחה שנתית של %3.1 - השיעור הגבוה ביותר מאז התחלת המשבר הפיננסי. באחרונה אמר נגיד הבנק המרכזי הבריטי כי השווקים אינם מתמחרים נכון את תוואי הריבית העתידית.

ובינתיים, בבנק ישראל
בשוק המקומי התמונה סבוכה יותר. העלאת אומדני הצמיחה לרבעון הראשון (%2.7), השיפור ביצוא, העודף במאזן התשלומים והעובדה שנתוני האינפלציה מצביעים על עלייה מחודשת במחירי הדיור פוגעים בסיכויים שבנק ישראל יחליט מחר (ב') על הורדת ריבית. השוק אמנם מתמחר צפי לירידה נוספת בריבית, אך לפחות כרגע נראה שההחלטה לא תתקבל מחר. תומכות בגישה הזו גם התבטאויות חברי הוועדה המוניטארית של בנק ישראל, שאף אחד מהם לא משדר כי הורדת הריבית מעבר לפינה.
מה בכל זאת תומך בהורדת ריבית? בעיקר עוצמתו האדירה של השקל, ששוברת שיאים ונהנית מזרימת הון, וכן המשך ירידה
הצפויה באינפלציה. בחודשים הקרובים צפויה סדרה של מדדים נמוכים יחסית, כך שבקרוב נסתכל אחורה 12 חודשים ונראה
אינפלציה שנתית אפסית. עליית מחירי הנפט אמנם יכולה להעלות את האינפלציה בטווח הקצר, אבל לא נראה שהיא תשפיע באופן משמעותי על ציפיות האינפלציה קדימה. בינתיים, הציפיות הנגזרות מעקום התשואה המקומי נשארות נמוכות מ-%2 בחלק הקצר והבינוני ובחלק הארוך עומדות על %2.1%-2.2.

מה עושים השבוע?
1. מניות – ת"א 75 עשוי לרשום ביצועים טובים יותר על רקע המשך שווקים חיוביים בעולם
חלק גדול משוקי המניות בשווקים המפותחים שברו בשבוע האחרון שיאים נומינליים. הנאסד"ק מתקרב לשיא של 2001, לאחר שכבר שבר את השיא של 2007. השווקים המתעוררים תפקדו קצת פחות טוב בשבוע האחרון, בעיקר כנראה בשל העלייה במחירי הנפט על רקע ההתפתחויות בעיראק.
הסיפור המרכזי של השבוע האחרון, שהשפיע מאוד על שוק המניות, היה הנאום של ילן, שהגביר את ביטחון המשקיעים בהשקעה באפיק המנייתי. הכסף בעולם המשיך לזרום גם בשבוע האחרון למניות, כאשר בולטת במיוחד אירופה. למרות שאין שיפור בנתוני הצמיחה, הצפי להיחלשות היורו וההערכה כי מצב החברות יכול רק להשתפר ממשיכים למשוך לשם משקיעים. ביצועים חזקים במיוחד ממשיכים להפגין השווקים באיטליה (%6 רק בחודש האחרון) וספרד (%5.65 בחודש האחרון). כדאי לשים לב גם להתאוששות הדרמתית בשוק המניות היפאני שבחודש האחרון עלה ב -%6.13 (הוא עדיין נמוך בכ-%5 מהרמה בתחילת 2014).
אנו ממשיכים להמליץ גם להקצות נתח קטן מהתיק לשווקים מתעוררים. בשלושת החודשים האחרונים הבורסות שם רשמו ביצועים חזקים וגם המטבעות התחזקו, וזאת למרות הביצועים החלשים שלהם בשבוע האחרון. בטווח הארוך יותר, חשיפה למתעוררים בנקודת הזמן הנוכחית נראית נכונה.
בשוק המקומי בולטים ביצועי החסר של סקטור הביומד בהשוואה לחו"ל. בעוד שבעולם מיזוגים ורכישות בתחום הפארמה מאוששים את כל הסקטור, כולל הביוטק, לשוק המקומי זה עדיין לא הגיע. הצפי שזה יקרה הוא אחד הגורמים להערכה שלנו שת"א 75 עשוי לרשום ביצועים טובים יותר מהמדדים האחרים בתקופה הקרובה – בניגוד לרבעון האחרון – וזאת בהנחה שהאווירה בשוקי המניות תישאר חיובית. מתחילת השנה עלה המדד בכ-%1, בעוד שת"א 25 עלה ב-%5.6.
2. אג"ח קונצרני – ממשיכים להמליץ להוריד סיכון נזילות בגוון עם אג"ח חו"ל
מרווחי הקונצרני בעולם ממשיכים להיות מאוד נמוכים, כאשר באירופה הם ממשיכים לשבור שיאים שליליים, לאור המשך זרימת הכסף. כמו בשוק המקומי, גם בעולם נמשכות ההנפקות הקונצרניות, כאשר חברות מנסות לנצל את הריביות הנמוכות ולגייס כספים. מאומדן שפרסמה בשבוע האחרון חברת הדירוג S&P עולה כי בחמש השנים הקרובות צפויות חברות לא -פיננסיות בכל העולם לגייס יותר מ -6.6 טריליון דולר באג"ח קונצרני. העלייה בהיקף הגיוסים תהיה חלק ממחזור כללי של חובות אג"ח בהיקף של 21.7 טריליון דולר עד 2018, להערכת החברה.
לפי נתונים של בלומברג, ב-2013 לבדה גייסו חברות לא-פיננסיות בעולם אג"ח בהיקף 1.69 טריליון דולר, יותר מפי שניים מאשר ב -75 2008 מיליארד דולר). מתחילת 2014 גויסו בשוקי האג"ח הבינלאומיים 856 מיליארד דולר. חוסנו ונזילותו של שוק האג"ח העולמי ממשיכים להערכתנו לתמוך בגיוון תיק האג"ח גם באג"ח חו"ל.
בשוק המקומי, בשבוע האחרון בלט האפיק הקונצרני בביצועים טובים יותר מאג"ח ממשלה וזאת לאחר תקופה ארוכה שבו זה לא קרה. הביצועים בשבוע החולף מעניקים רוח גבית במיוחד לדירוגים הגבוהים, שתפקדו פחות טוב בתקופה האחרונה. למי שקורא את ההמלצות שלנו בשבועות האחרונים, אנו ממשיכים להמליץ לנצל את העליות בדירוגים הנמוכים להעלאת הדירוג הממוצע בתיק ההשקעות. במיוחד אחרי השבוע האחרון, זה נכון גם בדירוגים גבוהים יותר מ-A.
3. תיק השקעות – הפד חיזק את הצורך בניהול המח"מ בתיק
בשוק האג"ח לא כולם שבעו נחת מתוצאות הישיבה של הפד בשבוע החולף. הוועדה המוניטרית, שכללה הפעם שלושה חברים חדשים, עדכנה גם את תחזיות הצמיחה והריבית שלה לשנים הקרובים. ולמרות שהחברים החדשים נחשבים ל"יוניים", בטווח הקצר תחזיות הריבית עלו. לסוף -2015 צופה הפד ריבית של %1.125 ובסוף 2.5% - 2016. השינוי המשמעותי יותר הוא שתחזית הריבית הארוכה ירדה מ-%4 ל-%3.75. המשמעות היתה ירידת תשואות בחלק הארוך של העקום ולעליית תשואות
בחלק הקצר (עקבי עם מה שקורה בשוק המקומי גם בחודש האחרון). בנקודת הזמן הנוכחית נראה כי החלק הבינוני עדיין מעוות ולכן הגישה הזו עשויה להמשיך לעבוד בתקופה הקרובה. בכל מקרה לא מומלץ להיות במח"מ של מעל 3.5 שנים בשקלים ו-4 שנים בצמודים.