עיקרי הדברים:1. המדדים בארה"ב ממשיכים לעלות ולשבור שיאים וצפויים למשוך גם את השוק הישראלי לעליות.
2. המתיחות הגוברת בגדה עשויה להעיב על השוק הישראלי בטווח הקצר. יחד עם זאת המשך פעילות בעצימות נמוכה ותוך שיתוף פעולה עם הרשות תתקבל בברכה ולא תוביל לתגובה של השוק.
3. בהתאם להערכות שפרסמנו לפני מספר חודשים הבנק האירופאי המרכזי פועל בנחישות לעודד צמיחה ולמנוע דיפלציה ביבשת. הורדת הריבית ל-0.15% ולראשונה ריבית שלילית על פקדונות הנם חלק מתוכנית רחבה שתכלול בהמשך גם הרחבה כמותית אירופאית.
4. הורדת הריבית באירופה תקל על בנק ישראל להוריד את הריבית בהודעת הריבית הקרובה וזאת לאור נתוני מאקרו חלשים שפורסמו בתקופה האחרונה. אנו ממשיכים להאמין כי עד סוף השנה או בתחילת 2015 נשוב לראות תהליך של העלאות ריבית, בהתאם לנתוני המאקרו.
5. נתוני מאקרו מעורבים מגיעים גם מארה"ב. נתוני הצמיחה מציגים תמונה חלשה ברבעון הראשון של השנה כאשר מצד שני נתוני התחלות הבניה והאבטלה חיוביים.
6. המתיחות באוקראינה ממשיכה להעיב על המסחר בשווקים. סנקציות כלכליות הדדיות עשויות להעיב את הכלכלה האירפאית והעולמית. בנוסף, הגזרה העירקית התעוררה עם השתלטות ארגוני טרור על ערים בעירק ועליית מחירי הנפט. לכך עשויה להיות השפעה כלכלית גלובלית.
7. אגרות החוב הממשלתיות ממשיכות לנוע קדימה על רקע הריבית הנמוכה, הנזילות הגבוהה בשווקים והיעדר האלטרניבות. יחד עם זאת מומלץ לצמצם סיכונים בדרך של הורדת המח"מ.
8. מדד הפחד (VIX) שהומצא ע"י פרופ' דן גלאי (יו"ר סיגמא בית השקעות) בשנות ה-80 נסחר ברמות נמוכות גם בישראל וגם בארה"ב. המשמעות היא כי הפעילים בשוק לא צופים לירידות שערים בטווח של חודש-חודשיים קדימה.

המלצות עיקריות:
1. מומלץ לצמצם מח"מ לטווח של 3-3.5
2. חשיפה מניתית ברמה גבוהה אך לא מקסימלית מחשש למימושים בשווקים ואפשרות לניצול הזדמנויות. חשיפה מומלצת של כ-90% מהמדיניות.
3. אג"ח קונצרני סביב דירוג A אחרי בחינה סלקטיבית של הנייר ושימת דגש מיוחד על מרווח הסיכון והתשואה לפדיון.
4. הסטת רכיב מהתיק לנזילות וכניסה להנפקות וניצול הזדמנויות בשוק.

סיכום שבועי לשוק ההון
15.06.14-19.06.14
כללי
השבוע פורסמה הודעת הריבית של הפדרל ריזרב, כצפוי שני הנתונים המרכזים נותרו ללא שינוי - הריבית נשארה ברמתה האפסית (0.25%-0%) ותכנית הרכישות תצטמצם בעוד 10 מיליארד דולר החל מהחודש הבא. החידוש הגיע מגזרת תחזית הריבית ותחזית הצמיחה. מחד, בבנק המרכזי הודיעו על עלייה בתחזית הריבית לשנתיים הקרובות. מנגד, תחזית הצמיחה נותרה יציבה והפד' הודיע כי הוא עדיין מאמין שהכלכלה האמריקנית תמשיך לצמוח בקצב מהיר.
בפתיחת דבריה ילן התמקדה בסוגית האינפלציה הנמוכה והרחיבה את הדיבור על הסכנות הכרוכות בשיעור אינפלציה נמוך מדי. באשר למועד העלאת הריבית לדבריה, הפד יסתכל על ספקטרום רחב של אינדיקטורים בשוק העבודה לפני שיחליט להעלות את הריבית.
קרן המטבע הבינלאומית חתכה השבוע את תחזיות הצמיחה לכלכלה הגדולה ביותר בעולם, הקרן חוזה כי כלכלת ארה"ב תצמח השנה ב- 2% בלבד. מדובר בירידה חדה בתחזית לעומת התחזית של אפריל שעמדה על קצב צמיחה של 2.8%. הקרן לא שינתה את תחזית הצמיחה ל-2015 - 3%. עוד ציינה כי היא חוזה שארה"ב תגיע לרמת תעסוקה מלאה רק ב-2017.

השבוע הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) עדכנה כלפי מעלה את נתוני הצמיחה לרבעון הראשון שפורסם בחודש שעבר ושהצביע על סימני האטה לכאורה במשק. מנתוני הלמ"ס עולה כי כלכלת ישראל צמחה בשיעור של 2.7%, זאת לעומת צמיחה של 2.1% באומדן הראשון. נתון נוסף שפורסם השבוע היה מדד המחירים לצרכן אשר עלה בשיעור מתון של 0.1%, בדומה לציפיות של הכלכלנים.
נתונים אלו מצביעים על כך שקצב הצמיחה של המשק נמצא במצב טוב יותר מאשר הנתון הידוע בעת החלטת הריבית הקודמת ולמרות זאת אנחנו רואים סבירות גבוהה יותר מבעבר להורדת ריבית נוספת בחודש הקרוב.

נתוני שירות התעסוקה לחודש מאי 2014 מציגים שיפור קל במצב התעסוקה: מספרם של המובטלים שנרשמו בשירות התעסוקה בחודש מאי, בנתוני מגמה, ירד בשיעור של 0.3% בהשוואה לחודש קודם, והסתכם ב-196.3 אלף בהשוואה ל-197 אלף בחודש קודם.
מספרם של המפוטרים החדשים שנרשמו בשירות התעסוקה בחודש מאי, בנתוני מגמה, נשאר לעמוד על 13 אלף, בדומה לחודש הקודם.

ארה"ב
נתוני מאקרו מרכזיים התפרסמו השבוע בארה"ב. הנתון המהותי היה מדד האמפייר סטייט. המדד הכה את התחזיות והציג קריאה של 19.3 נקודות לחודש מאי, זאת בניגוד לתחזיות הכלכלנים שצפו קריאה של 15 נקודות בלבד. מדד הייצור התעשייתי טיפס ב-0.6% בחודש מאי, מעט מעל תחזיות הכלכלנים שצפו עלייה של 0.5% במדד. נציין כי בחודש שעבר הנתון הציג החלשות של 0.6% כך שהנתון של החודש הנוכחי הוא בסימן חיובי במיוחד.
מדד התחלות הבנייה בארה"ב ירד בחודש מאי בחדות לרמה של 1.001 מיליון בתים חדשים ברמה שנתית משוקללת. מדובר בירידה בשיעור של 6.5% כאשר רק המשקיעים בארה"ב ציפו לראות מגמת התחזקות בנתון. הכלכלנים בארה"ב ציפו שהנתון של חודש מאי ירד לרמה שנתית משוקללת של 1.036 מיליון בתים כך שהנתון של החודש הנוכחי הוא בסימן שלילי למרות שהמגמה של נתון התחלות הבניה ממשיך להיות חיובי. בחודש אפריל דווח על 1.071 מיליון התחלות.
נראה כי קצב ההתאוששות בשוק הנדל"ן בארה"ב מאט בתקופה האחרונה. ספר הבז' אשר התפרסם בשבוע שעבר ביסס הנחה זו כאשר הפדרל ריזרב הצהיר כי הוא מעט מודאג משוק זה.
נתון נוסף שהתפרסם השבוע היה מדד המחירים לצרכן לחודש מאי. הממשל בארה"ב דיווח כי חלה עלייה של 0.4% במחירים בחודש מאי. הכלכלנים המקומיים חזו כי הנתון יעלה ב-0.2% בלבד. נזכיר כי בחודש אפריל המדד עלה 0.3%.
מספר האנשים שהגישו בקשה לדמי האבטלה בארה"ב בשבוע השני של יוני ירד מעט, וחזר קרוב לשפל שאחרי המיתון הכלכלי. תביעות ראשוניות לדמי אבטלה ירדו ב-6,000 ל-312 אלף בשבוע שהסתיים ב-14 ביוני.
יום לאחר הודעת המדיניות המוניטרית של הפד אנו רואים כי הדולר נחלש לעומת שאר מטבעות העולם וזאת כיוון שהמשקיעים לא מתרשמים מהצהרת הבנק הפדרלי וצופים כי העלאת הריבית תהיה איטית מהצפוי. במסחר מול השקל נחלש המטבע האמריקאי ב-0.4% ושערו היציג נקבע על 3.445 שקלים.
אירופה
שבוע המסחר באירופה ננעל במגמה מעורבת, וזאת על רקע מגמה חיובית בוול סטריט והחלטת הפד להמשך צמצום תוכנית ההרחבה הכמותית. אנו רואים כי השווקים באירופה תחת לחץ, כאשר ההסלמה בעיראק נמשכת ומחירי הנפט ממשיכים להכביד. סנטימנט המשקיעים מושפע גם כן מהמתיחות המתמשכת בין אוקראינה לרוסיה. המשטר הרוסי חתך השבוע (ב') את אספקת הגז לאוקריאנה לאחר שהשיחות של הרגע האחרון בין המדינות כשלו. בזירת המאקרו פורסם כי

המכירות הקמעונאיות בבריטניה ירדו בחודש מאי ב-0.5%, בהתאם לצפי בשוק ולאחר שבאפריל עלו המכירות ב-1%. במרכז המסחר בבורסת לונדון עמדה מניית רולס רויסיצרנית רכבי היוקרה. החברה הודיעה על רכישה עצמית של מניות בשווי מילארד פאונד, המנייה זינקה בשיעור של כ -8% בצרפת, מניית חברת התעופהAIR FRANCE-KLM SA צנחה 3.5% זאת בעקבות הורדת ההמלצה של בנק UBS מהמלצת "החזק" להמלצת "מכירה".אחת הסיבות שמציינים בבנק השווצרי היא העלייה האחרונה במחירי הנפט בעקבות המשבר בעיראק.
אג"ח ממשלתי
ביום שני הקרוב צפויה נגידת בנק ישראל לפרסם את החלטת הריבית לחודש יולי. בניגוד לחודש שעבר, נראה שהציפיות של המשקיעים שהריבית תרד התמתנו מעט. עדות לכך ניתן לראות מההתנהגות באפיק הסולידי - המק"מ, אשר משקף הסתברות של 50% להפחתת ריבית. עם זאת, בטרם החלטת הריבית הקודמת תשואות המק"מ עמדו סביב 0.52%-0.53% המשקפות הסתברות של קרוב ל-100% להפחתת ריבית ובנק ישראל השאיר בכל זאת את הריבית על כנה. נזכיר כי הורדת הריבית באירופה לרמה של 0.15% ונתוני מאקרו מעורבים עשויים דווקא להוביל את בנק ישראל להודיע על הורדת ריבית.
השבוע האפיק הממשל תירשם עליות שערים חדות, האג"ח הממשלתי ל-10 שנים, ממשלתי שקלי 1026, הוסיף 1.39% לערכו והתשואה לפידיון הגלומה בו עומדת על רמה של 3.23%. עליות שערים נרשמות גם באפיקים הצמודים. ממשלתי צמוד 0923 עלה בשיעור של 0.42% והתשואה השנתית בו היא 0.82%. התשואה באגרת החוב האמריקאית ל-10 שנים עמדה ביום חמישי על 2.58.
אג"ח קונצרני
חברת אינטרנט זהב אשר שולטת בשרשור בחברת בזק ממשיכה לפעול להארכת המח"מ של אגרות החוב שלה, החברה הודיעה במהלך יום ו' כי תחליף את אגרות החוב הקצרות מסדרות ב' ו-ג' בסדרה הארוכה - ד'. המח"מ של איגרות החוב הארוכות עומד נכון להיום על 5.57 שנים והן נסחרות בתשואה ברוטו לפידיון של 3.55% סוכנות הדירוג מידרוג העניקה לאיגרות החוב דירוג של Baa1 עם אופק יציב. המהלכים הנוכחיים מאפשרים לחברת האחזקות - גמישות בשירות החוב. מובילאיי הישראלית, המייצרת מערכות בטיחות לרכב, הגישה לרשויות בארה"ב תשקיף לגיוס של עד 100 מיליון דולר בהנפקה ראשונית לציבור, בהובלת החתמים גולדמן זאקס ומורגן סטנלי. גולדמן זאקס הוא גם אחד מבעלי המניות בחברה. ניסיון המחיקה של חברת דורי בניה כשל השבוע וזאת לאחר
שהציבור המחזיק 40% מהמניות התנגד להצעה וזאת נדחתה, חיים כצמן ודורי סגל יאלצו למצוא פתרון אחר להשטחת הפרמידה של גזית גלוב ונורסטאר.
מניות
שבוע מסחר מעורב בתל אביב נחתם בעליות שערים. טבע, ענקית התרופות הישראלית, סגרה את שבוע המסחר בעליה של 2.5% במחזור גדול של 131 מיליון שקל, מניית טבע ממשיכה לרכז עניין על רקע הודעת העזיבה של היו"ר פיליפ פרוסט וכן שני חברי הדירקטוריון חיים הורביץ' ודן זיסקינד. מניית פרוטליקס סיימה את שבוע המסחר עם עלייה של כ -3.6% וזאת לאחר שהחברה הודיעה כי החלה בגיוס חולים לניסוי קליני לטיפול במחלת גושה.