נקודות עיקריות
  • ביום חמישי האחרון החלה תוכנית התמריצים בגוש האירו. הריבית של הבנק המרכזי ירדה ב-0.1%, הוחלט על מתן הלוואות לבנקים בהיקף 400 מיליארד € והוחלט להחזיר לחיים את תוכנית SMP- Securities Market Program.
  • הסיבה המוצהרת בגללה התוכנית יצאה לדרך היא האינפלציה הנמוכה בגוש האירו. כלכלת גוש האירו אומנם נמצאת בתקופה חיובית, אך קצב הצמיחה עדיין איטי ושיעור האבטלה נותר גבוה.
  • מטרת התוכנית היא בראש ובראשונה לשקם את שוק האשראי באירופה.
  • המשמעות של ריבית שלילית על פיקדונות היא שהבנקים ישלמו על אי מתן הלוואות.
  • הארכת מועד החזרת ההלוואות הקודמות ומתן הלוואות חדשות לבנקים בעצם מעבירים חלק מהסיכון לבנק המרכזי.
  • סביר להניח שבכדי להוריד עוד יותר את סיכון הבנקים, הבנק המרכזי ישיק בעתיד תוכנית לרכישת אג"ח מגובה הלוואות כפי שקורה בארה"ב.
  • הורדת הריבית וה- SMP יגבירו את קצב ירידת התשואות באג"ח הממשלתיות, דבר שיעודד משקיעים לעבור לאפיק המנייתי.
  • תשואות האג"ח באירופה ירדו בחדות למרות שרוב הפעולות של הבנק המרכזי כבר תומחרו בשווקים. שווקי המניות באירופה עלו בחדות כשהנהנות העיקריות הן המניות בגוש האירו.
  • ייתכן ובעקבות הכסף הזול שיזרום לשווקים, המשקיעים שוב יגדילו סיכון ויחזרו למניות השורה השנייה.
  • מבחינת אפיקי ההשקעה, עדיף להתמקד בגוש האירו על פני האיחוד האירופי. עדיף לנטרל חשיפה למטבע האירו מכיוון שהפעולות אמורות להוביל להיחלשותו.
  • אנחנו מאמינים שהריבית בגוש האירו תעלה הרבה אחרי הריביות של ארה"ב ובריטניה.


ביום חמישי האחרון החלה תוכנית התמריצים בגוש האירו, כאשר יו"ר הבנק המרכזי – דראגי, הודיע על מספר הרחבות מוניטאריות בגוש האירו:
  1. הורדת ריביות – ריבית הבנק המרכזי ירדה ב- 0.1% למה של 0.15%, והריבית על הפקדונות ירדה ב- 0.1% לשיעור שלילי של 0.1%.
  2. הלוואות ארוכות טווח לבנקים דרך תוכנית (TLTRO) בהיקף של 400 מיליארד €.
  3. הארכת מועד החזרת ההלוואות של הבנקים האירופאים בשנה וחצי.
  4. החזרה לחיים של תוכנית SMP- Securities Market Program תוכנית שפעלה מאוקטובר 2010 עד יוני 2012, במהלכה רכש הבנק המרכזי אג"ח ממשלתיות של מדינות ה- PIIGS (פורטוגל, איטליה, אירלנד, יוון וספרד) בהיקף של 212 מיליארד אירו.
  5. מכל הדברים שדראגי הודיע עליהם, כנראה שהדבר החשוב ביותר שאמר זה שהבנק לא שולל ואף מתכנן בהמשך הרחבות כמותיות.

הסיבה המוצהרת שבגינה יצאה תוכנית ההרחבות לדרך היא האינפלציה הנמוכה בגוש האירו שעמדה בחודש האחרון בקצב שנתי של 0.5%, בעוד שהיעד התחתון של הבנק המרכזי עומד על 2%. כמו כן, קצב הצמיחה הנמוך שלפי הבנק המרכזי נובע בין היתר מחוזקו של מטבע האירו.כלכלת גוש האירו אומנם נמצאת בתקופה חיובית כשמרבית המדינות עברו לצמיחה ורואים התרחבות במדדי מנהלי הרכש, אך קצב הצמיחה עדיין איטי ושיעור האבטלה הגבוה לא מראה סימני התאוששות. מטרת התוכנית היא בראש ובראשונה לשקם את שוק האשראי באירופה, גם למשקי הבית וגם לעסקים הקטנים-בינוניים, שמצטמצם מידי חודש ובעצם מונע את ההתאוששות בגוש.
הלוואות למגזר הפרטי בגוש האירו (במיליארדי אירו)
מקור: TradingEconomocsהתזמון של התחלת תוכנית ההרחבות מעניין מאוד. כבר לפני שנה ציפינו לראות הרחבה מוניטארית בגוש האירו ומלבד הורדת ריבית אחת לא היו פעולות של ממש בכדי לעודד את הכלכלה. ההודעה על תחילת ההרחבות מגיעה בזמן שבריטניה רמזה שלא תתבצע הרחבה נוספת והפעולה הבאה של הבנק המרכזי תהייה העלאת ריבית (הצפי הוא לפחות עוד שנה), ארה"ב לקראת סיום צמצום רכישות האג"ח וסביר להניח שההחלטה הבאה של הבנק המרכזי תהייה העלאת ריבית. כלומר, גוש האירו מתחיל בתוכנית ההרחבות כששתי ה"מתחרות" הגדולות שלו מסיימות את תוכנית ההרחבות שלהן, ונשאלת השאלה למה עכשיו?חשוב להבין שהמנגנון שהוביל לכך שההרחבות יובילו לצמיחה נובע משני דברים עיקריים:
  1. הרחבת שוק האשראי, המוביל לצמיחת החברות והצריכה הפרטית.
  2. החלשת המטבע, שמעלה את האטרקטיביות של מוצרים מקומיים ובכך מניע את הכלכלה.

מכיוון ששוק המט"ח פועל ב"משחק סכום אפס" כלומר החיר מטבע אחד נקוב במטבע אחר, ובמידה ומטבע מסוים נחלש מול מטבע אחר, הדבר אומר שמטבע השני מתחזק מול הראשון. כלומר אפקט ההרחבה בגוש האירו צפוי להיות חזק יותר כעת, לעומת אם היה קורה לפני שנה כששאר הבנקים המרכזיים הזרימו כספים לשוק.

משמעויות לכלכלת אירופההבנק המרכזי מעוניין שהבנקים ילוו כספים למשקי הבית ולעסקים הקטנים והבינוניים ולכן הוא הוריד ריביות ונתן הלוואות ארוכות טווח לבנקים. חשוב להבין שהבנקים האירופאים לא סובלים מבעיית נזילות, אבל הם גם לא רוצים להגדיל סיכון ולהלוות כספים לאפיקים שבעיניהם נחשבים מסוכנים ולראיה הם הפקידו 800 מיליארד אירו בבנק המרכזי.המשמעות של ריבית שלילית על פיקדונות היא שהבנקים ישלמו על אי מתן הלוואות, דבר שאמור לעודד אותם לשחרר כספים. הארכת מועד החזרת ההלוואות הקודמות ומתן הלוואות חדשות לבנקים בעצם מעבירים חלק מהסיכון לבנק המרכזי ובכך מקלים על הבנקים לשחרר הלוואות. סביר להניח שבכדי להוריד עוד יותר את סיכון הבנקים, הבנק המרכזי ישיק בעתיד תוכנית לרכישת אג"ח מגובה הלוואות בדומה למה שקורה בארה"ב.דבר נוסף שניתן להניח הוא שהבנקים לא ילוו את כל הכספים שבידיהם, שלאחר ה- TLTRO יעמדו על 1.2 טריליון אירו (כפול יחס הרזרבה של הבנקים). אלא יפקידו חלק מהכסף בבנקים מחוץ לגוש האירו, בכדי לא להפסיד על הריבית השלילית ולהרוויח מהיחלשות האירו, דבר שצפוי להאיץ את היחלשות האירו. הורדת הריבית וה- SMP יגבירו את קצב ירידת התשואות באג"ח הממשלתיות, דבר שיעודד משקיעים לעבור למניות.מניסיון של תוכניות ההרחבות בארה"ב ובריטניה, ראינו שהדבר לא מוביל להתעוררות האינפלציה, וסביר להניח שנתונים חלשים באינפלציה יעודדו את המשקיעים שיצפו לצעדים נוספים. כמו כן, ראינו שההרחבות מובילות לירידה בשיעור האבטלה ולעלייה בתוצר.

משמעויות לכלכלה העולמיתחשוב לזכור שגוש האירו הוא הכלכלה השנייה בגודלה בעולם אחרי ארה"ב, והגלובליזציה של השווקים תוביל לכך שהצעדים באירופה ישפיעו על שאר שווקי העולם כפי שהשפיעה ארה"ב. אנחנו יכולים לצפות לירידת תשואות האג"ח בשווקים המפותחים, לאחר שאלו עלו מאז שה'פד' אותת על יציאה מתוכנית ההרחבות. כמו כן, אנחנו מצפים לעלייה מחודשת בשוק המניות, לאחר שמתחילת השנה השווקים היו ללא כיוון ברור.

האם ביצועי השווקים בסוף השבוע מאותתים על המגמה?
  • תשואות האג"ח באירופה ירדו בחדות למרות שרוב הפעולות של הבנק המרכזי כבר תומחרו בשווקים. לדוגמה: התשואה של אג"ח איטלקית לעשר שנים ירדה ב- 9% לרמה של 2.75% ובגרמניה התשואה ירדה ב- 5% לרמה של 1.35%.
  • שווקי המניות באירופה עלו בחדות כשהנהנות העיקריות אלו מניות מגוש האירו. מדד היורוסטוקס 50 שמתמקד רק במניות גוש האירו עלה ב- 2%, בזמן שמדד הסטוקס 600 הכולל מניות מכלל האיחוד האירופי עלה ב- 1.2%. כמו כן נראה שיש עדיפות לכלכלות הפריפריה, כשמדד המניות האיטלקי עלה ב- 3% והמדד הספרדי עלה ב- 3.2%.
  • שווקי המניות בכל העולם עלו, כשבארה"ב כל המדדים החשובים עלו למעלה מאחוז, בברזיל המדד עלה ב- 2.5%, וביפן המדד עלה באחוז אחד.
  • לאחר שמתחילת השנה המשקיעים הקטינו סיכון וחזרו למניות השורה הראשונה על חשבון מניות השורה השנייה, ייתכן ובעקבות הכסף הזול שיזרום לשווקים המשקיעים שוב יגדילו סיכון ויחזרו למניות השורה השנייה. איתות לכך ניתן בסופ"ש כשמדד מניות השורה הראשונה בארה"ב ה- S&P 500 עלה ב- 1.2%, ומדד מניות השורה השנייה, ה- Russell 2000 עלה ב-3.2% ובעצם עבר לטריטוריה חיובית מתחילת השנה. כמו כן בגרמניה מדד ה- DAX עלה ב-0.9% כשמדד ה- MDAX (מניות השורה השניה) עלה ב- 1.7%.


לסיכוםפעולות הבנק האירופאי מעודדות מבחינת המשקיעים. מלבד האיתות על הכוונה לפעול בכל הכוח בכדי לאושש את הכלכלה, הכסף הזול שיזרום לשווקים עשוי להחזיר את המומנטום החיובי שנעלם מתחילת השנה. מבחינת אפיקי ההשקעה, עדיף להתמקד בגוש האירו על פני האיחוד האירופי מכיוון שהכסף של הבנק המרכזי יזרום לשם תחילה. עדיף לנטרל חשיפה למטבע האירו מכיוון שהפעולות אמורות להוביל להיחלשותו וכדאי לעקוב אחרי ביצועי מניות השורה השנייה, כיוון שהכסף הזול יכול להחזיר אותן למומנטום חיובי.אנחנו מקווים ומאמינים שהבנק המרכזי יפעל בעתיד באפיקים נוספים כמו רכישת אג"ח מגובות הלוואות ואולי יוריד עוד יותר את שיעור הריבית. בכל מקרה, אנחנו צופים שהריבית בגוש האירו תעלה הרבה אחרי עליית הריביות של ארה"ב ובריטניה.