גידולחד בהיקף המשכנתאות בבריטניה מדאיג את נגיד הבנק המרכזי במדינה, והוא חושש כי מגמה זו מאיימת על המשך ההתאוששות במשק ותביא לעליית ריבית מוקדם מהצפי בשוק. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי בכל מקרה תהליך העלאות הריבית צפוי להיות מהוסס ואיטי מאוד משתי סיבות עיקריות. עד כמה תרחיש זה ריאלי ומדוע התהליך, במידה ויצא לפועל, יהיה מהוסס ואיטי?
ה-BOE מודאג מבועה
נגיד הבנק המרכזי של בריטניה טען בנאומו ביום שישי כי הגידול בהיקף המשכנתאות מאיים על המשך ההתאוששות במשק וכי ייתכן והריבית תעלה מוקדם יותר ממה שהשוק מצפה. אמירה זו הביאה באופן טבעי את הליש"ט להתחזק ב-0.7% מול האירו ולעלות לרמה הגבוהה ביותר ב-19 החודשים האחרונים. בנוסף, העלאת הריבית הראשונה, כפי שזו נגזרת מהחוזים על ריבית הליבור צפויה כעת להיות בפברואר ולא במאי כפי שגולם לפני נאומו של קרני.
עד כמה תרחיש זה ריאלי? מצד אחד סביר בהחלט להניח כי ה-BOE יהיה הבנק המרכזי הגדול הראשון במערב שמעלה את הריבית וזאת לאור השיפור שנרשם בכלכלה הבריטית בכלל ובשוק הנדל"ן בפרט. יחד עם זאת, מכיוון ששיעור האינפלציה בבריטניה כבר לא גבוה מדי (1.8%), סביר להניח כי בטרם יעלה ה-BOE את הריבית, יפעיל הבנק מספר כלים ספציפיים שמטרתם לעצור את הביקוש למשכנתאות. כלים כאלו עשויים להיות דומים לכלים שהפעיל בשנים האחרונות בנק ישראל ויתרכזו בהגבלות שונות על היקף המשכנתאות ורמת הסיכון שלהן. לכן, ייתכן שהערכות השווקים מוגזמות מעט וכי הריבית בבריטניה תועלה רק במחצית השנייה של 2015. בנוסף, חשוב לזכור כי בכל מקרה תהליך העלאות הריבית צפוי להיות מהוסס ואיטי מאוד וזאת משתי סיבות: הראשונה היא שלאחר תקופה ארוכה כל כך של ריבית אפסית קשה לאמוד את מידת הפגיעה של צמצום מוניטארי בכלכלה והבנקים המרכזיים חוששים כי העלאות הריבית יחנקו את ההתאוששות. הסיבה השנייה היא שבמידה וחששות אלו אכן יתגשמו, אין כיום לבנקים המרכזיים תחמושת של ממש במחסנית כך שהם יחשבו שבע פעמים לפני כל העלאה. לכן, ללא חששות מהתפרצות אינפלציונית משמעותית, התפרצות שלא נראית כרגע באופק, הבנקים המרכזיים יעלו את הריבית בתהליך איטי ומבוקר שימשך מספר שנים.