ראשי הפד מתכנסים ביום רביעי השבוע והניסוחים שלהם לגבי הריבית העתידית עשויים
ליצור תנודתיות בשוק האג"ח בטווח הקצר באנגליה כבר אמר הנגיד כי השווקים לא
מתמחרים את הקצב הצפוי של עליית הריבית בנק ישראל מחכה לנתונים נוספים לפני
החלטת הריבית אצלנו מדד מאי עלה ב-%0.1 בהתאם לצפי
מחירי הנפט העולים, על רקע ההתפתחויות בעיראק, היו אחד הגורמים שהטרידו בשבוע האחרון את שוקי המניות בעיקר בשווקים המפותחים. אך בעוד שקשה להעריך לאן יגיע מחיר הנפט, השבוע מקווים בשווקים לקבל רמזים ברורים יותר לפחות לגבי תוואי הריבית בארה"ב. ביום רביעי (18 ביוני) תסתיים ישיבת ראשי הפד בארה"ב, שבה הם צפויים להודיע על הורדה נוספת בהיקפי רכישות האג"ח אך גם לפרסם את הערכותיהם לגבי השינויים בריבית.
קרן המטבע הבינלאומית אמנם הורידה את תחזית הצמיחה הגלובלית בשבוע החולף, אבל העובדה שכל נתוני המקרו שעומדים בפני הפד בארה"ב כיום טובים יותר מאלה שהיו בפניו לפני 3 חודשים, מגדילה את פוטנציאל התנודתיות שהישיבה הזו עשויה לחולל השבוע.
כך למשל, תרחיש אפשרי הוא שבעקבות השיפור בנתונים, יוחלט על הורדת היקף הרכישות ביותר מ-10 מיליארד דולר (קצב ההורדה בהחלטות האחרונות) – מה שעשוי לקרב את מועד סיום הרכישות וגם את מועד העלאת הריבית. סוגיה מרכזית אחרת תהיה המלים שיבחר הפד כדי לדבר על תחזיות הריבית. בדיוק בהחלטה לפני שנה, ברננקי (אז יו"ר הפד) רמז על עיתוי העלאת הריבית והביא לטלטלה בשווקים, שדרשה ממנו בהחלטה לאחר מכן להבהיר שיש עוד זמן עד למועד העלאת הריבית. כרגע, בשווקים מתמחרים סיכוי של יותר מ -%50 שהריבית תתחיל לעלות אחרי יוני 2015, אבל בניגוד לעבר הנחה זו מעסיקה יותר את השווקים. יש הצופים שהריבית תגיע בסוף 2015 ל-%1.
הנתונים החיוביים מהשבוע האחרון לבדו כוללים למשל את העלייה באופטימיות העסקים הקטנים לשיא של 7 שנים (הרמה הכמעט גבוהה ביותר אי פעם וקרוב לשנות הצמיחה המהירה בארה"ב 2005-2007) והביקוש למשכנתאות עלה בשיעורהחד מאז ינואר. מדד אמון הצרכנים שהתפרסם ביום שישי היה נמוך מהתחזיות, אך ייתכן שזה בגלל עליית מחירי הנפט. המכירות הקמעוניות נשארו ללא שינוי לעומת צפי לעלייה של %0.4.
בינתיים, גם באנגליה כבר נשמעים דיבורים המרמזים כי התחזיות של השווקים לא מדויקות. נגיד הבנק המרכזי באנגליה הדהים את השווקים כשאמר בשבוע שעבר כי הריבית עשויה לעלות בקצב מהיר מכפי שהם חוזים. הדברים האלה דחפו את הליש"ט לשיא של חמש שנים. בגוש היורו לא צופים בקרוב צעדים נוספים של ה- ECB לאחר סדרת הצעדים שעליהם הודיע הנגיד לפני שבועיים. ההנחה המובילה הינה שהריבית תישאר נמוכה לאורך תקופה ארוכה מאוד וזאת ניתן ללמוד, בין השאר, מירידת התשואות ל-10 שנים בספרד (2.77%) ואיטליה (2.65%) לרמות שפל.
המדד כצפוי, %0.1
לבנק ישראל יש אמנם שבוע לפני החלטת הריבית, אך ההחלטות של הבנקים המרכזיים האחרים צפויים להשפיע גם על ההחלטות שלו, יחד עם שני נתונים מרכזיים השבוע. הראשון פורסם מוקדם יותר הערב (א'): מדד המחירים לצרכן לחודש מאי שעלה בהתאם לצפי ב -%0.1. מתחילת השנה האינפלציה בישראל עומדת על מינוס %0.3 וב-12 החודשים האחרונים מסתכמת ב -%1 (צריך לזכור שזה עוד יחד עם העלאת המע"מ). המשמעות – המדדים הקרובים שצפויים להיות נמוכים לא אמורים למנוע מבנק ישראל להוריד עוד ריבית.
הנתון השני צפוי מחר (ב') והוא קשור לעדכון נתוני התמ"ג לרבעון הראשון. הצפי הוא לעדכון נתוני הצמיחה מ-%2.1 ל-%2.3. אם זה לא יקרה, תהיה זו הפתעה שלילית.
כמו שהדברים נראים כרגע, רוב האינדיקטורים תומכים בהורדת ריבית נוספת. ציפיות האינפלציה לשנה הקרובה ולאורך כל העקום נמוכות מאוד, התיסוף בשקל נמשך, הצמיחה יחסית נמוכה (נראה מה יגיד העדכון). לכל אלה יש להוסיף את הורדת הריבית באירופה (שלפחות בפעמים האחרונות לוותה בהורדת הריבית גם בישראל) והדברים שיאמרו השבוע ראשי הפד.
מנגד, אם ישמיע הפד דברים ברורים לגבי מועד או קצב העלאת הריבית, יחד עם נתוני שוק הנדל"ן המקומי וקצב נטילת
המשכנתאות שלא ירד כתוצאה מתוכנית המע"מ – בנק ישראל עשוי להעדיף להמתין חודש נוסף לפני החלטה.
מה עושים השבוע?
1. מניות – צפו לתנודתיות לקראת החלטת הפד
בשבוע האחרון היו ירידות ברוב השווקים המפותחים, אחרי 4 שבועות רצופים של עליות, בעוד שבשווקים המתפתחים נמשכו
העליות וחלקם בשיא של 6 שנים. סיבה מרכזית לירידות האלה היתה עלייה של %4 במחירי הנפט בשבוע האחרון על רקע
ההתפתחויות בעיראק. במבט קדימה, השבוע מתוכננת ישיבה של ראשי הפד בארה"ב שלהצהרות שייצאו ממנה לגבי הריבית
עשויות להיות השלכות לגבי רמת התנודתיות בשוק בשבוע הקרוב. להערכתנו, לא מומלץ לשנות חשיפה לאפיק גם אם תהיה
תנודתיות בימים הקרובים.
השבוע עודכנו מדדי המניות בישראל במסגרת העדכון החצי-שנתי הקבוע. רוב השינויים היו במדדי ת"א 75 (שלפני העדכון מנה 73 חברות) ובמדד היתר. אחרי שב -2013 הניב ת"א 75 תשואה גבוהה ביותר מ-%50 מת"א 25%) 100 לעומת %15), הירידות בשלושת החודשים האחרונים בת"א 75 הפכו את התמונה: מתחילת 2014 ת"א 75 ללא שינוי בעוד שת"א 100 עלה ב-%5. בניגוד לעולם, שם מניות הביומד רשמו בשבועות האחרונים התאוששות מרשימה וכך גם מניות הטכנולוגיה (שני המגזרים תורמים כשליש ממדד ת"א 75), בבורסה המקומית זה לא בא לידי ביטוי – מה שעשוי ליצור עניין במדד המקומי, בהנחה שהאווירה החיובית בשוק המניות העולמי תימשך.
2. אג"ח קונצרני – ממשיכים להמליץ לגוון עם אג"ח חו"ל
המרווחים באג"ח הקונצרני בעולם נמוכים וממשיכים לרדת. ניתן ללמוד על כך גם מירידת התשואות ל -10 שנים בספרד (%2.65) ואיטליה (%2.77). המרווח שלהן מעל אג"ח גרמניה (%1.36), מייצג בדיוק את המרווחים המתכווצים של האג"ח
הקונצרני בדירוגי ה-BBB. עם זאת, נראה כי התשואות באירופה מגלמות יותר מכל דבר אחר את הצפי לכך שהריבית לא צפויה לעלות במשך זמן רב.
בשוק המקומי נמשכות ההנפקות הקונצרניות בדירוגים הנמוכים ובמקרים רבים גם ללא בטחונות. למרות ריבוי ההנפקות, מבט כולל על השוק מגלה כי בשורה התחתונה ההיצע קטן – תופעה שתומכת במרווחים הנמוכים. אגב, נראה כי זו גם התמונה בכל העולם. ב -2014 צפוי היקף ההנפקות (ממשלות וחברות) להיות נמוך ב -460 מיליארד דולר בהשוואה ל -2013, לפי סקירה שפרסם בשבוע האחרון ג'יי.פי מורגן צ'ייס, חתם האג"ח הגדול בעולם. היקף ההנפקות ב -2014 צפוי להיות להערכתו 1.8 טריליון דולר, לעומת 2.26 טריליון דולר ב-2013. נתונים אלה מחזקים את ההמלצה שלנו לגוון את התיק הקונצרני באג"ח חו"ל, למרות מה שנראה כמרווחים נמוכים מבחינה היסטורית.
3. תיק השקעות – הארוכים ממשיכים לעשות יותר, אך התשואות נמוכות מדי
בשבוע האחרון השאלה החשובה יותר בתיק ההשקעות לא היתה העדיפות שבין הצמוד לשקלי אלא בין הארוך לקצר. כמה שמח"מ האג"ח היה ארוך יותר, כך התשואה שהניב למשקיע היתה גבוהה יותר. למי שלא שם לב, ממשלתי שקלי 0142 (פדיון בעוד כמעט 30 שנה ומח"מ מעל 15 !) כבר הניב %17 מתחילת השנה והוא מהאג"חים הממשלתיים שרשמו את העליות החזקות ביותר בעולם ב -2014.
מעניין לראות כי שוק האג"ח (בארה"ב לפחות) החל לצפות לעליית ריבית, אבל הוא מאמין שהריבית תיעצר בגובה נמוך יותר
מבעבר. זה מה שמסביר את העובדה שהתשואות הארוכות לא עולות – אבל התשואות במח"מ בינוני (5 שנים) עולות. שמתם לב שהתשואה ל -5 שנים בישראל נמוכה יותר מזו בארה"ב (%1.69 בארה"ב, לעומת %1.61 בישראל)?
בשורה התחתונה, להערכתנו התשואות הממשלתיות נמוכות מדי. זה אמנם יכול להישאר כך עוד זמן מה ונראה כי השוק מאמין שכל עוד הריבית לא ירדה יש למה לחכות, אך ההימור כאן הולך וגדל לטעמנו. אנו ממליצים לא להיות במח"מ ארוך יותר מ -4 שנים (לכל היותר, עדיף קצת פחות) באפיק השקלי ו -4.5 בצמודים.