מדד חודש אפריל הינו בדרך כלל גבוה מהממוצע בגלל הגידול בצריכה בסמוך לחג הפסח, אולם באפריל השנה ראינו עלייה של עשירית האחוז בלבד, לעומת כחצי האחוז כפי שהעריכו הכלכלנים תחילה. כעת, האינפלציה בפועל בשניים עשר החודשים האחרונים הסתכמה באחוז אחד בודד בלבד, והיא ממשיכה להיות הרבה מתחת למרכז יעד האינפלציה הממשלתי, כשני אחוזים בשנה. למעשה, מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים נמוכה אפילו יותר, ומשקפת ירידת מחירים ממוצעת בשיעור שנתי של כשליש האחוז. לא רק שנצפתה ירידה של מחירי המזון, הביגוד וההנעלה, אלא אפילו עליית מחירי השכירות, שהיא הגודל המייצג את שינוי המחירים בענף הדיור, נבלמה בחודשים האחרונים.
כעת, האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים, שאותה מחשב בנק ישראל על פי התחזיות של האנליסטים השונים במשק, נמצאת בשפל היסטורי של 1.5% בלבד. להערכתנו אנחנו לא בדרך לדיפלציה, אבל בשורה התחתונה, גם אם אתם מרגישים אחרת, הנתונים מלמדים שהמחירים בארץ לא עולים.
הכלכלה הישראלית אינה יוצאת דופן, ואינפלציה נמוכה נרשמת גם בחלקים אחרים ברחבי העולם. למעשה, בשנים האחרונות האינפלציה חיובית בעיקר בעקבות עליות המחירים בתחומי הנדל"ן והפיננסים כתוצאה מהריבית הנמוכה. פרט לכך, המחירים של שאר המוצרים פחות או יותר נשארו ברמה דומה. אחת הסיבות המרכזיות לכך להערכתנו היא הגידול הדרמטי בכושר היצור העולמי בעקבות גידול ההיצע במדינות המתפתחות, וזאת בד בבד עם ירידה בביקושים במדינות המפותחות. פרט לזה, אפשר למנות גם את העלייה בסלקטיביות של הצרכנים ואת פריחתם של אתרי השוואת מחירים מקומיים ובינלאומיים. אצלנו בארץ, עליית המחירים נבלמה גם בעקבות המחאה החברתית ומגוון רפורמות שהנהיגה הממשלה להגברת התחרות. ראינו את זה ביתר שאת בתחום התקשורת הסלולארית, ולפי ההערכות אנו צפויים לראות את הרגולטור מתערב גם בתחומים נוספים כגון תקשורת קווית, אינטרנט, ייבוא של מוצרי מזון וחשמל ועוד.
לשוק האג"ח קשר ישיר להתרחשויות הכלכליות במשק, ולכן עתידו תלוי בשינויים באינפלציה ובריבית. כרגע לפחות, זה נראה ששוק האג"ח המקומי ממשיך לרתוח. למרות שהריבית כבר נמוכה מאוד והפוטנציאל לרווחי הון באגרות מצומצם למדי, המשקיעים ממשיכים לנהור לאפיק. לאור התחזיות הנמוכות עבור האינפלציה בשנים הקרובות ובעקבות ההאטה המסתמנת בצריכה הפרטית במשק, אפשר להעריך כי הריבית בארץ תמשיך להיות נמוכה עוד תקופה ארוכה. המשך ירידה באינפלציה עשויה אף לתמוך בהורדת ריבית נוספת בעתיד הנראה לעין. גם בארה"ב, מי שקורא בין השורות, מבין שעצירת רכישות האג"ח של הפד אינה משנה את העובדה שעליית הריבית לרמה נורמאלית צפויה להיתפרש על פני שנים ארוכות. הערכה שלנו היא ששוק האג"ח, אינו צפוי לרדת בקרוב, אך מנגד צפוי להציג תשואות נמוכות מהמוצע בשנים הקרובות.