על סמך ההתאוששות האיטית יחסית ברוב חלקי העולם, כנראה שהעלאת הריבית הראשונה בארה"ב לא תגיע בשנה הקרובה. באירופה אפילו מדברים על הורדה נוספת של הריבית, תרחיש שיכול להתקיים גם אצלנו בארץ, במיוחד לאור תחזיות האינפלציה הנמוכות. המסקנה היא שהריביות בעולם המפותח ככל הנראה הולכות להישאר ברמה נמוכה לתקופה לא מבוטלת. סביבת ריבית נמוכה יכולה להצדיק, לפחות על הנייר, תמחור קצת יותר גבוה של מניות. עם זאת, לאחרונה מתרבים הסימנים כי שוקי המניות נמצאים בנקודה יקרה מידי.
אחד הסימנים לכך היא העובדה שמכפילי הרווח של רבות מהחברות בעולם גבוהים מהערך הממוצע ההיסטורי שלהם. זה נכון במיוחד בשוק האמריקני, שחווה ראלי מדהים של כמעט חמש וחצי שנים, אבל נראה גם במרבית מדינות גוש האירו ובשוק המניות הישראלי, הנסחר היום במכפיל רווח של כ- 18. למעשה, למיטב ידיעתנו, השווקים היחידים אשר נסחרים במכפילים נמוכים מהממוצע הם יוון, רוסיה וסין. עם זאת, במדינות האלו יש מגוון רחב של בעיות כלכליות, פוליטית ואחרות , שמגדילות מאוד את הסיכון הכרוך בהשקעה במניות הנסחרות בהם, כך שהן לא נראות כשהשקעה מושכלת בשלב זה.
רמז נוסף להתייקרות של שוק המניות המקומי אפשר למצוא גם בהתנהגות בעלי השליטה בחברות הציבוריות בישראל, שמרבים לבצע פעולות מכירה של מניותיהם. כמו כן, חברות שלכאורה אינן זקוקות כעת לכסף, בכל זאת מנפיקות הון מניות נוסף ובמחירים יקרים או מגייסות חוב באמצעות אג"ח באיכות ירודה ותשואות נמוכות. על פניו, לא רק שמימון זה אינו ממש נחוץ להן, הוא גם לא בהכרח הולך להגדלת הצמיחה. לכך אפשר לצרף את הנפקות האקוויטי של חברות מתחומים בעלי פרופיל סיכון גבוה, ומקבלים הוכחה נוספת לכך שבעלי החברות סבורים גם הם שהשוק יקר.
אז במה להשקיע?ההמלצה שלנו הייתה ונשארה ליצור חשיפה לחברות גלובאליות בעלות תזרים מזומנים יציב, עם עדיפות לאלו המחלקות דיבידנדים גבוהים מתשואות האג"ח הממוצעת בשוק, אשר מניותיהן נסחרות במחירים נוחים. כיום, קשה לאתר מספר רב של חברות כאלו, ולכן צריך לא רק להיות סלקטיביים, אלא גם להשאיר יתרת מזומנים נכבדה כדי שתהיה היכולת לנצל הזדמנויות השקעה אם וכאשר שוק המניות ירד למחיר הגיוני יותר.