נתונים כללייםאוכלוסייה: 4.1 מיליארדתמ"ג: 28,600 מיליארד דולר (2013, כ- 37% מהתוצר העולמי)תמ"ג לנפש ($,PPP): 7,300 (2013)צמיחה שנתית ממוצעת: 4.7% (2013)שיעור אינפלציה ממוצע: 5.4% (2013, שנתי)ריבית ממוצעת: 5.8% (אפריל 2014)שיעור אבטלה ממוצע: 7.6% (אפריל 2014)

נקודות מפתח
  • הרעה בנתונים הכלכליים בשנת 2013
  • פיחות בשערי המטבעות
  • שיעורי חוב לתוצר נמוכים ורזרבות מט"ח גבוהות
  • שיפור קל באינדיקטורים האחרונים, אשר עשוי ללמד על שינוי מגמה
  • פוטנציאל צמיחה גבוה
  • מכפילי רווח נמוכים ותמחור "זול" בהשוואה לשווקים המפותחים


רקעהשווקים המתעוררים ממשיכים למשוך את תשומת ליבם של המשקיעים בעולם, כאשר בשנה שעברה הנושאים שבלטו היו החולשה בשווקי המניות ופיחות המטבעות שלהן. שווקים אלו מתפרסים על פני למעלה מעשרים מדינות שונות, ביבשות שונות ובעלות תרבויות עסקיות רבות ומגוונות. למרות השוני בין המדינות, ניתן לומר באופן כללי כי מדינות אלו מאופיינות בתוצר לנפש נמוך ובשיעורי צמיחה ואינפלציה גבוהים. כמו כן, חלק גדול ממדינות אלו מאופיינות בתהליכי עיור מואצים ובמעבר של הכלכלה מהישענות על הסקטור הציבורי להישענות על הסקטור העסקי והצרכנים. למרות הרעה בנתונים הכלכליים במדינות אלו בשנה האחרונה, כוחן העולמי בכלכלה ובפוליטיקה הבינלאומית ממשיך להתחזק, והן ממשיכות להציג קצבי צמיחה גבוהים ממדינות המערב.

קצב צמיחהלמרות קצבי הצמיחה הגבוהים, המגמה בשנה האחרונה היא ירידה בקצב הצמיחה. ניתן לראות כי מלבד סין אשר שמרה על קצב צמיחה של 7.7% בשנת 2013, מרבית מדינות השווקים המתעוררים רשמו ירידה בקצב הצמיחה בהשוואה לשנה הקודמת.
ירידה בקצב הצמיחה בשנה האחרונה
מקור:IMF, והבנקים המרכזיים
על רקע הירידה בקצב הצמיחה, קרן המטבע הבינלאומית (IMF) עדכנה לאחרונה את תחזית הצמיחה ל- 2014 והפחיתה את תחזית הצמיחה העולמית בכ- 0.1%, כאשר היא מציינת שהסיבה העיקרית לכך הינה חולשה בפעילות הכלכלית בשווקים המתעוררים. כך למשל, תחזית הצמיחה של ארה"ב נותרה ללא שינוי, בעוד שברוסיה, ברזיל, דרום אפריקה ומדינות מזרח אירופה, תחזית הצמיחה הופחתה. תחזיות הצמיחה של סין, השוק המתעורר הגדול ביותר, נותרו כמעט ללא שינוי. נתוני הרבעון הראשון של 2014 מצביעים על כך שבשווקים המתעוררים נמשכת התמתנות של הפעילות הכלכלית והמחזור הכלכלי ("סייקל") עדיין שלילי. עם זאת, לאחרונה חל שיפור קל באינדיקטורים הכלכליים, אשר עשוי ללמד על שינוי מגמה.

שינוי מגמה בשוק המט"חמגמה בולטת במיוחד בשנה האחרונה היא פיחות במטבעות השווקים המתעוררים, על רקע תחילת צמצום תוכנית הרכישות ע"י הבנק המרכזי בארה"ב (ה- FED). משמעות הקטנת הרכישות הינה צמצום מוניטארי, אשר צפוי להוביל לעליית תשואות באג"ח האמריקאיות ובהמשך גם להעלאת ריבית. בשל כך, החשש מהפסדי הון הבריח משקיעים מהשווקים המתעוררים וגרם לאיבוד האמון במטבעות המקומיים. בתשובה לכך, הגיבו חלק מהבנקים המרכזיים של מדינות אלו בהעלאת ריבית, דבר אשר הכביד על הצמיחה. בין המדינות שהעלו ריבית ניתן לציין את הודו, ברזיל, ארגנטינה, דרום אפריקה, טורקיה ועוד. למרות המהלכים של הבנקים המרכזיים, יציאת הכספים משווקים אלו נמשכה, ובשל כך החריפה את ירידות השערים בשווקי המניות והביאה לפגיע בהשקעות במשקים אלו.
הפיחות במטבעות השווקים המתעוררים בשנה האחרונה
מקרא: פסו מקסיקני (בירוק), ריאל (בכחול), יואן (באדום), רופי (בירוק), רובל רוסי (בסגול). מקור: מערכת בלומברג. * כל המטבעות מוצגים מול הדולר.ניתן לראות כי לאחרונה חל שינוי כיוון בחלק מהמטבעות, והערכות הן כי שיעורי החוב לתוצר הנמוכים של השווקים המתעוררים והיקף הרזרבות הגבוה יחסית (כ-7.7 טריליון דולר) ימנעו מפיחות המטבעות להתגלגל למשבר חמור יותר, ויתמכו בשמירה על ערכם של המטבעות.

פוטנציאל הצמיחהלמרות ההאטה בקצב הצמיחה בשנה-שנתיים האחרונות, מדינות השווקים המתעוררים עדיין מציגות שיעורי צמיחה חלומיים בהשוואה למדינות המפותחות. הצמיחה הממוצעת של מדינות אלו הסתכמה בכ- 4.7% בשנת 2013, הרבה מעבר לצמיחה במדינות המפותחת שעמדה על כ- 1.3% בלבד, כפי שניתן לראות בגרף הבא:
צמיחת התוצר בשווקים המתעוררים בהשוואה לעולם
מקור:IMF
פוטנציאל הצמיחה של השווקים המתעוררים גבוה עוד יותר, והערכות הן כי הצמיחה שלהם תאיץ לכ- 5% בשנה הבאה. הפוטנציאל הגבוה טמון בקצב צמיחת האוכלוסייה הגבוה שלהן ובהרכבה הצעיר. חלק גדול מהאוכלוסייה הינו בגילאי 25-60, בגילאים הללו הצריכה עולה, ולכן משקל גדול של אוכלוסייה בטווח גילאים זה נחשב למנוע צמיחה חזק. כמו כן, פוטנציאל זה נתמך בכוח העבודה הזול בהשוואה לעולם, ובשיעור חוב לתוצר נמוך אשר מאפשר ביצוע השקעות נרחבות. בנוסף לכך, מדינות השווקים המתעוררים, הן בעלות מחצבים רבים כגון נפט, זהב, נחושת, כסף, ומתכות נוספות. הביקוש העולמי הגובר לאנרגיה ולסחורות צפוי לתמוך גם הוא בצמיחת מדינות אלו. עם זאת, למרות משקלם ההולך ועולה בכלכלה העולמית, שווקי ההון במדינות אלו מהווים רק כ- 12% משווי שוק המניות העולמי, כך שיש להם לאן לשאוף גם בשוק זה.

שוק ההוןמרבית מדדי השווקים המתעוררים הציגו תשואת חסר משנת 2011, ובהתאם מכפילי הרווח של מדדים אלו הצטמצמו. מכפיל הרווח הנוכחי של מדד השווקים המתעוררים של MSCI עומד על 11.9, נמוך משמעותית מזה של מדד המדינות המפותחות של MSCIהעומד על 18. בהשוואה היסטורית, הפער בין המכפילים עמד על 3 נקודות בממוצע בשנים האחרונות, כך שהפער שנפתח בחודשים האחרונים (ועומד על כ- 6 נקודות) בהחלט עשוי לרמז על תמחור זול היסטורית של השווקים המתעוררים. הסיכוי בשווקים אלו כמובן כרוך בסיכון גבוה יותר, אך בראיה ארוכת טווח הנזילות בשווקים המתעוררים ממשיכה להשתפר למרות שהשקיפות בחלקם עדיין נחשבת נמוכה.

סיכוםהשווקים המתעוררים הציגו שיעורי צמיחה גבוהים במיוחד לאורך שנות ה- 2000 והם התאוששו מהר מהמשבר העולמי בשנת 2008, דבר אשר קשה לומר על המדינות המפותחות. למרות זאת, בתקופה האחרונה חלה האטה בצמיחתן, והחשש הוא כי העלאות הריבית שהגיעו כתשובה לפיחות החד במטבעות יגרמו לפגיעה נוספת בצמיחה בשנים הקרובות. עם זאת, התשואות הגבוהות במדינות אלה מול הריבית הנמוכה במדינות המפותחות, צפויות להביא בעתיד לתנועות הון חיוביות למדינות המתפתחות. כמו כן, הריביות הגבוהות מאפשרות גמישות לבנקים המרכזיים במקרה של האטה.פוטנציאל הצמיחה של מדינות אלה עדיין גבוה מאוד, כאשר ההערכות הן כי הסחר העולמי צפוי לצמוח בשנה הקרובה בכ- 5% לעומת צמיחה של 2.5% ב- 2013, שיפור שיתמוך במיוחד במדינות השווקים המתעוררים, אשר חלק משמעותי מהתוצר שלהם מקורו ביצוא סחורות.