כבר טענו בעבר כי בעלי השליטה, האנשים שלכאורה מכירים את החברה שלהם הכי טוב, יודעים "לנצל" את העובדה שמניותיהן נסחרות ביוקר כדי לגלגל את השליטה בחברה לידיים חדשות. השנה, כתוצאה מהעלייה הדרמטית בשווי המניות בשוק המקומי, אכן ראינו פעילות מכירות אינטנסיבית שכזו של בעלי שליטה בחברות ישראליות גדולות כקטנות.
גם הפעם לא היה שינוי בעובדה שבעלי השליטה החדשים הסתנוורו מהפריחה של החברה בשנים האחרונות, ולכן היו מוכנים לשלם פרמיה גדולה עבור רכישת גרעין השליטה בה. מה שכן, הפעם, המשקיעים קיבלו את מרבית הרכישות האלו עם קורטוב גדול של מלח ולא רצו לקנות את המניות בעקבות החלפת הבעלים. כתוצאה מכך, המניות של אותן חברות לא קפצו לנקודת המחיר בה בוצעה החלפת המניות. נהפוך הוא, חלקן אף חוו ירידות מחירים לאחר ההודעה על הרכישה.
קחו למשל את חברת ויליפוד, שהשליטה בה החליפה ידיים לאחרונה מהאחים ויליגר לאוליגרך הרוסי אלכסנדר גרנובסקי. למי שבמקרה לא מכיר, ויליפוד עוסקת בייבוא, ייצוא, ייצור ושיווק של יותר מ-600 מוצרי מזון, ונמנית על יבואניות המזון המובילות בישראל. באמצעות חברת הבת שלה, הציגה ויליפוד צמיחה ניכרת בשנים האחרונות. אמנם, בתקופת המחאה החברתית נפגעה רווחיות החברה, אולם עד מהרה היא שבה לרווחיות המשופרת שאפיינה אותה בעבר. ב- 2013 היא הציגה גידול של למעלה מ- 17% בהכנסות בהשוואה ל- 2012, וכמעט והכפילה את הרווח הנקי למניה.
התוצאות המצוינות האלו הובילו ככל הנראה את גרנובסקי לרכוש את השליטה בחברה לידיו, וזאת בתמורה לכ- 268 מיליון שקל, כלומר לפי מחיר מניה של 34.71 שקלים, פרמיה משמעותית על המחיר בו נסחרה המניה באותה עת. כמה שבועות מאוחר יותר, המניה כבר נסחרה במחיר של כ- 25 שקלים, כך שגרנובסקי מופסד כעת כמעט 30%, על הנייר כמובן.זאת דוגמא טובה לכך שציבור המשקיעים לא "קונה" את האופטימיות יוצאת הדופן של גרנובסקי.
המסקנה שלנו היא, שהמשקיעים הרבה פחות אופטימיים היום מבעלי השליטה החדשים באשר לעתידו של המשק הישראלי בכלל ולהמשך הצמיחה של החברות הספציפיות בפרט. הכלכלה הישראלית אמנם חזרה ברבעונים האחרונים למסלול תקין פחות או יותר, כאשר ניכרת ירידה בגירעון ומצב האבטלה בשפל היסטורי, אבל מנגד, ההתאוששות האיטית בעולם, המשך עליות מחירי הנדל"ן בשוק המקומי והעצירה בתהליך המדיני והסיכונים הגיאו-פוליטיים שהיא משליכה על האיזור, מאותתים על פוטנציאל להאטה מסוימת במגמה הכלכלית החיובית של המשק. כל זאת כאשר מרבית המניות נסחרות לדעתנו במחירים לא זולים במיוחד. לכן, בסביבה עסקית ותמחורית מאתגרת כמו היום, מוטב שלא להסתנוור מרכישות בעלי שליטה ולנתח את החברות בצורה אובייקטיבית.