הבעיה הכי גדולה עם תחזיות מאקרו כלכליות היא התזמון. קשה מאוד לחזות מראש את הזמן שידרש לאותם תהליכים להבשיל, קשה עוד יותר עד בלתי אפשרי לחזות מראש אירועים או החלטות של אנשים שעשוייים לעקב או להאיץ תהליכים אלו.
אחד ההימורים הכי בולטים בשנתיים האחרונות שלא התממשו עד כה היו התחזקות של הדולר מול האירו. בעוד ארה"ב מתאוששת והמערכת הפיננסית שלה והן הריאלי שלה יוצאת מהמשבר, אירופה מתמודדת עם דעיכה של האינפלציה, עם אבטלה ברמת שיא ועם צמיחה שברירית עד מיתון. כולם מעריכים שהריבית באירופה תעלה הרבה אחרי ארה"ב, שאירופה תצא מהמשבר אחרי ארה"ב ובכל זאת האירו המשיך להתחזק מול הדולר.
סיכון למשבר פיסקלי בדמות תקרת חוב בארה"ב, חזרה של כסף משווקים מתעוררים לאירופה, המחירים הזולים, כל אלה ועוד לא מעט ידיים נעלמות, הובילו בכל זאת להתחזקות של האירו מול הדולר, כנגד הציפיות.
אנחנו לפני נקודות מפנה – מניסיוני למדתי שלא לתת תחזיות על המטבעות מכיוון שהם נתונים ליותר מידי גורמים המשפיעים בעוצמות משתנות על התנודתיות שלהם. למרות זאת מיד פעם אני חוטא בעניין וגם אז אני עושה זאת רק כאשר ההשלכה היא על השקעה בנכס אחר – לא בהימור כיוון של מטבע.
כלכלת ארה"ב מתאוששת ונראה במחצית השנייה גם האינפלציה שם תרים ראש להערכתנו. מנקודה זו נראה כי עד סוף השנה כיוון התשואות שם הוא כלפי מעלה. הפד לא ימהר להעלות ריבית אבל הציפיות להעלאות ריבית בסופו של דבר יוקדמו בעקבות שיפור בכלכלה. במקביל הבנק האירופאי יחל בתוכנית הרחבה כדי למתן את הייסוף של האירו וכדי להאיץ את התהליכים הכלכליים והאינפלציוניים. תוכנית זאת עשויה אף להפוך לאגרסיבית יותר בתוך מספר חודשים במידה ולא תשיג את היעדים כנדרש. תנועת המספריים הנ"ל, כאשר הבנק האירופאי מצהיר שהוא מוטרד מהחוזקה של האירו, תוביל בסופו של דבר לחולשה של האירו מול הדולר. |
|
|