עיקרי הדברים:1. השקל ממשיך להתחזק אל מול הדולר והגיע לשיא של שלוש שנים חרף נסיונות בנק ישראל להחליש את המטבע המקומי. השקל צפוי להמשיך להתחזק גם במהלך השנה הקרובה.
2. המתיחות באוקראינה ממשיכה להעיב על המסחר בשווקים. סנקציות כלכליות הדדיות עשויות להעיב את הכלכלה האירפאית והעולמית.
3. עונת הדוחות הכספיים נמצאת בעיצומה כאשר בניגוד לרבעונים קודמים אנו רואים הפעם יותר חברות שלא עומדות בציפיות האנליסטים אך מנגד חברות רבות עוקפות את התחזיות. לדוחות הכספיים חשיבות רבה למגמת השווקים בתקופה הקרובה.
4. הבנק המרכזי האירופי צפוי להמשיך במדיניות המרחיבה במטרה לפחת את היורו ולהאיץ את ההתאוששות בכלכלה האירופית. הנחישות של הבנק המרכזי לעודד את הכלכלה בהחלט מעודדת והופכת את השווקים באירופה ליעד השקעה מעניין בטווח הקצר, ובהנחה שהמשבר באוקראינה נותר בעצימות נמוכה.
5. אגרות החוב הממשלתיות ממשיכות לנוע קדימה על רקע הריבית הנמוכה, הנזילות הגבוהה בשווקים והיעדר האלטרניבות. יחד עם זאת מומלץ לצמצם סיכונים בדרך של הורדת המח"מ.
6. יצחק תשובה זכה לביקושים של כ-14 מיליארד דולר לגיוס חוב של 2 מיליארד דולר. הגופים המוסדיים, שהבטיחו אחרי הסדר החוב שביצע תשובה בדלק נדלן כי לא ישתתפו יותר בהנפקות של תשובה, לא עמדו בפיתוי והעבירו מסר חמור לבעלי החברות הציבוריות.
7. מדד הפחד (VIX) שהומצא ע"י פרופ' דן גלאי (יו"ר סיגמא בית השקעות) בשנות ה-80 נסחר ברמות נמוכות גם בישראל וגם בארה"ב. המשמעות היא כי הפעילים בשוק לא צופים לירידות שערים בטווח של חודש-חודשיים קדימה.
המלצות עיקריות:
1. מומלץ לצמצם מח"מ לטווח של 3-3.5
2. חשיפה מניתית ברמה גבוהה אך לא מקסימלית מחשש למימושים בשווקים. חשיפה מומלצת של כ-90% מהמדיניות.
3. אג"ח קונצרני בדירוג A אחרי בחינה סלקטיבית של הנייר ושימת דגש מיוחד על המרווח.
4. הסטת רכיב מהתיק לנזילות וכניסה להנפקות וניצול הזדמנויות בשוק.
סיכום שבועי לשוק ההון 04.05.14-08.05.14
כללי
יו"ר הפד, ג'נט ילן, הופיעה בפני הקונגרס במהלך יום רביעי וחמישי ואמרה כי כלכלת ארה"ב צפויה לסיים את שנת 2014 בצורה טובה יותר לעומת השנה החולפת. ילן ציינה כי הצמיחה המאכזבת ברבעון הראשון, 0.1% במונחים שנתיים, נבעה בעקבות מזג האוויר הקשה שפקד את ארה"ב אך היא צופה שיפור בכלכלה האמריקאית ברבעונים הקרובים. ילן ציינה כי שוק הדיור מתאושש פחות מהר מהצפוי וכי יש להמשיך לפי שעה את תכנית ההרחבה הכמותית. הנאום של ילן התקבל במגמה מעורבת בשווקים.
גם השבוע המתיחות במזרח אירופה העיבה על המסחר. מלחמת גרסאות ניטשה השבוע בין הרוסים לאמריקאים בנוגע לסדרי כוחות הצבא הרוסיים אל מול הגבול האוקראיני. נשיא רוסיה פוטין טען כי פני הרוסים לא למלחמה וכי כוחות הצבא נסוגו מהגבול המתוח. פוטין אף קרא לכוחות הבדלנים הפרו-רוסים לבטל את משאלי העם המתוכננים במספר ערים אוקראיניות על מנת להפיג את החששות. ארה"ב במהלך יום חמישי טענה כי אין שום סימן להסגת כוחות רוסיים מהגבול ואילו הכוחות הבדלניים לא שעו לעצת נשיא רוסיה ומשאלי העם המתכוננים ליום ראשון יערכו כמתוכנן.
שער הדולר המשיך במגמה ההיחלשות שלו והגיע לשפל של שלוש שנים. הדולר נסחר במהלך יום חמישי ב-3.44 ש"ח והשלים ירידה של 0.4% השבוע. כתגובה בנק ישראל רכש במהלך השבוע כ-150 מיליון דולרים בניסיון לעצור את הסחף. יו"ר איגוד תעשיות התוכנה בישראל, אלישע ינאי, טען כי בעקבות חוזק המטבע "צפוי גל של אלפי מפוטרים בענף ההיי-טק וההשקעות בענף יקטנו". למרות זאת, אינטל הודיעה השבוע כי תשקיע כ-6 מיליארד שקל על מנת לשדרג את מפעלה בקריית גת. בתמורה תקבל החברה מענק מהמדינה בסדר גודל של 1.4 מיליארד ₪.
ארה"ב
מספר דרישות האבטלה ירד בארה"ב ב-26,000 ל-319,000. הירידה, אשר הייתה חדה מן הצפוי, מאותת כי שוק העבודה האמריקאי מתאושש ודחפה את השווקים לעליות בעת פרסום הנתון. להערכתנו יש לקחת נתון זה בערבון מוגבל כמדד לשיפור ממשי ורציני בשוק העבודה האמריקאי משום שמרבית העבודות שנוספו הן בשכר נמוך. יש לציין כי בעת האחרונה נתון מספר דרישות האבטלה היה תנודתי מאוד ונע בין 301-345 אלף עקב חופשת הפסחא בארה"ב.
גרעון המסחר בארה"ב ירד במהלך חודש מרץ ב-3.6%. הייצוא האמריקאי גדל במהלך חודש זה ב-2.2%, הגידול הגבוה ביותר מזה 10 חודשים ואילו היבוא עלה ב-1.7% במהלך התקופה. מדד ה-ISM אשר מודד את פעילות המגזרים השירותים בארה"ב עלה לרמה של 55.2 נקודות באפריל מרמה של 53.1 נקודות במרץ. הקריאה בחודש אפריל מהווה שיא של 8 חודשים ומעידה על התרחבות בפעילות הכלכלית.
ענקית המסחר הסינית, עליבאבא, הגישה מסמכים לקראת הנפקה ראשונה. ההנפקה עשויה להתבצע לפי שווי של 20 מיליארד דולר ולהיות אחת מההנפקות הגדולות בהיסטוריה. מניות הרשתות החברתיות המשיכו השבוע את המגמה השלילית בהם הן נסחרות בתקופה האחרונה. מניית טוויטר הגיעה במהלך השבוע לרמה הנמוכה ביותר שלה מאז הנפקתה בעקבות פספוס התחזיות שלה במשך 2 רבעונים רצופים והגדלת מספר המניות בהם נסחרת המניה פי חמש בשל סיום תקופת החסימה על מניות שרכשו החתמים במועד ההנפקה. מניית פייסבוק ירדה השבוע ב-3.81% ואילו מניית לינקדאין, רשת חברתית עסקית, עלתה השבוע ב-2.81%.
אירופה
יו"ר הבנק האירופאי המרכזי, מריו דראגי, הותיר את הריבית באירופה על רמה של 0.25%. דראגי התייחס לשער היורו החזק ואמר כי במידה והשער ישאר בסביבה הנוכחית, 1.39 יורו לדולר, יהיה צורך בהרחבות כמותיות על מנת לפחת את היורו. אנו מאמינים כי המשך הצמיחה באירופה יחד עם הירידה בשיעורי האבטלה ביבשת תמכו בהשארת הריבית על כנה ועל היו"ר להוריד את הריבית רק כמוצא אחרון. הבנק האנגלי המרכזי הותיר אף הוא את הריבית על רמה של 0.5% למרות שרמת האבטלה ירדה ל-6.9%, נמוך מהיעד שהוגדר באוגוסט ועמד על רמה של 7%. היקף ההרחבה הכמותית ישאר אף הוא ללא שינוי, 375 מיליארד ליש"ט. להערכתנו הבנק האנגלי לא יעלה את הריבית, כאשר המגמה העולמית כיום היא להשאיר את שער הריבית על כנה או אף להוריד אותה, לפני אמצע 2015.
האיחוד האירופי הוריד את תחזית הצמיחה שלו ל-2015 מ-1.8% ל-1.5%. שיעור האינפלציה לפי התחזית העדכנית יעמוד על 0.8% ב-2014, נמוך משמעותית מיעד האינפלציה של ה-ECB שעומד על 2%. פורטוגל הודיעה כי מדינתה לא תבקש יותר אשראי מיתר חברותיה לאיחוד האירופי עקב השיפור הכלכלי במדינה.
אג"ח ממשלתי
התשואות באגרות החוב הממשלתיות בארה"ב ל-10 שנים הגיעו במהלך השבוע לשפל של 7 חודשים ועמדו על 2.58%. הסיבות לכך היו הדשדוש בשוק המניות, חוסר אלטרנטיבות למשקיעים הסולידיים והאינפלציה הנמוכה. חלק מאגרות החוב הארוכות נסחרות בתנודתיות גדולה הנובעת במחסור בנזילות אשר נוצרה בין היתר בשל הרגולציה האמריקאית שדוחפת את ענקיות הפנסיה לרכוש את האגרות הללו ולא מותירות סחורה בשוק. אגרת החוב האמריקאית ל-30 שנה עלתה מתחילת השנה ב-12.3%. גם אגרות החוב הממשלתיות בישראל המשיכו את המגמה החיובית מהשבועות האחרונים ומדד אגרות החוב עלה השבוע ב-0.33%. גם בארץ, בשל היעדר אלטרנטיבות, המשקיעים זורמים לאפיק זה. במח"מים הארוכים האגרות עלו למעלה מ-5% מתחילת השנה.
אג"ח קונצרני
בעקבות יום הזיכרון ויום העצמאות לא התקיים מסחר במהלך ימים שני ושלישי. אגח ב' של בי קומיוניקיישנס, אשר שולטת בבזק, ממשיך את המגמה החיובית מתחילת השנה ועלה השבוע ב-0.69%. אופק תזרים המזומנים בחברה יציב במיוחד בין היתר בעזרת מכירת אתר האינטרנט יד2 השבוע תמורת 806 מיליון שקלים (באמצעות חברת וואלה). מניית בזק עלתה מתחילת השנה ב-14.78%. יש לציין גם את הנפקת הענק מאפריל שנעשתה בארה"ב ונפדית ב-2021 אשר מורידה את החששות בנוגע לסדרה הזו אשר נפדית ב-2019. לאחר שמכרה שבוע שעבר ברווח של 88 מיליון דולר את האחזקה באדחל, אגח 7 של החברה לישראל עלה ב-0.64%. אגח 25 של בנק פועלים עלה במהלך יום חמישי ב-0.22% כאשר פדיון האגח הוא עוד פחות משבועיים (מח"מ: 1.03).
מניות
מניית טבע עלתה במהלך יום חמישי ב-3.59% בעקבות האפשרות שתרכוש חברת תרופות הודית ב-6 מיליארד דולר. החודש התנודתי של כלל ביוטכנולוגיה נמשך, השבוע מניית החברה עלתה ב-3.24% וזאת לאחר ההתרסקות של שבוע שעבר שנבעה מביטול העסקה בין נוברטיס לגמידה סל שבבעלות כת"ב. מזור רובוטיקה ירדה במהלך השבוע ב-5.71% לאחר שפספסה את תחזיות ההכנסות וההפסד הנקי העמיק ל-3.2 מיליון דולר. מניית נייס צללה במהלך יום חמישי ב-6.72% לאחר שגם היא פספסה את תחזיות ההכנסות. החברה דיווחה על הכנסות של 229 מיליון דולר ואלו היו נמוכות מציפיות האנליסטים שחזו הכנסות בסדר גודל של 236 מיליון דולר.