מחקר חדש שערך בנק ההשקעות סיטי מראה שמשקיעים שהשקיעו בחברות הרוכשות את מניותיהן בשוק בצורה קבועה ורציפה – השיגו תשואה עודפת על פני מדד ה - SPX בעשור האחרון. מה הרציונל וממה להיזהר?

עונת הדוחות בעיצומה והיא שבה ומדגישה את הקושי של החברות להגדיל את הרווחיות כששורת ההכנסות היא כמעט סטאטית בסביבה כלכלית מדשדשת. המגמה ברורה והיא נמשכת על פני יותר מ 3 שנים רצופות: למרות ש 53% מהחברות היכו את ציפיות האנליסטים לגבי ההכנסות ו 74% מהחברות את שורת הרווח, שורת ההכנסות רשמה צמיחה כוללת של פחות מחצי אחוז וברור שבאווירה כזו קשה להציג צמיחה מרשימה ברווחיות. אחד הפתרונות היצירתיים של מנהלים המעוניינים להציף ערך בשוק המניות היא רכישה חוזרת של מניות החברה – BUY BACK – הפועלת כתנועת מלקחיים, היא מזניקה את הרווח למניה מצד אחד, מקטינה את כמות המניות הסחירות בשוק ומפגינה את האמון של ההנהלה בחברה ובעתידה.

מניית IBM כמשל

מניית IBM היא דוגמא קלאסית המדגישה מגמה זו. בשנת 2010 הסתכמו הכנסות החברה ב 99.9 מיליארד דולר. השנה ההכנסות צפויות לעמוד על 97.6 מיליארד דולר בלבד. הרווח למניה לעומת זאת, זינק בתקופה זו ביותר מ- 50% מ- 11.52 דולר לרווח צפוי של 17.89 דולר למניה. נכון ש- IBM הצליחה להגדיל מעט את שולי הרווח באמצעות רכישות סינרגטיות טובות ובסיוע של הירידה בסביבת הריבית ושוק העבודה המאתגר שאיפשר לחברה להוריד עלויות שכר. אך עדיין המשתנה המשמעותי ביותר הינו רכישות BUY BACK של מניות החברה והקטנת בסיס המניות הנסחרות.
גם מניית אפל (AAPL) שמאז פרסום הדוחות עלתה ביותר מ 10% מהווה דוגמא קלאסית לתופעה. למעשה התוצאות הכספיות שפרסמה החברה לא היוו הפתעה גדולה למשקיעים פרט למכירות ה IPHONE שהסתכמו ב 43.7 מיליון מכשירים – מעל לציפיות השוק. מצד שני מכירות ה IPAD רשמו אכזבה כשהחברה צפויה להגדיל מכירותיה בפחות מ 6.5% בשנה הקרובה לעומת צמיחה דו ספרתית גבוהה אליה התרגלו המשקיעים בשנים האחרונות. יחד עם זאת הטריגר לעליות היה הודעת החברה שתגדיל את רכישת המניות החוזרת שלה מ 60 מיליארד דולר ל 90 מיליארד דולר כשהחברה צפויה לבצע BUY BACK בהיקף של 44 מיליארד דולר עד לסוף 2015. במהלך הרבעון החולף רכשה החברה את מניותיה בהיקף של 18 מיליארד דולר והקטינה את כמות המניות הסחירות ב- 7%. פעולה זו ההולכת ותופסת תאוצה בקרב חברות רבות, מגדילה את הרווח למניה למרות ששורת ההכנסות כמעט ולא צומחת. במקרה של AAPL היושבת על קופת מזומנים דשנה של מעל ל 140 מיליארד דולר המהלך זכה לאמון המשקיעים.

BUY BACK לא תמיד מבטיח הצפת ערך

שני פרמטרים חשובים בבואנו לבחון השקעות בחברות המבצעות רכישה מסיבית של מניותיהן: מהו מקור הכסף, כלומר האם החברה משתמשת בעודף בקופת המזומנים לביצוע הרכישות או שמא היא ממנפת את עצמה לצורך כך ומהי המגמה ארוכת הטווח בתזרים המזומנים החופשי. רצוי להשקיע בחברות שמציגות צמיחה עקבית בתזרים המזומנים החופשי שיאפשר המשך הגדלת ה BUYBACK או לחליפין הגדלת תשואת הדיבידנד של המניה. חברות שלוקחות על עצמן חוב גדול לצורך רכישת מניותיהן עושות זאת מתוך רציונל שהתשואה המושגת תהיה גבוהה מעלות ההון של החברה. יחד עם זאת למינוף כזה סכנות רבות: שינוי בסביבה העסקית, שינוי בעלויות ההון ומינוף גבוה יכול לפגוע בדירוג האשראי של החברה וביכולתה לנהל את עסקיה בעתיד.