עוקבים בדאגה אחר ההתפתחויות באוקריאנה - התגובה של השווקים למתרחש באוקריאנה עדיין סובלנית אבל היא עשויה להגמר מהר מאוד. ביום שישי אומנם המדדים סיימו בטריטוריה שלילית אבל את השבוע הם סיימו בעליות. אם נסכם את נתוני המאקרו שפורסמו השבוע, בסך הכל המשקיעים צריכים להיות מרוצים, אומנם הצמיחה האפסית ברבעון הראשון של השנה בארה"ב הפתיעה לרעה, כמו גם הירידה החדה בשיעור כוח העבודה שמעלה ספקות לגבי עוצמת ההתאוששות אבל בסך הכל שאר הנתונים הפתיעו במידה רבה לטובה.

תחושת אי הוודאות השוררת בקרב המשקיעים ניכרת מתשואות האג"ח בארה"ב. למרות שהפד ממשיך לצמצם את הרכישות ולמרות שנתוני המאקרו מעידים על המשך התאוששות שתאפשר העלאת ריבית ככל הנראה כבר ב-2015, תשואות האג"ח ששומרות על רמתן מהרבעון האחרון ואפילו מתחת. ההתלקחות באוקריאנה אומנם לא תוביל לקריסה של השווקים אבל בהחלט עשויה להוביל תיקון משמעותי במידה והמצב שם ידרדר. כבר בשבוע שעבר כתבנו בנימה האישית "תחושת הבטן אומרת שהמשבר באזור עוד עשוי להסתבך, הידיים של המשקיעים חלשות יחסית בתקופה ולכן רצוי לנקוט במעט זהירות".

המערב הולך על ביצים – ארה"ב ושאר מדינות ה-G7 מתקשות להציג חזית אחידה כנגד רוסיה מחשש בומרנג. אומנם קנצלרית גרמניה ונשיא ארה"ב הצהירו בסוף השבוע כי הם מוכנים עם סנקציות נוספות בקנה, ספק כמה מהר הם יפעלו. רוסיה היא שחקן חשוב וענק בכלכלה הגלובלית ולכן כל פגיעה בכלכלת רוסיה תהיה בעלת השלכות גם על ארה"ב ואירופה. התקררות ביחסים של המערב עם רוסיה יובילו ככל הנראה לפגיעה מהותית בתוצר וברווחי החברות ואף עשויים לערער מעט את המערכות הפיננסיות. חברות אירופאיות השקיעו הון עתק בשנים האחרונות ברוסיה וכעת חוששות לגורלן ואף מעבירות חלק מההשקעות. הורדת דירוג לרוסיה פוגעת בנכסים מובנים, בנוסף הלוואות אשראי המוחזקות במערכת הבנקאית האירופאית, יחד עם איום של משבר אנרגיה באירופה, רק מסבך עוד יותר את המצב.

המפסידה הגדולה תהיה אוקראינה – מלבד ארה"ב ואירופה, המדינות הקשורות בחבל הטבור לרוסיה יהיו המפסידות הגדולות מפגיעה בכלכלת רוסיה ובראשן אוקריאנה. 27% מהייצוא האוקריאני מגיע לרוסיה שלא לדבר על משק הגז האוקריאנה התלוי כמעט לחלוטין באספקה מרוסיה (שאגב בנתיים העלתה כבר את מחירי הגז עבור אוקריאנה בעשרות אחוזים.




  • עשרות הרוגים באוקריאנה בסוף השבוע, מעלים את סף הלחץ באיזור ולוחצים את השווקים.
  • שוק האג"ח מושפע מהאירועים באוקריאנה, שוק המניות בנתיים פחות. חרף נתוני מאקרו טובים בארה"ב התשואות שם ירדו מתחת לרמה של 2.6%.
  • דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל, שהפתיע לחיוב, בצירוף נתונים הן מהשבוע האחרון והן מהחודש האחרון, לא מותירים הרבה ספקות – הכלכלה האמריקאית מתאוששת.
  • נתוני המאקרו באירופה מאותתים על חולשה, שוק האשראי שם לא מצליח להתאושש ולהערכתינו אנחנו קרובים מאוד לתוכנית להפשרת שוק האשראי.
  • שוק האג"ח המקומי עוקב בנתיים אחרי השוק האמריקאי, אבל עדיין ללא כיוון ברור בהעדר מספיק נתונים שיעידו על ההתאוששות במשק.
  • הודעת הריבית של בנק ישראל מקבלת טון מעט יותר חיובי שכן לבנק קשה יותר להסביר את רמת הריבית הנמוכה. אומנם הייסוף בשער החליפין והחולשה בייצוא נמשכים, אבל האבטלה, האינפלציה, שוק הנדל"ן המקומי והכלכלה הגלובלית – לא ממש מצדיקים.
  • האפיק הממשלתי מסיים את השבוע בטריטוריה חיובית אחרי ראלי ביומיים האחרונים של השבוע בדומה למגמה בארה"ב. מכיוון ששוק האג"ח שם מושפע יותר מהאירועים באוקראינה, אפשר לומר שהמגמה החיובית היא זמנית.
  • השוק הקונצרני רושם עליות שערים, בעקבות האפיק הממשלתי. שוק ההנפקות לוהט כאשר חברות ללא דירוג או בדירוגים נמוכים יותר מגיעות להנפקה.