בגזרת הדו"חות המצב ממשיך להשתפר, אך בגזרת הציפיות העתידיות קצת פחות
לפיכך ", מניות המומנטום" ממשיכות להיפגע האג"ח הממשלתי והקונצרני ממשיכים
להפגין חוסן לא צופים שינוי בריבית בישראל מחר הפד צפוי השבוע להמשיך בטאפרינג
ככל שנמשכת עונת הדו"חות הכספיים לרבעון הראשון בארה "ב נראה כי היא הולכת ומשתפרת, אך הקורלציה בינה לבין שוק המניות הולכת ומידרדרת. באמצע הדרך, לאחר שכ חמ צית מהחברות במדד S&P500 כבר פרסמו דו"חות, שיעור החברות שהיכו תחזיות כבר גבוה באופן משמעותי מהממוצע ההיסטורי – אך הביצועים של שוקי המניות בשבוע האחרון (ובמיוחד ביום שישי) היו רחוקים מלהשביע רצון. יש לפחות 3 סיבות שאפשר להצביע עליהן :
החמרת המתיחות בזירת רוסיה-אוקראינה. ירידת התשואות באג"ח הממשלתי הארוך מהווה הוכחה לחששות הללו , חרף נתוני
המקרו החיוביים בכלכלת ארה"ב .
בירידות ממשיכות לבלוט מניות המומנטום, אשר דווקא הדו"חות הכספיים שלהן לא מצדיקים את המכפילים הגבוהים שבהם הן
נסחרות. כך למשל מניות אמזון ירדו בשבוע החולף ב-%10 בעקבות הורדת תחזיות וכך גם מניות כמו פייסבוק, נטפליקס וטוויטר
שירדו בכ %5- . כולן מניות שב- 2013 עלו יותר מפי 2 מהעלייה במדד S&P500 .
אנו כבר קרובים מאוד לסוף חודש אפריל ולקראת סוף השבוע, כמדי שנה, יתחילו שוב הדיבורים על "למכור במאי ולהסתלק "" ( Sell in May and go away ) " ותתחדד שוב השאלה האם השנה זה יקרה. למי שלא זוכר, ב-2013 הכלל הזה לא עבד ובין סוף אפריל לתחילת נובמבר עלה S&P500 בכ- %10 .
ביצועים חזקים לאג " הח ממשלתי הארוך
נתוני המקרו של השבוע האחרון לא היו רבים, אך הם המשיכו להיות חזקים. מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן עלה לשיא של 9 חודשים והוא מצטרף לשלל נתונים אחרים על הצרכנים הממשיכים להצביע על התאוששות בתחום זה, התורם את רוב הפעילות הכלכלית בארה"ב. כך למשל נתוני מכירות הרכב עלו לשיא של 6 חודשים. ביום שישי השבוע יפורסמו גם נתוני האבטלה לאפריל .
למרות נתוני המקרו החזקים והשיפור במצב החברות, כפי שהוא בא לידי ביטוי בדו"חות – התשואות הארוכות המשיכו לרדת בשבוע האחרון. התשואות ל 30- שנה הגיעו לשפל של 9 חודשים (%3.44) ורשמו את תחילת השנה הטובה ביותר ב 25- השנה האחרונות . מי שהחזיק אג"ח ל 30- שנה מתחילת 2014 כבר מורווח מעל %10 – וכל זאת למרות שהריבית כעת בשפל ומכאן היא יכולה רק לעלות.
התשואות ל 10- שנים ירדו ל-%2.65 . בהתחשב בירידת התשואה ובמיוחד בהינתן העובדה שבחודשיים האחרונים התשואות ל 10- שנים נעות בטווח צר יחסית של %2.6%-2.8, להערכתנו רמת הסיכון בהן עלתה .
בהמשך השבוע צפויה הישיבה הקבועה של ראשי הפד וככל הנראה יוחלט על צמצום נוסף ברכישות האג"ח. עם זאת, בימים
האחרונים ניתן היה לראות בשוק האמריקאי דחייה מסוימת בצפי להעלאת ריבית – שיעור השחקנים הצופים העלאת ריבית כבר ביוני 2015 ( מועד שאותו ציינה בעבר יו"רית הפד ג'נט ילן כאינדיקטור ) , ירד מ-%63 ל-%47 .
השבוע (מחר , יום שני) צפויה ישיבה גם של המועצה המוניטרית של בנק ישראל ולהערכתנו לא צפוי שינוי בריבית. זה גם מה
שמשתקף כרגע בשוק האג"ח ונראה כי הורדת ריבית תפתיע את השוק .
בעולם נרשמה בשבוע החולף ירידה מתונה בציפיות האינפלציה, למרות המשך העלייה במחירי הנפט ועליית מחירי הסחורות
שממשיכה לתפוס תאוצה בשבועות האחרונים .
בשוק המקומי ציפיות האינפלציה הפסיקו לעלות בשבוע האחרון.
ייתכן כי הורדת המכסים שעליה דובר בימים האחרונים עשויות להביא לירידה מסוימת בציפיות בהמשך. בלימת העלייה הזו, עשויה להביא בימים הקרובים ללחץ מסוים באג"ח הצמוד – מה שעשוי לעבוד לטובת האפיק השקלי
מה עושים השבוע?
1. מניות – שונות גדולה בין הסקטורים
החמרת המתיחות בזירת רוסיה-אוקראינה נתנה אותותיה בשווקים במיוחד ביום שישי, אך למרות הירידות החזקות במועד זה – רוב השווקים החזיקו מעמד בשבוע החולף. בזירת הדו"חות נמשך השיפור. כמעט מחצית מהחברות במדד S&P500 כבר פרסמו דו"חות לרבעון הראשון ונראה כי בינתיים התמונה רק הולכת ומשתפרת. שיעור החברות שהיכו תחזיות הוא %70 ( לעומת ממוצע היסטורי של %62 , ) כאשר ברווחיות הממוצעת חל שיפור. בממוצע, הרווח ברבעון האחרון עלה ב-%3.5, הרבה מעבר לצפוי (למי שלא זוכר התחלנו את עונת הדו"חות בציפיות לצמיחה אפסית כמעט ברווחים). עם זאת, במבט קדימה, בשבוע האחרון רוב החברות הורידו תחזיות או לא שינו. מי שבלט לרעה היה סקטור הטכנולוגיה – גם בקרב החברות הגדולות (אמזון שירדה ב-%10 בעקבות הורדת תחזיות, פייסבוק שירדה %5 וכו ) ' וגם בקרב הישראליות (כמו מלאנוקס שירדה %16). עם זאת, הנאסד"ק רשם ירידה פחות דרמתית, בעיקר הודות לעלייה החדה במניות אפל, שעדיין תורמת את המשקל המרכזי במדד .
השבוע החולף שוב שם בפוקוס את "חברות המומנטום , " שרשמו עליות חזקות ב- 2013 ובתחילת 2014 וסובלות ממגמת מימוש בחודש האחרון, שהוחמרה בחלקן בעקבות דו"חות שלא הצליחו להצדיק את המכפילים הגבוהים. החשיבות של סלקטיביות ההשקעות גדלה, כפי שאפשר למשל ללמוד מהסקטור המפתיע לטובה של התקופה האחרונה – האנרגיה .
העלייה במחירי הנפט לצד עלייה בניצול כושר הייצור של המזקקות הגדולות (%99.2, לעומת ממוצע של %92 ב 40- השנים
האחרונות) ודו"חות כספיים טובים מהצפוי, ממשיכים למשוך משקיעים לסקטור האנרגיה 14. חברות מסקטור זה פרסמו עד עתה דו"חות ו-%79 מהן היכו את התחזיות – השיעור הגבוה ביותר מבין 10 הסקטורים המובילים ב-S&P. גם אחרי העליות הסקטור נסחר במכפיל עתידי של 14.2 לעומת מכפיל ממוצע של 17.8 במדד S&P500, כך שנראה שכסף עשוי להמשיך לזרום לשם .
למרות התנודתיות והחששות מההתפתחויות בגזרת אוקראינה, ההמלצות הבסיסיות שלנו עדיין בעינן. ארה"ב עדיין מהווה את מרכז התיק בחו"ל, ואחריה אירופה, כאשר שוב הצפיות הגדלות להרחבה כמותית שם ישחקו לטובת שוקי המניות. בשוק המקומי, שבו היו בשבוע החולף מעט מאוד ימי מסחר, המגמה היתה חיובית והתאפיינה בעיקר בתיקון במניות הביומד והיתר ( חלק ממנו החל בתיקון חזרה היום, בהתאם למה שהיה בעולם בסוף השבוע .
2. אג"ח קונצרני – המרווחים ממשיכים לרדת בקצב מהיר בעולם, ממשיכים מרווחי הקונצרני לרדת בקצב מהיר יחסית. מתחילת השנה התשואות באג"חים בקבוצת BBB במח"מ ארוך (כאלה שמושווים לאג"ח ל- 10 שנים) ירדו %0.35 למרווח של %1.25 מעל ממשלתי – קרוב לשפל כל הזמנים. הרמה הזו רחוקה רק ב-%0.08 מהשפל של 2007. גם באירופה בולטים הביצועים החזקים של הדירוגים הנמוכים. בשבוע שעבר זכה פטריק דרהי לקבלת פנים נלהבת במיוחד בהנפקת אג"ח של חברת אלטיס (הבעלים של הוט הישראלית , ) שגייסה 17 מיליארד דולר בהנפקת האג"ח זבל הגדולה ביותר באירופה השנה. ההנפקה זכתה לביקושים גדולים וביום המסחר הראשון נרשמו עליות חזקות באג"חים .
הביצועים החזקים של האג"חים בדירוגים הנמוכים בולטים בכל השווקים. אגח ממשלת ברזיל ל 10- שנים, למשל, המדורג ,BBB הניב למשקיעים תשואה של %8%-9 מתחילת השנה. באג"חים במח "מ ארוך יותר התשואות היו גבוהות יותר .
גם בשוק המקומי בולטים הדירוגים הבינוניים והנמוכים. החודש בלטו במיוחד אג"חים בקבוצת ה A- ובקבוצת ה- , BBB שרשמו את הירידה החדה ביותר במרווחים מעל אג"ח ממשלתי . במידה רבה, הירידה הזו נובעת גם מהירידה בתשואות האג"ח הממשלתי ולא רק הירידה בתשואות הקונצרני .
בגיבוי הירידה במרווחים בקונצרני בעולם, על רקע העובדה כי עודף התשואה האבסולוטי ממשיך להיות גבוה והיצע הקונצרני
ממשיך לרדת, אנו מעריכים כי המגמה החיובית באפיק זה תימשך בתקופה הקרובה. לא מומלץ לשנות פוזיציה באפיק זה.
3. תיק השקעות – התשואות הארוכות מפתיעות, רמת הסיכון גדלה אין ספק כי הביצועים של האג"ח הממשלתי הארוך מפתיעים. אך בהתחשב בירידת התשואות ובמיוחד בהינתן העובדה שבחודשיים האחרונים הן נעות בטווח צר יחסית, מגבירה שוב את הערכתנו כי רמת הסיכון בהן עלתה. לפיכך, למרות רווחי ההון בחלק הארוך של העקום, אנו ממשיכים להמליץ להעדיף מח"מ קצר-בינוני בתיק ההשקעות. כאשר בוחנים את מכלול תיק האג"ח שלנו העובדה שיש בו קונצרני ומניות מחפה על המח"מ היותר קצר ולהערכתנו גם מקטינה את הסיכון בתיק .