כללי
המשבר הרוסי-אוקראיני חוזר להשפיע על השווקים בעולם לאחר שביום חמישי האחרון העימות בין רוסיה לאוקראינה עלה שלב והמתיחות עם מדינות המערב החריפה. . המדדים המובילים באירופה הגיבו בירידות כאשר ה-DAX ירד ב-1.09% ומדד ה-RTX הרוסי צנח ב-3.27%. המדדים המובילים בת"א נמשכו גם הם מטה ביום חמישי לאחר יום חיובי ברובו, כאשר ת"א 25 נסגר בירידה של 0.18% ות"א 100 נסגר גם כן בירידה של 0.38%.
בשל חג הפסח, במהלך השבועיים האחרונים התנהל שבוע מסחר מקוצר. עם תחילת החג פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש מארס שעלה ב-0.3% , כאשר התחזיות עמדו על עליה של 0.1% במדד.
השבוע פורסם גם מדד המחירים לצרכן בגוש האירו, שעלה בשיעור שנתי של 0.5%. זוהי הרמה הנמוכה ביותר באירופה ב-4.5 שנים האחרונות. נתון זה מגביר את הציפייה להתערבות מהECB-. מריו דראגי אמר השבוע כי המדיניות המוניטרית בגוש האירו עלולה להיפגע כתוצאה מהמשך התחזקות היורו. ביחס לסכנת הדפלציה, אמר דראגי, כי הדרדרות בתחזית לאינפלציה בטווח הבינוני עשויה להביא לתכנית רכישת אג"ח של הבנק המרכזי. בנוסף לזאת, האיחוד האירופי פרסם השבוע כי הגרעון המצרפי של המדינות החברות בגוש היורו יורד מתחת ליעד הגרעון. הגרעון בגוש היורו ירד ברבעון הרביעי של 2013 ל- 2.6% מהתמ"ג, לעומת 3.1% ברבעון השלישי.
מדד מנהלי הרכש (PMI) בארה"ב ירד באפריל לרמה של 55.4 נק' לעומת 55.5 נק' בחודש מארס. נדגיש כי כל נתון מעל 50 נק' מציין התרחבות בפעילות, ונוסיף כי הייצור בארה"ב צמח באפריל בקצב המהיר ביותר מאז מארס 2013.
ארה"ב
המסחר בארה"ב יושפע בשבועות הקרובים מהתפתחות המשבר הרוסי ומעונת הדוחות הכספיים שנמצאת בשיאה. אפל (7.82%+) פרסמה את דוחותיה, ומהם עולה כי הכנסות החברה רשמו עליה של 4.6% והגיעו ל-45.6 מיליארד דולר לעומת תחזית האנליסטים שעמדה על 43.6 מיליארד דולר הכנסות. רווחי החברה הגיעו ל-10.2 מיליארד דולר או 11.62 דולר למניה לעומת תחזית האנליסטים שעמדה על 10.19 דולר למניה.פרוקטר אנד גמבל (G&B) (0.60%+) דיווחה על עליה ברווחים הרבעוניים. הרווח הנקי עלה ל 2.61 מיליארד דולר לעומת 2.57 מיליארד דולר ברבעון הקודם. ורווח למניה עומד על 90 סנט למניה לעומת 88 סנט למניה ברבעון הקודם. הרשת החברתית פייסבוק (1.04%+) ניפצה את התחזיות כאשר הרווח של החברה זינק ב-183%. הכנסות החברה עמדו על 2.5 מיליארד דולר, מעל הצפי של 2.36 מיליארד דולר. הרווח הנקי עומד על 642 מיליון דולר לעומת תחזית האנליסטים שציפו לרווח של 616 מיליון דולר. הרווח למניה עומד על 34 סנט לעומת הצפי שעמד על 24 סנט .
מנתוני מאקרו שהגיעו השבוע מארה"ב עולה כי מכירות הבתים החדשים מצביעים על פתיחה חלשה של הרבעון בתחום הנדל"ן. לפי נתונים ממשלתיים נרשמה במארס ירידה של 14.5% במכירות של בתים פרטיים חדשים בארה"ב ל-384 אלף. נציין כי הנתונים נמוכים ביחס לתחזיות האנליסטים שציפו כי במארס יימכרו 440-450 אלף בתים חדשים, נתון הדומה לפברואר. בנוסף לנתונים אלה, פורסם כי רכישות בתים שמחירם יותר ממיליון דולר נמצאות בעלייה, לעומת עסקאות על בתים זולים שיורדות. במארס עלו מכירות הבתים היקרים ב-7.8% לעומת החודש המקביל שנה שעברה, בעוד שמכירות הבתים הזולים נפלו ב-9.9%.
סיכום – למשבר עם רוסיה עשויה להיות השפעה על השווקים, הן באפיק המניתי והן באפיק האג"חי. החרפת המשבר תוביל לעליית תשואות באג"ח וירידות שערים במניות, לפחות בטווח הקצר. אנו נמצאים במהלכה של עונת הדוחות בארה"ב. כרגע ניתן לומר שהנתונים מעורבים. שוק האג"ח בארה"ב מרכז עניין על רקע צמצום התערבות הפד בשוק. אפיק האג"ח בארה"ב אינו אטרקטיבי להשקעה, בשלב זה יש להימנע מהשקעה באגח ארה"ב במח"מ ארוך ואם משקיעים באגח חול מומלץ להתמקד במח"מ בינוני ולרכב על גלי השינויים בתשואת האג"ח ל-10 שנים. יש לעקוב מקרוב אחר פרסום הדוחות הכספיים שמפרסמות חברות. השווקים מגיבים בצורה חריפה, לטוב ולרע, לדיווחים.
אירופה
המשבר הרוסי-אוקראיני ממשיך למשוך את תשומת לב המשקיעים בעולם וימשיך כך גם בתקופה הקרובה וכך המדדים באירופה הגיבו להידרדרות בירידות חדות.מנתוני מאקרו שהגיעו השבוע מאירופה, עולה כי ביטחון הצרכנים במדינות גוש היורו עלה לרמתו הגבוהה ביותר מאז אוקטובר 2007. המדד עלה למינוס 8.7 ממינוס 9.3 בחודש מארס. בנוסף לזאת, ממד מנהלי הרכש של מרקיט בגוש היורו עלה אף הוא לשיא של שלוש שנים החודש, כאשר המדד עלה לרמה של 54 נק' לעומת 53.1 נק' בחודש מארס. נוסיף שגם בגרמניה מדד מנהלי הרכש עלה לרמה של 54.2 נק' לעומת 53.7 נק' בחודש מארס.
סיכום – בטווח הקצר והבינוני השוק האירופאי מעניין להשקעה אולם יש לשים לב למצב באוקראינה והשפעתו על השווקיםו והכלכלה המדדים הכלל אירופאים הם המעניינים יותר. כפי שהערכנו בחודשים האחרונים הבנק המרכזי שוקל צעדי הרחבה כמותית אשר צפויים להשפיע לטובה על שוק המניות האירופאי. בהסתכלות ארוכת טווח הסיכונים הגלומים בשוק האירופאי עודם גבוהים ודורשים תוכנית התמודדות ארוכת טווח.
אג"ח ממשלתי
באפיק הסולידי, נרשמה מגמה שלילית כאשר אגרות החוב הממשלתיות נסחרו בירידות שערים. שערי אגרות החוב הצמודות למדד ירדו ב-0.14% ומדדי אגרות החוב השקליות ירדו גם כן בכ-0.14%. אג"ח ממשלתי 0324 ירד השבוע ב-0.32% ועומד על רמה של 3.21%. האג"ח האמריקאי ל-10 שנים ירד גם כן ב-1.29% ועומד על רמה 2.68% .
סיכום – לאור המשבר הרוסי והמרווחים הנמוכים אנו סבורים כי יש מקום לקיצור נוסף של המח"מ לכ-3 שנים כאשר במידה ותשואת ה-10 שנים בארה"ב עולה חזרה ל-3% ניתן להאריך לכיוון 3.5-4 שנים
אג"ח קונצרני
חברת הנדל"ן בוני התיכון גייסה 130 מיליון שקל בהנפקת אג"ח סידרה ח' בדירוג Baa2 יציב. בשלב המוסדי נרשמו בקושי יתר בהיקף של כ-110 מיליון שקל, למעלה מפי 2.5 מהסכום אותו ביקשה החברה לגייס בשלב זה. אג"ח ו' של בוני תיכון בדירוג Baa2 יציב עלה השבוע ב-0.09%.
מעלות מאשרת דירוג A יציב לחברת מבני תעשייה להרחבת אג"ח סדרה טו' להיקף כולל של עד 150 מיליון שקל. אג"ח טו' של מבני תעשייה ירד השבוע ב-0.17%.
מעלות מאשרת דירוג A+ לפז חברת נפט ומעדכנת תחזית ליציבה משלילית. בחברה מעריכים כי פז תשמור על מעמדה המוביל בשוק האנרגיה ותמשיך להציג יחסי כיסוי שתואמים את הדירוג הנוכחי.
אג"ח ג' של פז בדירוג A+ יציב עלה השבוע ב-0.29%.
סיכום – דירוג ממוצע מעניין מקבוצת A ומטה. יש להתמקד באגח במרווח תשואה מספק ביחס לסיכון. מומלץ לקחת חלק בהנפקות ולהנות ממרווחים טובים יותר. לאור רמת המרווחים הנמוכה יש מקום להגדיל נזילות על חשבון רכיב אג"ח קונצרני ולנצל הזדמנויות בעת פתיחת המרווחים וכאמור גם בהנפקות.
מניות
מניית אלביט מערכות הודיעה כי זכתה בחוזה של 123 מיליון דולר ממדינה אירופית לאספקת מערכות הגנה אלקטרוניות. בתגובה המניה עלתה השבוע סה"כ 0.1%. נציין כי לפני שבועיים החברה חתמה חוזה בהיקף של 100 מיליון דולר עם לקוח מאמריקה הלטינית, ובתוך 7 שבועות זכתה החברה בחוזים בשווי 821 מיליון דולר. מניית מבני תעשיה עלתה השבוע ב-0.81% לאחר שהשלימה גיוס של 130 מיליון שקל באג"ח. מנייתכלל ביוטכנולוגיה עלתה ב-7.46% לאחר שהודיעה כי היא חתמה על הסכם מכירת חברת אנדורמה לחברתHypherion הנסחרת בנאסדק. הייפרון תשלם 20 מיליון דולר מהם 12.5 מיליון דולר במזומן והיתרה בהקצאת מניות החברה, תשלומים אלו עשויים להגיע עד 145 מיליון דולר.
סיכום – אנו נמצאים בשיאה של עונת הדוחות השנתיים בישראל ויש לעקוב אחר הדיווחים. אפיק זה צפוי לספק את עיקר התשואה בתיקי ההשקעות בשנה הקרובה וכבר הניבה תשואה גבוהה בצהלך הרבעון הראשון. רמות המחירים הגבוהות עדיין מגלמות פוטנציאל לעליות