נתונים כלליים:אוכלוסייה: 143 מיליון אישתמ״ג: 2.015 טריליון דולרתמ״ג לנפש: 15,177 דולרצמיחה: 1.2% רבעון 3 2013שיעור אינפלציה: 6.5%ריבית: 5.5%שיעור אבטלה: 5.4%מטבע: 33.6 דולר לרובלדירוג: Baa+ לפי S&Pהמתיחות האחרונה בין רוסיה למערב בעקבות המשבר באוקראינה הראתה שוב את התלות הכלכלית של רוסיה במדינות המערב. תוך יום אחד הרובל צנח ב -15%, הבורסה הרוסית צנחה בשיעור דו ספרתי והבנק המרכזי הרוסי העלה ב- 1.5% את שיעור הריבית, עקב חשש שהפעילות הרוסית תוביל לסנקציות כלכליות מצד המערב.מלבד האירועים האחרונים, הכלכלה הרוסית ניצבת בפני אתגרי צמיחה חדשים לקראת שנת 2014. לאחר שהשנים האחרונות לוו בצמיחה בתוצר, ירידה בשיעור האבטלה, עליה בייצוא ושיפור כללי בכל האינדיקטורים הכלכליים השונים, שנת 2013 התאפיינה בהאטה באינדיקטורים הכלכליים. על כן, האטה זו מציבה את המודל הכלכלי הרוסי אשר מתבסס על עלייה במחירי הנפט בסימן שאלה וחיפוש אחר מנועי צמיחה חדשים.
רוסיה, המדינה בעלת השטח הגדול בעולם, עברה מהפכה כלכלית משמעותית בשנים האחרונות. מאז פירוק ברית המועצות, הפכה רוסיה לאחת המעצמות הכלכליות הגדולות בעולם, ואחת ממדינות מועדון ה- BRIC (הכולל כידוע את ברזיל, רוסיה, הודו וסין).החל משנת 1999 נהנית רוסיה מצמיחה כלכלית הנשענת על מחירי גז ונפט גבוהים ורפורמות מבניות בתחומי המיסוי, התחבורה, הרגולציה ועוד. כלכלת רוסיה תלויה בייצוא חומרי הגלם, לרבות נפט, גז טבעי, מתכות ועוד. ייצוא חומרי גלם אלו ועיבודם תופסים חלק ניכר מהתוצר הלאומי, אך בעקבות הירידה בשיעורי האבטלה והעלייה בכוח הקניה והצריכה הפרטית, חלקם היחסי של חומרי הגלם מהתוצר, הולך וקטן. כמו כן, הכלכלה סובלת מפיחות בשער הרובל אשר מרחיק משקיעים זרים מן המדינה.
שיעור האבטלה
בשנת 2013 הצמיחה במשק הרוסי תעמוד לפי התחזית על 1.7%, שיעור הצמיחה הנמוך ביותר מאז משבר הרובל בשנת 1998. הסיבות העיקריות להאטה בצמיחה הינם: חוסר טיפול בבעיות מבניות, ירידה בהשקעות, שוק עבודה אשר קרוב לתעסוקה מלאה, ירידה במחירי הסחורות עליהם מתבססת הכלכלה והמיתון שעברה הכלכלה האירופית. במילים אחרות, מודל הצמיחה של רוסיה מיצה עצמו והכלכלה זקוקה לרפורמות מבניות על מנת לשוב לשיעורי הצמיחה שאפיינו אותה בשנים האחרונות. עיקר הצמיחה בשנת 2013 נבע מהשיפור בכח הקניה אשר הושפע מהירידה באבטלה, אבל השוק קרוב מאוד לתעסוקה מלאה, לכן כוח הקנייה לא צפוי לגדול בשנת 2014. למרות העלייה בתוצר לנפש ובהכנסה לנפש, כבר ברבעון האחרון ניתן היה להרגיש בירידה בשיעור הצמיחה באינדיקטורים כלכליים אלו.
שיעור צמיחה שנתי
יתרה מכך, בשנת 2013 הצפי היה כי ההשקעות יהוו את מנוע הצמיחה העיקרי, אך לא כך קרה. במונחי שנה מול שנה, ההשקעה בשנה זו ירדה ב- 1.8% לעומת עליה של 9.1% בשנה שעברה. בנוסף, על אף ההאטה בצמיחה והעלייה בשיעורי המשכורות, העלייה בשיעורי האינפלציה שוחקת את רווחיות החברות והבנקים. בעיה זו רק מחמירה עקב העלויות הגבוהות של ההלוואות (שהחמירו עוד יותר עקב העלאת הריבית בגלל המשבר באוקראינה). נתונים אלו מעלים חשש כי הכלכלה הרוסית עלולה להיכנס לתקופת מיתון. עדות לכך היא הודעתו של שר האוצר הרוסי - אלכסיי קוליוקייב, בנובמבר האחרון כי שיעור הצמיחה הממוצע צפוי לעמוד עד לשנת 2030 על כ- 2.5% לעומת תחזית של 4% לפני כן. נדמה כי הצהרה זו כוונה ליצור לחץ פוליטי והבשלה לרפורמות ליברליות ומבניות בכלכלה המקומית.
למרות בעיות אלו כלכלת רוסיה צפויה להמשיך ולצמוח גם בשנת 2014 בשיעורים גבוהים יותר מן השנה החולפת, מכמה סיבות. האחת, השיפור בכלכלת אירופה יוביל לעליה בביקוש לדלקים לתעשייה, שחלק ניכר מהם מסופקים מרוסיה. שנית, הבנק המרכזי שם לעצמו מטרה להילחם באינפלציה הגבוהה. במידה ויצליח, האמון הציבורי והעולמי בכוחו של הבנק יעלה וזה ישפיע על ירידה נוספת בשיעור האינפלציה, היות ואחד הפקטורים המרכזיים לאינפלציה הגבוהה במדינה הינו חוסר אמון ביכולותיו של הבנק. סיבה נוספת לעליית המחירים בשנה הנוכחית נבעה מהיבול החקלאי הנמוך בשנת 2012 אשר התבטא בעלייה במחירי המזון בשנת 2013. היבול בשנת 2013 לעומת זאת היה גבוה באופן משמעותי, ולכן יש צפי כי שיעור האינפלציה יירד לרמה של 4%-5% בשנת 2014. זאת ועוד, ירידה בשיעור האינפלציה תאפשר ל-CBR (הבנק המרכזי הרוסי) להוריד את שיעור הריבית ובכך להוזיל את עלויות ההלוואה לחברות.
שיעור האינפלציה
ההאטה הכלכלית לחצה את ראשי המדינה לקראת ניסיון ליצור רפורמות עומק בכלכלה המקומית. יש לזכור כי פוטין שם לעצמו למטרה לעלות את דירוגה של רוסיה בדירוג הבנק העולמי ל “DOING BUSINESS”’. שיפור בדירוג יעודד השקעות זרות במדינה, ויחזק את אנשי העסקים המקומיים, דבר אשר ישפיע בצורה ניכרת על התוצר. לכך ניתן להוסיף כי השיפור הצפוי בכלכלה העולמית בטווח הקצר צפוי להטיב עם המשק הרוסי.
לסיכום, כדי להבטיח צמיחה יציבה לאורך שנים על הממשלה לערוך רפורמות מבניות בכלכלה. שינויים אלו החלו כבר בשנה החולפת וניתן היה להבחין בתוצאות כבר ברבעון האחרון של השנה. בטווח הקצר-בינוני, כלכלת רוסיה תהיה עדיין תלויה במחירי האנרגיה, דבר שמערער את יציבות הצמיחה.הלחץ הכלכלי הבינלאומי המופעל על רוסיה, לדעתנו יכריח אותה לפתור את המשבר מול אוקראינה בדרכי שלום, מכיוון שהמחיר הכלכלי שרוסיה תצטרך לשלם במידה והסכסוך יגלוש לעימות צבאי, הינו גבוה מאוד. במצב כזה, הירידה החדה בשער הרובל ובמדדי המניות ברוסיה (שמושפעים באופן מובהק ממחיר הנפט) בעקבות החששות לעימות, עשויה להיות הזדמנות השקעה מעניינת וייתכן מאוד שכחלק מהסדר קבע בין רוסיה למערב בנושא חצי האי קרים, ייפתחו לרוסיה אפיקי הכנסה נוספים.