כללי
נתוני המאקרו מסין העיבו על המסחר העולמי השבוע. הייצוא הסיני ירד בפברואר ב-18.1% ואילו הייבוא גדל ב-10.1% לעומת השנה הקודמת. התפוקה התעשייתית המצטברת בינואר ופברואר עלתה ב-8.6% אך הצפי עמד על 9.5%, המכירות הקמעונאיות עלו ב-11.8% לעומת צפי מוקדם של רויטרס שעמד על 13.5%. הנתונים העלו את החששות מהאטה בצמיחה בכלכלה השנייה בגודלה בעולם.
ה-OECD פרסם את תחזיות הצמיחה שלו ל-7 הכלכלות המפותחות הגדולות. בסקירתו מציין הארגון כי הצמיחה במערב אירופה תמשך אך תעמוד על 1.9% ואילו הצמיחה בארה"ב תעמוד על 3.1%. בנוסף הארגון מאמין כי הצמיחה בכלכלות המפותחות תואץ בשנים הקרובות אך מסייג את דבריו ומדגיש שהאטה בכלכלות המתפתחות תוביל לצמיחה מתונה יותר.
הדולר ממשיך לרדת וביום חמישי עמד על רמה של 3.46 ומאז הורדת הריבית בסוף פברואר הדולר אף נחלש ב-1.15%. יש לציין שהדולר נחלש השבוע מול מרבית המטבעות המובילים בעולם, היורו נמצא בשיא של שנתיים – 1.39 יורו לדולר והיין היפני התחזק והשער ביום חמישי עמד על 102.6. הועדה המוניטרית ביפן החליטה להשאיר את הריבית על רמה של 0.1% ולהמשיך את תכנית ההרחבה הכמותית שנאמדת ב-60 עד 70 טריליון יין בשנה.
נתוני מכירות חלשים במיוחד אשר מגיעים מהמגזר הקמעונאי בישראל בתקופה האחרונה יחד עם הירידה במדד המחירים לצרכן בינואר בשיעור של 0.6% מהווים אינדיקטורים משמעותיים שעל בנק ישראל לתת עליהם את הדעת במועד החלטת הריבית הקרובה. להערכתנו הסיכוי להורדה נוספת בריבית נמוכה מאוד משום שהמהלך לא הוביל לשינוי כלשהו בשוק המט"ח ולמגזר העסקי הורדה של רבע אחוז לא תשנה את החלטותיהם באופן אסטרטגי.
ארה"ב
סטנלי פישר, המועמד של נשיא ארה"ב לתפקיד סגן יו"ר הפד, עמד ביום חמישי מול ועדה בסנאט אשר אמורה לאשר את מינויו לתפקיד. פישר התייחס לתוכנית ההרחבה הכמותית ואמר כי היא עדיין נחוצה משום שרמה של 6.7% אחוזי אבטלה היא גבוהה מדי. פישר הדגיש שהשגה בו-זמנית של יעדי האבטלה ויציבות המחירים תתרחש על ידי המשך ההקלה הכמותית. הוועדה המוניטרית בארה"ב תתכנס שוב לדון בתוכנית ה-QE ב-18 למרץ.
נתוני מאקרו מעודדים שהגיעו השבוע מארה"ב היו טובים וחיזקו את הסברה כי נתוני המאקרו הפושרים שהגיעו לאחרונה היו כתוצאה ממזג האוויר הקשה שחוותה ארה"ב. התביעות לדמי אבטלה ירדו לרמה הנמוכה זה שלושה חודשים ועמדו על 315 אלף, פחות מהצפי שהיה 330 אלף תביעות. המכירות הקמעונאיות צמחו בפברואר ב-0.3% וזאת לעומת צפי מוקדם של עליה ב-0.2%. המלאי העסקי גדל במהלך פברואר ב-0.4% ואילו המלאים הסיטונאיים עלו בינואר ב-0.6%.
סיכוםהמימושים האחרונים בשווקים מוצו בשל היעדר אלטרנטיבות ודוחות כספיים טובים. עדיין ייתכנו ירידות שערים של אחוזים בודדים כחלק משלב המימושים אך הסבירות עליות שערים עלה משמעותית בטווח הקצר, לכן אנו מאמינים כי יש להגדיל רכיב מניות. שוק האג"ח מרכז עניין על רקע צמצום ההתערבות של הפד בשוק. אפיק האג"ח בארה"ב אינו אטרקטיבי להשקעה, בשלב זה יש להימנע מהשקעה באגח ארה"ב במח"מ ארוך ואם משקיעים באגח חול מומלץ להתמקד במח"מ בינוני ולרכב על גלי השינויים בתשואת האג"ח ל-10 שנים. יש לעקוב מקרוב אחר פרסום הדוחות הכספיים שמפרסמות חברות. השווקים מגיבים בצורה חריפה, לטוב ולרע, לדיווחים.
אירופה
נשיא ארה"ב אובמה הזהיר השבוע את נשיא רוסיה פוטין בכך שלסיפוח חצי האי קרים לרוסיה יהיו השלכות כלכליות נרחבות. יש לזכור כי אירופה מסתמכת על הגז הרוסי ולכן מירב הסיכויים מצביעים על כך שהסנקציות יופנו כנגד אישים בממשל הרוסי ולא מול הכלכלה באופן נרחב. מדד ה-MICEX הרוסי ירד מתחילת החודש ב-13.58% והשלים ירידה של –17% מתחילת השנה. עם זאת, התיקון עלול להתברר כחד מדי. הכלכלה הרוסית מתפקדת ונמצאת בתעסוקה מלאה, מאזן התשלומים חיובי, יתרות מט"ח של רוסיה עומדות על יותר מ-500 מיליארד דולר והחוב הציבורי מהווה רק כ-15% מהתוצר.
הייצור התעשייתי בגוש היורו ירד במהלך חודש ינואר בעקבות ירידה בתפוקת האנרגיה. התפוקה התעשייתית ירדה במהלך חודש ינואר ב-0.2% בניגוד לתחזית האנליסטים שציפו לעלייה של 0.5%. המכירות הקמעונאיות בספרד סיפקו עדות נוספת לשיפור הכלכלי שהמדינה חווה. המכירות עלו ב-0.5% בינואר ועלו על ציפיות האנליסטים שעמדו על ירידה של 0.8%. כלכלת פורטוגל צמחה ב-0.6% ברבעון הרביעי ב-2013, שיעור חד מן הצפוי. עם זאת הצמיחה במדינה בשנה כולה הייתה(-1.4)%. התפוקה התעשייתית בבריטניה עלתה ב-0.4% בינואר לאחר עליה בשיעור דומה גם בדצמבר.
סיכום בטווח הקצר והבינוני השוק האירופאי מעניין להשקעה וניתן לשוב ולהגדיל החשיפה בהדרגה תוך שימת לב מיוחד להשפעת המצב באוקראינה על השווקים. בהסתכלות ארוכת טווח הסיכונים הגלומים בשוק האירופאי עודם גבוהים ודורשים תוכנית התמודדות ארוכת טווח.


אג"ח ממשלתי
כל מדדי האג"ח הממשלתי עלו השבוע. מדד אג"ח ממשלתי צמוד מדד עלה ב-0.66% ואילו המדד הלא צמוד עלה ב-0.38%. המגמה הנוכחית בה מדדי האג"ח הממשלתי עולים בצורה חדה יחסית צפויה להמשך כל עוד המרווח מהממשלתי באגרות החוב הקונצרניות אינו מספק ושוק המניות הישראלי אינו זול יחסית. עם זאת, התשואות בחלק מן אגרות החוב נמצאות ברמות שפל היסטוריות כאשר המרווח מהאיגרות האמריקאיות המקבילות אינו מספק. על כן גם באפיק הממשלתי עלתה רמת הסיכון משום שבעת עליית תשואות באגרות האמריקאיות האג"ח הישראליות (בעיקר הארוכות) יציגו ירידות משמעותיות.
סיכום מח"מ מומלץ לאפיק זה 3.5 שנים כאשר במידה ותשואת ה-10 שנים בארה"ב עולה חזרה ל-3% ניתן להאריך לכיוון 4-4.5 שנים.
אג"ח קונצרני
רשת תחנות הדלק טן (TEN) הנפיקה את סדרת האג"ח ג' אשר מיועדת למחזור חוב. טן היא רשת תחנות הדלק החמישית בגודלה במשק ונחשבת לרשת דיסקאונט. היקף ההנפקה עמד על 110 מיליון שקלים. האג"ח אינה משועבדת, התשואה עומדת כעת על 4.32% והמח"מ של האג"ח הוא 4.91. מעלות העניקה לאג"ח את הדירוג BBB+ כאשר המרווח מהממשלתי עומד על 2.5%, מרווח אשר אינו מספק עבור רמת הסיכון לטעמנו. האג"ח עלתה השבוע ב-1.99%.
מגדלי הים התיכון, אשר מפעילה שישה בתי דיור למבוגרים, השלימה את הנפקת סדרת האג"ח א. הסדרה אשר מדורגת (A-) ע"י מעלות, מגלמת כעת תשואה ברוטו של 3.29% והמרווח מהממשלתי עומד על 1.84. ראוי לציין שוב את היתרונות שבהשתתפות בהנפקות בתקופה הנוכחית שכן במכרז המוסדי התשואה למשקיעים עמדה על 3.55%.
סיכום דירוג ממוצע מעניין מקבוצת A ומטה. יש להתמקד באגח במרווח תשואה מספק ביחס לסיכון. מומלץ לקחת חלק בהנפקות ולהנות ממרווחים טובים יותר.
מניות
פוקס דיווחה שהרווח הנקי שלה ב-2013 עמד על 94.2 מיליון ₪ וסך המכירות בשנה החולפת חצה את רף המיליארד שקלים. מניית החברה נותרה ללא שינוי השבוע.הרווח הנקי של בנק מזרחי-טפחות ב-2013 עמד על 1.07 מיליארד שקלים, לעומת זאת התוצאות ברבעון הרביעי היו מעט יותר חלשות והבנק הרוויח 252 מיליון שקלים לעומת 301 מיליון ברבעון הקודם. מניית הבנק עלתה השבוע ב-0.58%. התחרות בשוק הסלולר פגעה בפרטנר באופן קשה ביותר כפי שמשתקף בדוחותיה הכספיים. החברה הרוויחה כ-135 מיליון שקלים ב-2013 ירידה של 72% לעומת שנת 2012. מניית החברה עלתה השבוע ב-0.91% אך מתחילת השנה היא ירדה ב-2.91%.
סיכוםאנו נמצאים בשיאה של עונת הדוחות השנתיים בישראל ויש לעקוב אחר הדיווחים. אפיק זה צפוי לספק את עיקר התשואה בתיקי ההשקעות בשנה הקרובה. רמות המחירים הגבוהים עדיין מגלמים פוטנציאל לעליות והירידות האחרונות מהוות נקודת כניסה טובה לשוק בצורה מדורגת.