נתוני מקרו חזקים העלו את השווקים בארה"ב לשיא חדש הם העלו גם את ציפיות
האינפלציה לטווח הבינוני והארוך – למרות שבינתיים לא נראית אינפלציה בטווח הקצר
למעט המחירים, התקופה ממשיכה להיות נוחה להגדלת סיכון
השבוע הנוכחי מתחיל ב -2 תאריכים היסטוריים. היום (א') לפני שש שנים (9 במרץ 2009) רשם S&P500 את רמת השפל שלו במשבר הפיננסי הגדול, ומאז הוא הספיק לעלות בכ-%180. מחר (ב') לפני 14 שנים (10 במרץ 2000) הגיע הנאסד"ק לשיא כל הזמנים, כ-5,000 נקודות – רמה שנראה כי הוא עשוי להגיע אליה שוב ממש בשבועות הקרובים, בהנחה שהעליות יימשכו.
עם כאלה נקודות ציון היסטוריות, אין פלא שמשקיעים מחפשים כל העת עוד ועוד צידוקים וסיבות להמשך העליות. בימים האחרונים הם קיבלו אוסף עדויות כאלה בדמות נתוני מקרו חזקים בארה"ב, בראשם דו"ח התעסוקה והנתון על עליית השכר הממוצע. הנתונים האלה אולי מצדיקים את העליות בשוק המניות בחודשים האחרונים – אך הם גם הביאו לכך שבשוק כבר צופים את הצעד הבא. ההסתברות להעלאת ריבית בינואר 2015 עלתה בסוף השבוע האחרון ל-%15, לעומת %9 לפני חודש. ועל רקע זה נראה כי המשך הקטנת רכישות האג"ח על ידי הפד והיערכות לסיימן לקראת סוף 2014 הופך לכמעט ודאי. צריך כנראה אירוע דרמתי במיוחד כדי לעצור את המהלך.
נתוני שוק העבודה בארה"ב הצביעו על תוספת של 162 אלף משרות בשוק הפרטי, לעומת צפי ל-145 אלף כאשר גם הנתונים אחורה ועודכנו כלפי מעלה. שיעור האבטלה עלה אמנם ל-%6.7, אבל שיעור ההשתתפות עלה. הנתון המשמעותי אף יותר היה עלייה בשכר הממוצע של %0.4 - בשש השנים האחרונות לא היה נתון גבוה יותר מזה (עלייה בשיעור של %0.4 נרשמה בפעם האחרונה ביוני 2013). גם נתוני ההכנסה וההוצאה הפרטית היו גבוהים מהצפוי ואילו בביקוש למשכנתאות נרשמה עלייה של כמעט %10. מה הפלא שהתשואות ל-10 שנים כבר ב-%2.8?
גם באירופה המצב משתפר. נגיד הבנק המרכזי מריו דראגי לא הוריד את הריבית וכנגד כל התחזיות היורו הגיע לשיא של שנתיים וחצי מול הדולר. הנתונים באירופה באחרונה טובים מהתחזיות כמעט בכל פרמטר ובכל מדינה (כולל צרפת ומדינות הדרום). הנתונים האחרונים הצביעו על עלייה גבוהה מהצפוי במכירות קמעוניות ובמדד PMI של מגזר השירותים. כל אלה גורמים להערכה כי הדפסת הכסף שכולם חיכו לה באירופה תתעכב. אך מה שמשפיע לרעה בימים האחרונים על השווקים באירופה הן ההתפתחויות באוקראינה, לאור העובדה שהחברות האירופאיות חשופות למדינות מזרח אירופה ולשווקים מתעוררים באופן כללי יותר מהחברות האמריקאיות.
סיבה לדאגה בסין?
בסין פורסמו הבוקר (א') נתוני היצוא החלשים ביותר מאז המשבר של 2008-2009: ירידה של %18.5 ביצוא בחודש פברואר, לעומת צפי לעלייה של %7.5. היבוא עלה ב-%10, בהתאם לציפיות. האינפלציה רשמה ירידה משמעותית ל-%2. עד כמה מטרידים הנתונים? הטענה של המומחים היא שהמספר לא מפחיד כמו שנראה תחילה כי בפברואר 2013 היתה עלייה מאוד משמעותית ביצוא ולכן הנתון מצביע על ירידה. הסברים חלופיים הם שהחודש החולף היה תקופת חגים, שהשבועות האחרונים התאפיינו במזג אוויר חורפי במיוחד בארה"ב (דבר שהשפיע על הביקוש) וכו'. בכל מקרה, הנתון הזה מוסיף שמן למדורת השווקים המתעוררים ולחשש שיצמחו פחות חזק. בימים הקרובים השוק עשוי לתת על כך את הדעת.
ציפיות האינפלציה עולות
הנתונים החזקים בארה"ב, המשך העלייה במניות ובמחירי הדיור הובילו בשבוע האחרון לעליית ציפיות האינפלציה ל-5 שנים לרמה הגבוהה ביותר זה 7 חודשים – למרות שהאינפלציה כיום ממשיכה להיות נמוכה מהצפוי. גם באירופה נרשמה בשבוע האחרון עלייה בציפיות האינפלציה, למרות שגם כאן אין שום אינפלציה באופק.
גם ביפן נרשמת עלייה בציפיות האינפלציה על רקע מאמצי הבנק המרכזי לעשות זאת באמצעות תוכנית ההרחבה שלו. ציפיות
האינפלציה לשנתיים הן %3 והציפיות לחמש שנים %2.
בשוק המקומי זו תופעה שבלטה במיוחד בשבוע האחרון, על רקע העובדה שבחודשים האחרונים המדדים היו נמוכים וציפיות
האינפלציה רק ירדו. העלייה בציפיות בלטה במיוחד בטווח הבינוני והארוך – מרמות של %2%-2.1 לפני שבוע ל -%2.2%-2.3. ללא עליית ציפיות האינפלציה (גם בחו"ל) ניתן היה לצפות להורדת ריבית נוספת על ידי בנק ישראל במטרה להתמודד עם חוסנו של השקל, אך כרגע נראה שצעד כזה יידחה. מנגד, למרות העלייה בציפיות האינפלציה, לא נראה שיופעלו בקרוב לחצים להעלאת ריבית.
מה עושים השבוע?
1. מניות – ארה"ב, יפן וישראל עולות, אירופה בעיקר יורדת. בשבוע האחרון בלטה שונות בין השווקים המובילים בעולם. בעוד
שבארה"ב ויפן הובילו נתוני מקרו טובים להמשך העליות (הניקיי עלה בשבוע החולף בכמעט %3), השווקים באירופה סבלו בעיקר בגלל המשבר באוקראינה. גרמניה בלטה בחולשתה – תופעה שחזרה על עצמה כמה פעמים בשבועות האחרונים (מתחילת השנה היה הדקס המדד עם הביצועים החלשים ביותר ביבשת, מינוס %2). לא רק הקרבה הגיאוגרפית לאוקראינה משפיעה על אירופה, אלא באופן כללי גם החשיפה הגדולה יותר של החברות האירופאיות לשווקים מתעוררים בהשוואה לחברות בארה"ב ויפן.
בשווקים בארה"ב תמכו סדרה של נתונים חזקים כולל נתוני שוק התעסוקה, שבאו אחרי סיום עונת הדו"חות הטובה, כאשר שיעור הרווחיות של החברות עלה הרבה מעל תחזיות האנליסטים. אמנם כמעט %40 מהחברות הורידו תחזיות קדימה, אך ניתן היה לצפות לכך בהתחשב בציפיות הגבוהות של אנליסטים. משנסתיימה עונת הדו"חות, מי שישפיע על השוק הם בעיקר נתוני המקרו ואם השבוע האחרון הוא ברומטר שלהן – ההשפעה הזו עשויה להיות חיובית.
הבורסה בתל אביב חזרה להיות אחת החזקות ביותר מתחילת השנה ומדד ת"א 100 מציג תשואה של%5.4 (עוקפת אותו רק
הבורסה האיטלקית עם תשואה של %8.8 למדד MIB). אנו נכנסים כעת לעונת הדו"חות בשוק המקומי. דו"חות התקשורת של
השבוע האחרון הפתיעו לטובה, אבל באופן כללי אנו צופים עונת דו"חות סבירה ולא יותר מכך. מניות הבנקים המקומיים בלטו לטובה בשבועות האחרונים ולנוכח הרוח הגבית החזקה שהם מקבלים מהבנקים בעולם ייתכן כי הם ימשיכו לבלוט. כך למשל, ג'יי.פי מורגן וגולדמן סאקס עלו ביותר מ -%4.5 רק בשבוע האחרון. עליית ריבית (ותשואות) משרתת לרוב את הבנקים והם אמורים להיפגע פחות.
אנו ממשיכים להמליץ על חשיפה למניות בחלוקה של %60 לשוק המקומי ו -%40 לחו"ל, המפוזרים בשווקים מפותחים. לא ממליצים כעת לחפש מציאות בשווקים מתעוררים, שעל רקע יציאת הכספים המתמשכת שם גוברות התחזיות להאטה בצמיחה בהן.
2. אג"ח קונצרני – המרווחים בעולם ממשיכים לרדת. גם בשוק המקומי. בשוק הקונצרני בעולם הביטחון של המשקיעים גדל יחד עם ירידה במינוף החברות ודו"חות טובים, המורידים את המרווחים לרמת השפל הנמוכה ביותר מאז המשבר
הפיננסי בארה"ב. אין פלא כי בגזרת הגיוסים היה השבוע החולף אחד החזקים בהיסטוריה של השוק האמריקאי. חברות גייסו בשבוע האחרון אג"ח ב -61.4 מיליארד דולר – השבוע העמוס ביותר אחרי שבוע המסחר שהסתיים ב -13 בספטמבר 2013, שבו גויסו 91 מיליארד דולר, לפי נתונים של בלומברג. במיוחד בלטה בשבוע החולף התאוששות מחודשת בגיוסים של חברות High Yield שגייסו 10.1 מיליארד דולר, לעומת 2.3 מיליארד דולר בשבוע שלפני כן.
גם בשוק המקומי המשיך האפיק הקונצרני להיות חזק בשבוע האחרון עם עליות של מעל %0.6 במדדי התל בונד 20 ו -40. גם באפיק הקונצרני המקומי נמשכו בשבוע האחרון הגיוסים, אך הפדיונות גדולים יותר – מה שממשיך ליצור ביקושים חזקים בהנפקות. מצב החברות ממשיך להשתפר על רקע זה לנוכח הירידה בהוצאות המימון שלהן.
אנו ממשיכים בצעדי טיוב התיק הקונצרני באמצעות מעבר לדירוגים גבוהים יותר בשל יתרון הנזילות. מי שיבחן את התשואות
מתחילת החודש יגלה כי זו היתה המלצה טובה, שכן אג"חים בדירוגים A+ ו-A הניבו במקרים רבים תשואות גבוהות יותר מדירוגים נמוכים יותר או חברות חסרות דירוג. ממשיכים להמליץ לפעול בדרך זו. וככל שהמרווחים ממשיכים לרדת, אנו שבים וממליצים לבחון להמיר חלק מהחשיפה באג"ח חו"ל, המעניקה יתרונות גדולים בכל הקשור בפיזור, סחירות ונזילות ובמקרים מסוימים גם במרווח מעל ממשלתי.
3. תיק השקעות – איזון בין שקלים וצמודים וחשיפה מלאה למניות. הנתונים שפורסמו בסין עשויים להגביר את התנודתיות בשווקים בימים הקרובים, על רקע חוסר הבהירות בנוגע למשמעות שלהם. על רקע העלייה המחודשת בתשואות הארוכות בארה"ב (%2.8 ל - שנים), אנו ממשיכים להמליץ שלא להיחשף למח"מ ארוך. בימים האחרונים הצטרף גם ביל גרוס לאסטרטגיה הזו ואמר כי הוא מוכר כיום אג"ח במח"מ ארוך ורוכש אג"ח במח"מ קצר.
בתיק ההשקעות אנו ממשיכים לשמור על הקריטריונים שציינו כאן בשבועות האחרונים: מח"מ קצר יחסית באפיק השקלי, בעוד שבאפיק הצמוד אנו מעדיפים מח"מ בינוני ארוך יותר (וכך אפשר "להרוויח" מעליית ציפיות אינפלציה כפי שהיה בשבוע האחרון). בחלק המנייתי אנו ממשיכים לשמור על חשיפה מנייתית מלאה.