המשבר הרוסי-אוקראיני מיקד את תשומת לב המשקיעים השבוע. ביום שני המדדים המובילים בעולם ירדו בחדות בעקבות ההתפתחויות במשבר במהלך סוף השבוע שעבר, אך כל הירידות נמחקו במהרה והמדדים עלו בחזרה ביום שלישי. כפי שאנו מורגלים באירועים ביטחוניים בארץ ובעולם, ירידות בעקבות אירועים גאו-פוליטיים מתקנים את עצמם במהירות רבה ואין לייחס להן חשיבות מיוחדת לטווח הארוך.
ילן, נגידת ה-FED האמריקאי, ציינה בנאומה בסוף השבוע שעבר את מזג האוויר הקשה הפוקד את ארה"ב כסיבה אפשרית לגל נתוני המאקרו הפושרים שפורסמו בתקופה האחרונה. הדו"ח התקופתי של הבנק הפדרלי על מצב כלכלת ארה"ב, שפורסם ביום רביעי, נתן אישור להערכות המוקדמות שמזג האוויר היווה רכיב משמעותי בהאטה כפי שהשתקפה מהנתונים לאחרונה.
לאחר השפעה קצרת מועד של הורדת הריבית על שוק המט"ח השבוע הדולר ירד מסף ה-3.5 שקלים לדולר והוא עומד היום על רמה של 3.46. ניתן לראות שוב שרכישות הדולרים של בנק ישראל והורדות הריבית אינן מצליחות לפחת את השקל, אפילו לא בטווח הקצר ועל כן על מנת להשיג יעד זה יש צורך במהלכים יצירתיים אחרים על מנת לעזור ליצואנים. היצוא התעשייתי עלה ב-10% בין אוקטובר 2013 לינואר 2014 אך יש לציין שהנתונים מהווים המשך למגמה התנודתית בהיקף היצוא משנת 2010 ויתכן שעקב השקל החזק נראה נתונים חלשים יותר ברבעון הבא.
ארה"ב
מדד ה-S&P הגיע השבוע לשיא כל הזמנים ואילו מדד הנאסד"ק עלה השבוע לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2004. אובמה הציג את תכנית התקציב לשנת 2015 שתעמוד על 3.9 טריליון דולר. התוכנית כוללת העלאת מס לעשירים ולחברות אנרגיה ומנגד העלאת ההוצאה הציבורית על חינוך ותשתיות. בנוסף, תשלומי הריבית על החוב האמריקאי צפויים לשלש את עצמם במהלך העשור הקרוב.
כאמור, המשבר הרוסי-אוקראיני לא השפיע על השווקים אך הזכיר שוב את התלות האירופאית בגז הרוסי. השבוע מחוקקים אמריקאים ציינו שיש להקל על יצואני הגז הטבעי האמריקאים, דבר אשר יכול להוריד את התלות האירופאית בגז הרוסי. בנוסף יש לציין את החשיפה של חלק מחברות האנרגיה האמריקאיות כגון BP ו-Chevron לחברות אנרגיה רוסיות וכל סנקציה כלכלית על רוסיה עלולה לפגוע גם בחברות הללו.
השבוע נתוני המאקרו שפורסמו היו מעורבים. מדד ה-PMI בחודש פברואר היה הגבוה מזה 4 שנים ועמד על רמה של 57.1 נקודות וזאת לעומת קריאה של 53.7 נקודות בינואר. גם במדד ה-ISM נרשמה קריאה גבוהה בפברואר שעמדה על 53.2 נקודות לעומת רמה של 51.3 נקודות בינואר. הצריכה הפרטית בארה"ב גדלה בשיעור של 0.4% בפברואר וזאת לעומת צפי שעמד על גידול של 0.1% בלבד. לעומת זאת, במגזר הפרטי בארה"ב נוספו בחודש שעבר כ-139 אלף משרות וזאת לעומת צפי מוקדם של תוספת של 150 אלף משרות. בנוסף, מדד פעילות מגזר השירותים ירד לרמה של 51.6 נקודות בפברואר, הקריאה הנמוכה ביותר מ-2010. עם זאת יש לציין שגם קריאה זו נמצאת מעל לרמת 50 הנקודות אשר מסמלת על התרחבות בפעילות הכלכלית.
סיכום– המימושים הנוכחיים בשווקים מוצו בשל היעדר אלטרנטיבות ודוחות כספיים טובים. עדיין ייתכנו ירידות שערים של אחוזים בודדים כחלק משלב המימושים אך הסבירות עליות שערים עלה משמעותית. לכן אנו מאמינים כי יש להגדיל רכיב מניות. שוק האג"ח מרכז עניין על רקע צמצום ההתערבות של הפד בשוק. אפיק האג"ח בארה"ב אינו אטרקטיבי להשקעה, בשלב זה יש להימנע מהשקעה באגח ארה"ב במח"מ ארוך ואם משקיעים באגח חול מומלץ להתמקד במח"מ בינוני ולרכב על גלי השינויים בתשואת האג"ח ל-10 שנים. יש לעקוב מקרוב אחר פרסום הדוחות הכספיים שמפרסמות חברות. השווקים מגיבים בצורה חריפה, לטוב ולרע, לדיווחים.
אירופה
המשבר הרוסי-אוקראיני השפיע בעיקר על החברות החשופות למדינות הללו. בעקבות המתיחות והחשש מאינפלציה הבנק הרוסי המרכזי העלה את הריבית ב-1.5% לרמה של 7% ומכר כ-10 מיליארד דולר במטרה לחזק את הרובל. כתוצאה מהמתיחות, הנציבות האירופית אישרה חבילת סיוע של 11 מיליארד יורו לאוקראינה על מנת שלא תיכנס למצב של חדלות פירעון בקרוב.
מדד ה-PMI האירופאי ירד השבוע ל-53.2 נקודות בפברואר לעומת רמה של 54 נקודות בינואר, עם זאת הקריאה הייתה גבוהה מהציפיות שעמדו על רמה של 53 נקודות. הצמיחה במגזר השירותים באירופה הייתה גבוהה מן הצפוי ועמדה על 52.6 בפברואר לעומת 51.6 בינואר. שיעור האבטלה בצרפת ירד ברבעון הרביעי של 2013 ב-0.1% לעומת הרבעון השלישי. מגמת עליית מחירי הנדל"ן בבריטניה המשיכה גם בפברואר והגיעו לשיא של כמעט חמש שנים.
סיכום – בטווח הקצר והבינוני השוק האירופאי מעניין להשקעה וניתן לשוב ולהגדיל החשיפה בהדרגה תוך שימת לב מיוחד להשפעת המצב באוקראינה על השווקים. בהסתכלות ארוכת טווח הסיכונים הגלומים בשוק האירופאי עודם גבוהים ודורשים תוכנית התמודדות ארוכת טווח.
אג"ח ממשלתי
מדדי האג"ח הממשלתי הצמודים עלו השבוע בחדות. מדד אג"ח ממשלתי מדדי 5-10 שנים עלה השבוע ב-0.53%, מדד אג"ח ממשלתי 2-5 שנים עלה ב-0.39%. לעומת זאת האפיק השקלי הציג ירידות שערים, מדד ממשלתי לא צמודות 5+ שנים ירד השבוע ב-0.34%. מגמת העליות באגרות החוב
הממשלתיות לא תמשך בקצב הנוכחי להערכתנו והתשואה הפנימית של חלק מן האג"חים הללו הגיעו לרמות נמוכות במיוחד.
סיכום – מח"מ מומלץ לאפיק זה 3.5 שנים כאשר במידה ותשואת ה-10 שנים בארה"ב עולה חזרה ל-3% ניתן להאריך לכיוון 4-4.5 שנים.
אג"ח קונצרני
מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פיתוח דורשים עדכון על כל שינוי ביחסים הפיננסים בינה לבין כל הנושים שלה על רקע המצב של החברה והצורך שלה במזומנים בהיקף של 180 מיליון שקלים. סדרה י של החברה ירדה השבוע ב-1.93%. אינטרנט זהב השלימה את השלב המוסדי בהנפקת סדרת האג"ח ד החדשה. הסדרה בעלת מח"מ של 5.65 שנים ובעלת דירוג Baa1 עם אופק יציב של מדרוג נסחרת בריבית של 4.9% והמרווח מהממשלתי עם מח"מ דומה עומד על 4.5%.
סיכום – דירוג ממוצע מעניין מקבוצתA ומטה. יש להתמקד באגח במרווח תשואה מספק ביחס לסיכון. מומלץ לקחת חלק בהנפקות ולהנות ממרווחים טובים יותר.
מניות
מניות הבנקים ירדו ביום חמישי בעקבות החלטת הרגולטור לצמצם את העמלות אותם הם יוכלו לגבות מלקוחות אשר עושים עד 11 פעולות בחודש ל-10 ₪. מניית בנק הפועלים ירדה ביום חמישי ב-1.13% אך בסיכום השבועי עלתה ב-1.21%. בעקבות ראיון של מנכ"ל אורלקלי בדבר שיתוף פעולה עיסקי עם בלרוסקלי אשר יכולה לייצב את תעשיית הדשנים כולה מניית כיל קפצה במהלך יום חמישי ב-5.95%. סלקום הציגה את הדוחות הרבעון הרביעי במהלך יום חמישי. החברה הודיעה על ירידה של 46% ברווח הנקי ל-288 מיליון שקלים, מניית החברה עלתה ב-0.78% ביום חמישי. הרווח הנקי השנתי של בזק ב-2013 עמד על 1.8 מיליארד ₪, המניה ירדה בעקבות הפרסומים ב-1.94%
סיכום – כאמור, אפיק זה צפוי לספק את עיקר התשואה בתיקי ההשקעות בשנה הקרובה. רמות המחירים הגבוהים עדיין מגלמים פוטנציאל לעליות והירידות האחרונות מהוות נקודת כניסה טובה לשוק בצורה מדורגת.