
נתונים כללייםאוכלוסייה: 333 מיליון
תמ"ג: 12.2 טריליון דולר (2012)
צמיחה שנתית – תמ"ג: 0.1% (רבעון שלישי 2013),
צפי לשנת 2014: 1%
שיעור אינפלציה: 0.8% (דצמבר 2014, שנתי)
ריבית: 0.25%
יחס חוב לתוצר: כ- 93% (רבעון שלישי 2013)
שיעור אבטלה: 12.1% (ינואר 2014)
מטבע: אירו = 1.36 דולר ארה"ב
נקודות מפתח
- שנת 2013 מסמלת את המעבר של אירופה ממיתון לצמיחה
- שיפור מתמשך במדד מנהלי הרכש
- שיעור האבטלה הוא האתגר המרכזי
- רווחיות החברות בעלייה
- ה- ECB צפוי להמשיך במדיניות המרחיבה
רקעשנת 2013 התאפיינה במעורבות אגרסיבית של בנקים מרכזיים בעולם אשר תמכו בכלכלה ובשווקים באמצעות כלים מוניטאריים שונים. הבנק המרכזי באירופה, ה- ECB, היה שותף פעיל במדיניות זו, אשר כללה הזרמות כספים, הגברת הנזילות ואף הורדת ריבית בשתי פעימות של רבע אחוז כל אחת. במקביל, הצמיחה באירופה חזרה להיות חיובית על רקע השיפור בכלכלה העולמית והבשלת רפורמות שנעשו במדינות השונות בשנתיים האחרונות. השילוב בין הצהרותיו של מריו דראגי, יו"ר ה- ECB בנוגע למדיניות המוניטארית הצפויה והשיפור בנתוני המאקרו הגבירו את הנזילות בשווקים והביאו להתעניינות גוברת של משקיעים, אשר הסיטו כספים לשוקי המניות באירופה.
שיפור בפעילות הכלכליתאירופה מציגה רבעון שני ברציפות של צמיחה חיובית לאחר שישה רבעונים של ירידה בתמ"ג היבשת. הקריאה הראשונה של התוצר ברבעון השלישי הצביע על צמיחה של 0.1% (ביחס לרבעון השני) לאחר צמיחה של 0.3% ברבעון השני. הצמיחה ברבעון האחרון הושפעה בעיקר מגידול בהשקעות ובצריכה הפרטית, ומנגד מהאטה בקצב צמיחת היצוא. הייצור התעשייתי צמח בכ- 3% בשנה האחרונה, הצמיחה הגבוהה ביותר בשנתיים האחרונות, כאשר 75% מהמדינות באירופה הציגו צמיחה חיובית בתעשייה. מדד מנהלי הרכש ביבשת חצה במהלך השנה האחרונה את רף ה- 50 נקודות (לראשונה מאז 2011), כלומר הוא מעיד על התרחבות כלכלית והוא אף התייצב מעל רמה זו וכיום הוא עומד על כמעט 54 נקודות.
מקור: Trading Economicsעל רקע השיפור באינדיקאטורים הכלכליים באירופה, סנטימנט הצרכנים התחזק בשנה האחרונה מרמה של 27- נקודות לרמה של 11- נקודות. למרות השיפור באמון הצרכנים, הנתון עדיין שלילי ומעיד על חששות האוכלוסיה בנוגע לשוק התעסוקה.
אתגרים מרכזיים – חובות ממשלתיים ושוק התעסוקהלאירופה עוד אתגרים רבים, ביניהם בעיית החובות שבאה לידי ביטוי בשיעור חוב לתוצר גבוה העומד על קרוב ל- 93% בממוצע. המדינות עם יחס החוב לתוצר הגבוה ביותר באירופה הם יוון (171%), איטליה (133%) ופורטוגל (128%), זאת כאשר האמנה עליה חתומות מדינות היבשת נקבה ביחס חוב לתוצר של עד 60% בלבד. בשנת 2008 יחס החוב לתוצר הממוצע עוד עמד על 66%, אך מאז חלה ירידה משמעותית בפעילות הכלכלית שהביאה לירידה בהכנסות ממיסים של המדינות בגוש האירו, לחילוץ גופים פיננסיים שונים על ידי הממשלות ולהפעלת תוכניות תמריצים שונות שהביאו לעלייה חדה ביחס החוב לתוצר. למרות שיפור קל ברבעון השלישי של 2013, המגמה עדיין שלילית ומצביעה על המשך הגידול ביחס החוב לתוצר.
מקור: Eurostatעם זאת, נראה כי בעיית התעסוקה באירופה משמעותית עוד יותר. שיעור האבטלה ביבשת נמצא בשיא ועומד על 12.0%-12.01% כבר מספר חודשים. למרות השיפור ברמת הפעילות הכלכלית, נראה כי הסקטור העסקי באירופה עדיין לא ממהר לגייס וממתין לצמיחה גבוהה יותר ולשיפור הצפוי בסחר העולמי. אומנם חל שיפור קל בחודש האחרון, אך שיעור האבטלה בקרב הצעירים ממשיך להיות גבוה במיוחד ועומד על למעלה מ- 24%, כאשר בספרד וביוון האבטלה בקרב אוכלוסיה זו גבוהה אף יותר. גם השונות בין מדינות אירופה גבוהה, כשהמדינות החזקות יותר מבחינה כלכלית כמו גרמניה ולוקסמבורג מציגות שיעורי אבטלה נמוכים של כ- 5% בלבד.לחיוב נציין את שיעור התעסוקה שעלה ברבעון השלישי של 2013 לראשונה זה יותר משנתיים. שיעור התעסוקה עומד על 63.5%, אך עדיין נמוך ב- 0.3% ביחס לנתון המקביל אשתקד. כמו כן, השיפור הגיע על רקע ירידה במספר המועסקים, כך שעוד מוקדם להצביע על שינוי מגמה. מקור: Trading Economics
המדיניות המוניטארית המרחיבה צפויה להימשךהבנק המרכזי באירופה הוריד את הריבית פעמיים במהלך שנת 2013. בחודש מאי הודיע ה- ECB על הורדת הריבית ברבע אחוז לרמה של 0.5%, ובחודש נובמבר הודיע במפתיע על הורדת ריבית נוספת בשיעור זהה, כך שהריבית כיום היא 0.25%, הרמה הנמוכה ביותר מאז הקמת גוש האירו. הורדת הריבית הגיעה ברקע להתמתנות נוספת בסביבת האינפלציה באירופה שעומדת כיום על 0.8% בלבד לעומת 2.2% בתחילת 2013. מטרת המהלך הייתה לתמוך בחברות ולעודד את הפעילות הכלכלית ביבשת. בהתאם להצהרות הבנק המרכזי ובהתחשב בסביבת האינפלציה הנמוכה, המדיניות המוניטארית המרחיבה הכוללת את הריבית הנמוכה צפויה להישאר עוד תקופה ארוכה, במיוחד כאשר האינפלציה לא צפויה לעלות באופן משמעותי בטווח הנראה לעין, והיא עדיין רחוקה מיעד האינפלציה באירופה העומד על כ- 2%.
צמיחה ברווחיות החברותלמרות תוצאות מעורבות ברבעון האחרון, בבחינה שנתית ניתן להצביע על שיפור בתוצאות העסקיות של החברות הגדולות באירופה, כפי שמשתקף במדד ה- EuroStoxx 50. למעלה ממחצית החברות במדד הציגו צמיחה בהכנסות וברווחיות בהשוואה לשנה הקודמת. בגרף הבא ניתן לראות כי הרווח הנקי המצרפי למניה נמצא בעליה מאז שנת 2011. עם זאת, יש לציין כי חלק מהשיפור הוא כתוצאה מתהליכי התייעלות שנקטו החברות כמו גם רכישות חוזרות של מניות, והצמיחה בהכנסות נמוכה יותר.
מקור: Bloomberg ודיווחי החברות
סיכוםלאחר שני רבעונים רצופים של צמיחה, נראה כי המיתון באירופה הסתיים אך הצמיחה ארוכת הטווח עדיין נמוכה ומתקשה להציג קצבי צמיחה סבירים ובשלב זה לא נראה כי בשנתיים הקרובות הצמיחה תגיע לקצבים מספקים. עם זאת, אירופה מציגה שיפור מתמשך באינדיקאטורים הכלכליים ונראה כי הסיכונים העיקריים ביבשת פחתו. בהתאם, מסתמן כי גוש האירו בהחלט צועד למקום הנכון, שכן עד לא מזמן דובר על פירוק הגוש, נושא שעבר מסדר היום בשלב זה הודות להנהגת הגוש ולמחויבותו של הבנק המרכזי.גם לאחר השיפור המדובר לאירופה עוד אתגרים רבים, כאשר העיקריים הם בעיית החוב הגדול ונושא התעסוקה שמתקשה להשתפר. לפי ההערכות, הצמיחה באירופה בשנת 2014 צפויה להשתפר ולעמוד על כ- 1%, כאשר הצמיחה הגלובאלית והשיפור בסחר העולמי צפויים לתמוך בפעילות הכלכלית ביבשת. ככל שהמצב הכלכלי באירופה ימשיך להתייצב והשינויים המבניים ימשיכו להניב תוצאות חיוביות, כך אירופה תוכל להנות מסביבה כלכלית יציבה יותר שתאפשר לה לטפל בבעיות שהזכרנו. כאשר הציפיות הכלכליות לא גבוהות, לאירופה סיכוי בהחלט סביר להפתיע לטובה, במיוחד כאשר הערכות הן שהרפורמות המבניות ביבשת ימשיכו להתבצע גם בשנת 2014. במקביל, הריבית צפויה להישאר נמוכה עוד זמן רב ולתמוך בשווקים.