כללי
לאחר מספר שבועות תנודתיים המגמה כיום בשווקים העולמיים היא חיובית והבורסות המרכזיות בעולם עלו במהלך השבוע קרוב לרמות השיא. הצמיחה במדינות ה-OECD עלתה משמעותית ב-2013 לעומת 2012 כאשר הצמיחה הממוצעת עלתה ב-2.2% לעומת התקופה המקבילה. עם זאת יש לשים לב למספר נתוני מאקרו שליליים שהגיעו השבוע מארה"ב, אירופה וסין. הנתונים העולים מהכלכלות המפותחות מראים על צמיחה נמוכה מהתחזיות יחד עם נתונים לא מעודדים לגבי הייצור התעשייתי. יש לשים לב בשבועות הקרובים האם הנתונים מצביעים על שינוי מגמה או שהם הושפעו מאירועים נקודתיים כמו מזג האוויר הסוער בארה"ב וחגיגות השנה הסינית החדשה בסוף ינואר.
נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, הציגה השבוע את משנתה בנוגע למגוון רחב של נושאים. לטענתה יש צורך בהתערבות ממשלתית אקטיבית על מנת להתמודד עם האתגרים החברתיים והדמוגרפיים. פלוג התייחסה לפיריון לעובד הנמוך בישראל בצורה משמעותית לעומת מקבילו האירופאי וטענה שיש צורך להגדיל את שיעור ההשקעה במשק. לבסוף פלוג אמרה שיש צורך בהגדלת ההוצאה הציבורית ומימונו על ידי העלאת מיסים.
לפיד ובנט סיכמו על חבילת סיוע ליצואנים בעקבות החלשות הדולר. במסגרת התוכנית יוגדלו ערבויות סחר החוץ ומשרדי האוצר והכלכלה יסייעו באופן אקטיבי לעידוד היצוא. השקל נסחר אל מול הדולר בסוף השבוע על רמה של 3.515.
ארה"ב
פרוטוקולי הועדה המוניטרית מצביעים על חילוקי דעות בין המשתתפים לגבי עיתוי העלאת הריבית וצמצום קצב רכישות האג"ח. מספר משתתפים הצביעו על כך שיש לשנות בתקופה הקרובה את תחזית הריבית משום שרמת האבטלה מתקרבת לרף ה-6.5%, לעומתם סברו חלק מהמשתתפים שבהיעדר שינוי משמעותי בתחזית הכלכלית יש להעדיף צמצום רכישות האג"ח. אנו למדים מחילוקי הדעות בוועדה המוניטרית שכל צעד שינקט מצד ה-FED יהיה הדרגתי וכתוצאה מכך ההשפעה על השווקים לא תהיה חדה מדי. נשיא הבנק הפדרלי באטלנטה העריך השבוע כי הריבית בארה"ב תעלה רק במחצית השנייה של ב-2015.
החובות של משקי הבית האמריקאים עלו ב-241 מיליארד דולר ברבעון הרביעי, העלייה הגבוהה ביותר מאז הרבעון השלישי ב-2007- ערב המיתון הגדול. בנוסף מספר התחלות הבניה בארה"ב ירד ב-16% בינואר אך נתון זה מושפע ממזג האוויר הקשה שפוקד את ארה"ב בתקופה האחרונה. עליה חדה מהצפוי חלה במחירים הסיטונאיים בינואר בעקבות עליה במחירי המזון והתרופות. מספר דורשי האבטלה האמריקאים ירד ל-336 אלף לעומת ציפיות האנליסטים שעמדו על 335 אלף. מדד המחירים לצרכן בארה"ב עלה בינואר ב-0.1%.
פייסבוק רכשה את חברת וואטסאפ, המספקת שירות מסרים מידיים, ב-19 מיליארד דולר. למרות שלחברה יש יותר מ-450 מיליון משתמשים פעילים בחודש וקצב ההצטרפות אליה עולה על מיליון משתמשים חדשים ביום הערכת השווי משקפת תג מחיר גבוה אשר עולה על 235 חברות מבין ה-S&P 500. פייסבוק מיישמת את האסטרטגיה שלה ורוכשת את החברות המהוות איום עליה, כפי שרכשה את אינסטגרם בסכום 'פעוט' של 1 מיליארד דולר בלבד. המניה עלתה מעט ולאחר מכן עברה לירידה של כ-3% לאחר פרסום ההודעה.
סיכום –אנו נמצאים במהלכו של מימוש בשווקים אשר 'נבלע' בתוך עודפי ביקושים גדולים. אנו מאמינים כי אחרי צמצום החשיפה למניות, עליה המלצנו בתחילת הנה, יש להגדיל רכיב זה בהדרגה לכיוון חשיפה מלאה. שוק האג"ח מרכז עניין על רקע צמצום ההתערבות של הפד בשוק. אפיק האג"ח בארה"ב אינו אטרקטיבי להשקעה, בשלב זה יש להימנע מהשקעה באגח ארה"ב במח"מ ארוך ואם משקיעים באגח חול מומלץ להתמקד במח"מ בינוני ולרכב על גלי השינויים בתשואת האג"ח ל-10 שנים. יש לעקוב מקרוב אחר פרסום הדוחות הכספיים שמפרסמות חברות. השווקים מגיבים בצורה חריפה, לטוב ולרע, לדיווחים.
אירופה
מדד ה-PMI האירופאי ירד בפברואר לרמה של 52.9 נקודות לעומת קריאה של 52.7 נקודות בינואר. בניתוח של המדד ניתן לראות שצרפת הציגה ביצועים רעים אשר העיבו על המדד כולו. לעומתה הנתונים אשר הגיעו מגרמניה היו טובים ועמדו על 56.1 נקודות בפברואר. הנתונים מהווים תזכורת לכך שהצמיחה האירופאית עדיין שברירית ולא יציבה. שר האוצר הצרפתי אמר שלפי דעתו המשבר האירופאי נגמר וכעת המאבק הוא על קצב הצמיחה.
סקר ביטחון המשקיעים הגרמני אשר נותן אינדיקציה לאמון המשקיעים המוסדיים והאנליסטים בכלכלה עמד על 50 נקודות לעומת צפי של 44 נקודות בלבד.
נתוני האבטלה הבריטיים הפתיעו לרעה ועלו מרמה של 7.1% ל-7.2%. למרות זאת מספר האנשים שיצאו ממעגל העבודה ירד ב-125 אלף ל-2.34 מיליון. בנוסף, הועדה המוניטרית של הבנק האנגלי הותירה את הריבית על רמה של 0.5%.
סיכום – בטווח הקצר והבינוני השוק האירופאי מעניין להשקעה וניתן לשוב ולהגדיל החשיפה בהדרגה על רקע הירידות של השבועות האחרונים. בהסתכלות ארוכת טווח הסיכונים הגלומים בשוק האירופאי עודם גבוהים ודורשים תוכנית התמודדות ארוכת טווח.
המזרח הרחוק
נתוני ה-PMI החלשים מסין העיבו על המסחר העולמי ביום חמישי. המדד רשם את הקריאה הנמוכה ביותר זה שבעה חודשים ועמד על 48.3 לעומת ציפיות של 49.4. רמה זו מסמלת על התכווצות בפעילות הכלכלית בסין. באופן כללי, הנתונים האחרונים המגיעים מסין מספקים תמונה מעורבת לגבי הכלכלה ויתכן שהם מושפעים מחגיגות השנה החדשה הסינית.
המדדים היפנים קפצו בתחילת השבוע לאחר שהבנק המרכזי הודיע על תכנית הרחבה כמותית כדי לעודד את הצמיחה במדינה. הגרעון המסחרי היפני קפץ לרמה של 27.3 מיליארד דולר עקב היבוא שגדל ב-25% לעומת הרבעון הקודם. הכלכלה היפנית צמחה ב-0.3% בלבד ברבעון הרביעי וזאת לעומת תחזיות מוקדמות שעמדו על 0.7%. עם זאת הכלכלה היפנית צמחה בכל הרבעונים ב-2013 וזאת לאחר שנים של מיתון עמוק.
אג"ח ממשלתי
אגרות החוב הממשלתיות עלו השבוע בצורה משמעותית. כעת לאחר מהלך העליות המשמעותי חלק מאגרות החוב הממשלתיות נסחרות בפרמיה של 0.9% בלבד לעומת המקבילה האמריקאית. הסיבות לעליות כוללות בין היתר את היעדר האלטרנטיבה של המשקיעים הסולידיים אשר אינם מוצאים מרווח המשקף את עודף הסיכון באפיק הקונצרני לעומת הממשלתי ולכן חוזרים ורוכשים אגרות חוב ממשלתיות. עם זאת, ברמת המחירים הנוכחית אנו מאמינים שמהלך העליות החד מיצה את עצמו אלא אם התשואות באגרות החוב האמריקאיות ירדו אף הן.
סיכום – מח"מ מומלץ לאפיק זה 3.5 שנים כאשר במידה ותשואת ה-10 שנים בארה"ב עולה חזרה ל-3% ניתן להאריך לכיוון 4-4.2 שנים.
אג"ח קונצרני
מדדי אגרות החוב הקונצרניות נחלשו השבוע. המרווח מהממשלתי נפתח מעט כתוצאה מהחולשה באפיק הקונצרני והעליות באגרות החוב הממשלתיות.
חברת כנפיים,חברת אחזקות בתחום התעופה, גייסה 60 מיליון שקלים ונהנתה מביקושים גבוהים פי 4. הסדרה מגובה בשעבוד ראשון על מניות אל-על ומדורגת על ידי מעלות "A-". תנאי הסדרה הם ריבית שנתית קבועה של 6% ומח"מ של 3.95 שנים.
סיכום – דירוג ממוצע מקבוצתA. יש להתמקד באגח במרווח תשואה מספק ביחס לסיכון. מומלץ לקחת חלק בהנפקות ולהנות ממרווחים טובים יותר.
מניות
החברה לישראל קיבלה אשראי של 560 מיליון דולר מ-Bank Of America. ההלוואה ניתנת על מנת לעזור לחברה לשלם את חובותיה למחזיקי האג"ח. המניה ירדה ביום חמישי ב-1.4%. גזית גלוב הודיעה כי זרוע הפעילות שלה, אקוויטי וואן, עברה ברבעון הרביעי לרווח של 9.2 מיליון דולר. מניית אשדר עלתה בחדות ביום חמישי לאחר שהודיעה שהרווח הנקי של ב-2013 עלה ב-78% ל-77 מיליון ₪. פלוריסטם הגישה ל-FDA בקשה להכרת הטיפול ברעלת הריון כתרופת יתום, המניה עלתה מתחילת השנה ב-24.3%.
סיכום – כאמור, אפיק זה צפוי לספק את עיקר התשואה בתיקי ההשקעות בשנה הקרובה. רמות המחירים הגבוהים עדיין מגלמים פוטנציאל לעליות והירידות האחרונות מהוות נקודת כניסה טובה לשוק בצורה מדורגת.