כלכלת ארה"ב ממשיכה להציג נתונים חיוביים ברוב הפרמטרים הכלכליים. המדיניות המוניטארית המרחיבה שהונהגה על ידי ה'פד' מאז פרוץ המשבר הובילה להתאוששות המשק האמריקאי ובשנה האחרונה פירותיה הובילו לצמיחה מרשימה. עוד מוקדם לדעת את כלל השלכות המדיניות המרחיבה על המשק האמריקאי, אך נכון להיום נראה שתופעות הלוואי שלה מעט מפתיעות ופוגעות דווקא בכלכלות השורה השלישית דרך שוקי ההון.למעט שוק העבודה רוב האינדיקטורים הכלכליים בארה"ב נמצאים במגמת שיפור ברורה, כאשר החברות הן הראשונות להנות מהמדיניות הכלכלית. מיחזור החוב הזול והכסף הזמין בשווקים הוביל את החברות האמריקאיות לשיאים חדשים, הן מבחינת היקף המכירות והן מבחינת הרווח. השאלה היא מתי העושר של החברות יחלחל גם לשוק העבודה, והמשק האמריקאי ישוב למצב העמיד.

צמיחה בקצב המהיר ביותר זה שנתיים ברבעון השלישי המשק האמריקאי צמח בקצב שנתי של 4.1%, לאחר צמיחה של 2.5% ברבעון השני ו 1.1% ברבעון הראשון. למעשה, מאז הרבעון הראשון של 2011 המשק האמריקאי צומח בכל רבעון ובארבע הרבעונים האחרונים קצב הצמיחה גובר בכל רבעון.דבר נוסף שמעודד הוא מבנה הצמיחה ברבעון השלישי. האינדיקטורים העיקריים שהגדילו את קצב הצמיחה הם עליה של 2% בצריכה הפרטית, עליה של 4.8% בהשקעה בנכסים קבועים וגידול בייצוא של 3.9%. דבר מעודד עוד יותר הוא ששיעור הצמיחה המרשים הוא למרות ירידה של 1.5% בהוצאות הממשלתיות, שהיוו נתח נכבד מהצמיחה האמריקאית בשנים האחרונות, אך הובילו לגידול הגרעון. המשך צמיחה למרות קיטון בהוצאות הממשלה מעיד על צמיחה בריאה וברת קיימא.

מאזן הסחר השלילי ממשיך להתכווץמאזן הסחר השלילי שנמדד בחודש נובמבר, היה הנמוך ביותר זה 4 שנים והוא מתכווץ עקב ירידה בייבוא ועלייה בייצוא. הירידה בייבוא נובעת בעיקר בגלל גילוי מצבורי הגז ופצלי הנפט בארה"ב, שצפויים להפוך אותה בשנים הקרובות מיבואנית האנרגיה הגדולה בעולם, ליצואנית. לראיה בחודש נובמבר היה קיטון בייבוא חומרי גלם בהיקף של 6.9 מיליארד $ ביחס לחודש נובמבר אשתקד. העלייה בייצוא נובעת בעיקר ממוצרים תעשייתיים, שהייצוא שלהם גדל בהיקף של 3.1 מיליארד דולר באותה תקופה. השיפור במאזן הסחר האמריקאי משפיע לחיוב על הצמיחה במשק, שצפוי להמשיך וליהנות מירידת התלות בייבוא משאבי אנרגיה, כאשר המגזר התעשייתי ירוויח גם מירידת מחירי האנרגיה הצפויה.

פוטנציאל שוק העבודה רחוק ממיצוימגרף שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ניתן ללמוד שני דברים עיקריים. הראשון, הוא מחזוריות שיעור ההשתתפות ואנו נמצאים כרגע בתחתית המחזור, כלומר אנחנו צפויים לראות עלייה מחזורית בחודשים הקרובים. דבר שני ופחות מעודד הוא מגמה שלילית של שיעור ההשתתפות משנת 2008. הירידה נובעת כנראה בגלל הרפורמות שהנהיג בוש בזמן המשבר, שהאריכו את תקופת הזכאות לדמי אבטלה. הדבר עודד אנשים להישאר מובטלים זמן רב יותר, והגדיל את הסיכוי לצאת משוק העבודה, בעיקר לעובדים מבוגרים. שנית, השכר הנומינאלי (וכמובן הריאלי) בארה"ב נמוך יותר משהיה בתקופת המשבר. השכר הנמוך מפחית את הכדאיות לצאת לעבוד ובהתאם ישנה ירידה בשיעור ההשתתפות. נראה כי מתחילת שנת 2012 ישנה מגמה של עליה בשכר, אך בשלב זה היא עדיין מינורית.
נקודת האור בשוק העבודה היא הירידה החדה בשיעור האבטלה, הנובעת גם מהירידה בשיעור ההשתתפות אך גם מעלייה בייצור המשרות. כששיעור האבטלה ימשיך לרדת, יהיה לחץ על החברות להעלות שכר בכדי למצוא עובדים, וכך צפוי שוק העבודה לחזור לפוטנציאל שלו. נקודה חיובית מנתוני שוק העבודה היא שישנו פוטנציאל צמיחה עצום שעדיין לא מנוצל, אך במידה ונתוני הצמיחה ימשיכו לעלות ושיעור האבטלה ימשיך לרדת, נראה את שוק העבודה מתאושש ומגביר את קצב הצמיחה.

האינפלציה לא לוחצת על מקבלי ההחלטותהאינפלציה בשנת 2013 הייתה בשיעור ממוצע של 1.5%. אומנם מתחת ליעד של ה'פד' העומד על 2%, אך לא נמוך מספיק בשביל להפחיד מפני דיפלציה עתידית. שיעור האינפלציה נוח מאוד למקבלי ההחלטות בבנק האמריקאי. אחד החששות העיקריים של ה'פד' בתחילת תוכנית ההרחבות היה שהדבר יוביל להיפר-אינפלציה. אך מאחר וזה לא קרה, הדבר אפשר להמשיך במדיניות המקלה ככל שחשבו לנכון. גם כיום אין לחץ על מקבלי ההחלטות להגביר את קצב הצמצום ויש להם אפשרות במידת הצורך להגביר את קצב הרכישות. הדבר החשוב יותר הוא שהאינפלציה הנמוכה לא לוחצת על העלאת ריבית, ומאפשרת ל'פד' להמשיך במדיניות הריבית האפסית, שהוכיחה עצמה כיעילה לעידוד הכלכלה והשווקים.

לסיכוםהמגמה החיובית בכלכלה האמריקאית צפויה להמשיך גם בשנת 2014. נראה שהדבר החשוב כעת לכלכלה הוא שיפור שוק העבודה, שמדשדש בשנים האחרונות. הריבית הנמוכה צפויה להמשיך לתמוך בחברות ובכלכלה ומשם בהדרגה בשוק העבודה.בשוק ההון ייתכנו זעזועים זמניים על רקע בעיות כלכליות של שווקים מתפתחים ושווקי ספר, אך כל עוד הריבית תישאר ברמתה הנמוכה, אין סיבה שהמגמה החיובית לאורך זמן תשתנה.