כללי
שבוע מסחר תנודתי עבר על שווקי העולם. המסחר התנהל על רקע הודעת הפד על המשך צמצום היקף הרכישות מהשבוע שעבר, החששות מהאטה בסין וחולשת המטבעות במדינות המתפתחות. תחילת שבוע המסחר בבורסות העולם היווה המשך ישיר של הירידות החדות מסוף השבוע שעבר אך בימי המסחר האחרונים המגמה התהפכה והמסחר התנהל בעליות שערים חדות. להערכתנו המסחר התנודתי וירידות השערים הינם אירועים מוגבלים בזמן ובוודאי שלא אמורים להרתיע משקיעים לטווח ארוך שכן המגמה החיובית צפויה לשוב. מרבית הנתונים העולים מהדוחות הכספיים של הרבעון השלישי מ-2013 הם חיובים ובנוסף סביבת הריבית הנמוכה בכלכלות המפותחות תורמת אף היא לשווקים הפיננסים. עם זאת יש לקחת בחשבון את החששות העולים מכיוון הכלכלה הסינית ובמיוחד החששות מבועה נדלנית ופיננסית בסין.
לאחר מספר שבועות בהן בנק ישראל רכש מאות מיליוני דולרים על מנת למנוע מהשקל להמשיך להתחזק נראה השבוע כי המהלכים נוחלים הצלחה מסוימת. השקל נסחר אל מול הדולר כל השבוע מעל לרמה של 3.5 ונסגר ביום חמישי על רמה של 3.528. עם זאת, יש לשים לב האם מדובר בשינוי מגמה בשל ההתערבות הממשלתית או מדובר בהפוגה קלה לפני התחזקות השקל. הרקע למסחר במט"ח היה התחזקות היורו אל מול הדולר בעקבות הותרת הריבית באירופה על כנה.
בחודש ינואר נמדד עודף בפעילות התקציבית באוצר של 4.4 מיליארד ₪ וזאת כתוצאה מגביית מיסים גבוהה מהצפוי יחד עם הוצאות עונתיות נמוכות יחסית המאפיינות את חודש ינואר. הגירעון המצטבר ב-12 חודשים האחרונים מסתכם ל-31.3 מיליארד ₪ אשר מהווים 3% מהתמ"ג.

ארה"ב
לאחר שבועיים סוערים במיוחד בהם הבורסות בוול-סטריט סגרו את חודש ינואר הגרוע זה ארבע שנים, שבוע המסחר הנוכחי אופיין בתנודתיות גבוהה מאוד. מדד ה-VIX (מדד הפחד) הגיע ביום שני לרמה של 21.32 נקודות, רמה המהווה שיא של 15 חודשים והמהווה אינדיקציה לחשש המשקיעים מהמשך ירידות השערים בחודש הקרוב.. אך ככל שהשבוע התקדם חששם של המשקיעים פחת יחסית ובמהלך המסחר ביום חמישי מדד ה-VIX ירד חזר אל מתחת לרמת 20 הנקודות ובקורלציה הפוכה המדדים המובילים עלו בחדות.
נתוני המאקרו שהגיעו מארה"ב השבוע היו מעורבים. מספר תביעות האבטלה ירד בארה"ב ל-331 אלף, ירידה של 20 אלף תביעות לעומת שבוע שעבר. לרוב, חדשות טובות בגזרת תביעות האבטלה מלוות בירידות שערים בשל החשש שהדבר יגרום לפד לצמצם במהירות רבה יותר את קצב הרכישות, אך לא כך היה בחמישי. בנוסף, מדד פעילות מגזר השירותים עלה במהלך חודש ינואר לרמה של 54 נקודות לעומת 53 בדצמבר. מדד הפריון התעשייתי עלה במהלך הרבעון הרביעי של 2013 ב-3.2% לעומת צפי של 2.5% בלבד.
אך לעומת זאת ביום שני מסר מכון ה-ISM, המודד את פעילות מגזר הייצור בארה"ב, שהמדד ירד בינואר בחדות לרמה של 51.3 נקודות לעומת רמה של 56 נקודות בדצמבר. משרד התקציב של הקונגרס עדכן את תחזית הצמיחה של ארה"ב ב-2014 ל-3.1% לעומת תחזית אופטימית יותר מדצמבר שעמדה על 3.4%. מספר נמוך מהצפוי של משרות נוספו למגזר הפרטי במהלך חודש ינואר, 175 אלף לעומת צפי של 186 אלף. ההזמנות במפעלים בארה"ב ירדו ב-1.5% במהלך חודש דצמבר.
מניות הרשתות החברתיות מיקדו השבוע את תשומת לב המשקיעים. מניית טוויטר צנחה ביום חמישי ב-24% בעקבות צניחה בקצב הצטרפותם של לקוחות חדשים. גם מניית הרשת החברתית העסקית, לינקדאין, צנחה ב-9% בעקבות דוחות מאכזבים.
סיכום – כפי שהערכנו בעבר אנו נמצאים במהלכו של מימוש בשווקים אחרי תקופה ארוכה של עליות שערים. אנו מאמינים כי אחרי צמצום החשיפה למניות, עליה המלצנו בחודש האחרון, ניתן כעת להגדיל רכיב זה בהדרגה. שוק האג"ח מרכז עניין על רקע צמצום ההתערבות של הפד בשוק. אפיק האג"ח בארה"ב אינו אטרקטיבי להשקעה, בשלב זה יש להימנע מהשקעה באגח ארה"ב במח"מ ארוך ואם משקיעים באגח חול מומלץ להתמקד במח"מ בינוני ולרכב על גלי השינויים בתשואת האג"ח ל-10 שנים. יש לעקוב מקרוב אחר פרסום הדוחות הכספיים שמפרסמות חברות. השווקים מגיבים בצורה חריפה, לטוב ולרע, לדיווחים.


אירופה
ה-ECBוהבנק המרכזי של אנגליה הותירו את הריביות על רמה של 0.25% ו-0.5% בהתאמה. בעקבות ההודעות הללו, האווירה האופטימית יותר מוול-סטריט והדוחות הכספיים החיוביים עלו המדדים המובילים ביום חמישי בחדות. מדד מנהלי הרכש האירופאי עלה לרמה של 52.9 נקודות בינואר לעומת 52.1 נקודות בדצמבר ואילו בבריטניה המדד עמד בינואר על רמה של 58.3. רמות אלו מסמלות התרחבות בפעילות הכלכלית באירופה. מנגד, המכירות הקמעונאיות באירופה נפלו בדצמבר ב-1.6% כאשר את הירידות החדות הובילו דווקא מדינות מערב אירופה.
סיכום – בטווח הקצר והבינוני השוק האירופאי מעניין להשקעה וניתן לשוב ולהגדיל החשיפה בהדרגה על רקע הירידות של השבועות האחרונים. בהסתכלות ארוכת טווח הסיכונים הגלומים בשוק האירופאי עודם גבוהים ודורשים תוכנית התמודדות ארוכת טווח.


אג"ח ממשלתי
אגרות החוב הממשלתיות נסחרו כמעט ללא שינוי בסיכום השבועי למעט אגרות בעלות מח"מ ארוך אשר עלו בממוצע ב-0.36%. ביצועי אגרות החוב הצמודות היו גבוהים באופן משמעותי השבוע מאשר האפיק השקלי אגרות החוב הארוכות נסחרות בתנודתיות גבוהה ועל כן אפיק זה אינו מהווה אלטרנטיבה ראויה בתקופה הנוכחית למשקיע הסולידי. לעומת זאת אנו מאמינים באפיק של הריבית המשתנה כחלק מאפיק האג"ח הממשלתי.
סיכום – מח"מ מומלץ לאפיק זה 3.5 שנים כאשר במידה ותשואת ה-10 שנים בארה"ב עולה חזרה ל-3% ניתן להאריך לכיוון 4-4.2 שנים.


אג"ח קונצרני
בתקופה הנוכחית בה אי הוודאות גובר בשווקים האפיק הקונצרני מתנהל יחסית ביציבות. אנו מעדיפים להימנע בשלב זה מאגרות החוב במח"מ הקצר מאחר והסחירות בהן בעייתית והתשואה לפדיון נמוכה. אג"ח 33 הקצרה של מזרחי טפחות ירדה השבוע ב-0.3% ואילו אגח 24 של חברת החשמל, בעלת מח"מ של 1.41, ירדה ב-0.13%.
אג"ח ב של אדמה, לשעבר מכתשים אגן, עלתה השבוע ב-1.28%. החברה אשר מרבית פעילותה הוא בחו"ל עוברת תהליך של שינוי מותגי רחב היקף הן מבחינת צמצום מגוון המוצרים שלה והן מבחינה שיווקית בהובלתו של המנכל החדש חן ליכטנשטיין.
סיכום – דירוג ממוצע מקבוצת A. יש להתמקד באגח במרווח תשואה מספק ביחס לסיכון. מומלץ לקחת חלק בהנפקות ולהנות ממרווחים טובים יותר.


מניות
טבע עקפה את התחזיות עם הכנסות של 5.4 מיליארד דולר. החברה הרוויחה 1.42 דולר למניה ברבעון הרביעי וזאת לעומת תחזיות רווח שעמדו על 1.4 דולר למניה. בעקבות התוצאות החליט הדירקטוריון להגדיל את הדיבידנד ב-5%. עם זאת יש לזכור שהביצועים הטובים כפי שהשתקפו מהדו"ח היו סימן נוסף לתלות של החברה בתרופת הקופקסון אשר הפטנט שלה פג עוד שלושה חודשים. המניה עלתה בסיכום השבועי ב-1.85%. שבוע אדום נוסף עבר מניות הבנקים השבוע. מניית לאומי ירדה ב-2.53% אחוזים השבוע ומשלימה ירידה של 7.62% מתחילת השנה. מניית פועלים ירדה השבוע ב-0.38% ומעל ל-6% מתחילת השבוע. מניית כיל עלתה השבוע ב-4.17% כתוצאה מעליה במחירי הדשנים בעולם. לעומת זאת מסתמן שקרטל מחירי האשלג בראשות אורלקלי ו-BCP לא יחזור לשיתוף פעולה.

סיכום – כאמור, אפיק זה צפוי לספק את עיקר התשואה בתיקי ההשקעות בשנה הקרובה. רמות המחירים הגבוהים עדיין מגלמים פוטנציאל לעליות והירידות האחרונות מהוות נקודת כניסה טובה לשוק בצורה מדורגת.