נתוני התעסוקה היו מאכזבים, אבל אולי הכל בגלל מזג האוויר? ככל שהנתונים יהיו חלשים יותר בהמשך, לבנק המרכזי יהיו יותר סיבות לדחות את העלאת הריבית - בשבועות הקרובים השוק יתעניין יותר בדו"חות מאשר בנתוני המקרו
אין ספק כי לא לנתונים כאלה ציפו בוול סטריט. נתוני התעסוקה של דצמבר היו מאכזבים, כשהכלכלה יצרה רק 74 אלף מקומות תעסוקה חדשים – הרמה הנמוכה ביותר מאז ינואר 2011. בשוק צפו קרוב ל- 200 אלף, בדומה לרמה שאפיינה את החודשים האחרונים – רמה שעשויה להמשיך ולתמוך בהמשך צמצום היקף רכישות האג "ח על ידי הבנק המרכזי. שיעור האבטלה אמנם ירד ל- %6.7, אך ירידה זו נובעת מירידה נוספת בשיעור ההשתתפות וייתכן בכלל כי כל אלה הושפעו ממזג האוויר הקשה ששרר בחודש שעבר ומנע מרבים להגיע ללשכות התעסוקה.
אמנם התשואות הארוכות חזרו לרדת (%2.85 ל 10- שנים , ) אך בנקודת הזמן הנוכחית הקונצנזוס לגבי ירידת קצב הרכישות לא השתנה ובשוק צופים כי בכל אחת מ 6- הפגישות של ראשי הפד ב-2014 יוחלט על הפחתה של שישית בהיקף הרכישות, כך שהוא יסתיים לקראת סוף 2014 .
מבחינת המקרו, נתוני השבוע האחרון עשויים להעיד על ירידה מסוימת בקצב הצמיחה, המשך ירידה בציפיות אינפלציה ושמירה על המתווה המקורי שלפיו הריבית תתחיל לעלות רק במחצית השנייה של 2015 – אחרי הכל, ככל שהנתונים יהיו חלשים יותר, לבנק המרכזי יהיו יותר סיבות לדחות את העלאת הריבית. מינוי סטנלי פישר לסגן יו"ר הפד בארה"ב מחזק את המחנה ה"יוני" בבנק המרכזי .תש י "יונים " מרכזיים , שעד עתה הביעו בעיקר תמיכה בהרחבה המוניטרית (פישר וג'נט ילן הנגידה). הנקודה הזו כמובן ממשיכה לשחק לטובת שוקי המניות, אם כי נראה שבשבועות הקרובים יגיבו השווקים בארה"ב בעיקר לדו"חות הכספיים לרבעון הרביעי, שקצב הפרסום שלהם אמור לתפוס תאוצה השבוע .
בכל מקרה, השבוע צפויים שורה של נתוני מקרו שיוכלו לספק תמונה ברורה יותר. ספר הבז' של הפד יפורסם ביום רביעי, יום אחרי נתוני המכירות הקמעוניות לדצמבר. יחד איתו יפורסמו נתוני המחירים לצרכן וליצרן ויומיים לאחר מכן נתוני התחלות הבנייה. מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן יפורסם לקראת סוף השבוע .
בינתיים נראה כי דווקא בגזר האירופאית חל שיפור במקרו . בגרמניה נרשמה עלייה בייצור התעשייתי, שפל באבטלה ועלייה חדה מהצפוי בהזמנות ממפעלים. השווקים צופים שהגידול ברווחי החברות באירופה בשנה הקרובה יהיה גדול משמעותית מזה בארה "ב – למרות שהתמונה הכוללת באירופה עדיין חלשה. האבטלה עדיין מאוד גבוהה (%12.1 ) והאינפלציה מאוד נמוכה (%0.7 , ) מה שכנראה מבטיח שהריבית באירופה תישאר נמוכה עוד כמה שנים. נגיד הבנק המרכזי האירופי מריו דראגי אמר שאירופה זו לא יפן ולא תהיה בה דפלציה – דברים שהתפרשו כאיתות לכך שאין בכוונתו לנקוט בקרוב צעד דרמתי כמו אלה שעושים כעת ביפן.

השוק המקומי דווקא הפתיע בנתוני התעסוקה
בניגוד לאכזבה מנתוני התעסוקה בארה"ב, נתוני השוק המקומי בתחום התעסוקה הפתיעו לטובה. על פי סקר כוח אדם, שיעור האבטלה מנוכה העונתיות בנובמבר ירד ל - %5.5, זה השיעור הנמוך ביותר שנמדד בישראל בשני העשורים האחרונים (לפי השיטה החדשה של הלמ"ס). שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ירד קלות, ועמד על , 6.63% מה שאומר שהוא גבוה יותר מבארה"ב .
נתונים אלה תומכים בחוזקו של השקל ובתוואי ריבית שעולה במתינות בשנתיים הקרובות (בדומה לתחזית מחלקת המחקר של בנק ישראל לריבית %2 בסוף 2015 ). להערכתנו, לנוכח האפשרות המצומצמת לפעול בכלי הריבית, בכדי למתן את תיסוף השקל, בנק ישראל ימשיך ויפעל באגרסיביות בשוק המט"ח .
על רקע הפגיעה האפשרית בצמיחה בעקבות החולשה בשוק העבודה בארה"ב, אין פלא כי בשבוע האחרון ירדו שם ציפיות האינפלציה. בשוק המקומי אין שינוי משמעותי לעומת השבוע שעבר וציפיות האינפלציה נראות סבירות לאורך כל העקום. אנו נכנסים כעת לתקופה של חצי שנה של מדדים גבוהים יותר ולפיכך אנו ממשיכים להמליץ להיות במשקל מאוזן (50-50 )

מה עושים השבוע?
1. מניות
– השבוע בסימן הדו"חות . שוקי המניות בעולם חזרו לעלות בשבוע האחרון, למעט דאו ג'ונס וניקיי. עונת הדו"חות הכספיים בארה"ב החלה, כאשר 24 חברות פרסמו דו"חות. קשה להסיק מסקנות ממספר קטן כל כך של דו"חות למעט העובדה שרובן ) 15( הכו תחזיות, כולל חברות כמו מונסנטו, אורקל, נייקי ופדקס. מנגד, חברה כמו אלקואה פספסה ( אבל אם להודות על האמת, מאז שהיא יצאה ממדד הדאו ג'ונס בעדכון האחרון, משקיעים כבר לא רואים בה ברומטר למשהו ).בשבוע הקרוב צפויה המגמה להתגבר ובמהלכו צפויים דו"חות של כמה מהבנקים הגדולים, כולל ג'י.פי מורגן, ולס פרגו (יפרסמו
בשלישי , ) בנק אוף אמריקה (רביעי , ) גולדמן סאקס וסיטי (חמישי) ומורגן סטנלי (שישי). דו"חות נוספים שיפורסמו השבוע כוללים את ג'נרל אלקטריק ואמריקן אקספרס. התוצאות של כל אלה יעזרו לקבוע אם התחזיות ל- 2014 חייבות לרדת והאם השווקים ימשיכו במסע למעלה. כרגע, מצפים בשוק כי הרווח של החברות במדד S&P500 יגדל ב-%7.7 בהשוואה לשנה קודמת ואילו ההכנסות יגדלו ב- %0.4
עם זאת, צריך להביא בחשבון שאחרי עלייה של %30 ב-2013, היכולת של השוק להגיב לדו"חות טובים מוגבלת ולפיכך הצפי
לביצועים של השוק ב-2014 חיוביים אך נמוכים מאלה של השנה החולפת, תוך גידול בתנודתיות. על פניו, באירופה הצפי לגידול ברווחי החברות אטרקטיבי יותר, אך בשל הבעיות שם ,איננו ממליצים להיות במשקל עודף בתיק המניות באירופה. בריטניה מפגינה התאוששות מהירה יותר באירופה, אך כדאי לשים לב כי המדדים המובילים בבורסה שם אינם נותנים משקל גדול לכלכלה המקומית אלא מייצגים יותר חברות בינלאומיות במגזרים שונים (כרייה, תרופות וכו ). '
בשוק המקומי, הפער שעליו הצבענו בשבוע שעבר בין ת "א 75 לבין ת "א , 25 אשר נוצר בחודש החולף ,המשיך להתרחב בשבוע האחרון והוא עומד כרגע על כמעט %9.5 ( לעומת %6 לפני שבוע). עם זאת, הניסיון של חצי השנה האחרונה מלמד שהפער הזה יכול להצטמצם במהירות ובכל מקרה, להערכתנו ,הפער הזה דווקא מצביע על שוק מניות חזק ופוזיטיבי, שבו בדרך כלל מניות קטנות יותר מתפקדות טוב יותר. באופן יחסי, חשוב לומר, חברות הביטוח, הבנקים, התקשורת ואפילו הנדל "ן נסחרות במחירים סבירים בהשוואה לעולם והבורסה בתל אביב אינה יקרה.
2. אג"ח קונצרני – בעולם המרווחים בשפל וממשיכים לרדת . בארה "ב נמשכה הירידה במרווחי האג "ח הקונצרני שכבר שברו שיא של השנה האחרונה, כתוצאה מהשיפור במצב החברות וברמות המינוף והחובות הנמוכים מאוד. במבט מפוקח, רווחי החברות צפויים להשתפר השנה ב- %6%-7 והדבר ממשיך לחזק את האמון ביכולת הפירעון של החברות .
בדירוגי BBB המרווח כיום הוא כבר %1.5, הרמה הנמוכה ביותר מאז המשבר של 2007; בבנקים,לדוגמא בבנק אוף אמריקה ,המרווח לחמש שנים מעל אג"ח ממשלתי עומד על %0.6, בדומה למרווחים של הבנקים הישראלים מעל אג"ח ממשלתי .
עם זאת, בחזית ההנפקות בארה"ב השנה נפתחה בעצלתיים, כאשר היקף ההנפקות בעשרת הימים הראשונים של 2014 הסתכם ב-32.5 מיליארד דולר – הרמה הנמוכה ביותר מאז 2008, לפי נתונים של בלומברג . מי שבלטה בהנפקות בשבועיים האחרונים היא ג'נרל אלקטריק, החברה האמריקאית עם החוב הגדול ביותר לפירעון ב-2014, גייסה 3 מיליארד דולר מתחילת השנה .
בשוק המקומי, למרות הציפיות של רבים למימוש באפיק הקונצרני , לפי שעה השוק ממשיך לתפקד סביר – תוך גיבוי השווקים
בחו"ל. בשבוע החולף בדירוגים הגבוהים נרשמו ירידות קלות – יחד עם הירידות באפיק הממשלתי, כאשר המרווחים לא שתנו
באופן משמעותי. בדירוגים הנמוכים המרווחים ירדו קלות – מ- %3.03 לפני שבוע ל- %2.99 השבוע. אנו ממשיכים להמליץ תבל את התיק הקונצרני המקומי באג"ח חו"ל, שכן בדירוגים דומים ניתן לקבל תשואות דומות במקרים מסוימים (ואפילו תשואות עדיפות במקרים אחרים , ) אך בסיכון נמוך יותר לאור הנזילות הגבוהה יותר בחו "ל (סדרות גדולות יותר, היקפי מסחר גדולים יותר וכו ).
3. תיק השקעות – השינויים המהירים בשוק מחייבים ניהול. מבחינת המקרו, נתוני השבוע האחרון עשויים להעיד על ירידה מבחינת קצב הצמיחה, ירידה בציפיות אינפלציה ושמירה על המתווה המקורי שהריבית תתחיל לעלות רק במחצית השנייה של 2015. על רקע זה, אג"ח ממשלתי חזר לתפקד בשבוע האחרון והתשואות יורדות. עם זאת, העקום בארה"ב הפך לתלול מאוד
בתקופה האחרונה – הפער בין אג"ח לשנתיים לבין אג"ח ל 10- שנים הוא %2.48, לעומת %1.83 לפני כחצי שנה.שיפוע העקום הינו "בלם" לעליית תשואות מהירה בחלק הארוך,אך שיפוע זה לצד נתוני מאקרו משתנים לא ימנע תנודתיות גבוהה – . מה שצפוי להשפיע גם על החלק הארוך של העקום בשוק המקומי, לאור המרווחים הנמוכים יחסית. לפיכך, אנו ממשיכים להמליץ שלא להאריך מח"מ באפיק הממשלתי ולהעדיף מח"מ בינוני. סביר שהאפיק הקונצרני ימשיך לבלוט לחיוב
בהשוואה לאפיק הממשלתי – גם כאן בגיבוי חו"ל.