עיקרי הדברים:
• מצטברים הסימנים שמעידים על האטה אפשרית בפעילות המשק הישראלי. בשבוע שעבר התפרסמו נתונים שמשקפים ירידה במספר משרות שכיר בחודשים האחרונים, בעיקר במגזר העסקי.
• סקר הערכת מגמות בעסקים הצביע על הרעה במצבו הנוכחי של המגזר העסקי ובציפיותיו לעתיד. יחד עם זאת, חל שיפור בתחזיות היצוא.
• קרן המטבע הבינלאומית מתכננת להעלות את תחזית הצמיחה לכלכלה העולמית, לאחר שבשלוש השנים האחרונות נאלצה להוריד את התחזית בהתמדה. כמו כן, גם הגופים הפרטיים החלו לשפר תחזיות לאחרונה.
• חולשה בנתוני המשרות החדשות בארה"ב משקפת ככל הנראה השפעת מזג האוויר ולא שינוי המגמה בשוק העבודה. סימנים אחרים מצביעים דווקא על המשך התחזקותו של שוק העבודה האמריקאי.
• למרות הירידה באבטלה וסימני שיפור נוספים בשוק העבודה האמריקאי, לא נוצרים בינתיים לחצים לעלייה בשכר העבודה.
• לאחרונה עלו ציפיות האינפלציה בארה"ב. יש לשים לב שבשונה מהעבר הציפיות עלו תוך ירידה במחירי הסחורות.
• הנתונים הכלכליים במשק האירופאי ממשיכים להשתפר. במקביל חלה ירידה חדה בפרמיות הסיכון של המדינות החלשות באירופה.
• אינפלציית הליבה באירופה ירדה לרמה הנמוכה ביותר מאז הקמת הגוש האירופאי. האירו ממשיך להתחזק. אולם, הבנק המרכזי מסתפק בהצהרות בלבד ולהערכתנו ימנע מצעדים ממשיים להקלה מוניטארית גם בהמשך, מה שיקשה על התאוששות באירופה.
• האג"ח הקונצרניות בדירוגים נמוכים בישראל המשיכו להציג ביצועים עודפים על פני האג"ח בדירוגים הגבוהים.
מאקרו ישראל.
יותר ויותר נתונים כלכליים מעלים חשש שהמשק הישראלי דווקא מאט את קצב הצמיחה למרות השיפור בכלכלה העולמית. בסקירה הקודמת הצבענו על האינדיקאטורים השונים אודות הצריכה הפרטית שנחלשו בתקופה האחרונה. בשבוע שעבר התפרסמו נתונים שהראו ירידה במספר משרות שכיר בעיקר בסקטור העסקי.
גם תוצאות סקר הערכת מגמות בעסקים של הלמ"ס לחודש דצמבר לא היו חיוביות במיוחד. חלה הרעה בפעילות ובציפיות של המגזר העסקי. למרות ההערכה הכללית השלילית, ניתן למצוא בסקר איתותיו של השיפור במצב הכלכלי בעולם. במגזר השירותים ובתעשייה דווח על עלייה בציפיות להזמנות ליצוא. למרות השיפור ביצוא, החברות במגזר התעשייתי ממשיכות להצביע על הרעה במספר המועסקים.
מאקרו חו"ל.
שיפור בנתונים הכלכליים בעולם מוביל לאחרונה לעדכוני תחזיות הצמיחה ע"י הגופים הפרטיים והממשלתיים. בשבוע שעבר הודיעה יו"ר קרן המטבע הבינלאומית שהקרן עומדת להעלות את תחזית הצמיחה לכלכלה העולמית, זאת לאחר שבשלוש השנים האחרונות נאלצה פעם אחרי פעם להוריד תחזיות. גם גופים פיננסיים גדולים התחילו לאחרונה לעדכן את התחזיות. הסיבה העיקרית לעלייה בתחזיות הינו שיפור בכלכלה האמריקאית.
נתוני שוק העבודה האמריקאי האחרונים, שהיו לכאורה פחות טובים מהתחזיות, הושפעו כנראה ממזג האוויר הקר ששרר בארה"ב בחודש דצמבר והיו משובשים מדי מכדי שיהיה ניתן להסיק מסקנות מבוססות על השינויים במצב התעסוקה. בחודש דצמבר התווספו 74 אלף משרות חדשות בלבד לעומת הציפיות לתוספת של קרוב ל-200 אלף משרות. מנגד, שיעור האבטלה צנח תוך חודש מ-7.0% ל-6.7%, אך זאת בגלל הירידה בהשתתפות בכוח העבודה ב-0.2%.
על העיוות האפשרי בנתונים מצביעים נתוני הסקר הפרטי ADP שלפיו נוספו 228 אלף משרות. גם העדכון של מספר המשרות לחודש הקודם, אשר העלה את תוספת המשרות מ-200 ל-240 אלף, לא מתיישר עם הנפילה במשרות חדשות בדצמבר. כמות שעות נוספות עלתה לשיא מאז שנת 2006 ויכולה להעיד על גידול צפוי בגיוסי עובדים. משקל העובדים שהתפטרו מעבודה ברצונם עלה לרמה הגבוהה ביותר מאז המשבר. עובדה זו משקפת עלייה בביטחון העובדים עקב שיפור בשוק העבודה. התאחדות העסקים הקטנים מדווחת על עלייה במספר משרות פנויות שלא הצליחו לאייש.
יש לציין שלמרות השיפור, שוק העבודה לא מייצר בינתיים לחצים לעליית השכר.
במהלך השבוע האחרון התפרסמו נתונים חיובים נוספים במשק האמריקאי שמשאירים סיכוי קטן מאוד שירידה במספר המשרות החדשות בחודש דצמבר מעידה על הרעה במומנטום הכלכלי. היצוא מארה"ב עלה לשיא של כל הזמנים. גם האשראי הבנקאי העסקי הגיע לשיא של כל הזמנים. הזמנות ממפעלים עלו מעל התחזית.
באירופה התפרסמו מספר נתונים כלכליים שממשיכים להצביע על התאוששות. בגרמניה נרשם שיפור ניכר בייצור התעשייתי. המכירות הקמעונאיות במרחב האירו עלו בשיעור גבוה לעומת הציפיות ולעומת החודשים הקודמים. גם סקרי הסנטימנט שהתפרסמו ע"י מוסדות האיחוד ממשיכים להראות שיפור בתחזיות.
בנוסף, נמשך שיפור מהיר בשווקים הפיננסיים באירופה. סימני המשבר הפיננסי מתאדים במהירות. תשואות האג"ח ל-10 שנים של פורטוגל ויוון ירדו מתחילת השנה בשיעור של כ-0.6% ושל ספרד בכ-0.3%. הנפקת האג"ח של ספרד ל-15 שנה זכתה לביקושים חזקים. גם שוק האג"ח הקונצרניות באירופה רשם ביצועים חזקים מאוד. פרמיות הסיכון של האג"ח הממשלתיות והקונצרניות ירדו לרמות שהיו לאחרונה בשנת 2009.
על רקע שיפור בנתונים, החלטת ה-ECB לא לשנות את מדיניותו לא הפתיעה. למרות שהאירו ממשיך להיות אחד המטבעות החזקים בעולם והאינפלציה באירופה ממשיכה לרדת, הבנק המרכזי מסתפק עדיין בהצהרות בלבד. אינפלציית הליבה באירופה התדרדרה לרמה של 0.7%, הנמוכה ביותר מאז היווצרותו של גוש האירו. אנו מעריכים שקיים סיכוי נמוך לשינוי במדיניות ה-ECB, מה שיקשה על התאוששותו של המשק האירופאי.
שווקים.
ה-FED לא צפוי לסטות מהמסלול של צמצום הרכישות בקצב של 10 מיליארד דולר בכל פגישה עד לסיומן הסופי עד סוף השנה, בטח לא בגלל נתוני שוק העבודה של חודש אחד. כל סטייה מהתוואי עלולה לזעזע את השווקים. לכן רק התפתחויות חריגות ממש יסיטו את ה-FED מהמסלול.
שם המשחק כעת כבר לא ה-Tapering, אלא מתי תעלה הריבית בארה"ב. שיפור בנתונים הכלכליים גרם בתקופה האחרונה להקדמת המועד הצפוי של העלאת הריבית, כפי שמשתקף בחוזים על ריבית ה-FED. המועד המגולם של תחילת העלאות הריבית הוקדם בתקופה האחרונה מאמצע שנת 2015 לתחילתה.
המשתנה המשפיע ביותר על תוכניות ה-FED יהיו סימני האינפלציה והתפתחות ציפיות האינפלציה. על פי תחזיות ה-FED, כפי שבאו לידי ביטוי בפרוטוקול ישיבת הריבית האחרונה, האינפלציה תישאר נמוכה לפחות עד לשנת 2016.
אכן יש לא מעט סיבות להניח שהאינפלציה בארה"ב תישאר נמוכה. אולם, יש גם לשים לב להתגברות הכוחות שיכולים לשנות את התמונה מוקדם מהצפוי. מבין הסימנים המוקדמים בשוק העבודה ניתן לציין את הירידה באבטלה, עלייה בשעות נוספות, עלייה בניצולת כושר הייצור וסימנים ראשונים של קושי לאייש משרות בעובדים מתאימים.
זה העת להזכיר שבמחצית הראשונה של השנה האג"ח הצמודות בישראל משיגות בדרך כלל תשואה עודפת על פני האג"ח השקליות. תרשים מטה מציג זאת באמצעות ממוצע של הפרשי ביצועים על פני חודשי השנה בין האג"ח השקליות לצמודות בעשור האחרון. עונתיות האינפלציה גורמת לאפיקים הצמודים בכל הטווחים להשיג תשואה עודפת על פני האפיקים השקליים במחצית הראשונה של השנה.
כאן יש לציין שבחודש האחרון ציפיות האינפלציה הגלומות בשוק האג"ח עשו שינוי של "תנועת מספריים" כאשר הציפיות לטווחים הקצרים עלו והציפיות לטווחים הארוכים ירדו. כתוצאה מזה, ציפיות האינפלציה בטווחים הארוכים נמצאות ברמה נמוכה יחסית ונסחרות בלי פרמיה על פני האינפלציה השנתית הממוצעת שהייתה בעשור האחרון.
אג"ח קונצרניות.
האג"ח בדירוגים הנמוכים ממשיכים להשיג ביצועים עודפים לעומת הדירוגים הגבוהים. המרווח הממוצע של האג"ח בדירוג BBB ירד בחודשים האחרונים כמעט ב-0.8%, כאשר המרווחים בדירוגים A ו-AA נותרו כמעט ללא שינוי. המרווח הממוצע של האג"ח המדורג BBB ירד לרמה הנמוכה ביותר מאז המשבר של שנת 2009
סך גיוס האג"ח הקונצרניות בשנת 2013 הסתכם ב-33.6 מיליארד ₪, לעומת גיוסים של כ-40 מיליארד ₪ בכל אחד מהשנים 2009-2012. אולם, ירידה בגיוסים התרחשה רק בגלל היעדר הנפקות הבנקים. סך הגיוסים ללא הבנקים היה הגבוה ביותר מאז המשבר והסתכם ב-28.7 מיליארד ₪. כמעט מחצית מהגיוסים היוו חברות מענף הנדל"ן לעומת משקל של 20%-25% בשנים הקודמות.
ההרכב הענפי של הגיוסים השפיע כמובן גם על הדירוג הממוצע שלהם. משקל ההנפקות בדירוג AA- ומעלה ירד מכ-60% בשנים הקודמות ל-35% בלבד. הגיוסים בקבוצת דירוג A עלו מ-30% ל-50%. כמו כן, הייתה עלייה בגיוסי האג"ח בדירוגים מתחת ל-A- או באג"ח הלא מדורגות.