אני מתייחס תמיד לרכישות של ETF בחו"ל - מי שמשקיע בחול עדיף מכל הבחינות שיעשה זאת דרך חשבון ברוקר אמריקאי - זה יותר נזיל, נגיש , זול ושערי ביצוע יותר טובים. אם אין לך חשבון כזה כי היקף ההשקעות שלך בחו"ל נמוך - אז 90% ממה שאני מתייחס אליו לא רלבנטי.


מכיוון שנכסי ה ETF או לחילופין רווחי החברות שב ETF חשופות למטבע של ארץ היעד אני לא חושש משחיקה שקשורה לדולר מול המטבע של ארץ היעד

באשר לשער השקל מול יתר העולם - ממילא תיק הנכסים אצל רוב המשקיעים הקטנים מוטה ש"ח - הנדל"ן, הפנסיה, קרן ההשתלמות , העסק וכו' - ולכן חלק מפיזור השקעה זה פיזור מטבעי - אני זוכר גם שיא של 5 ש"ח לדולר ב 2002 - ושער דולר / יורו של 1.5 - אם אתה מתייחס לדברים כתנודות של גאות ושפל ומנצל נקודות קיצון לשינוי תמהיל מטבעי אזי השאלה באיזה מטבע אני משקיע אמורה להתבטל אל נוכח התשואות הנומינליות שאתה צופה מההשקעה.

באופן כללי לגבי המשך נפילת הדולר - הרבה כבר אין לו לאן לרדת , אני מניח שבשער 3.3 לדולר יהיה זה בלתי כדאי לייצא ייצוא תעשייתי שאינו הי-טק למדינות "דולריות" ותלוי מה יהיה היורו/דולר - הייצוא החקלאי לאירופה יתמוטט ואחריו הייצוא התעשייתי

יש שני תסריטים - או שיצליחו באמצעות פעלולים מיסויים / מוניטרים בפעילות משולבת של בנק ישראל ומשרד האוצר לעצור את התחזקות הש"ח (האדיוטים במשרד האוצר גייסו מליארדים של דולרים בחוב ממשלתי ולחברת חשמל בשנת 2013! - חלם זה כאן.)

או שהש"ח יתחזק, יהיו פיטורים מסיביים בתעשיות המיצאות שחלקן הקטן יתקזזו עם גידול בחסרות המייבאות - הצריכה תרד, ההשקעות ירדו, נדל"ן מסחרי יירד - המשק יכנס למיתון, הבורסה תרד, מאזן התשלומים יהפוך לשלילי, המשקיעים הזרים יברחו, הריבית תרד ל- 0 - ואז מה אתה חושב יקרה לדולר ?