כללי
השווקים בעולם חוו שבוע מוצלח בשל ההאטה המינורית ב-QE3. בנוסף, ההודעה של יושבת ראש הפד הנכנסת, ילן, כי תמשיך את המדיניות הנוכחית על ידי צעדים מתונים בשילוב ריבית אפסית עד לרמת אבטלה של 6.5% נתנו את האות לסיום החיובי לשנת 2013.
הוועדה המוניטרית בישראל הותירה כצפוי את הריבית לחודש ינואר על 1%. הגורמים המרכזיים שתרמו להחלטה זו היו הימצאות המשק במרכז היעד האינפלציוני, קצב הצמיחה היציב של המשק, שיעור האבטלה הנמוך והמדיניות המרחיבה של הכלכלות המפותחות. בנוסף, הוועדה מציינת את מחירי הדיור הגבוהים אך נדמה שמבחינת בנק ישראל נושא זה מקבל חשיבות משנית לעומת סביבת המט"ח שמאיימת על היצואנים בשל השקל שממשיך להתחזק.
סביבת המט"ח המשיכה למקד את תשומת הלב השבוע. בעקבות הותרת הריבית על כנה השקל המשיך את המגמה מהחודשים האחרונים והתחזק ב-0.63% השבוע וסגר על רמה של 3.493 אל מול הדולר. נוכחנו לראות שהורדת ריבית מצליחה לבלום את ייסוף השקל אך ורק לטווח הקצר ועל כן עולה השאלה האם יש להשתמש ברצפה לשער החליפין כפי שמציעים כלכלנים ובעיקר יצואנים. 'מדיניות האלכסון' אשר הוכיחה את עצמה במספר מדינות באירופה אך בוטלה בישראל, בצדק, לפני שנים. יחד עם זאת יש לזכור כי חלופה זו מסוכנת במיוחד משום שהיא מזמינה מתקפות ספוקלנטים על השער היציג ועשויה להרתיע משקיעים זרים מכניסה לישראל בשל המשך התעקבות הרגולטור והממשל בשוק החופשי.
בהמשך ישיר להחלטתו של שר האוצר על ביטול עליית המיסים שתוכננה לתחילת 2014, תקציב המדינה יגדל בשנים הקרובות ב-2.5% בלבד לעומת עליה מתוכננת של 4%. מדובר בקיצוץ של כ-8 מיליארד שקלים אשר עלולים לפגוע בצורה משמעותית ברמת השירותים הממשלתיים. מצד שני, מדיניות פיסקאלית אחראית של הממשלה יתכן ותתמוך בעליית אופק הדירוג של ישראל לחיובי ולבסוף בעליית הדירוג עצמו.
ארה"ב
מדד הדאו ג'ונס עלה השבוע ב- 1.59% ומדד ה-S&P 500 ב- 1.27%, הנאסדק עלה ב- 1.26%. כל המדדים שברו שיאים נומינליים ונסחרו בעליות לאורך השבוע. בעקבות חג המולד לא התנהל מסחר בימים שלישי ורביעי והמסחר לאורך השבוע היה נמוך מהממוצע. הירידה העקבית בשיעור האבטלה, האטת ההרחבה הכמותית והיציבות הפוליטית בוושינגטון גרמו לקרן המטבע הבינלאומי, ה- IMF, להעלות את תחזית הצמיחה של ארה"ב. התחזית האחרונה של הוועדה מאוקטובר דיברה על צמיחה בסדר גודל של 2.6% ב-2014 וזאת לעומת צמיחה חזויה של 1.6% ב-2013. העובדה שהוועדה מתעתדת להעלות את התחזית שלה בינואר מצביעה על האמון הגובר בכלכלה האמריקאית יחד עם נתוני מאקרו חיוביים, כגון מספר דורשי האבטלה שירד ב-42 אלף לעומת שבוע שעבר, יתרמו לשווקים להתחיל את 2014 בצורה חיובית. מדד ה-TNX (מדד העוקב אחר אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים) סיים את המסחר השבוע ברמת שיא של שנתיים וחצי - 3.01%.
המלצות סיגמא – כפי שצפינו כבר בתחילת 2014 יצמצם הפד את התערבותו בשווקים וללא ספק תהיה לכך השפעה על מחירי אגרות החוב. במצב זה התשואות של אגרות החוב ל-10 שנים צפויות לעלות ולחצות את רף ה-3%, כתלות בהיקף צמצום ההתערבות. שוק המניות האמריקאי ממשיך להיות יעד השקעה מועדף אך צמצום אגרסיבי של ההתערבות עשויה להעלות את התנודתיות והעצבנות של המדדים וייתכן מימוש טבעי שלאחריו נראה המשך עליות.
אירופה
המדדים המובילים באירופה נסגרו השבוע בעליות שערים. ה DAX עלה ב-2.10% הפוטסי ב- 2.18% והCAC ב- 2.00%. גם באירופה לא התנהל מסחר עקב חג המולד ברביעי וחמישי. מזג אויר קיצוני היכה השבוע באירופה ועקב כך הושבתה התחבורה במערב אירופה בכלל ובבריטניה בפרט, דבר אשר גרם למסחר להיות דליל באופן יחסי. הבורסה הטורקית מתרסקת עקב פרשות שחיתות בממשל והיא נסחרת בשפל של 16 חודשים. בנוסף, הלירה הטורקית נסחרת בשפל היסטורי אל מול הדולר. יו"ר ה-ECB התבטא כי הצעדים שננקטו ע"י הבנק וע"י הממשלות באירופה מתחילים להשפיע על הפעילות הכלכלית לטובה.
המלצות סיגמא - הנחישות של ה-ECB (הבנק האירופאי המרכזי) והמשך יציאת הגוש מהמשבר הנוכחי מעלים את הביטחון בהשקעה בשוק האירופאי. יחד עם זאת הבעיות המרכזיות של אירופה טרם הגיעו לידי פתרון ובטווח הארוך הכלכלה האירופאית עוד נמצאת בסיכון. מומלץ להשקיע במדדים האירופאים המובילים, בשוק הגרמני ובמניות חברות גלובליות שאינן מבוססות רק על הצריכה בשוק המקומי. ה-ECB צפוי להמשיך עם מדיניות אגרסיבית למניעת דיפלציה ותמיכה בצמיחה.
אג"ח ממשלתי
מדדי האג"ח הממשלתי ירדו השבוע. מדד האג"ח הממשלתי הכללי ירד ב- 0.05%, הצמוד ירד ב-0.11% וסגר ירידה חודשית של 0.4%, האג"ח הממשלתי הארוך ירד ב- 0.25% והשלים ירידה חודשית של 0.85%. לעומת זאת, מדד ממשלתי בריבית משתנה נסחר ללא שינוי אך יש לציין כי זה המדד היחידי שמסיים את החודש בעלייה של כ-0.2% בקטגוריית האג"ח ממשלתי. אנו יכולים לראות פעם נוספת את החשיבות בפיזור ההשקעה גם לאפיק של הריבית המשתנה והעובדה שבנק ישראל צופה כי הריבית תעמוד בסוף 2014 על 1.25% תומכת בהחלטה זו תוך התמקדות בחלק הבינוני של העקום וויתור על החלק הארוך בכל מנגנוני הריבית.
המלצות סיגמא – בהמשך להתייחסותנו לשוק האמריקאי, עליית תשואות בארה"ב תוביל גם לעליית תשואות בשוק הישראלי ולכן לא מומלץ להחזיק אג"חים במח"מ ארוך, למרות התשואה העודפת שמספקת. העקום אומנם תלול יחסית אך עדיין הסיכון להפסדי הון גבוה ולכן הפיצוי של התשואה על הסיכון אינו מספק. מומלץ להחזיק מח"מים של 3-4 שנים ואף להגדיל בהדרגה את רכיב המזומנים עד שתנודתיות האג"ח תתמתן.
אג"ח קונצרני
מדד התל בונד 20 ירד השבוע ב-0.38%, מדד התל בונד 60 ירד ב-0.49% ומדד התל בונד תשואות ירד ב- 0.4%. בהמשך לקרבות השליטה בקונצרן IDB הוחלט השבוע בדירקטוריון שקבוצת דנקנר לא תקבל יותר מימון להוצאות משפט. סדרות ג ו-ד של הקבוצה הציגו תשואה שלילית של 5.2% ו-5.8% בהתאמה מתחילת החודש. בזן אג"ח ג עלה במהלך המסחר ביום חמישי בחצי אחוז והשלים עליה חודשית של 3.95%.אפריקה סדרה כ"ז עלתה החודש ב3.72%.
המלצות סיגמא – המרווחים הנמוכים מעלים את הסיכון באפיק זה. יש להתמקד באגרות חוב במרווחים הוגנים וברמות דירוג בינוניות – קבוצת A.בחירה סלקטיבית של אגרות הנה הכרחית כחלק מניהול הסיכונים והסיכויים.

מניות
ת"א 25 עלה השבוע ב-0.78%, ת"א 75 עלה ב-2.45% ת"א 100 עלה ב-1.09% ומדד הבנקים עלה ב-2.39%. שטראוס עלתה השבוע ב-5.35%. מגדל ביטוח ירדה ב-4% לאחר שהודיעה שעופר אליהו יהיה מנכ"ל החברה. אלקטרה, אשר עוסקת בייצור והתקנת מערכות מיזוג אוויר, עלתה במהלך יום חמישי ב-3.5% והיא סוגרת חודש מצוין עם תשואה של 7.36%. מניית ביג, אשר מתפעלת מרכזי קניות פתוחים עלתה השבוע ב-8.3% לאחר הירידות בחודשיים האחרונים .
המלצות סיגמא – למרות רמות השיא המכפילים בשוק המקומי אינם גבוהים ופוטנציאל העליות עדיין קיים. הריבית הנמוכה, שאף צפויה עוד לרדת שוב, תומכת באטרקטיביות אפיק זה. סקטור הבנקאות ימשיך להינות מפירות השיפור בבורסה ובכלכלה. שיפור בנתוני הצמיחה ונתוני מאקרו נוספים יחזק עוד יותר את השוק המקומי, והקלת הרגולציה והסיכונים התפעוליים שמייצרות הכנסת, הממשלה והרגולטורים תסייע למשוך את המשקיעים הזרים חזרה לשוק ההון הישראל.