אחרי החלטת הפד להקטין ב -10 מיליארד דולר את היקף רכישות האג"ח החל מינואר
התשואות הארוכות נשארו כמעט ללא שינוי ואילו המניות עלו לשיאים חדשים „ במה יתמקדו
עכשיו השווקים ואיך ישפיע הטאפרינג על החלטת הריבית בישראל?
אחרי שהפדרל ריזרב הודיע סוף סוף על התחלת הטאפרינג ועננה גדולה הוסרה מעל השווקים, האם אפשר לצפות להמשך העליות במניות? במבט לשבוע החולף, אפשר בהחלט לומר כי בניגוד לציפיות של חזאים רבים, להודעה של הפד על הפחתת קצב רכישות האג"ח מ-85 מיליארד דולר בחודש ל -75 מיליארד דולר היתה השפעה מינורית יחסית על שוק האג"ח (בעיקר הארוך, פחות הבינוני) והשפעה חיובית מאוד על שוק המניות. נראה כי להשפעות האלה היו לפחות שני גורמים. הראשון הוא השפה שבה הציג הפד את ההחלטה והעובדה שהוא חישק את עצמו בכל הנוגע להעלאת הריבית באמצעות הבהרה כי היא לא על הפרק בתקופה הקרובה וכי לא יהיה די בשיעור אבטלה של %6.5 או באינפלציה של %2 כדי להביא לעלייתה.
החיזוק השני להחלטת הפד הגיע בסוף השבוע, עם עדכון נתוני הצמיחה לרבעון השלישי כלפי מעלה. הצמיחה ברבעון האחרון היתה %4.1 ואם העדכון כלפי מעלה של הנתונים בפעם הקודמת נבע מעדכון הצמיחה במלאי (עובדה שגרמה לרבים להניח כי היא תבוא על חשבון הצמיחה ברבעון הנוכחי), הרי שהפעם התוספת הגיעה מהכיוון החיובי יותר – הצריכה הפרטית. לפי הנתונים, הצריכה הפרטית, התורמת כשני שלישים מהפעילות הכלכלית בארה"ב, צמחה ברבעון האחרון ב-%50 יותר מהאומדן הקודם (%2 במקום %1.4). יחד עם נתוני תחום הדיור שפורסמו בימים האחרונים, נראה בהחלט כי גם הצמיחה ברבעון הנוכחי תהיה לא נמוכה – ואלה כבר שתי סיבות שמפחיתות את החשש בשוק ההון כי הכלכלה עדיין מתאוששת בעצלתיים.
בגזרת המקרו, השבוע צפויים להתפרסם מדד הפעילות הכלכלית בשיקאגו, הכנסה וצריכה אישית, מדד אמון הצרכנים של מישיגן, הזמנות מוצרים בני קיימא וסדרת נתונים על שוק הדיור.

חלש באירופה, חיובי במזרח
בעוד שבארה"ב מפתיעים הנתונים בחוזקם, אירופה ממשיכה לספק כותרות פחות חיוביות. בסוף השבוע הודיעה חברת הדירוג S&P על הורדת הדירוג של האיחוד האירופי מ -(AAA) ל- (+AA) והעלתה את תחזית הדירוג ליציב משלילי. "אנחנו מאמינים שהפרופיל הפיננסי של האיחוד האירופי הידרדר ושהתיאום בין החברות באיחוד נחלש", נאמר בהודעה של חברת הדירוג. "המשא ומתן על התקציב באיחוד הפך לבעייתי, וזה מסמל מה שלדעתנו מהווה סיכון גובר להמשך התמיכה באיחוד מצד מדינות חברות". בנתוני המקרו נמשכה הירידה באינפלציה באירופה, לצד צריכה פרטית נמוכה. אמון העסקים בגרמניה ממשיך לבלוט לטובה, בעוד שבצרפת נמשכים הנתונים המעידים על הידרדרות בפעילות הכלכלית.
באסיה, נתונים חיוביים בסקטור הנדל"ן בסין וביפאן ,דיווחים על אפשרות להגדלה נוספת בהיקף רכישות האג"ח הממשלתי של הבנק המרכזי במטרה לעמוד ביעד האינפלציה שנקבע. נתוני סחר החוץ של יפאן הצביעו על עלייה חזקה ביצוא – הקטר המוביל את ההתאוששות ביפאן.


הטאפרינג מקטין סיכוי להורדת ריבית
המסרים של הפד חלחלו גם לשוק האג"ח. בעקבות הטאפרינג נרשמה עלייה מסוימת בעולם בצפי לעליית ריבית בטווח הקצר
ושינוי במבנה עקום התשואות. בארה"ב התשואות הארוכות (30 שנה) נשארו כמעט ללא שינוי, בעוד שהתשואות הקצרות ל -5 שנים עלו, כך שהפער בין הקצר לארוך רשם את הירידה השבועית החדה ביותר זה כמעט שנתיים. הירידה בפער מ -%2.56 ל-%2.14 נובעת מהבנה של השוק כי בטווח הבינוני הריביות אולי יעלו, אך הקצב יהיה איטי מבעבר ולרמה נמוכה מזו שלה הורגלנו עד היום.
השוק המקומי עדיין נותן הסתברות של %50 לירידת ריבית בשנה הקרובה. להערכתנו, הטאפרינג מקטין את הסיכוי לתרחיש הזה וגם הכוונה המוצהרת של האוצר לא להעלות מסים לא תומכת בכך.
בכל מקרה, בהחלטת הריבית מחר, להערכתנו לא צפוי שינוי (%1).
בשבוע החולף נרשמה בשוק המקומי עלייה בציפיות האינפלציה (בדומה למגמה בחו"ל), לאחר המדד הנמוך מהצפוי. למרות המדד, בחלק הארוך (גם הצמוד וגם השקלי) נרשמו עליות מחירים.


מה עושים השבוע?
1. מניות - לקראת סנטה קלאוס ראלי?
דווקא בשבוע שבו הודיע הפד על התחלת הטאפרינג העפילו כמה מהמדדים בוול סטריט לשיאים חדשים ורשמו עליות שבועיות של %2.5%-3. באירופה נרשמו עליות של כ -%4 וביפאן כ-%3. הסטטיסטיקה מאז שנות ה -50 מלמדת שבחמשת הימים האחרונים של דצמבר והיומיים הראשונים של ינואר S&P500 עולה בממוצע בכ -%1.5, כאשר ב -20 השנים האחרונות עלו שוקי המניות ב -%80 מהפעמים. האם יהיה כך גם השנה? בשבוע האחרון היה נפח המסחר דליל מהרגיל, לאור העובדה שרבים כבר יצאו לחופשת החגים והשבוע במיוחד צפוי מסחר דליל בשבוע מקוצר בשל חג המולד. אך בינואר כבר יתחילו הדו"חות הכספיים לרבעון הרביעי ונראה כי השוק ישים עליהם יותר דגש. כרגע, ההערכות הרווחות הן כי ההכנסות ברבעון הרביעי יגדלו ב-%1.6, לעומת צפי של %2 שפורסם בתחילת הרבעון. הרווחים צפויים לגדול ב-%5.1, לעומת אומדן של %8.9 בתחילת הרבעון. זה יהיה טוב יותר מהרבעון השלישי, אך אם תימשך מגמת הירידה בציפיות, היא תאפשר לחברות לעקוף את התחזיות (בדומה למה שקרה ברבעונים קודמים – דבר שמביא לעליות בשווקים).
אין ספק כי מכל השווקים בעולם כרגע, ארה"ב נראית במצב המקרו הטוב ביותר,כאשר ההנחה בשוק הינה שמחירי המניות מבטאים זאת באופן מלא, מה שעשוי לומר שפוטנציאל המניות שם נמוך יותר. בינתיים הטיעון הזה לא עובד וההמלצה שלנו לשמור על חשיפה של מעל %55 לארה"ב בחלק החו"לי של תיק המניות עדיין נכונה. יפן ומזרח אסיה נראים בנקודת הזמן הנוכחית מעניינים יותר מאירופה.
השוק המקומי הציג בשבוע החולף חולשה בעיקר בגלל מניית אופקו וחברות הגז, כאשר הבנקים, הביטוח והטכנולוגיה חזרו לתפקד טוב יותר. המימושים של השבוע האחרון בשוק המקומי מנוגדים למגמה העולמית וגם למתרחש בשווקים מתפתחים ולכן המחירים כאן נראים אטרקטיביים– וכל עוד תימשך המגמה החיובית אנו מעריכים כי היא תורגש גם כאן. אנו עדיין ממליצים על חשיפה למדדים הגדולים יותר בשוק הישראלי (ת"א 25 ו-100), אשר עשויים להמשיך ליהנות מזרימת כספי משקיעים זרים, שעשויים להיחשף ב-2014 גם למגזרים נוספים.
2. אג"ח קונצרני - המרווחים נפתחו עוד, להמתין עם הגדלת החשיפה. המרווחים באג"ח הקונצרני בארה"ב המשיכו לרדת גם בשבוע החולף למרות התנודתיות בחלק מהאג"חים הממשלתיים על רקע הודעת הפד.
בדומה לשוק המקומי, נראה כי גם בארה"ב נעצרו ההנפקות הקונצרניות; בשבוע האחרון הונפקו שם אג"חים בדירוגי השקעה בהיקף של 2.2 מיליארד דולר בלבד, לעומת ממוצע שבועי בשנה החולפת של 22.8 מיליארד דולר. בהנפקות של אג"ח High Yield נרשמה גם ירידה חדה אם כי נמוכה יותר ובשבוע האחרון הונפקו אג"חים בהיקף 5.8 מיליארד דולר, לעומת ממוצע שבועי של 7.4 מיליארד דולר בשנה החולפת.
המרווחים באג"ח הקונצרני בארה"ב ירדו לרמות שפל מאז 2007.
בשוק המקומי, גם בשבוע החולף נרשמה פתיחת מרווחים קלה זה השבוע השני ברציפות, אך עדיין מתחילת החודש התשואות חיוביות באפיק. בדומה לעולם, גם בשוק המקומי האג"חים בדירוגים הנמוכים יותר רשמו ביצועים חזקים יותר, כאשר גם בימים של הירידות – הם ירדו פחות (סימן שמעיד לרוב על חוסן יחסי של השווקים, שכן הדירוגים הנמוכים נתפסים כנקודת חולשה בתקופות של ירידות).
שיקולי הנזילות, הסחירות והמבחר הגדול ממשיכים עדיין לתמוך בהסטה מסוימת של החשיפה לאפיק הקונצרני לאג"ח בחו"ל, למרות שאיננו צופים עליית תשואות מהותית בשוק המקומי.
3. תיק השקעות – קרקע נוחה להמשך עליות ולהגדלת סיכון מסוימת. התגובה לטאפרינג עשויה לרמז כי התשואות הממשלתיות הארוכות אמנם במגמת עלייה, אך כנראה איטית מכפי שהאמינו רבים עד כה. רמז לכך ניתן למצוא בעובדה שהתשואות ל -10 שנים נשארו בשבוע האחרון כמעט ללא שינוי (%2.89), למרות ההודעה על צמצום היקפי הרכישות ולמרות ההערכות כי הרכישות עשויות להסתיים לחלוטין עד סוף 2014. המאמץ של הפד ובנקים מרכזיים אחרים לשמור על תשואות נמוכות לאורך זמן בכל העולם הוא קרקע נוחה לשוקי המניות – דבר המחזק את ההמלצה לשמור על מרכיב מנייתי גבוה, למרות השיאים החדשים. בנקודת הזמן הזו איננו ממשיכים להמליץ עוד לקצר מח"מ וקצר -בינוני נראית כבחירה בהחלט מתאימה לפתוח איתה את 2014. השבוע האחרון הראה שמח"מ סינתטי עדיין יכול להיות בחירה לא רעה, אך לאור הערכתנו כי התשואות ימשיכו בהדרגה לעלות איננו ממליצים עדיין להאריך את המח"מ.