נתונים כללייםאוכלוסייה: 1.217 מיליארדתמ"ג: 1,842 מיליארד דולר ארה"בתמ"ג לנפש: 3,341$ (במונחי כוח קניה)צמיחה שנתית - תמ"ג ריאלי: 4.4% (רבעון שני 2013) ; צפי לשנת 2014: 5.1%שיעור אינפלציה: 6.46% (ספטמבר 2013)ריבית ריפו: 7.75% (אוקטובר 2013)שיעור אבטלה: 3.8%מטבע: רופי הודי, 1 דולר ארה"ב = 62.48 רופי הודידרוג אשראי: BBB- (S&P)
נקודות מפתח
- האטה בצמיחה, אך תחזית חיובית לשנים הבאות
- פיחות
חד
במטבע המקומי
- אינפלציה גבוהה שהובילה להעלאת ריבית
- המשך המלחמה במיגור העוני
- בחירות קרובות שיתמכו בביצוע רפורמות מבניות
האטה בצמיחההצמיחה בהודו ממשיכה במגמת ההאטה. נכון לרבעון השני של שנת 2013 הצמיחה הסתכמה בשיעור שנתי של 4.4%, לעומת שיעור יותר מכפול מכך, של 9.4% בתחילת 2010. בין הגורמים המרכזיים לכך הם התכווצות במגזר הייצור והאטה במגזרי הבניה והשירותים. כמו כן, התחזקות האינפלציה פוגעת בצמיחה הראלית ומובילה למדיניות מוניטרית מרסנת, בדמות ריבית גבוהה יותר הפוגעת בצמיחה המקומית. מנגד, מגזר החקלאות המעסיק כמחצית מאזרחי הודו, צפוי לצמוח בקצב מהיר יותר במהלך הרבעונים הקרובים, בעיקר לאור עונת גשמים טובה.למרות ההאטה בצמיחה, עתידה של הודו בשנתיים הקרובות נותר חיובי ויתרה מכך בטווח הארוך יותר. קרן המטבע הבינלאומית צופה כי הצמיחה בהודו תסתכם בשיעור של 5.1% בשנת 2014 ושל 6.3% בשנת 2015.
שיעור צמיחה השנתית
מקור: Tradingeconomics.com
פיחות
חד
במטבע המקומילאחר תקופה בה שער החליפין שמר על יציבות סביב 54 רופי לדולר, חל פיחות
חד
בערכו של הרופי וכעת שערו עומד על 62.5 רופי לדולר. היחלשות המטבע נובעת מכך שהודו הינה כלכלה מוטת ייבוא, בדגש על נפט וזהב. מחירי הסחורות עלו בחדות במהלך השנים האחרונות ותרמו ליצירת גרעון בחשבון השוטף, שקוזז בחלק מהתקופה ע"י תנועות הון של משקיעים זרים. כאשר החלה יציאת כספי משקיעים זרים מהודו, החריף הפיחות ובעיית הגרעון התרחבה.הגורמים היכולים לעצור את פיחות המטבע הם חיצוניים ופנימיים. גורם חיצוני מרכזי הוא הירידה במחירי הסחורות בדגש על נפטוזהב והגורמים הפנימיים הם מגמת העלאת הריבית ואפשרות לביצוע רפורמות מבניות בכלכלה, שעשויות לתרום לגידול בהשקעות זרות. רופי Vs. דולר ארה"ב
מקור: Tradingeconomics.com
שינוי מגמה באינפלציהלאחר מאמציה המוצלחים של ממשלת הודו לדיכוי האינפלציה חלה תפנית במגמה, ובארבעת החודשים האחרונים חלה עלייה באינפלציה. נכון לחודש ספטמבר, האינפלציה השנתית הסתכמה ברמה של 6.46%, לעומת 4.58% בחודש יוני. עליית מחירי המזון הינה הסיבה המרכזית לגידול
החד
באינפלציה בחודש ספטמבר.שינוי המגמה מטריד מאוד את הבנק המרכזי, אשר החליט להגיב ע"י העלאת ריבית ואף ייתכן כי ימשיך במדינות זו גם בהחלטת הריבית הקרובה. אינפלציה גבוהה מהווה מכשול מרכזי לצמיחה גבוהה במדינה ופוגעת בניסיונות למיגור העוני.
שינוי מגמה באינפלציה
מקור: Tradingeconomics.com
ריביתכתוצאה ממגמת התחזקות האינפלציה ומגמת היחלשות הרופי, הבנק המרכזי העלה בחודש אוקטובר את ריבית הריפו ב- 0.25% לשיעור של 7.75%. הבנק המרכזי חושש מהגעה לשיעורי האינפלציה הגבוהים מלפני שנה (כ- 10%). לכן כאשר קיים צורך, הבנק המרכזי מגיב במהירות ומוכן לפגוע בצמיחה בטווח הקצר, על מנת למתן את הלחצים האינפלציוניים.מלבד הדאגה ליציבות המחירים ולשער החליפין, הבנק המרכזי שם דגש מרכזי על חיזוק יציבות המערכת הבנקאית, על הרחבת הנגישות למימון עסקים קטנים ובינוניים ומימון אזרחי המדינה העניים יותר.
שיעור הריבית
מקור: Tradingeconomics.com
מיגור העוני במדינה שצפויה להכיל את מספר התושבים הגדול בעולםמספר התושבים בהודו הינו השני בגודלו בעולם, לאחר סין. מדיניות 'הילד היחיד' שהונהגה בסין, תוביל לכך שהודו תהפוך להיות המדינה בעלת האוכלוסייה הגדולה בעולם תוך עשורים ספורים. מצד אחד, כוחה הפוליטי והכלכלי של הודו גדל ככל שמספרם של אזרחיה גדל, אך מנגד קיים אתגר ממשי לספק לאותם אזרחים רמת חיים טובה יותר, הקרובה באופן יחסי למדינות המערב. בשנים האחרונות החלה המלחמה בעוני להניב פירות, אך הדרך עודנה ארוכה. במדינה ישנם עוד עניים רבים וההכנסה לנפש במונחי כוח קנייה, נמוכה ביותר בהשוואה למדינות מערביות או מעצמות מרכזיות בעולם.הודו לא תוכל לממן בכוחות עצמה את כל ההשקעות הנדרשות על מנת לספק איכות חיים טובה יותר לאזרחים ולהאיץ את הפיתוח הכלכלי. לשם כך, הודו תצטרך לבצע בהצלחה רפורמות אשר יתמכו בהשקעות זרות ובמקביל לעצור את הפיחות במטבע המקומי.
הדמוקרטיה הגדולה בעולם מתוכננת לבחירותהבחירות הקרובות בהודו יערכו בחודש מאי 2014 ויקבעו את ההנהגה ל- 5 השנים הבאות. למפלגת הקונגרס השולטת יהיה קשה לשמור על מעמדה וזאת לאור הביקורת הציבורית על המצב הכלכלי בהודו ועל גל השחיתויות של ראשי ציבור בכירים.ראש הממשלה הנוכחי, ד"ר מאנמוהאן סינג, שהחל את העשור השמיני בחייו, הקדיש את 10 השנים האחרונות לניהול המדינה. ד"ר סינג מבין היטב בכלכלה וכיהן בעבר כשר האוצר וכנגיד הבנק המרכזי. על אף כישוריו, מרבית הסיכויים כי הציבור ההודי יבקש לבחור דמות חדשה לראשות הממשלה, אשר תוכל להוביל את המדינה עוד כמה שלבים קדימה בדרך למיצוי הפוטנציאל שלה.רפורמות מבניות הן הכרחיות על מנת שהודו תוכל למצות את הפוטנציאל הכלכלי העצום שלה. המפלגה שתיבחר תהיה אחראית להוציאן לפועל על מנת ליצור סביבה עסקית נוחה יותר למשקיעים מקומיים וזרים.
סיכוםאתגריה הנוכחיים של הודו בשילוב הבחירות הקרובות יכולים להוות זרז לביצוע רפורמות במשק, הנדרשות לעידוד הצמיחה העתידית. קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי אופטימיים לשנים הקרובות ומעריכים כי הצמיחה בהודו תשתפר באופן ניכר ותסתכם בשיעור של 6.3% בשנת 2015.מלבד הצפי לחזרה לצמיחה גבוהה יותר בטווח הקצר, קיים פוטנציאל עצום בכלכלת הודו. המשך המגמה החיובית של קיטון בשיעור העוני יוביל ליצירת אוכלוסייה חזקה יותר בעלת אמצעים רבים יותר לצריכה, וזו תשפר את הצמיחה המקומית. על מנת להאיץ את דרכה של הודו בתהליך מימוש הפוטנציאל, הממשלה ההודית שתיבחר תידרש לפעול במהרה כדי להחזיר את הודו להיות יעד מעודף על משקיעים זרים.כמו כן, במידה והאינפלציה תחזור למגמת ירידה ושער החליפין ישמור על יציבות, הבנק המרכזי יוכל להקטין את ריבית הריפו במשק, לעודד אף יותר את הצמיחה ולהנגישה לאוכלוסייה רחבה יותר, שיום אחד תהיה הגדולה בעולם.