כללי
מדד תל אביב 25 שבר את שיא כל הזמנים כאשר נסגר ביום רביעי על רמה של 1,344 נקודות. גם מדד הדאו ג'ונס שבר השבוע את השיא וחצה לראשונה את רף 16,000 הנקודות ומדד הS&P 500 שחצה את רף ה1,800 נמצא גם הוא ברמות שיא היסטוריות. התמיכה האגרסיבית של הבנקים המרכזיים בעולם בכלכלות ע"י החזקת הריבית ברמות נמוכות מאוד והזרמת כספים לשוק מובילה את שוקי המניות לעליות שערים מהירות. אולם, למרות העליות עדיין איננו מזהים מחירים בועתיים והמכפילים נותרו ברמות סבירות. נראה שלצד האמונה בשוק ההון שהכלכלה אכן הולכת לכיוון של צמיחה ושיפור בנתוני המאקרו גם החברות עצמן מנצלות את הריבית הנמוכה כדי לשפר את מצבן הפיננסי. הפרוטוקולים של וועדת הFED מה-30 באוקטובר מצביעים על כך שתוכנית ההקלה (3QE) תואט בקרוב והעלו מחדש את חששות המשקיעים מתיקון ונסיגה מהשיאים שנקבעו השבוע. לטעמנו נחישותה של יילן להמשיך את דרכו של ברננקי ולהמשיך את תוכנית ההקלה הכמותית, גם אם בקצב מופחת, עד לצמיחה משמעותית ובת קיימה בסביבת ריבית אפסית תעזור לארה"ב להמשיך את המגמה החיובית המשתקפת בנתוני מאקרו חיוביים יחסית וזאת לנוכח רמת אינפלציה נמוכה בעולם.
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל פרסמה ביום ראשון ששיעור הצמיחה ברבעון השלישי עמד על 2.2% בלבד וזאת לעומת צמיחה של 4.6% ברבעון השני. שיעור הצמיחה הוא הנמוך ביותר ב-4.5 השנים האחרונות. צניחתהיצוא, שמושפע לרעה מהשקל החזק והמיתון באירופה, בשיעור של 16.4% מהווה תמרור אזהרה ותשפיע על מקבלי ההחלטות ועל ניסיונותיהם לפחת את השקל. הדולר היציג עלה השבוע ועומד על 3.57 . ארגון הOECD הוריד את תחזית הצמיחה של המשק ל3.7%. למרות נתוני צמיחה חלשים ברבעון האחרון אנו ממשיכים להאמין כי הכלכלה הישראלית תצמח ברמה שנתית העולה על 3.4% וגם בשנת 2014 תרשם צמיחה בשיעור דומה.
ארה"ב
מדד הדאו ג'ונס עלה השבוע ב- 1.19% הנאסד"ק עלה ב- 0.48% ומדד ה-S&P 500עלה ב- 0.79% . מדד ה-VIX אומנם עלה מעט השבוע אך עדיין נמצא ברמות מאוד נמוכות (13.4%), רמה המשקפת ביטחון גבוה בשווקים. במהלך השנה האחרונה הVIX טיפס בארה"ב עד לרמה של 23.23%. בעקבות הפרוטוקולים של ישיבת הFED שפורסמו השבוע התשואות על אגרות החוב הממשלתיות בארה"ב ל-10 שנים זינקו בחדות לרמה של 2.82%. יו"ר הפד הנוכחי ברננקי אמר השבוע שהריבית בארה"ב תשאר אפסית זמן רב אחרי צמצום התמריצים במענה לחשש שהמהלכים יעשו במקביל. נתוני מאקרו מרכזיים השבוע: מדד אמון הקבלנים נותר על רמה יציבה של 54 נקודות בניגוד לציפיות האנליסטים שהמדד יעלה יותר, מדד הPPI , מדד המחירים ליצרן בארה"ב, ירד זה החודש השני ברציפות, מלאי העסקים בארה"ב עלה בספטמבר ב0.6%, מספר הדרישות הראשוניות לדמי אבטלה ירד ל323 אלף .
המלצות סיגמא – ככל הנראה כבר בתחילת 2014 יצמצם הפד את התערבותו בשווקים וללא ספק תהיה לכך השפעה על מחירי אגרות החוב. במצב זה התשואות של אגרות החוב ל-10 שנים צפויות לעלות ולחצות את רף ה-3%. שוק המניות האמריקאי ממשיך להיות יעד השקעה מועדף אך ככל שמתקרבים למועד צמצום ההתערבות כך צפויה גם לעלות התנודתיות והעצבנות של המדדים.
אירופה
המדדים המובילים באירופה נסגרו השבוע במגמה מעורבת. הDAX הגרמני עלה ב- 0.76%, הפוטסי הבריטי עלה ב-0.12% וה-CACהצרפתי ירד ב- 0.13%. המסחר התנהל השבוע בקורולציה עם המדדים האמריקאים וכן הושפע מדיווחים פנימיים באירופה. מדד מנהלי הרכש הצרפתי הראה השבוע ירידה מסוימת, המדד הגרמני הגיע לרמה של 52.5 מה שמצביע על ההתרחבות בפעילות העסקית ופרוטוקולי הוועדה המוניטרית הבריטית. האפשרות שהבנק המרכזי האירופאי יכריז על ריבית שלילית על פיקדונות, לעומת המצב הנוכחי בו הריבית היא 0%, עלתה השבוע. אם הדבר יתממש זו תהיה הפעם הראשונה בה הריבית על הפיקדונות תהיה שלילית באירופה . אנו רואים שהבנק המרכזי האירופאי מנסה להשתמש בכל האמצעים הדרושים על מנת להגדיל את הביקושים ואת הצריכה הפרטית מהלך אשר יהווה המשך טבעי להורדת הריבית לרמה של 0.25%. אנו צופים המשך מדיניות מרחיבה יצירתית מצד הנגיד דראגי כל עוד הכלכלה האירופאית הריאלית יוצאת בעצלתיים מהמיתון והאינפלציה נמצאת מתחת למרכז היעד ועם חשש לדיפלציה.
המלצות סיגמא - הנחישות של ה-ECB והמשך יציאת הגוש מהמשבר הנוכחי מעלים את הביטחון בהשקעה בשוק האירופאי. יחד עם זאת הבעיות המרכזיות של אירופה טרם הגיעו לידי פתרון ובטווח הארוך הכלכלה האירופאית עוד נמצאת בסיכון. מומלץ להשקיע במדדים האירופאים המובילים, בשוק הגרמני ובמניות חברות גלובליות שאינן מבוססות רק על הצריכה בשוק המקומי. ה-ECB צפוי להמשיך עם מדיניות אגרסיבית למניעת דיפלציה ותמיכה בצמיחה, יתכן בהורדת ריבית נוספת ואולי אף בתוכנית QE אירופית.
אג"ח ממשלתי
מדדי האג"ח הממשלתי עלו השבוע. מדד האג"ח הממשלתי הכללי עלה ב0.22% המדד הממשלתי הצמוד עלה ב-0.54%, הממשלתי שקלי נסחר ללא שינוי השבוע. האג"חים הארוכים, עם מח"מ של 5 שנים ומעלה, תנודתיים במיוחד וחלקם ירדו במהלך המסחר ברביעי וחמישי ב-0.5% במצטבר. ההמלצה שלנו כאמור היא להחזיק את האג"חים הממשלתיים במח"מ בינוני (3.5-4.5) שם התנודתיות יותר נמוכה אל מול המח"מים הארוכים אך התשואה הפנימית שלהם גבוהה יותר לעומת האגח"ים הקצרים .
המלצות סיגמא – בהמשך להתייחסותנו לשוק האמריקאי, עליית תשואות בארה"ב תוביל גם לעליית תשואות בשוק הישראלי ולכן לא מומלץ להחזיק אג"חים במח"מ ארוך, למרות התשואה העודפת שמספקת. העקום אומנם תלול יחסית אך עדיין הסיכון להפסדי הון גבוה ולכן הפיצוי של התשואה על הסיכון אינו מספק.
אג"ח קונצרני
מדד התל בונד 20 עלה השבוע ב-0.46%, מדד התל בונד 60 ב-0.44% ומדד התל בונד תשואות ב-0.49%.סנטראל יורופיאן בשליטת רות עופר ונמרוד רינות, אשר חייבת למחזיקי האג"ח שלה 142 מיליון ₪ ונמצאת בתהליך של הסדר חוב פירסמה מכרז למכירת נכסיה. גזית גלוב שעוסקת בפיתוח וניהול נדלן מניב הודיעה שבעקבות רווח חשבונאי וארועי מס הקפיצו את רווחי החברה ב-80%. אג"ח ד של החברה עלתה השבוע ב-0.31%. אג"ח 22 הצמודה של חברת החשמל עלתה השבוע ב0.27% למרות דיווחים על מצבה הפיננסי הקשה. אג"ח 1 של אלביט הדמיה תיקן מעט השבוע את הירידות מתחילת החודש ועלה ב-4%.
המלצות סיגמא – המרווחים הנמוכים מעלים את הסיכון באפיק זה. יש להתמקד באגרות חוב במרווחים הוגנים וברמות דירוג בינוניות (קבוצת A). בחירה סלקטיבית של אגרות הנה הכרחית כחלק מניהול הסיכונים והסיכויים.
מניות
מדד ת"א 25 שבר השבוע את שיא כל הזמנים במהלך יום רביעי וסיים את שבוע המסחר על רמה של 1,344 נקודות. תל אביב 100 עלה ב-1.73%. מדד ת"א יתר 50 ירד ב-0.17% ומדד הביומד ירד ב-2.27%. פרטנר דיווחה שההכנסות שלה ברבעון השלישי עמדו על 1.1 מיליארד שקלים, הכנסות אלו מהוות ירידה של 15% לעומת הרבעון המקביל שנה שעברה. הרווח הנקי ירד ב-65% לעומת הרבעון המקביל והסתכם ב-38 מיליון שקלים בלבד. אך למרות זאת ביצועי החברה השבוע היו מצוינים והמניה קפצה ב-5% מתחילת השבוע ו-18.3% מתחילת החודש וזאת בזכות הסכם שחצמה החברה עם הוט מובייל. אופקו, חברת הביומד הגדולה בבורסה הישראלית המהווה 4.3% ממדד ת"א 25 זינקה במהלך יום חמישי מעל ל-7%.איתוראן עלתה במהלך השבוע ב-9%. מניית אפריקה אשר נסחרה במחזורים גבוהים השבוע ירדה ביום חמישי ב-6.2%. פוקס עלתה השבוע בכמעט 10 אחוזים ומשלימה חודש מצוין בנובמבר עם עלייה של 18%.
המלצות סיגמא – למרות רמות השיא המכפילים בשוק המקומי אינם גבוהים ופוטנציאל העליות עדיין קיים. הריבית הנמוכה, שאף צפויה עוד לרדת שוב, תומכת באטרקטיביות אפיק זה. סקטור הבנקאות ימשיך להינות מפירות השיפור בבורסה ובכלכלה. שיפור בנתוני הצמיחה ונתוני מאקרו נוספים תחזק עוד יותר את השוק המקומי, והקלת הרגולציה והסיכונים התפעוליים שמייצרות הכנסת, הממשלה והרגולטורים תסייע למשוך את המשקיעים הזרים חזרה לשוק ההון הישראל