נתונים כלליים:אוכלוסייה: 81.84 מיליוןתמ"ג: 3.4 טריליון דולר ארה"ב (2012)תמ"ג לנפש (במונחי כוח קנייה): 34,766 דולר ארה"ב (2012)צמיחה שנתית: 0.9% (רבעון שני 2013)שיעור אינפלציה: 1.43% (ספטמבר 2013) ; צפי לשנת 2013: 1.6%ריבית בגוש האירו: 0.5% (ספטמבר 2013)שיעור אבטלה: 5.2% (אוגוסט 2013)מטבע: אירו, 1 אירו = 1.38 דולר ארה"בדרוג אשראי: AAA (S&P)

נקודות מפתח
  • הכלכלה הגדולה והחזקה באירופה
  • חזרה לצמיחה לאחר התכווצות ברבעון הראשון של 2013
  • ניצחונה של אנגלה מרקל בבחירות, בפעם השלישית ברציפות
  • ביקורת סביב מדיניות הצנע באירופה, המונהגת ע"י גרמניה
  • שיעור אבטלה בין הנמוכים באירופה


חזרה לצמיחהכלכלת גרמניה, הכלכלה הגדולה והמשפיעה מבין מדינות אירופה, ממשיכה להוביל את היבשת, כאשר יציבותה וחוסנה אפשרו לה להיות בין המדינות הבודדות בעולם המחזיקות בדירוג אשראי מושלם.למרות חוסנה הכלכלי, ההאטה הכלכלית באירופה השפיעה גם על גרמניה. ברבעון השלישי והרביעי של 2012 שיעורי הצמיחה הרבעוניים הסתכמו ב- 0.2% ו- 0.5%- בהתאמה, ובמהלך הרבעון הראשון של 2013 התוצר הגרמני נותר ללא שינוי. הבנק המרכזי של גרמניה הסביר כי הצמיחה נפגעה כתוצאה מחורף קשה שפקד את היבשת ופגע בסקטור התעשייה ובסקטור התחבורה. שיפור ניכר נרשם במהלך הרבעון השני של 2013, בו הסתכמה הצמיחה הרבעונית בשיעור של 0.7%, גבוהה מהציפיות שעמדו על 0.6%. נתון הצמיחה הרבעוני הינו הגבוה ביותר בגרמניה מאז הרבעון הראשון של 2012. הצמיחה השנתית הסתכמה בשיעור של 0.8% בחציון הראשון של 2013, כאשר הגידול בצריכה הפרטית והציבורית בשילוב עם גידול בייצוא, היו בין הגורמים המרכזיים לשיעור הצמיחה החיובי.פרסום נתוני הצמיחה מתווסף לאווירה החיובית בגרמניה לגבי העתיד הכלכלי. על פי ההערכות של הבנק המרכזי, בשנת 2013 הכלכלה תמשיך לצמוח הודות לגידול בביקוש המקומי ולגידול בייצוא, על רקע התאוששות הכלכלה הגלובלית. בנוסף, צופה ה"בונדסבנק" כי בשנת 2014 תחזור גרמניה לצמיחה גבוהה יותר, בשיעור של כ- 1.5%.
שיעור הצמיחה
מקור: Tradingeconomics.com

4 שנים נוספות לאנגלה מרקלב- 22 בספטמבר, קנצלרית גרמניה - אנגלה מרקל, המייצגת את המפלגה הנוצרית-דמוקרטית, זכתה בבחירות לראשות הממשלה בגרמניה. זו היא כהונתה השלישית ברציפות של מרקל והניצחון המשמעותי ביותר של המפלגה זה שני עשורים. הרכב הקואליציה טרם נקבע והשיחות בין שתי המפלגות הגדולות בעיצומן על מנת לייצור ממשלת אחדות רחבה. בין הדרישות המרכזיות של המפלגה הסוציאל-דמוקרטית ניתן למנות את חוק שכר המינימום במדינה והעלאת מסים לבעלי הכנסות גבוהות.לתוצאות הרכבת הקואליציה ישנן השלכות רבות גם מעבר לגרמניה. מדינות גוש האירו, ובעיקר החלשות יותר הזקוקות לסיוע כלכלי, עוקבות בדקדקנות אחר המשא ומתן. במשך כהונתה של מרקל, הכלכלה הגרמנית שמרה על יציבות, נמנעה מלהיכנס למיתון חוזר והגדילה את מספר המועסקים בעוד שהאבטלה בגוש האירו הגיעה לשיאה. הרכב הקואליציה צפוי להשפיע רבות על המדיניות הכלכלית שגרמניה תשאף לקדם בגוש האירו. המפלגה הסוציאל-דמוקרטית מתנגדת להנהגת מדיניות צנע קשה במדינות אירופה. תפיסה אשר עומדת בניגוד לעמדת מרקל, שהיא מהוגיה ותומכיה הגדולים של תכנית הצנע. בהנחה והקואליציה אכן תורכב משתי המפלגות הגדולות, סביר להניח כי עמדתה של מרקל, שקיבלה את התמיכה הגדולה ביותר מהעם הגרמני, היא זו שתוביל את המדיניות הכלכלית. מרקל התבטאה לאחרונה כי לא ניתן לבטל את הדרישה לרפורמות ממדינות אירופה בשלב מוקדם מדי. עם זאת, המפלגה הסוציאל-דמוקרטית תדרוש הקלה נוספת בתוכניות הצנע והתמקדות במדיניות כלכלית המעודדת צמיחה. ייתכן מאוד כי הלחץ שתפעיל המפלגה הסוציאל-דמוקרטית בנוסף לביקורת העולמית על מדיניות הצנע, יובילו לריכוך משמעותי של הצעדים הכלכליים כנגד מדינות גוש האירו המתקשות לחזור למגמת צמיחה במקביל לקיצוצים תקציביים.

ביקורת על מדיניות הצנע באירופה, המונהגת על ידי גרמניהביקורת קשה נמתחה על מדיניות הצנע באירופה המונהגת על ידי גרמניה. לדעת המבקרים, מדיניות זו אינה מטיבה עם מדינות מוכות החוב, ואף מחריפה את ההאטה הכלכלית ביבשת. אמנם ברבעון השני של 2013 חזרה כלכלת גוש האירו לצמיחה רבעונית, אך זאת לאחר צמיחה שלילית במשך 6 רבעונים ברציפות. בנוסף, שיעור האבטלה נכון לחודש אוגוסט הינו בין הגבוהים ביותר מאז הקמת גוש האירו.בחודש מאי, הנציב הכלכלי של האיחוד האירופי - אולי רין, התבטא נגד המדיניות הנוכחית באומרו: "נמאס לי מהצנע". כמו כן, שר האוצר האמריקני, ג'ייקוב לו, קרא למדינות אירופה ובראשן גרמניה, להקל את תכנית הצנע ולאמץ תכנית חדשה המעודדת צמיחה. בפגישת פורום ה- G20 שהתקיימה לאחרונה במוסקבה, הכירו ביעילותה של תכנית ההרחבה הכמותית המתבצעת כיוםבארה"ב וביפן, ודווח כי הנציגים הגרמנים גילו מתינות בנוגע להתנגדותם הגורפת להקלות במדיניות הצנע, בניגוד לפגישות הקודמות.

אבטלה נמוכה המעידה על חוסן כלכלישוק העבודה הגרמני מהווה סממן נוסף לחוסנה ויציבותה של הכלכלה. מספר הבלתי מועסקים הסתכם בחודש אוגוסט ב- 2.85 מיליון ושיעור האבטלה קטן ב- 0.1 נקודות האחוז לשיעור של 5.2%.גרמניה מהווה אי של יציבות תעסוקתית בתוך גוש האירו. בעוד האבטלה בגוש האירו הינה בין הגבוהות ביותר מאז הקמת הגוש, ועומדת על 12% נכון לחודש אוגוסט, שיעור האבטלה בגרמניה הינו מהנמוכים ביותר בשני העשורים האחרונים. לשם השוואה, שיעור האבטלה בצרפת, הכלכלה השנייה בגודלה בגוש האירו, הסתכם ברבעון השני של השנה ב- 10.9%.
שיעור האבטלה
מקור: Tradingeconomics.com

אינפלציה נמוכה מיעד הבנק המרכזימדד המחירים לצרכן רשם בחודש ספטמבר עלייה שנתית של 1.43% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. האינפלציה השנתית במדינה התמתנה במהלך החודשיים האחרונים. בחודש יולי, שיעור האינפלציה השנתית עמד על 1.9% והיה הגבוה ביותר מאז דצמבר 2012. הקיטון בעליית המחירים נבע בעיקר מהתמתנות עליית מחירי האנרגיה.האינפלציה בגרמניה נמוכה מהיעד של הבנק המרכזי, העומד על כ- 2%. היעדר לחצים אינפלציוניים מעודד כמובן את המשך המדיניות המוניטרית המקלה והריבית האפסית.
שיעור האינפלציה
מקור: Tradingeconomics.com

סיכוםכלכלת גרמניה חזרה למסלול צמיחה הצפויה להימשך גם בשנתיים הקרובות. התחזקות הביקוש המקומי בשילוב התאוששות הכלכלה הגלובלית יובילו את מגמת הצמיחה במדינה.השפעתה של גרמניה על המצב הכלכלי בגוש האירו הינה מכרעת. עד כה, גרמניה הובילה מדיניות קשה של צנע, וכעת לאור הביקורת העולמית הרבה והסיכוי לקואליציה עם המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, ישנו דיון מחודש סביב מדיניות זו, אותה נוכל לדעת רק לאחר הרכבת הקואליציה. יש לזכור כי אנגלה מרקל, שמתחילה את כהונתה השלישית, תרצה להיזכר בדפי ההיסטוריה כראש ממשלה שהובילה את הכלכלה הגרמנית וגוש האירו לתקופה של פריחה, לאחר המשבר הכלכלי העולמי ומשבר החובות ביבשת.