כללי
במהלך נאומה ביום חמישי מול הסנאט האמריקאי ג'נט יילן, נשיאת הFED הבאה, הסבירה ארוכות את הצורך והיתרונות הרבים שיש בהמשך תוכנית הרכישות האמריקאית - הQE . יילן ציינה שתוכנית הרכישות היא הדרך הטובה ביותר להחזיר את הכלכלה למצבה הנורמלי ובנוסף טענה כי השווקים הפיננסים אינם נמצאים בעיצומה של בועה. לטעמה, כלכלת ארה"ב עברה כברת דרך משמעותית אך לעומת זאת יש עוד דרך ארוכה להחזרת האמון והיציבות בכלכלה האמריקאית. אמירות אלו למעשה סותרות את ההערכות האחרונות שקצב הרכישות האמריקאיות יואט בטווח הזמן המיידי וכמובן תרמו לעליות ניכרות בכל המדדים הפיננסים.
נתוני מאקרו מעורבים הגיעו מאירופה השבוע. מצד אחד , למרות העליות הנאות בתקופה האחרונה במדדים האירופאים, הכלכלה הריאלית מצביעה על האטה במדינות האיחוד האירופאי. ברבעון השלישי התוצר המקומי הגולמי עלה ב0.1% לעומת 0.3% ברבעון לפניו. לעומת זאת דיווחים חיוביים הגיעו מבריטניה שם האבטלה ירדה לרמה של 7.6% ומספר דורשי האבטלה ירד בצורה מרשימה.
השבוע פג תוקפו של חוק עידוד השקעות הון בישראל, חוק הרווחים הכלואים. למרות החששות המוקדמים שהיקף המס שיגבה יהיה נמוך דרסטית מהיעד, נאספו ברגע האחרון מיסים מחברות הענק בסכום כולל של 4.3 מיליארד שקלים דבר אשר יוצר עודף תקציבי של כ-12 מיליארד שקלים. בשל אופי העודף שנצבר אשר רובו מקורו בגבייה חד- פעמית אנו חושבים שאין מקום להפחתת מיסים ויש לווסת את הורדת החוב הממשלתי ב-2014-2015 ובנוסף להוריד את תשלומי הריבית העתידיים של הממשלה.
ארה"ב
כצפוי, המדדים בארה"ב הגיבו בעליות בעקבות נאום יילן בסנאט. מדד הדאו ג'ונס עלה ב- 2.36%, הנאסדק ב- 3.33% ומדד ה-S&P 500 עלה ב- 2.92%. כאמור , הסיבה שיילן לא החלה בתהליך ה-Tapering הוא הצמיחה הלא יציבה והשברירית בארה"ב והאבטלה שנמצאת עדיין ברמה גבוהה. גם השבוע דיווחי המאקרו היו מעורבים ולאו דווקא הצביעו על יציאה חד משמעית מהמשבר הפיננסי. מצד אחד תביעות האבטלה השבועיות ירדו לרמה של 339 אלף וסקטור הצריכה הפרטית הצביע על עליה ב-0.56% לעומת זאת הגרעון המסחרי גדל ועומד כעת על רמה של 41.8 מיליארד דולר. ארה"ב ממשיכה להיות יעד השקעה מועדף עלינו בשל המגמה החיובית של הכלכלה. הנחישות של יילן להעמיד את הכלכלה על קצב צמיחה גבוה יותר ואבטלה נמוכה מחזקת את מעמדה של ארה"ב בתיק ההשקעות שלנו. סקטורים מועדפים עלינו בארה"ב – טכנולוגיה, בנקאות ורכב.
אירופה
נאום יילן דחף גם את בורסות אירופה לעליות חדות לאחר יומיים של ירידות. בתום השבוע הDAX עלה ב-0.97%, הCAC ב- 0.26%, והפוטסי ירד ב- 0.06%. כאמור, השבוע הדיווחים המאקרו כלכליים מאירופה לא היו חיוביים והראו על האטה ברבעון השלישי. צרפת התכווצה ב-0.1% וגרמניה צמחה בקצב נמוך מהצפוי 0.3% בלבד. על רקע נתונים אלה הופחתה הריבית באירופה ברבע אחוז לרמה של 0.25%. בעקבות ההתאוששות הכלכלית המרשימה של בריטניה בחודשים האחרונים גברו ההערכות לגבי הקדמת עליית הריבית לשנת 2015. כתוצאה מכך הפוטסי רשם ביום רביעי את הירידה החדה ביותר מאז אוגוסט, דבר אשר נותן אינדיקציה לעתיד לקרות בארה"ב כאשר יילן תחל לדבר על עצירת תוכנית ההקלה הכמותית. באירופה בעיות מבניות ודמוגרפיות אשר יעיבו על תפקודה בטווח הארוך. למרות זאת, בטווח הקצר והבינוני אנו נמצאים מעבר לשיא המשבר ולכן ממליצים להמשיך להגדיל את רכיב אירופה בתיק. למרות ההמלצה התנודתיות באירופה עשויה להיות גבוהה בהתאם לנתוני מאקרו המתפרסמים ולכן מגבילים את חלקה בתיק. גם כאן, אנו ממליצים על סקטורים הנהנים מצמיחת השווקים – בנקאות ורכב וכן המדדים האירופאים הכללים – יורוסטוקס 50 ויורוסטוקס 600.
אג"ח ממשלתי
מדדי האג"ח הממשלתי עלו במהלך השבוע. מדד האג"ח הממשלתי הכללי עלה ב-0.21% מדד הממשלתי הצמוד עלה ב-0.25% והממשלתי שקלי עלה ב-0.22%. את העליות הגדולות ביותר הובילו האג"חים במח"מים הארוכים, אך לטעמנו לאור התנודתיות הגדולה במח"מים הללו בתקופה הנוכחית והפיצוי החלקי על הסיכון יש להתמקד במח"מ הבינוני (3.5-4.5). לא מן הנמנע עוד נקבל הורדת ריבית נוספת בחודשים הקרובים אך ההשפעה על השוק תהיה מינורית ועל כן האטרקטיביות של המח"מ הארוך בטווח הארוך בא לידי ביטוי רק במרווח העודף ולא בפוטנציאל לרווח הון.
אג"ח קונצרני
שבוע מצוין עבר על האג"חים הקונצרנים בארץ. מדד התל בונד 20 עלה השבוע ב-0.22%, מדד התל בונד 60 ב-0.13% ומדד התל בונד השקלי אשר נמצא במח"מ 3 בלבד עלה ב-0.26%. אג"ח א של סאני עלה החודש ב23% במקביל לזינוק במניה של 53% עקב ההערכות שהחברה תעמוד בהתחייבויותיה. לעומת זאת אג"ח ד של טאוארירדה החודש ביותר מ-2%. האג"ח עם מח"מ של 1.42 רשמה קפיצה של 0.47% והורידה מעט את התשואה שעלתה שבוע שעבר . האג"חים של פלאזה סנטרס נכנסו רשמית להסדר חוב השבוע ומעלות הורידה את דירוגי האג"ח מB ל-D . איגרות החוב של חברת האם, אלביט הדמיה, ירדו כתוצאה מההודעה ב-8%.
באפיק הקונצרני יש להתמקד באגרות חוב בעלות מרווח תשואה ראוי מממשלתי. מרווח נמוך מדי מציג רמת מחיר חריגה לנייר וסיכון לפתיחת מרווחים.
מניות
מדד ת"א 25 עלה השבוע ב0.4% וזאת בעקבות הודעת יילן והעליות באירופה. המדד מרוחק כרגע רק 1.5% מהשיא ועומד כיום על 1,340 נקודות. להערכתנו כבר בשבוע הקרוב ירשום המדד שיאים חדשים. תל אביב 100 עלה ב0.54%. מדד ת"א יתר 50 נסחר כמעט ללא שינוי, אחרי ששבוע שעבר ירד בחדות. מדד הביומד ירד ב0.27%.
בבילון ריכזה השבוע את מירב תשומת הלב כאשר הודיעה השבוע שההסכם עם יאהו לא מבוטל, בוטל המיזוג עם איירון סורס, מונתה מנכ"לית חדשה ושליש מעובדי החברה בישראל יפוטרו. בסיכום השבועי המניה טיפסה ב25%, אך אין לשכוח שזהו רק התיקון להתרסקות שבאה בעקבות הפסקת ההסכם עם גוגל. מניית מזרחי טפחותעלתה השבוע ב-2.45% לאחר הירידה בשבוע שעבר ומשלימה עליה של כאחוז מתחילת החודש. מניית הנפט גבעות יהש עלתה השבוע ב11.9%. מניית לייבפרסוןהמשיכה את העליות משבוע שעבר עקב הדוח הכספי החיובי לרבעון השלישי ועלתה ב-4.7%.
שוק המניות הישראלי נמצא ברמות נוחות להשקעה ועם מכפילים לא גבוהים. הבעיה של השוק היא הסחירות הנמוכה והרגולציה שמרחיקה משקיעים מוסדיים וזרים מהשקעה. סקטור האנרגיה והבנקאות מעניינים במיוחד.