עיקרי הדברים: נתוני שוק העבודה במשק ממשיכים להצביע על ירידה בשיעור האבטלה לרמה של 6.1% ברבעון השלישי לעומת 6.8% ברבעון הקודם. יחד עם זאת, נמשכת ירידה במשקל המועסקים במגזר העסקי אשר ירד לרמה שהייתה לפני עשור. אנו מעריכים ששיעור האבטלה יעלה בשנת 2014.
• הכמות הנרכשת של דירות חדשות המשיכה לגדול בחודש ספטמבר.
• מתעמק תהליך של ירידה במינוף המגזר העסקי במשק.
• בנק ישראל עשוי להוריד ריבית פעם נוספת בחודשים הקרובים.
• עדכנו את תחזיות האינפלציה לחודשיים הקרובים. תחזית האינפלציה ל-12 חודשים הבאים עומדת על 1.6%.
• עלייה באבטלה באירופה וירידה באינפלציה עשויים לגרום לצעדי הקלה מוניטארית נוספים מצד ה-ECB. תשואות האג"ח באירופה והאירו הגיבו לשינוי בהערכות.
• על פי הסקר הרבעוני של ה-ECB, נרשם שיפור בתנאי האשראי הבנקאי ובביקוש לאשראי באירופה.
• על פי הסקר Doing Business של הבנק העולמי, כמעט לא מורגש שיפור בידידותיות הרגולציה כלפי העסקים באירופה.
• מרבית הנתונים שקשורים לפעילות היצרנית בארה"ב רשמו שיפור. לעומת זאת, כמעט כל הנתונים הנוגעים לצרכן היו חלשים.
• ה-FED השאיר לעצמו את כל האופציות פתוחות לקראת החלטת הריבית בחודש דצמבר. אנו מעריכים שצמצום הרכישות לא יחול לפני סוף השנה.
• האינפלציה בעולם נמצאת במגמת ירידה. בעיקר מורגשת הירידה במדדי המחירים ליצרן.
• בחודש אוקטובר הונפקו אג"ח קונצרניות בסך של מעל 3 מיליארד ₪.
• עלייה בסיכון האשראי הבנקאי בענפי התקשורת והתעשייה לא באה לידי ביטוי בשוק הקונצרני.
מאקרו ישראל.
שוק העבודה בישראל ממשיך להפתיע לטובה גם ברבעון השלישי. שיעור האבטלה בקרב בני 25-64, שלא כולל משרתי חובה בצה"ל, ירד בחדות מ-5.9% בסוף הרבעון השני ל-5.3% ברבעון השלישי, תוך יציבות בהשתתפות בכוח העבודה. נציין שהרבה מועסקים חדשים מתווספים לענפים ששייכים למגזר הציבורי. תהליך הפחתת משקלם של המועסקים בסקטור העסקי שנמשכת מאז המשבר בשנת 2008, כאשר ברבעון האחרון שיעור המועסקים במגזר העסקי ירד לרמה שהייתה לפני עשור.
בינתיים, הידיעות על הפיטורים במשק לא באים לידי ביטוי בנתוני שוק העבודה אשר נמצא קרוב לתעסוקה מלאה. אנו צופים ששיעור האבטלה יעלה בהדרגה בהשפעה של האטה בפעילות והגדלת השתתפות בכוח העבודה בעקבות קיצוץ בקצבאות הילדים.
>האשראי למגזר העסקי התכווץ בשנה האחרונה. לעומת האשראי למשקי הבית, ובפרט האשראי שלא לצורך רכישת דירה, אשר נמצא במגמת התרחבות מואצת.
>שוק הדיור עדיין לא מראה סימני התמתנות משמעותיים. מספר דירות חדשות שנמכרו בחודש ספטמבר בניכוי העונתיות היה הגבוה ביותר מאז שנת 2010. היצע של דירות מוכנות למכירה ירד במקצת תוך שמירה על יציבות במספר חודשי היצע.
>העלנו את התחזית למדד המחירים של חודש אוקטובר ל-0%, בעקבות עלייה חדה במחירי הירקות. התחזית לחודש נובמבר ירדה ל- 0.1%- , בעקבות הירידה במחירי הדלק וציפיות להתמתנות במחירי הירקות.
מאקרו עולם.
>באירופה התפרסמו שני נתונים כלכליים שליליים שעשויים להפעיל מחדש את הבנק המרכזי אשר לא ביצע צעדים להקלה בתנאים המוניטאריים מאז הורדת הריבית בחודש אפריל. האבטלה באירופה עלתה בחודשיים האחרונים מ-12.0% ל-12.2%, זאת לאחר יציבות שנמשכה ארבעה חודשים. יתכן שסיום עונת התיירות החזקה באירופה הובילה לגידול באבטלה.
>בנוסף, האינפלציה בגוש האירופאי ירדה מדרגה נוספת הרבה מתחת ליעד של 2%, אותו מגדיר הבנק המרכזי כיציבות המחירים, כאשר מדד המחירים לצרכן עלה בשנה האחרונה ב-0.8% בלבד, בדומה למדד הליבה. מדד המחירים ליצרן ירד בשנה האחרונה ב-0.2%. האירו נחלש בציפייה לצעדים שינקטו ע"י ECB. כמו כן, התרחב משמעותית הפער בין תשואות האג"ח האמריקאיות לאג"ח הגרמניות ל-10 שנים.
>התמתנות האינפלציה ניכרת לא רק באירופה אלא גם במדינות האחרות. גם בארה"ב קצב האינפלציה ירד מ-1.5% ל-1.2% בחודש האחרון. נוסיף, שלא רק האינפלציה לצרכן מאוד מתונה, אלא שמדדי המחירים ליצרן ירדו לאחרונה גם בארה"ב וגם באירופה. בסין המחירים ליצרנים יורדים בהתמדה מאז תחילתה של שנת 2012. נציין, שהתפתחויות במדד המחירים ליצרן בעולם משפיעות גם על האינפלציה בישראל.
>בארה"ב אפשר לחלק את הנתונים הכלכליים המתפרסמים לאלה המתייחסים לפעילות הצרכן ולאלה המתארים את המגזר היצרני.
כמעט כל הנתונים האחרונים שמתייחסים למצבו של הצרכן היו חלשים. החל מנתוני שוק העבודה, עד לירידה באמון הצרכני, חולשה בשוק הדיור, ירידה במכירות רכבים וירידה בקצב צמיחה של המכירות הקמעונאיות.
לעומת זאת, בכל מה שקשור ליצרנים התמונה חיובית הרבה יותר, כאשר הייצור התעשייתי משתפר ומדדי מנהלי הרכש, האזוריים והארציים שהיו הסיבה העיקרית לעליית תשואות האג"ח בשבוע שעבר, מצביעים על התרחבות.
שווקים.
>שינוי התשואות באג"ח האמריקאי היו הטריגר העיקרי שהשפיע על השוק המקומי. ראינו בשבוע האחרון שתגובת השוק האמריקאי לנתונים הכלכליים החיוביים חזקה הרבה יותר מאשר לנתונים כלכליים חלשים. גם בהודעת הריבית של ה-FED שבחר "לשבת על הגדר" ולהשאיר לעצמו חופש פעולה הן להמשך הרכישות והן לצמצומן בהחלטה הבאה בחודש דצמבר, בחר שוק האג"ח להתייחס בעיקר לצד השלילי מבחינתו.
>לצד נתונים כלכליים שנראים עדיין לא מספיק חזקים והמשך ירידה בסביבת האינפלציה שלא תומכים בצמצום הרכישות, נציין שעלייה במחירי הבתים שעלו בשנה האחרונה כמעט ב-13%, השיעור הגבוה ביותר מאז שנת 2005, גידול בהלוואות הממנופות בבנקים והמשך צמיחה מואצת של שוק המניות דווקא תומכים בצמצומן.
במכלול השיקולים, אנו מעריכים שהבנק המרכזי האמריקאי לא יתחיל לצמצם את רכישות האג"ח עד סוף השנה.
>החלטת הריבית של בנק ישראל, לא הוסיפה בהירות לגבי תוכניותיו לעתיד. אנו מעריכים שבנסיבות הקיימות במשק, הריבית עשויה לרדת פעם נוספת בחודשים הקרובים.
>עקום התשואות בישראל הוא התלול ביותר בעולם, במיוחד בחלק הארוך שלו.
הנסיבות המקומיות שכוללות הריבית הנמוכה והאינפלציה המתונה ממשיכות לתמוך בהחזקת מח"מ בינוני-ארוך בתיק האג"ח.
אג"ח קונצרניות.
>היקף ההנפקות בשוק המקומי היה בחודש אוקטובר הגבוה ביותר מאז חודש מאי. נזכיר, שגיוסי נטו בשוק הקונצרני צפויים לגדול בחודשים הקרובים, זאת בעקבות ירידה משמעותית בהיקפי הפדיונות.
>המרווח הממוצע של מדד תל בונד יתר ירד לרמה דומה למרווח ממוצע של תל בונד 40, כאשר קיים פער של כחצי נוטץ' בין דירוג האשראי הממוצע של שני המדדים. במצב זה עדיפה השקעה בתל בונד 40.