נתונים כללייםאוכלוסייה: 315 מיליוןתמ"ג: 15.685 טריליון דולרתמ"ג לנפש: 43,063 דולר (במונחי כוח קניה)צמיחה שנתית - תמ"ג ריאלי: 1.6% (רבעון שני 2013) ; צפי לשנת 2014: 2.9%-3.1%שיעור אינפלציה: 1.5% (אוגוסט 2013) ; צפי לשנת 2013: 1.1%-1.2%ריבית: 0.25% (אוקטובר 2013)שיעור אבטלה: 7.3% (אוגוסט 2013)מטבע: 1 אירו = 1.3506 דולרדרוג אשראי: AA+ (S&P)
נקודות מפתח
- צמיחה יציבה
- מגמת קיטון בשיעור האבטלה
- מאבק פוליטי על התקציב ותקרת החוב
- מגמת קיטון בגרעון התקציבי
- המשך תכנית רכישות אג"ח ממשלתיות
- העלאת תקרת החוב ואישור התקציב ברגע האחרון
3 שנים של צמיחה יציבהבעוד באירופה הדיון הכלכלי הינו סביב יציאה ממיתון, בארה"ב מתמקדים בעיקר בקצב הצמיחה, שיעור האבטלה ותקרת החוב. הכלכלה הגדולה בעולם ממשיכה את מגמת השיפור שהחלה לאחר המשבר הכלכלי העולמי, כאשר בשלוש השנים האחרונות הציגה צמיחה בכל אחד מהרבעונים. הצמיחה השנתית הסתכמה בשיעור של 1.6% ברבעון השני של 2013 והצפי כי בשנת 2014 הצמיחה הראלית כבר תעמוד על כ 3%.בין הגורמים התומכים בצמיחה היציבה ניתן למנות את השיפור בשוק הנדל"ן, שיפור בשוק העבודה, עלייה בביטחון הצרכנים, חיזוק המערכת הבנקאית וכמובן את ההקלות הכמותיות של הבנק המרכזי בשילוב הריבית הנמוכה.מנגד, החוב הגבוה וקושי בקבלת החלטות קשות בוושינגטון, מאיימים על סביבת הצמיחה. הפוליטיקאים יהיו חייבים להגיע להסכמות בנוגע לדרכי הטיפול בגרעון התקציבי ובחוב
הלאומי.
נראה כי כל צד מנצל את המצב השברירי להשגת מדיניותו הפוליטית ולא על מנת ליצור את היציבות השלטונית שהכלכלה כל כך צריכה. לאחר שתימצא הדרך לגשר על הפערים בין המפלגות, הצמיחה הכלכלית תוכל להאיץ, במקביל לטיפול בבעיות הגירעון והחוב.
צמיחה שנתית
מקור: Tradingeconomics.com
נמשכת מגמת הקיטון באבטלהאחד הגורמים המרכזיים בקביעת המדינות המוניטרית של הבנק המרכזי הינו נתון האבטלה. על מנת שהפד יחליט לצמצם את תכנית רכישת הנכסים, עליו לחוש ביטחון בנוגע לשוק העבודה. עלייה בשיעור המועסקים תומכת בצריכה הפרטית, בגביית המסים, במחירי הדיור ובביטחון הצרכנים. שיעור האבטלה בארה"ב ממשיך לרדת בעקביות מאז המשבר, כאשר נכון לחודש אוגוסט הסתכם שיעור האבטלה ב- 7.3% לעומת 7.4% ביולי וכ- 9% לפני שנתיים. שיעור האבטלה צפוי להמשיך לקטון בשנים הקרובות, כאשר התחזית לשנת 2014 היא כי האבטלה תהיה בטווח שבין 6.4% ל- 6.8%. השיפור ניכר גם בקיטון באבטלה לטווח ארוך (מעל 27 שבועות) ובשכר הממוצע. מתוך 11.3 מיליון בלתי מועסקים, 4.3 מיליון מוגדרים כבלתי מועסקים לטווח ארוך, קיטון של 733 אלף במהלך 12 החודשים האחרונים. השכר הממוצע במגזר הפרטי עמד על 24.05 דולר לשעה, גידול של 2.2% מהשכר הממוצע בשנה שעברה.
שיעור האבטלה
מקור: Tradingeconomics.com
אינפלציהלאחר שלושה חודשי עליה בקצב האינפלציה, חלה התמתנות בחודש אוגוסט. מדד המחירים לצרכן השנתי הסתכם ברמה של 1.5% בחודש אוגוסט, לעומת 2% ביולי. מחירי המזון עלו ב- 1.4%, ומנגד מחירי האנרגיה נחלשו ב- 0.1%. בניכוי מחירי האנרגיה והמזון מדד המחירים עלה ב- 1.8% ב- 12 החודשים שהסתיימו באוגוסט.למרות ההקלות הכמותיות (QE) והריבית האפסית, האינפלציה שומרת על יציבות בשנתיים האחרונות ברמה של בין 1% ל- 2%. על פי תחזית הבנק המרכזי, האינפלציה השנתית בשנת 2014 צפויה לנוע בין 1.3% ל- 1.8%.
מדיניות מוניטריתמלבד הריבית הנמוכה מפעיל הבנק המרכזי תכנית רכישת נכסים בסך של 85 מיליארד דולר בחודש. בן ברננקי, יו"ר הבנק המרכזי (שיוחלף ע"י ג'נט ילן בסוף ינואר 2014 – פירוט בהמשך), הצהיר כי ברצונו להתחיל לצמצם את היקף התכנית ולהביא לסיומה בסביבות אמצע שנה הבאה. לאחר הודעתו החלו ספקולציות רבות בשוק, אשר חזו כי ברננקי יכריז על צמצום התכנית עוד בחודש ספטמבר. הכרזה זו לא הגיעה, כי בכירי הבנק המרכזי חיפשו אישוש חזק יותר לשיפור הכלכלי בארה"ב, בדגש על ירידה נוספת בשיעור האבטלה.החשש בשווקים כי צמצום תכנית רכישות הנכסים יגרור לעליית ריביות לטווח ארוך, אשר ייקרו את המשכנתאות ואת ההלוואות ארוכות הטווח לעסקים. ללא המשך שיפור כלכלי במגזר הפרטי והעסקי, עלויות חוב גבוהות יותר ייפגעו בצמיחה.עם זאת, יש לזכור כי שני המגזרים ביצעו בשנים האחרונות תהליך של הורדת מינוף. חברות לקחו הלוואות ארוכות בריביות נמוכות ומשקי הבית מחזרו את המשכנתאות שלהם בריביות אטרקטיביות מאוד. הריבית לטווח קצר צפויה להישאר ברמתה האפסית לפחות עד שנת 2015, עד אז צפוי שנראה את תכנית רכישת הנכסים מגיעה לסיומה, כל עוד השיפור בשוק התעסוקה נמשך והאינפלציה תשמר בגבולות היעד של הבנק המרכזי.
מאבק פוליטי על התקציב ותקרת החובהחוב
הלאומי
של ארה"ב נצבר על פני שנים רבות בהן הממשל הוציא יותר כסף מאשר הכניס. גם כיום קיים גרעון תקציבי, אך הוא הנמוך ביותר ב- 4 השנים האחרונות. לאחר המשבר, הגרעון התקציבי זינק לרמתו הגבוהה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה, אך שורה של העלאות מיסים ותוכנית הקיצוץ הרוחבי "סקווסטר" הובילו לצמצום הגרעון.אחד הנושאים העיקריים עליהם מתעקשת המפלגה הרפובליקנית בדיונים סביב התקציב ותקרת החוב הוא הקטנת הגרעון הממשלתי, בעיקר ע"י צמצום השירותים והעברות הפדרליות. לאחר 16 ימים בהם הממשלה הייתה משותקת ויום לפני שממשלת ארה"ב הייתה מגיעה לחדלות פרעון, הצליחו הרפובליקנים והדמוקרטים להגיע להסכמה ובכך הסירו חששות רבים מהמשקיעים ומהבנקים המרכזיים ברחבי העולם. במידה וארה"ב הייתה מגיעה למצב של פשיטת רגל, מעמדה הכלכלי בעולם היה נפגע ואף הייתה אמורה לסבול מהורדת דירוג אשראי. הסינים והיפנים, שהינם המחזיקים הגדולים של אגרות החוב של ממשלת ארה"ב, לחצו על וושינגטון להגיע לפתרון בנוגע לתקציב ובעיקר בנוגע לתקרת החוב. הפתרון שהושג הוא העלאת תקרת החוב עד ל-7 בפברואר והממשלה תקבל מימון עד ל-15 בינואר. כמו כן הוחלט על הקמת ועדה שתתחיל לעבוד על נושא התקציב ובדצמבר תעביר את מסקנותיה. צעד זה אמור למנוע משבר נוסף בעתיד.
סיכוםהדיון הכלכלי בשבועות האחרונים עסק כמעט אך ורק באישור התקציב ובהעלאת תקרת החוב והסיט את תשומת הלב מהנתונים הכלכליים החיוביים. כלכלת ארה"ב חזרה לצמיחה, אשר צפויה להתחזק בשנים הקרובות. בנוסף, שיעור האבטלה נמצא ברמתו הנמוכה ביותר לאחר המשבר הכלכלי ואפילו הגירעון הפדרלי ממשיך במגמת הקיטון.בחירתה של ג'נט ילן ליו"ר הבנק הפדרלי מוסיפה ביטחון לשווקים כי המדיניות המוניטרית שהנהיג ברננקי תימשך כל עוד הכלכלה זקוקה לתמריצים. ג'נט כנראה תהיה זו שאחראית לסיים את תכנית רכישות הנכסים, שייתכן שצמצומה יחל עוד בכהונתו של ברננקי. המכשול הגדול שיצר את אי הודאות היה התנהלותם של הפוליטיקאים בוושינגטון. אך כמו בעבר, גם הפעם הם הגיעו לפתרון בנוגע לתקציב ותקרת החוב טרם המועד האחרון. ארה"ב ידעה בעבר להתמודד עם קשיים רבים ולצאת ממשברים כלכליים לתקופות של צמיחה יציבה, כמו זו שצפויה בפנינו בשנים הקרובות.