עוד כמה מילים על ההסכם הפיסקאלי בארה"ב
ההסכם בין הדמוקרטים לרפובליקנים לביטול ההשבתה בממשל והעלאת תקרת החוב נחתם בסוף השבוע שעבר, לא נחזור פה על הדברים, אך יש מקום לחדד קצת יותר את ההשפעה הצפויה של ההסכם על השווקים.. לשווקים, כידוע, אין חוש ריח מפותח וגם לא עמוד שדרה ולכן אין סיבה שההסכם שהתקבל, למרות כל חסרונותיו, לא יהווה טריגר לחזרת המשקיעים לשווקים. גם העובדה שתוקף ההסכם עלול לפוג בעוד שלושה חודשים בלבד לא צריכה להפריע לשווקים. כבר יותר משלוש שנים שמקבלי ההחלטות בוושינגטון רק דוחים את הבעיות והשווקים ממשיכים לעלות. יתרה מכך, העובדה שההחלטות נדחו לשנה הבאה מגדילה דווקא את הסיכויים שהפעם יגיעו הצדדים להסכמות ויצליחו לטפל בבעיה הפיסקאלית בארה"ב באופן יסודי יותר. בנובמבר 2014 יערכו בארה"ב בחירות חצי-הקדנציה (Midterm Elections) ואם למדנו משהו מההשבתה של 1996, זה שהחשש מפגיעה בפופולריות בשנת בחירות עשוי לגרום לשני הצדדים (ובעיקר לרפובליקנים שדעת הקהל לגביהם שלילית מאוד לאור ההתפתחויות האחרונות) להיות גמישים יותר במשא ומתן ולהגיע להסכמות רציניות יותר מסתם דחייה נוספת.
מעבר לכך, ההשפעה הישירה של דחיית ההחלטות לתחילת השנה הבאה היא שגם הפד לא יוכל להתחיל בתוכנית הצמצום של ההרחבה הכמותית לפחות עד לתחילת 2014. דחייה כזו של תהליך הצמצום תומכת בעליות בשוק האג"ח האמריקאי ובזרימה של כסף לאפיקי סיכון כמו אג"ח קונצרני, מניות והשווקים המתעוררים.נתונים מסין
לפני שניגע בנתונים עצמם הנה השורה התחתונה: השיפור האחרון בכלכלה הסינית לא נובע מהצלחה מסחררת של הרפורמות לשינוי מבנה המשק אלא מתוכנית התמריצים החדשה של הממשל. תהליך הפיכת הכלכלה הסינית לכזו המתבססת יותר על ביקושים מקומיים ופחות על השקעות וניפוח בועות הוא תהליך ארוך שבטווח הקצר-בינוני ימשיך לפגוע בצמיחה. הסקטור הצרכני בסין עדיין קטן מדי וצומח לאט מדי מכדי להיות כבר היום מנוע הצמיחה של המשק. עם זאת, בטווח הבינוני-ארוך, במידה והתהליך יצליח (ובסין יש יותר סיכוי שיצליח כיוון שמי שלא ישתף פעולה עם הממשל עלול למצוא עצמו צובע כבישים בשחור למשך שארית חייו) סין תצא לדרך חדשה עם כלכלה בריאה יותר ועם פוטנציאל צמיחה גבוה בהרבה מזה של כלכלות המערב.
הנתונים:
• ברבעון השלישי צמחה סין ב-7.8% (מול הרבעון המקביל אשתקד), זאת בהתאם לציפיות הקונצנזוס. בהסתכלות על השינוי הרבעוני, מדובר על קצב הצמיחה המהיר ביותר השנה כאשר המשק צמח ב-9.1% (במונחים שנתיים), זאת לעומת צמיחה של 6.6% ו-7.8% ברבעון הראשון והשני, בהתאמה. ההאטה בצמיחה במחצית הראשונה של השנה הובילה את הממשל להוציא לפועל הרחבה פיסקאלית חדשה שמתמקדת בהשקעות בתשתיות (רכבת, חשמל, כבישים וכו').
• היצור התעשייתי גדל ב-12 החודשים האחרונים ב-10.2% (בהתאם לצפי). אמנם מדובר על קצב איטי יותר מזה שנרשם באוגוסט (10.4%) אך בהשוואה למחצית הראשונה של השנה בהחלט מדובר על שיפור (קצב הגידול הממוצע עד יולי עמד על 9.1% בלבד). בהסתכלות סקטוריאלית ניתן לראות את התמיכה של התוכניות הממשלתיות בייצור התעשייתי כאשר בעיקר בלטו הביקושים למתכות, למלט ולאנרגיה. יחד עם זאת, חשוב לציין כי נרשם גידול גם בהזמנות החדשות לייצוא מה שעשוי ללמד על שיפור בביקושים העולמיים.
• ההשקעות הישירות במשק גדלו בספטמבר ב-20.2% (מעט נמוך מהצפי שעמד על 20.3%). הגידול בהשקעות מגיע כאמור בעיקר מהשקעות בתשתיות בשל התמריץ הממשלתי. מנגד, ההשקעות בנדל"ן רושמות האטה, בעידוד הממשלה שמנסה להוציא בעדינות את האוויר מהבועה שהתנפחה בשנים האחרונות.
• המכירות הקמעוניות גדלו ב-13.3% (נמוך מהצפי שעמד על 13.5%). השיפור במכירות הקמעונאיות מלמד כי מצבו של הצרכן הסיני אכן משתפר אם כי, כאמור, הצריכה הפרטית עדיין לא מספיק חזקה כדי להוות מנוע צמיחה למשק. מעניין לציין שלמרות ההאטה בשוק הנדל"ן לא רואים בנתונים פגיעה במכירות הריהוט ומוצרי הבית ואלו ממשיכות לצמוח בקצב מהיר יחסית. גם השכר ממשיך לעלות בשיעורים גבוהים כאשר ההכנסה הפנויה בקרב האוכלוסייה האורבנית גדלה ב-6.8% ב-12 חודשים האחרונים ואילו זו בקרב האוכלוסייה
הכפרית
גדלה ב-9.6%.לא משתלם לאכול בריא
עדכון תחזיות אינפלציה קצר:
מחירי הירקות הטריים זינקו בימים האחרונים ובעיקר מחירי העגבנייה והמלפפון. עליות מחירים חדות של ירקות טריים הן דבר שבשגרה בתקופה זו ובדרך כלל מלוות בירידות חדות לאחר כשבועיים. עם זאת כיוון שהמחירים עלו באמצע החודש, השפעתם תבוא לידי ביטוי באופן בלעדי כמעט במדד אוקטובר. לעומת זאת, במדד נובמבר צפויה להירשם ירידה חדה בסעיף הירקות הטריים.
מעבר למחירי הירקות אנו מצפים גם לתיקון כלפי מטה במחירי המזון וזאת בשל העובדה שמחירי המזון לסיטונאים עלו ב-12 החודשים האחרונים ב-1.6% בלבד, לעומת עלייה של 6% במחירי המזון לצרכן. המחירים הסיטונאיים משפיעים בד"כ על המחירים לצרכן בפיגור של שני חודשים כך שבחודשיים הקרובים אנו מצפים לראות ירידה הדרגתית בסעיף המזון. יחד עם זאת, אנו לא מניחים תמסורת מלאה כיוון ששיעורי הרווחיות של היצרנים נמוכים כיום כך שהם ירצו ליהנות מעט מהירידה בעלויות ולהגדיל את שולי הרווח.בשורה התחתונה, תחזית מדד אוקטובר נותרה 0.0% (עלייה בירקות ופירות, ירידה במזון); תחזית מדד נובמבר עודכנה כלפי מטה ועומדת על 0.3%- (ירידה בפירות וירקות, ירידה במזון). תחזית אינפלציה ל-12 חודשים הקרובים: 1.7%.אורי גרינפלד- מנהל מחקר מאקרו