כללי
עיני כל העולם היו נשואות השבוע לדיווחים בנוגע למשבר החוב האמריקאי. הדמוקרטים והרפובליקאים הגיעו ביום רביעי בלילה להסכם בנוגע להגדלת תקרת החוב אשר נותן לממשלת ארה"ב אפשרות לפעול עד ה-15 בינואר 2014 ויכולת ללוות כספים עד ה-7 בפברואר . כתוצאה מהשגת פתרון למשבר זינקו המדדים המובילים בארה"ב ובאירופה.
אך חרף גל האופטימיות בעקבות חתימת ההסכם, משבר החוב האמריקאי וקשיי המשילות מציגים את הממשל האמריקאי באור שלילי ומעלה את רמת העצבנות בשווקים. העובדה שהפוליטיקאים האמריקאים מנצלים את משבר החוב כדי לקחת את הכלכלה האמריקאית כבת-ערובה עלול להסב נזק רב לכלכלה האמריקאית בטווח הארוך, וחששות בנוגע לאופק הדירוג של ארה"ב כבר עלו וצפו במהלך השבוע. לכך ניתן להוסיף את הצמיחה האיטית של הכלכלה הנתמכת במדיניות מוניטרית מרחיבה של הפד.
בשבוע האחרון עמד במרכז הדיון הכלכלי הציבורי תוכניות הפיטורים בחברות הענק
טבע
ובזן.
חברת
טבע
מתאימה את עצמה לסביבה עסקית חדשה בה לא תהיה לה יותר בלעדיות ב"קופקסון" שאחראית ל50% מרווחיה,
ובזן
מפטרת בעקבות הרעה מתמשכת במצבה הפיננסי . מדובר עדיין בתוכניות עתידיות אך לא מן הנמנע שמדובר בתחילתו של גל פיטורים והתייעלות במשק הישראלי.
עדיין לא הוכרז נגיד לבנק ישראל , ההכרזה צפויה ביום ראשון הקרוב. לנגיד החדש לא מצפה עבודה קלה. מצד אחד לחצים להורדת ריבית נוספת בעקבות אינפלציה נמוכה מהיעד ושקל חזק במיוחד הפוגע בייצוא ומצד שני לחצים להשארת הריבית על כנה בשל מחירי הנדל"ן הגבוהים. בשקלול המרכיבים ובעקבות ניסיון העבר שהפחתת ריבית לא תורמת בטווח הארוך לפיחות השקל אנו לא צופים הורדת ריבית נוספת בחודשים הקרובים.
מדד המחירים לצרכן נותר ללא שינוי, דבר אשר מצביע על הביקושים הנמוכים במשק והיחלשות הדולר. נמשכת מגמת האינפלציה הנמוכה בישראל כמו גם בשאר המדינות המתפתחות, אינפלציה המאפשרת הותרת ריבית נמוכה התומכת בצמיחת הכלכלה.
ארה"ב
משבר החוב האמריקאי כבר מראה את אותותיו , הערכות שמרניות מדברות על נזק של 24 מיליארד דולר למשק האמריקאי בצורה ישירה. אך הפגיעה המשמעותית אינה הנזק הכלכלי בטווח הקצר אלא ערעור אמון המשקיעים. בעת משבר המצוק הפיסקאלי בשנת 2011, הנשיא אובמה שב ואמר שבעיות פוליטיות פנימיות בארה"ב לא יאיימו שוב על תפקוד הממשל האמריקאי והכלכלה כולה. אך כפי שראינו השבוע , אמירותיו לא החזיקו מים. אנשי הפלג הקיצוני במפלגה הרפובליקאית, אנשי "מסיבת התה", הראו שהם מוכנים לעשות הכל על מנת לדבוק בעמדותיהם בנוגע לכלכלה חופשית ולא להתגמש ולהתפשר עם הדמוקרטים בנוגע לתוכנית הבריאות הידועה בשם אובמה-קר עד לרגע האחרון ממש.
זרם של נתוני מאקרו מארה"ב יחל שבוע הבא אחרי שובם של הסטטיסטיקאים לעבודה. הסטטיסטיקאים לא עבדו במהלך ההשבתה הכפויה, תקופה של 16 יום וכתוצאה מכך לא בטוח שנתוני החודש יהיו מהימנים. לעומת זאת, הדוחות הכספיים הראשונים של החברות המובילות לרבעון ה-3 הראו על מגמה חיובית ואנו צופים עליות בתקופה הקרובה במדדים בארה"ב.
אירופה
במהלך השבוע האחרון לא ראינו קורולציה בין המדדים המובילים באירופה לארה"ב. בזמן שהמדדים בארה"ב ירדו המדדים המובילים באירופה עלו במשך מספר ימים רצופים. ניתן לייחס זאת לנתוני המאקרו הטובים שמגיעים מאירופה בתקופה האחרונה. מדד ביטחון המשקיעים הגרמני עלה זה החודש השלישי ברציפות לרמה של 52.8 ונתונים מעודדים נוספים הגיעו מצרפת ומאנגליה.
את הירידות במדדים המובילים באירופה ביום חמישי ניתן לשייך לחוסר שביעות הרצון מאופן ניהול המשבר האמריקאי ובכך שפתרון המשבר לא סופי, אלא רק דחו לו את הקץ. מעניין יהיה לראות אם גם בתחילת 2014 ניהול המשבר האמריקאי יהיה דומה ומה יהיו השלכותיו על המשקיעים בכל העולם.
ביום שישי עלו המדדים באירופה לשיא של חמש שנים על רקע העליות בארה"ב והסכם לפתרון זמני של משבר החוב בארה"ב.
אג"ח ממשלתי , סביבת הריבית ומדד המחירים לצרכן
למרות האיומים לחדלות פירעון בארה"ב תשואות האג"חים נותרו כמעט ללא שינוי ורחוק מתשואות השיא של תחילת ספטמבר – 3%. בשיא משבר החוב השבוע עלה ה- TNX לתשואה של 2.75% בלבד. היציבות נבעה מכך שציבור המשקיעים הבין היטב שאיומי חדלות הפירעון הינם איומי סרק בלבד ושהפוליטיקאים בסופו של דבר יגיעו להסכמות וכי הסיכון לחדלות פרעון הנה אפסית. ביום חמישי תשואת האג"ח ל-10 שנים עמדה על 2.62%.
אפיק האג"ח הממשלתיות בארץ נסחר השבוע בקורולציה חזקה עם איגרות החוב המקבילות מארה"ב. כאשר הגיעו דיווחים חיוביים מארה"ב תשואת האג"ח הממשלתית בישראל ל- 10 שנים ירדה לרמה של 3.13% ביום שלישי אך מיד לאחר מכן הגיע תיקון והאג"ח התייצב חזרה לסביבה של 3.75%. לאחר הפתרון הזמני של משבר החוב נסחר האג"ח ביום חמישי באזור ה 3.65% .
תלילות עקום האג"ח מראה את התוספת שמתקבלת במחמ"ים הארוכים, אך השאלה שנשאלת היא האם התוספת שווה את הסיכון שבעליית הריבית בטווח הבינוני. בשל סביבת הריבית הנמוכה בישראל, המשך ההרחבות הכמותיות בארה"ב (ילן, הנגידה החדשה, נחשבת לתומכת במדיניות הנוכחית) וסביבת ריבית של 0.5% באירופה אין אנו רואים נתוני מאקרו התומכים בעליית ריבית בחודשים הקרובים. לכן, ניתן בהחלט להעריך שתוספת התשואה אל מול הסיכון הנוסף עשויה להצדיק עצמה בטווח הקצר, אך יש לשקול זאת שוב במהלך החודשיים הקרובים בשל הצפי להפחתת התערבות הפד בשווקים.
אפקט הורדת הריבית בספטמבר לא השפיעה על שערי המט"ח אף לא בטווח הקצר, ועל כן הורדה נוספת אינה בעלת משמעות רבה מבחינת חוזקו היחסי של השקל. בנוסף יש לזכור שהדולר חלש אל מול סל המטבעות בעולם ולא רק מול השקל. לעומת זאת, בשוק הדיור, המשמעות של הורדת ריבית היא קריטית ואיננו רואים את בנק ישראל מבצע זאת בסביבה הפוליטית הנוכחית. על כן, להערכתנו לא תהיה ירידת ריבית נוספת. כתוצאה ישירה מהערכה זו יש לשקול בחיוב להתחיל לשלב אגרות חוב בריבית משתנה כחלק מההשקעה באג"ח הממשלתיות.
מדד ספטמבר נותר ללא שינוי , אך ניתוח מרכיביו לעומק מגלה ביקושים נמוכים במשק . הדלק שעלה ב3.2% צפוי לרדת במדד חודש אוקטובר ובנוסף ייסוף השקל בעקבות פתרון משבר החוב האמריקאי גם ייתן את אותותיו. מחירי המזון קפצו גם בחודש האחרון ב-0.5% והשלימו עליה של 5.8 אחוזים בשנה האחרונה. בנוסף אסור לשכוח את מחירי הדיור המאמירים שדוחפים גם את מחירי השכירות כלפי מעלה.
אג"ח קונצרני
מדד תל בונד 20 ירד השבוע ב- 0.15%, מדד תל בונד 60 ירד גם הוא, בשיעור מתון של 0.08%.
עם סביבת ריבית כל כך נמוכה ומרווח בשפל , על מנת למצוא את עודף התשואה אין מנוס מלהסיט השקעות לאפיקים ברמות סיכון גבוהות יותר כגון חשיפה לאגרות חוב בדירוגים נמוכים או לחילופין לפנות לאפיק המנייתי. בתקופה הקרובה אין צפי לאירוע מטלטל לא בזירה הכלכלית העולמית ולא במצב הגיאו-פוליטי האזורי, ולכן אנו לא צופים פתיחת מרווחים משמעותיים מהאג"ח הממשלתי.
מניות
מדד ת"א 25 השלים השבוע עליה של 1.1% ותל אביב 100 עלה ב-0.8%. מדד ת"א יתר 50 התרסק השבוע ב5.18%. מדד הבנקים ירד ביום חמישי ב-1.33% במסחר ער אך סיים את השבוע בעליה של 1.39%. מדד הביומד בלט לחיוב עם עליה שבועית של 2.3% .
המניה שריכזה את עיקר תשומת הלב השבוע היא שמן שעוסקת בקידוחי גז ונפט. למרות תחזיות אופטימיות מיולי האחרון השבוע הודיעה שמן שלא נמצא נפט בקידוחיה וכתוצאה מכך המניה התרסקה ב-96% ביום שלישי. שמן אף הודיעה שתפסיק את קידוחי הנפט באזור "ים 3". אופקו , יצרנית התרופות , עלתה ב-36% מאז החלה להיסחר בבורסה באוגוסט. סה"כ השוק הישראלי מציג בחודשיים האחרונים ביצועים טובים ומחזורי המסחר עולים, דבר מעודד מאוד לשוק המקומי.