הדו"חות טובים? תקרת החוב מטרידה יותר -„ הנתונים חלשים? בגלל ההשבתה הם לא שלמים -„ זה אמנם מכביד, אבל לא מונע מהמניות להמשיך לעלות

אם חיכיתם לתחילתה של עונת הדו"חות כדי לראות מה יהיה בשוקי המניות, אין פלא שהתאכזבתם בשבוע שעבר וכמו שהדברים נראים כעת תמשיכו להתאכזב גם השבוע. הסיבה העיקרית לאכזבה היא שהמשך המאבקים הפוליטיים בארה"ב
בנוגע לתקרת החוב מעיבים על כל דבר אחר – על נתוני המקרו וגם על המיקרו. אפשר היה ללמוד על כך מהתנהלות המסחר
בימים האחרונים – בכל יום שבו פורסמו דיווחים על הסכם קרוב השווקים עלו ולהפך.

תקרת החוב של ארה"ב כעת היא 16.7 טריליון דולר. החוב שלה הוא היחיד בעולם המערבי שנקוב במונחים נומינליים ולכן תמיד הגדלתו עומדת על הפרק, אלא אם הוא יירד בצורה נומינלית (מה שלא קורה בעצם אף פעם בשום מקום בעולם). כרגע עומדות על הפרק הצעות משני צדי המתרס. הדמוקרטים רוצים להעלות את התקרה כמה שיותר ובלי תנאים מוקדמים עד 2015, בעוד שהרפובליקאים מוכנים מצדם להעלאה נמוכה ככל האפשר ולכלול בהסכם תנאים מוקדמים. כרגע הצעתם עומדת על הגדלת התקרה לתקופה של חודשיים. בעשור האחרון, בכל שנה (למעט 2005) נאלץ הממשל לבקש את אישור הקונגרס להגדלת תקרת החוב (ראו תרשים), כך שהחלטה לשנתיים תהיה הישג לדמוקרטים.

ההנחה הרווחת בשווקים היא שבסופו של דבר יוחלט על הגדלת התקרה (ואישור התקציב הפדרלי יחד איתה) כנראה בכפוף לכמה תנאים מוקדמים. תאריך היעד המקורי לסיכום בנושא היה 17 באוקטובר, אבל לנוכח השביתה במגזר הציבורי הוצאות הממשל ירדו מאוד בשבועיים האחרונים, כך שהחרב אולי נדחתה בימים ספורים. ההוצאה הגדולה ביותר צפויה לקראת סוף החודש עם תשלום ריבית ופירעון אג"ח ממשלתי ולשם כך חייבים להגיע להסכם. החדשות הטובות הן שהמשמעות היא שעד סוף החודש חייב להימצא פתרון; החדשות הפחות טובות הן שעד למועד הזה יש עוד כשבועיים. בימים האחרונים נשמעו הערכות כי כל דחייה של שבוע משמעותה ירידה של עד %0.1 בתמ"ג.
נתוני המקרו המעטים בארה"ב לא ממש השפיעו על השווקים בימים האחרונים, כי גם לא ברור עד כמה שלמים הנתונים שכן פורסמו (אין מי שיאסוף את הנתונים). הנתונים שפורסמו היו חלשים – אופטימיות עסקים קטנים בשפל של 3 חודשים ודרישות עבודה ראשוניות ברמה הגבוהה ביותר ב-6 החודשים האחרונים (אך הנתון הושפע מתקלה טכנית במערכות המחשב בקליפורניה, כך שלא ברור הנתון המלא).

נתונים חלשים יחסית גם באירופה (למעט בגרמניה), כאשר בסין פורסמו נתונים חלשים על היצוא, שעשויים להכניס עצבנות
מסוימת לשווקים; מצד אחד, היצוא ירד בעוד שאנליסטים צפו עלייה של %5.5, אך מצד שני הממשל הסיני עדכן כלפי מטה נתוני עבר של שנים קודמות, כך שנראה כאילו היצוא דווקא גדל. היבוא ממשיך לגדול והכלכלה כן ממשיכה לבעוט.

ציפיות הריבית והאינפלציה
ציפיות האינפלציה בעולם התייצבו בשבוע החולף ונשארו כמעט ללא שינוי. בשוק המקומי, ציפיות האינפלציה עלו במקצת בטווח הבינוני (5-10 שנים), בהתאם להערכות שפרסמנו כאן בתקופה האחרונה ושבהן הערכנו כי הציפיות בטווחים אלה נמוכות מדי. בימים האחרונים העלו רוב החזאים את תחזית המדד לספטמבר ל -%0.2%-0.3, למרות שבאופן מסורתי זה חודש עם מדדים אפסיים. התחזית שלנו ל-12 החודשים הקרובים היא %2, אם כי הציפיות בשוק כרגע נמוכות יותר.
הפרסום הנוגע להתנגדות בוועדה המוניטארית להורדת הריבית האחרונה (3 תומכים, 2 מתנגדים), מחזק את עמדתנו כי ההסתברות להמשך הורדת הריבית כרגע מאוד מאוד נמוכה. תומכים בכך גם נתוני המקרו האחרונים, הגירעון והצמיחה.


מה עושים השבוע?1. מניות – השווקים חיכו לדו"חות, אך תקרת החוב מעיבה. שוק המניות האמריקאי קרוב לשיא, תשואות האג"ח עלו בשבוע אחרון, של השווקים מדי יום. רבים דווקא חיכו לשבועות האלה ולתגובת השוק לפתיחת עונת הדו"חות הכספיים לרבעון השלישי. כמדי שנה, אלקואה פתחה את עונת הדו"חות, אך מאחר שהיא יצאה ממדד דאו ג'ונס בעדכון האחרון היא ירדה מהרדאר של המשקיעים. עד עתה פורסמו דו"חות של 31 חברות, כאשר כרגע התוצאות עומדות בתחזיות לגידול של %2 ברווח לעומת הרבעון הקודם – לפני שלושה חודשים הצפי היה לגידול של %6, אך במהלך ספטמבר עדכנו חברות רבות את התחזיות שלהן כלפי מטה.
רשימת החברות שפרסמו דו"חות לרבעון, כוללת בין היתר את הבנקים וולס פרגו וג'י.פי מורגן, שאולי מרמזים על מה שצפוי בדו"חות של המגזר כולו. מצד אחד, הם דיווחו על רווחים גבוהים מהתחזיות (לפני הפרשות), אך מצד שני גם על מחיקות גבוהות (בג'יי.פי מורגן זה הביא להפסד ראשון בתקופת המנכ"ל הנוכחי ג'יימי דיימון). כדאי לשים לב בדו"חות הבאים כי לחלק מהבנקים יש תביעות גדולות מול הרשויות בכל מדינה (מי שיעקוב אחר הבנקים בבריטניה יראה גם שם תביעות נגד HSBC וברקליס). עוד עולה מהדו"חות כי קצב הביקוש למשכנתאות ירד בעקבות עליית התשואות ושיעורי ההפרשה לחובות מסופקים מאוד נמוכים.
אחרי עלייה גבוהה ברווחי הבנקים ברבעונים קודמים, נראה כי כרגע ניתן לצפות לקיפאון מסוים. אמנם העלייה בשוקי המניות
אמורה לתרום לפעילות הברוקראג' שלהם, אך היא באה על חשבון ירידה בהיקפי הפעילות באג"ח.
שוק המניות המקומי המשיך גם הוא במגמה החיובית, אם כי בהשוואה לשווקים מתעוררים אחרים העליות כאן מתונות יותר.
מעניין לשים לב כי מדדים ת"א 100 ו -25 נסחרים כבר בשווי של %95 מערכם לפי מדדי הראל, הבוחים את שווי השוק אל מול
השווי הנגזר מהערכות מחלקת המחקר בהראל פיננסים. מדד ת"א בנקים נסחרים בתמחור זול יותר של %90 מערכו, לפי
המדדים.
לפי שעה, נראה כי המומנטום המקומי והעולמי נמשכים ואנו ממשיכים להמליץ לשמור על חשיפה מרבית למניות. לצד חשיפה
לשוק האמריקאי, אנו ממשיכים להמליץ על חשיפה לשווקים בעולם שעשו ביצועי חסר (במיוחד אירופה), לצד המשך חשיפה לשוק המקומי ושווקים מתעוררים.
בשוק המקומי דווקא נפתחו בשבוע החולף. המרווח בתל בונד 20 כרגע הוא %1.18, לעומת %1.09 בשבוע הקודם. בתל בונד

2
. אג"ח קונצרני – אין מה שילחץ על המרווחים. המרווחים בשווקים המפותחים באג"ח הקונצרני חזרו לרדת, בעוד המרווחים
המרווח הוא %1.25, לעומת %1.14 בשבוע שלפני כן. עם זאת, לאור המגמה העולמית ולאור העובדה שהריבית לא עומדת לעלות ובאג"ח הקונצרני יש עדיין עודף תשואה אבסולוטי, איננו סבורים כי המרווחים בדרך להיפתח באופן משמעותי. אנו ממשיכים להעדיף לשמור על מח"מ קצר יחסית בקונצרני, גם על רקע העדכון הקרוב של התל בונדים (בעוד יומיים) שיאריך את מח"מ המדדים ויגדיל במקצת את התשואה הגלומה בהם. למרות שהריבית סיימה לרדת (לפחות כמו שנראה בשלב זה), אנו לא רואים יתרון בריבית משתנה בטווחי פדיון של 3-4 שנים, לאור העובדה שלא מקבלים בהם פרמיה. כלומר, האג"חים בריבית משתנה מצביעים בדיוק על תוואי הריבית הנגזר מעקום התשואות, אשר להערכתנו אגב הוא מהיר מדי.
האג"ח הממשלתי מתקשה לתפקד לנוכח אי ההסכמות בנוגע לתקרת החוב.

3.
תיק השקעות – קצר בקונצרני, לא ארוך בממשלתי, עם מניות. גם שוק ככל שהנתונים הכלכליים חלשים יותר, הצפי להעלאת ריבית והתחלת ה"טפרינג" נדחים והתשואות נשארות כמעט ללא שינוי.
למרות שהשווקים מעריכים שנושא תקרת החוב ייפתר, אנו ממליצים לשמור על פוזיציות ולא לבצע שינויים דרמתיים בתיקים עד לפתרון המלא של הסוגיה.
למרות העלייה בציפיות האינפלציה בטווח הבינוני, איננו ממליצים להגדיל חשיפה לאפיק הצמוד בשלב זה. אנו ממשיכים להמליץ על תיק מאוזן בין שקלים לצמודים במח"מ בינוני ועדיף בשילוב עם מניות.