אווירת עצבנות אופפת את הכלכלה העולמית בשל האפשרות שארה"ב תכריז על חדלות פירעון אם הדמוקרטים והרפובליקאים לא יגיעו להסכמה בנוגע לגובה תקרת החוב עד לתאריך ה-17 באוקטובר. בשל חוסר ההסכמה הנוכחי, ארה"ב נכנסת ליומה העשירי של השביתה במוסדות הפדראליים שלה.
נשיא ארה"ב , ברק אובאמה , בחר את ג'נט ילן ליושבת ראש ה-FED הבאה . ילן , שמינוייה צריך לעבור באופן סופי בסנאט אחרי סדרת שימועים , שימשה כסגנית יו"ר הפד מאז 2010 . היא נחשבת לכלכלנית אשר תומכת בהרחבות מוניטאריות ובהזרמת כסף לשווקים . אי לכך ובהתאם לחשש של יו"ר הFED הקודם ברננקי לעצור את הQE ניתן להעריך שלא צפוי שינוי במדיניות הנוכחית של הפד ואנו לא צפויים לראות הקטנה בקצב רכישות האג"ח הממשלתיות עד סוף השנה.
החולשה הפוליטית שמפגינה וושינגטון לפתור את בעיית תקרת החוב שולחת מסרים שליליים לעולם. התאוששותה של אירופה תלויה במידה רבה בארה"ב ועל כן השבוע המדדים האירופאיים הושפעו יותר מהדיווחים על קצב התקדמות מצב המשא בארה"ב מאשר בנתונים מאקרו-כלכליים פנימיים .
אפקט הורדת הריבית מחודש ספטמבר בשוק ההון המקומי התפוגג במהירות רבה. אחרי מהלך קצר בו הדולר התחזק, השקל חזר לסורו וכיום הדולר עומד על כ-3.55. פעם נוספת אנו רואים שאפקט הורדת הריבית אינו בר קיימא בשוק המט"ח, אף לא לטווח הקצר. איננו רואים אינדיקטורים במשק התומכים בהורדה נוספת של הריבית – הועדה המוניטרית הורידה את הריבית ברוב של קול אחד בלבד, האבטלה במשק בשפל של 20 שנה (6.1%), שוק הנדל"ן רותח והדולר חלש מול כל המטבעות בעולם .


ארה"ב
השבוע אופיין בתנודתיות במדדים המובילים. הS&P עלה ב0.8% והדאו גונ'ס טיפס ב1.1% . לעומת זאת הנאסדק ירד השבוע ב0.4% . בשל ההשבתה , לא פורסמו נתונים מאקרו-כלכליים בארה"ב והסיבה לירידות במהלך השבוע מיוחסות למשא ומתן התקוע. ההשבתה תפגע גם באמינות הדוחות האמריקאים בעתיד מפני שהנתונים כיום לא נאספים .
כתזכורת לעצבנות שליוותה את דיוני "המצוק הפיסקאלי" משנת 2011 בארה"ב, כך גם השבוע אופיין בעצבנות רבה בשווקים. דוגמא לעצבנות זו ניתן לראות לפי הפעילות באג"ח ממשלת ארה"ב לחודש. בימים כתיקונם התשואה באג"ח אפסית אך השבוע התשואה באג"ח קפצה לרמות גבוהות במיוחד , 0.35 . מעניין לראות שהתשואה לאג"ח לחודש גבוהה יותר מאשר התשואה באג"חים של שנה. אך עם זאת אנו מאמינים שבמצב הנוכחי למשקיעים אין סיבה לערוך שינויים מהותיים בתיק ההשקעות שלהם. ניסיון העבר מלמד שלקראת ה-17 לחודש הצדדים יצליחו לגשר על הפערים ולא להכניס את ארה"ב והעולם כולו למשבר כלכלי נוסף .
אם וכאשר אובמה וביינר , מנהיג הרוב הרפובליקאי בקונגרס , לא יגיעו להסכמה הדבר יוביל לחדלות פירעון "טכנית" ותגובת השווקים יכולה להיות חריפה מאוד . סין ויפן המחזיקות ביחד כ-2.4 טריליון דולר באג"חים ממשלתיות הזהירו את הצדדים מההשלכות ההרסניות של חדלות פירעון כזו .
ביום רביעי בלילה שני ראשי בתי הנבחרים נפגשו על מנת לגשר על הפערים ולהוביל לפתרון בעיית משבר החוב , בנוסף בית המחוקקים הראה נכונות מסוימת להגדיל את גודל תקרת החוב במעט . דיווחים אלו גרמו לעליות במדדים באירופה ובחוזים העתידיים בארה"ב ביום חמישי .
אירופה
המדדים המובילים באירופה – לונדון עלתה ב0.9% , הDAX עלה ב1.2% , הCAC הצרפתי נסחר כמעט ללא שינוי השבוע . מריו דראגי , יושב ראש הבנק המרכזי באירופה , אשר הותיר שבוע שעבר את הריבית על חצי אחוז הביע גם הוא חשש מהבעיות בארה"ב ואמר שהתאוששות באירופה עדיין חלשה ולא יציבה.
ישנם הבדלים מהותיים בין נתוני השווקים הפיננסים לבין נתוני הכלכלה הריאלית בחלק ממדינות אירופה . ניתן לראות זאת בבירור באיטליה וספרד שם בעיות האבטלה הקשות בכלל ובעיית אבטלת הצעירים בפרט ידועות לכל , אך עם זאת הMIB והIBEX עלו ב26.45% ו31.60% בהתאמה ב12


החודשים האחרונים . עם זאת , השווקים האלה תנודתיים ורווי סיכון ועל כן אינם מומלצים למשקיע הסולידי .
יוון מנסה לפתור את בעיות החוב שלה ע"י המרת חלק מהלוואות החילוץ באג"ח ל50 שנה ובכך תוכל לרשום עודף בתקציב הראשוני שלה . בנוסף , גוברים הקולות מאתונה לתבוע מברלין פיצויים על פשעי הנאצים כנגד יוון במהלך מלחמת העולם השניה . מרקל , אשר נבחרה בפעם השלישית לקאנצלרית בגרמניה , מובילה קו נוקשה אל מול היוונים ועל כן יש לשים לב להתפתחויות בנוגע למשבר בחוב היווני.
המזרח הרחוק
סין חוותה ברבעונים האחרונים האטה בצמיחה אך ביום חמישי הודיע ראש ממשלת סין שהמדינה תעמוד ביעד הצמיחה שעומד על 7.5% . יפן - במהלך השבוע הין נחלש אל מול המטבעות החזקים בעולם , דבר אשר תרם לתיקון של הניקיי אשר התחיל את השבוע בירידות .
קרן הפנסיה הגדולה ביותר בעולם שנמצאת בבעלות ממשלת יפן , אשר מנהלת 1.25 טריליון דולר עומדת בפני משבר חמור. יפן יוצאת ממיתון ודפלציה ארוכת שנים לצמיחה ואינפלציה , הצמיחה ברבעון השני מייצגת צמיחה בשיעור שנתי של 3.8% . הקרן אשר מחזיקה כ-60 אחוז מסך נכסיה מושקעות באג"ח ממשלת יפן עלולה לספוג מכה קשה בעת עליית ריבית . בשל סביבת הריבית הנמוכה עד אפסית ביפן בשנים האחרונות הקרן לא גידרה את עצמה בריבית משתנה ובכך היא עלולה לספוג מכה כפולה.
אג"ח ממשלתי
אגרות החוב הממשלתיות התנהלו השבוע במגמה מעורבת עם נטייה לירידות קלות, בעקבות חוסר אירועים כלכליים משמעותיים בארץ האג"ח הממשלתי הושפע השבוע מהנעשה בעולם. עקב משבר החוב בארה"ב והסיכוי לחדלות פירעון של ארה"ב במידה ולא יעלו את תקרת החוב, אגרות החוב הממשלתיות בעולם ובארץ חשופות לעליית תשואות בזמן הקצר מה שעלול להוביל למיתון בשווקים. חשוב לציין שבאירועים קודמים התשואות באג"ח הממשלתי בישראל הגיבו בצורה מתונה יותר, אנו לא צופים שתרחיש כזה יתממש אלא חושבים שימצא פתרון בעקבות הלחץ הגובר על הממשל האמריקאי מבפנים ובחוץ. חשוב לציין שבעלי החוב הגדולים ביותר של ארה"ב הן סין ויפן. אג"ח ממשלתי שקלי עם פדיון ל3 שנים עלה השבוע ב0.18, אג"ח ממשלתי צמוד ל3 שנים עלה השבוע ב0.23. על פי דעתנו יש לתת העדפה מסוימת לאפיק השקלי על פני הצמוד במח"מ בינוני בגלל רמות אינפלציה נמוכות ולשקול שילוב אג"ח בריבית משתנה עם מח"מ קצר.

אג"ח קונצרני
מדדי האג"ח הקונצרני עלו קלות השבוע, מדד תל בונד 20 עלה ב0.16%, מדד תל בונד 60 עלה השבוע ב0.14% וממד תל בונד שקלי ירד השבוע ב0.02%.
השבוע בלטה בכותרות חברת בזן שירדה ב9.13% וגרמה לעליית תשואות של 17% מה שעורר את חשש המשקיעים לקראת הסדר חוב עתידי. חברת בזן עוסקת בזיקוק נפט גולמי, ייצור ומכירה של מוצרי דלק, בשליטת החברה לישראל. לחברה חוב של 1.3 מיליארד ₪ בשלוש סדרות שונות. חברת בת נוספת שהושפעה מירידות ברווחיות היא חברת פטרוכימיים שירדה בחדות 17.03%, פטרוכימיים היא חברת אחזקות מתחום תעשיית הפלסטיק.
מניות
שבוע המסחר התאפיין במגמה חיובית. המדדים המובילים עלו השבוע, מדד המעוף עלה ב2.26%, מדד תל אביב 100 עלה ב2.08%, מדד מניות היתר על גם הוא ב1.73% ומדד הביומד ירד קלות ב0.52%. מגמה זו מסמלת התאוששות מתמשכת של השוק המקומי ועליה של מחזורי המחסר. מניות במרכז: טבע מאיצה את תכנית ההתייעלות שלה והודיעה על פיטורים של 5,000 עובדים מתוחם כ700 עובדים בארץ, המניה הגיבה בעליה של 2.43%. חברת אל על ירדה היום בחדות לאחר שקרן הגידור פימי הודיעה שלא תשקיעה סכום של 75 מילון דולר בחברה, הסיבה לביטול ההשקעה ככל הנראה היא אי הגעה להסכם קיבוצי עם העובדים. שני בעלי שליטה אשר משכו את תשומת לב הציבור השבוע הם: צדיקו בינו בעל השליטה בפזשמכר 300 מיליון מניות ולפיכך המניה הגיבה בירידה של 5%, ובעל השליטה בחברת מגדל שלמה אליהו, שמכר השבוע מניות של בנק לאומי בהיקף של 600 מיליון ₪. בסקטור הביומד בלטה השבוע חברת ביולין לאחר שקבלה אישור לפטנט ממשרד המשפטיים האמריקאי הנועד לטיפול בנגעי עור, מניית החברה זינקה השבוע ב27.9%.