חודש אוקטובר החל זה עתה, עם פתחו של הרבעון האחרון לשנת 2013. מסיכום תשעת החודשים הראשונים של השנה ניתן לומר כי ביצועי מרבית שווקי המניות ברחבי העולם הסבו נחת למשקיעים. בהסתכלות גיאוגרפית ניתן לראות כי בוול סטריט המדדים המובילים עלו בין 16.4% ל-25.2%. באירופה נרשמה מגמה דומה, אולם מתונה יותר...



...בורסות המזרח נסחרו ללא מגמה ברורה כאשר בצד החיובי ניתן למצוא את הבורסה ביפן שזינקה ב- 42% עד כה, ולעומת זו הבורסה בסין נסוגה ב-4.8% מהרמה בה הייתה בתחילת השנה.נשאלת השאלה, האם מגמה חיובית זו צפויה להמשך עד סוף השנה, או שהמשקיעים יעדיפו לגרוף רווחים ובכך לגרור את שווקי המניות מטה? בהסתכלות מאקרו כלכלית, אפשר לזהות כי הימים הראשונים של חודש אוקטובר נושאים עימם בעיקר חוסר וודאות בנוגע להמשך תפקודו התקין של ממשל אובמה, לאחר שאישור תקציב הממשל לא אושר בקונגרס. לא מדובר באתגר היחידי של נשיא ארה"ב אובמה. בימים הקרובים הוא יידרש לצאת למאבק נוסף בקונגרס כדי לאשר את העלאת תקרת החוב של ארה"ב. במידה והרפובליקנים לא יאשרו את העלאה המתחייבת, הכלכלה הגדולה בעולם עלולה להיגרר למצב של חדלות פירעון ולסחוף אחריה את כל העולם למשבר כלכלי.
אומנם אתמול ראינו כי שווקי המניות קיבלו את ההתפתחויות השליליות הנ"ל באדישות מוחלטת. יחד עם זאת, אירועים אלו הינם בעלי פוטנציאל לערער את יציבותה של הכלכלה העולמית, מה שמזכיר לנו כי מבחינה היסטורית חודש אוקטובר נחשב לחודש תנודתי ופחות מוצלח בשווקים המניות. סיבה ברורה אין לכך, אבל העובדות מציגות כי בחודשי אוקטובר בעבר התרחשו מספר משברים גדולים. זה התחיל באוקטובר 1929, אז החלה קריסה בוול סטריט כשמדד דאו-ג'ונס איבד כ-13% מערכו ביום מסחר בודד. קריסה זו הייתה אות הפתיחה לשפל הגדול שבא לאחר מכן. בשנת 1987 הייתה נפילה רצינית יותר בשווקים הפיננסים במסגרתה איבד מדד דאו-ג'ונס כ-22.6% מערכו ביום מסחר אחד, ואילו בשנת 2008, חודש אוקטובר היה החודש בו נפלו השווקים לאחר קריסת בנק ההשקעות ליהמן ברדרס באמצע חודש ספטמבר, במהלך אוקטובר איבד מדדS&P 500 כ-27% מערכו.
פרט לשלושת חודשי אוקטובר דרמטיים אלו, הסטטיסטיקה היבשה קובעת כי לאורך שנים, בחודש אוקטובר התשואה הממוצעת של מדד S&P 500מתכנסת ל-0.5%-. משקיעים המעוניינים לאמץ אסטרטגיית השקעה דפנסיבית בתקופה זו של השנה ועדיין להיות חשופים לשוק המניות יכולים לעשות זאת באמצעות השקעה בתעודת ETF המתמחות במזעור תנודתיות. להלן מספר דוגמאות: PowerShares S&P 500 Low Volatility Portfolio (סימול: SPLV). בשנה האחרונה תעודה זו רשמה תשואה של 11.3%. אומנם מדובר בתשואה נמוכה יותר מזו שרשם מדד S&P 500, אך ניתן לראות כי התנודתיות שחוותה התעודה הייתה נמוכה מזו של מדד S&P 500 (18.8%). דוגמא נוספת היא MSCI USA Minimum Volatility Index (סימול: USMV) העוקבת אחר ביצועי החברות הגדולות והבינוניות בארה"ב. התעודה מורכבת כך שהיא כוללת את המניות הכי פחות תנודתיות במדד MSCI USA. מתחילת השנה עלתה תעודה זו ב-15.2%, אך היא בעלת ביטא נמוכה מזו של MSCI USA.
שורה תחתונה: הסטטיסטיקה היבשה, לא תמיד מוכיחה את עצמה. דוגמא לכך התקבלה עם סיומו של חודש ספטמבר האחרון, כשמדד נאסד"ק הוסיף לערכו כ-5.3%, זאת בעוד שהתשואה הממוצעת שרשם ב-42 השנים האחרונות בחודש זה עומדת על 0.62%-. החודשים הקרובים יהיו מאתגרים למשקיעים בשווקים הפיננסים, ויחד עם זאת, התמונה המאקרו כלכלית הנחשפת מבעד לנתונים המתפרסמים בעולם נראית מעודדת.

אין לראות במאמר זה המלצת השקעה במניות של החברות המוזכרות בו. הטיפ רלוונטי למועד כתיבתו. הניתוח במסמך זה נעשה בהתבסס על מידע אשר פורסם ו/או היה נגיש לכלל הציבור באתר http://www.google.com/finance אשר החברה מניחה שהינו מידע מהימן, וזאת, מבלי שביצעה בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנותו.