התשואות הארוכות ירדו, אך התנודתיות לא תעלם - המניות עלו, אך תחזיות הצמיחה ירדו - צפי להעלאת ריבית נדחה עוד ולהערכתנו כך גם בשוק המקומי - היום הבחירות בגרמניה
ביום רביעי הפתיע הפדרל ריזרב את השווקים והודיע כי ה"טאפרינג" לא ייצא לדרך ובשלב זה לא יופחת קצב הזרמת הכסף לשווקים בסך של 85 מיליארד דולר בחודש. 3 נימוקים היו להחלטה: צמיחה כלכלית לא מאוזנת, פוטנציאל לזעזוע פיסקאלי שלילי עקב אי העלאת תקרת החוב והעלייה החדה בתשואות. הלו"זנדחה כנראה לדצמבר.
על פי ברננקי, נתוני שוק העבודה כיום עדיין רחוקים מהמקום שהפד רוצה לראות אותם. הוא גם מוטרד מכך שעליית התשואות האחרונה בשווקים תשפיע לשלילה על הצמיחה העתידית. ברננקי חזר וציין שאין לוח זמנים מדויק בו הפד יבצע טאפרינגוהכל תלוי בנתונים הכלכליים שיתפרסמו בשבועות ובחודשים הקרובים. כמו כן, שב ברננקי על המנטרה הקבועה שהפד לא יתחיל להעלות ריבית לפני שהאינפלציה תעמוד על מעל %2.5 ואבטלה תרד באופן משמעותי מתחת ל%6.5. כמו כן, הוריד הפד את תחזיות הצמיחה לשנים 2013 ו-2014, אך השאיר על כנן את תחזיות האבטלה והאינפלציה.
התגובה ההחלטה של הפד הביאה לירידה בתשואות אגרות החוב הארוכות בכל העולם, עליות בשוקי המניות, הדולר נחלש והזהב התחזק. הדיון בטאפרינגנדחה לדצמבר 2013, אזיידונו האם הגיע הזמן וכמה ראוי להפחית ברכישות. בתמורה לכך, נקבל תנודתיות בשוק האג"ח אשר תבטא את החששות העתידיים להפחתה. חוסר הנוחות מלהיות בחלק הארוך בכל זאת יורד, כאשר התנודתיות בחודשים הקרובים תהיה סביב רמות תשואה נמוכות יותר – כלומר יש גורמים התומכים בהארכה מסוימת של המח"מ, אך לא ברור עד כמה היא תתאים לרוב הלקוחות, לאור הצפי להמשך התנודתיות.
הריבית וציפיות האינפלציה בעקבות החלטת הפד, הצפי להעלאת ריבית בארה"ב לפני תחילת הרבעון השני בשנת 2015 על ידי אנליסטים ירד לראשונה מתחת ל-%50 לכיוון %43. אגב, גם מרבית חברי הפד מאמינים שהריבית תחל לעלות בהדרגה רק ב-2015.
להערכתנו, המצב הזה גם מרחיק את קצב עליית הריבית בישראל, לאור השקל החזק, קצב עליית שכר מתון ואינפלציה מתונה. הוא גם יוצר שיפוע גבוה מדי לעקום התשואות, שאמור להתמתן בחלק הארוך.
גם ציפיות האינפלציה הנגזרות מהשוק אינן תומכות בהעלאת ריבית. בהשוואה לשבוע שעבר ירדו הציפיות קלות, במיוחד בחלק הקצר והבינוני, לאור המדד הנמוך מהצפוי שפורסם לפני כשבוע. אנו נכנסים כעת לתקופה של מדדים נמוכים או שליליים, המאפיינת לרוב את התקופה הזו של השנה. להערכתנו, מדד ספטמבר יעלה ב-%0.15 (בשל עלייה במחירי הדלקים וסעיף החינוך), %0.0 שינוי במדד אוקטובר, מינוס %0.1 בנובמבר ו-%1.9 ב-12 החודשים הבאים.
מה עכשיו?
מניות. שוק המניות מצד אחד ממשיך ליהנות מכסף זול מאד, אך מצד שני החששות באשר לצמיחה מתגברים ומורידים את תחזית הצמיחה העתידית של החברות. למרות העליות בימים האחרונים, להערכתנו העיתוי הנוכחי אינו תומך בהגדלת רכיב המניות בתיק ההשקעות. כמו בשבועות האחרונים, אנו ממשיכים להמליץ לפזר את החלק החו"ליגם מחוץ לארה"ב, אך בזהירות רבה יותר.
אג"ח ממשלה. האמירה שלנו בשלושת החודשים האחרונים כי אג"ח ממשלתי הוא מרכיב לגיטימי בתיק השקעות עם תשואה יותר מכפולה מנכס חסר סיכון ועם פוטנציאל מוגבל להפסדי הון, קיבלה ביום רביעי האחרון משנה תוקף. אנו ממשיכים להמליץ לשמור על מח"מ בינוני עד בינוני-ארוך, כאשר ככל שהלקוח רגיש יותר לתנודתיות עדיף מח"מ קצר יותר.
אג"ח קונצרני. במצב שנוצר, מתחזקת ההמלצה שלנו מהתקופה האחרונה להגדיל את החשיפה לדירוגים הגבוהים יותר, לאור המרווחים הקטנים בדירוגים הנמוכים, אשר הגדילו להערכתנו את רמת הסיכון בהם.
עוד בעולם. חכו לתוצאות הבחירות בגרמניה היום, אשר עשויות לשפר עוד את תמונת המצב באירופה. כרגע מצביעים הסקרים על שוויון בין השמאל לימין, מה שעשוי להביא לממשלת אחדות בראשות מרקל. אחרי הבחירות, ייתכן שהיא תרגיש בנוח יותר להקל בטיפול במדינות הבעייתיות וכך גם הבנק המרכזי האירופי.