הסבר מדד חודש אוגוסט ותחזיות

מדד המחירים לצרכן בחודש אוגוסט עלה ב-0.2%, עמוק מתחת לתחזית שלנו, שעמדה על 0.5%. האינפלציה מתחילת השנה עלתה ב-1.8% וב-12 החודשים האחרונים מסתכמת ב-1.3% בלבד.

הסעיפים הבולטים במדד חודש אוגוסט:

  • עלייה של 0.7% בשירותי דיור בבעלות דיירים.
  • עלייה של 2.2% בדלקים ושמנים לכלי רכב.
  • עלייה של 9.5% בהארחה נופש וטיולים.
  • ירידה של 2.5% בנסיעות לחו"ל.
  • ירידה של 0.7% בשירותי טלפון נייד.
  • ירידה של 3.7% בסעיף הלבשה והנעלה.

מדד חודש אוגוסט אומנם הפתיע כלפי מטה, אבל לא בטוח שניתן ללמוד ממנו על מגמה עתידית. את ההפתעה הגדולה במדד, לפחות עפ"י המודל שלנו, סיפק סעיף נסיעות לחו"ל שהשיל יותר מ-2% מערכו, חרף העונתיות החיובית והמובהקות המאפיינת את חודש אוגוסט. אומנם הדולר נחלש מעט, אבל בהחלט זהו אינו הסבר מספק.

- שאר הסעיפים במדד, השתנו בהתאם לציפיות וקשה לומר שהעידו על מגמת התמתנות, מעבר למה שהציגו בחודשים האחרונים. סעיף התקשורת חזר לרדת בעקבות ירידה של 0.7% בשירותי טלפון

מדד חודש ספטמבר צפוי לעלות בכ-0.2%
מדד חודש ספטמבר יושפע מהעלייה במחירי המזון ובמחירי הפירות וירקות. כמו כן, אנו מעריכים כי תימשך עלייה במחירי השכירויות וזאת על רקע עלייה במחירי הדירות. מחירי הדלקים יעלו בכ- 3.3% על רקע העלייה החדה במחירי האנרגיה והפיחות בשע"ח. מנגד, צפויה ירידה במחירי ההבראה ונופש אולם בעוצמה מתונה לעומת שנים עברו וזאת בעקבות תקופת התגברות הביקושים לקראת החגים וכן תמשך הירידה העונתית במחירי ההלבשה והנעלה.

תחזית מדד חודשים ספטמבר - נובמבר
16.09.2013 תחזית הערות
ספטמבר 0.2% עלייה במחירי הדלקים
אוקטובר 0.1% עלייה במחירי הלבשה והנעלה
נובמבר 0.1%- ירידה במחירי השכירויות
12 חודשים הבאים 2.3% ספטמבר 13 - אוגוסט 14

* כל התחזיות ניתנו תחת הנחת שער דולר ממוצע של 3.6 ומחיר חבית נפט ממוצע של 100 $
החלטת הריבית של בנק ישראל
– פרישת לארי סאמרס, שמובילה את החולשה בדולר היום בבוקר ומגיעה גם לשוק המט"ח המקומי, תגביר את הלחץ על בנק ישראל אבל גם הם מבינים שמדובר באירוע אקסוגני שאינו משנה את המגמה הכלכלית, ולא את תוכניות הקיפול ארוכות הטווח של הפד. מלבד שוק המט"ח, גם ההפתעה באינפלציה אתמול אינה מעידה על דעיכה מחודשת ונבעה ברובה מסעיף נסיעות לחו"ל. צפי להורדת ריבית, לאור האזהרות שבנק ישראל לא מפסיק לפמפם לשוק בנוגע להתפתחות בועה בשוק הנדל"ן, במקביל לשיפור בנתוני המאקרו, נראית לנו לא סבירה. אומנם הלחץ בשער החליפין יימשך בימים הקרובים אבל קשה לראות את הבנק ממשיך להוריד ריבית לאור התחממות נוספת של שוק הנדל"ן והתייצבות בנתונים הכלכליים. יחד עם זאת אנו מניחים כי בהמשך השנה, היוצרות עוד יתהפכו ולא שוללים גם חקיקה רגולטורית כדי להדוף את זרמי המט"ח לשוק המקומי
לפיכך אנו מעריכים כי הריבית לחודש אוקטובר תישאר ללא שינוי.