לאחרונה עודכנו, כי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עדכנה את דרך חישוב נתוני החשבונות הלאומיים, צעד שגרם לעדכון לאחור של נתוני הצמיחה של המשק כלפי מעלה, וכנגזרת מכך, לעדכון כלפי מטה של כל נתון שמחושב במונחי תוצר. למשל, שיעור הגירעון ב- 2012 פחת מ- 4.2% ל- 3.9%, ויחס החוב תוצר פחת מ- 73.1% ל- 68.4%. יעד החוב/תוצר של 60% (על פי מאסטריכט) מעולם לא היה קרוב כל כך.
לפני שתמהרו לשמוח על השיפור היחסי בתמונת החוב הישראלית, נגלה לכם, כי מדינות נוספות עדכנו, מעדכנות ויעדכנו את הנתונים שלהן, מאחר ומדובר בהחלטה של ה- OECD.אז למה זה צריך לעניין אותנו ?
משום שתקציב המדינה לשנים 2014-2013, נבנה על בסיס סט הנתונים הישן. כך למשל, שיעור גירעון של 4.65% ב- 2013, היה אמור לבטא גירעון של 45.6 מיליארד ש"ח, ואילו עתה אותם 4.65% גירעון הינם 48.8 מיליארד ש"ח, והנה להם 3.1 מיליארד ש"ח, שהאוצר יכול לעשות בהם שימוש השנה, למשל, להפחית מסים.
אם נוסיף לכך את העובדה, שתמונת התקציב מתחילת השנה הינה חיובית, לאור עליה בגביית המסים (בין היתר בשל אירועים חד פעמיים), ותת ביצוע בצד ההוצאות, הרי שנגזר מכך, ששיעור הגירעון השנה יהיה נמוך במיוחד. אלא שמאחר וסוף השנה מתקרב, אנו לא צופים כי במשרד האוצר יקבלו החלטה להפחית מסים עוד השנה.אז למה אנחנו כותבים על זה ?
כי כל זה נכון גם לשנה הבאה. מאחר והתקציב הינו תקציב דו שנתי (הדו-שנתי האחרון), הרי שגם תקרת הגירעון לשנה הבאה נקבעה על סמך סט הנתונים הישן, וגם במקרה זה, צפוי הגירעון החדש (במונחים כספיים) להיות גבוה יותר ב- 2.15 מיליארד ש"ח.
כלומר, על פניו, משרד האוצר יכול להפחית את המע"מ במחצית האחוז כבר בתחילת השנה הבאה, ושר האוצר אכן הבטיח כי לקראת סוף השנה, יבצעו במשרד האוצר הערכת מצב, ואם יתאפשר, יופחתו מסים.אנחנו לא היינו ממהרים לשמוח.כולנו זוכרים כי בחודשים האחרונים, עולים רעיונות שונים ממשרד האוצר, שלכולם מכנה משותף אחד: העלאת מסים.
בין הרעיונות שנבחנים (וטרם התקבלה החלטה לגביהם) ניתן למצוא את הטלת המס על השכרת דירה מהשקל הראשון (צעד שלהערכתנו ייצר אינפלציה משום שהוא יגרום לגלגול של חלק מהעלות הנ"ל לכיסו של שוכר הדירה), וגם את מיסוי הטבת הדלק לרכבי הליסינג (צעד שצפוי לגרום לעובדים רבים להחזיר את רכב הליסינג לחברה בשל חוסר כדאיות, ולרכוש רכב פרטי) ועוד.החיפוש אחר מקורות הכנסה נוספים ל- 2014, נובע להערכתנו מהצורך למלא את הקופה, שכן על פי הערכות של כלכלנים רבים, כמו גם שלנו, שיעור הגירעון בשנה הבאה עלול להיות גבוה מיעד הגירעון עליו הוחלט (3%). בהינתן שהשיפור בתמונת הגירעון ב-2013, נובע בחלקו הגדול מאירועים חד פעמיים (תת ביצוע בצד ההוצאות והכנסות חד פעמיות בגין מכירת חברות), לפחות בעוצמתם, הרי שלא ניתן להסתמך עליהם, כי יפתרו את בעיית הגירעון של 2014.לאור כל זאת, לא ברור כלל כי פקידי האוצר ימליצו על הפחתת מסים במשק, יתכן והם פשוט יסתפקו, בביטול התוכניות להטלת מסים נוספים.
יתר על כן, גם אם יבחר האוצר להפחית את המסים, כלל לא בטוח כי הבחירה הראשונה שלו תהיה מע"מ. הוא עשוי, למשל, לבחור שלא להעלות את מס ההכנסה על יחידים, בעיקר במדרגות השכר הנמוכות, צעד שלא ישפיע ישירות על האינפלציה במשק.לכן, באותה מידה שלא מיהרנו להעלות את תחזית האינפלציה שלנו, לאור החשש מפני הטלת מס על משכירי הדירות (וזו הסיבה העיקרית לכך שתחזית האינפלציה שלנו הינה מהנמוכות בשוק ההון), כך גם אנו לא ממהרים להפחית עתה את תחזית האינפלציה על רקע האפשרות (שעשויה להתבדות) להפחתת מסים במשק.
יצמצם או לא יצמצם, זו השאלה ?בעוד 3.5 ימים, ב- 18 בספטמבר, כשאנו נשב בסוכות ונחגוג את החג, צפוי הפד לפרסם את החלטתו בנוגע למדיניות המוניטרית הנדרשת בעת הנוכחית בארה"ב, והעולם כולו ממתין בקוצר רוח ובעצבנות.כשמנתחים את המשתנים המקרו כלכליים בארה"ב, ניתן לראות את השיפור ברמת הפעילות הכלכלית במשק, ושיפור זה אכן תומך בצמצום ההרחבה הכמותית. אלא שלהערכתנו, תמונת המצב אינה אופטימית דיה, כדי לעמוד בתחזיות הפד, שכן קצב הצמיחה עודנו נמוך מהתחזית, והירידה בשיעור האבטלה, נובעת בעיקר מירידה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה, ולא לזה פיללו בכירי הפד.יתר על כן, לעליה החדה בריבית הארוכה עד כה , ולעליית הריבית על המשכנתאות עקב כך, עשויה להיות השפעה מרסנת על רמת הפעילות הכלכלית במשק.
בשבוע האחרון התפרסמו נתונים המצביעים על ירידה בביקוש למשכנתאות בארה"ב, גם עבור רכישת דירות, וגם עבור מימון מחדש. הירידה בביקוש למשכנתאות מהווה סיגנל שלילי לצמיחת המשק בשני היבטים: ירידה בביקוש למשכנתאות חדשות, עשויה למתן את העלייה במחירי הדירות, שהיוותה מנוע צמיחה לצריכה הפרטית (דרך אפקט עושר), כמו גם מנוע להשקעות במשק, שכן הקבלנים מיהרו להגדיל את התחלות הבניה על מנת להתאים את מלאי הדירות שברשותם לביקוש הגובר. המימון מחדש של המשכנתאות בריבית נמוכה שחרר מקורות לצריכה עבור משקי הבית, ועל כן תמך אף הוא בביקושים המקומיים.בהיבט זה, בשוק יעקבו מקרוב אחר הנתונים הצפויים להתפרסם בשבוע הקרוב (מדד אמון הקבלנים ב- 17 בספטמבר, התחלות בניה ב-18 בספטמבר, ומכירות של בתים קיימים ב- 19 בספטמבר).
בנוסף לנתוני המשכנתאות החלשים, התפרסמו לאחרונה נתונים חלשים נוספים בהם: תוספת משרות מאכזבת באוגוסט, ירידה במדד אמון הצרכנים של מישיגן (ביום שישי), שמוסברת על ידי העלייה בריבית על המשכנתאות, עליית מחיר הבנזין לכלי הרכב והירידה במדדי המניות, ועליה מתונה מהציפיות במכירות הסיטונאיות והקמעונאיות.
מנגד, היקף התביעות החדשות לדמי אבטלה מוסיף לרדת, והנתונים המצטברים על הגירעון של הכלכלה האמריקאית ב- 11 החודשים האחרונים, מצביעים על כי זו תהיה השנה הראשונה בה הגירעון ירשום רמה הנמוכה מטריליון דולר, נמוכה אף מ-755 מיליון דולר, לעומת 1.089 טריליון דולר בשנה התקציבית אשתקד (שנת התקציב בארה"ב מתחילה באוקטובר ומסתיימת בספטמבר שנה לאחר מכן). נזכיר, כי הירידה בהיקף הגירעון מחדדת את הצורך בהקטנת היקף רכישות האג"ח הממשלתי, שכן היא באה לידי ביטוי בירידה במקביל בהיצע האג"ח (בהיקף ההנפקות למימון הגירעון).
להערכתנו, פרסום הנתונים מהשבועיים האחרונים אינו צפוי למנוע את הודעת הפד אודות צמצום ההרחבה הכמותית, שכן בהיבט זה, הסוסים כבר ברחו מהאורווה, והדחייה של הצמצום רק תגדיל את תקופת אי הודאות בשווקים.
עם זאת, אנו ממשיכים לצפות להודעה מפורטת, אשר תנסה להשיב את הרגיעה לשוק האג"ח, עם מסרים מתונים בנוגע לאורך התהליך (עד מתי), כמו גם בנוגע למועד בו צפויה הריבית המוניטרית להתחיל לעלות (לא בקרוב). אנו צופים כי הפד יעדכן את תחזיותיו בנוגע לצמיחה כמו גם יוסיף משתנים נוספים (כמו שיעור ההשתתפות בכוח העבודה, ואולי אף אינפלציה מינימלית), כתנאי לשינוי המדיניות.
נזכיר גם, כי בהודעה הקרובה צפוי הפד לחשוף לראשונה את תחזיותיו ל- 2016, צעד שיספק לנו הצצה ראשונה לקצב עליית הריבית הצפוי על ידי בכירי הפד.
אנו נעקוב (מקרוב) אחר החלטת הפד ביום רביעי, ונעדכן אתכם לאחר מכן.ההכרעה בנוגע לזהות יו"ר הפד קרובהבסוף השבוע האחרון התפרסם בכלי התקשורת הזרים, כי לאחר הודעת הריבית השבוע, יודיע אובמה כי לארי סאמרס, הוא יו"ר הפד הבא. אין אישור לכך כמובן מגורמים רשמיים, אך סאמרס ביטל בימים האחרונים את השתתפותו בכנסים בהם היה צפוי לנאום, ובכך תדלק את זרם השמועות.נזכיר, כי התומכים בלארי סאמרס מציינים כי הוא חריף מחשבה, מבריק, בעל יכולת לחשוב מחוץ לקופסא, וכי הוא זה ששימש כאדריכל של חבילת החילוץ הכלכלית של אובמה המכונה Tarp, שבלמה את ההידרדרות המהירה של הכלכלה, ועל כן אף הוא בעל ניסיון בהתמודדות עם משברים כלכליים. המתנגדים לו מציינים, כי הקריירה שלו הייתה רצופה בשערוריות, כי הוא נוטה לומר דברים שהוא (ואחרים) מצטערים עליהם אח"כ, שהוא בוטה, שוביניסט, שיש לו מוניטין גרוע כ"שחקן של צוות", והוא נוהג להרחיק אנשים שחושבים שונה ממנו, ואם לא די בכך, אזי שהוא מקורב מידי לחברות שונות בשוק ההון איתן יש לו קשרי עבודה אלו ואחרים, שהביאו לגידול חד בהונו הפרטי, ועל כן אינו מתאים להיות הרגולטור של סקטור הפיננסים.בשווקים חוששים מפני מינויו של סאמרס לתפקיד, לאור החשש מפני צמצום מהיר יותר של ההרחבה הכמותית, אליה התייחס סאמרס בעבר כאל כלי שאינו משיג את מטרתו ואף יתכן והוא מייצר בועות, לאור המרדף של המשקיעים אחר תשואות.אם נכונה השמועה אודות מינויו של סאמרס כבר השבוע, הרי שיהיה חשוב ומעניין להקשיב לדבריו, לאחר היוודע המינוי.איילת ניר- כלכלנית ואסטרטגית ראשית