ארה"ב ניצבת בפני פרק נוסף בסדרת הדרמה סביב תקרת החוב האמריקאי. בחודשים האחרונים נקט משרד האוצר האמריקאי מספר מהלכים מתוחכמים על מנת לאפשר לארה"ב להמשיך ולשלם את התחייבויותיה מבלי לפרוץ את תקרת החוב, המסתכמת ב- 16.7 טריליון דולר. בחודש ספטמבר הקרוב ארה"ב תגיעה שוב לתקרת החוב, וללא אישור להגדילה הפעילות הממשלתית עלולה להשתתק, דבר שיוביל לפגיעה בהתאוששות הכלכלית.

דיון מחודש על הגדלת תקרת החובקיים חשש בשווקים כי חילוקי הדעות בין הממשל הדמוקרטי לבין הקונגרס, אשר כולל רוב רפובליקני, יימנעו השגת הסכם או יידחו אותו, עקב התבצרות הצדדים בעמדותיהם. מקרה דומה התרחש בשנת 2011, אז עמדה ממשלת ארה"ב שעות ספורות מחדלות פירעון, אשר נמנעה לבסוף לאחר שהרפובליקנים ויתרו על דרישותיהם לקיצוצים במיסוי כתנאי להסכם.החשש מפני אי הגדלת תקרת החוב גובר נוכח הצהרותיהם של ראשי המפלגה הרפובליקנית, כי יסכימו להגדלת תקרת החוב אך ורק אם יוסכם על קיצוץ בהוצאות הממשלה ובתוכנית ביטוחי הבריאות שמוביל הממשל. מנגד, הודיע שר האוצר- ג'ייקוב לו, כי "לא יתנהל משא ומתן על תקרת החוב", והטיף לקונגרס כי עליו לפעול למניעת קטסטרופה אפשרית בדמות חדלות פירעון של ארה"ב.דיונים ממושכים סביב תקרת החוב יכולים לפגוע בצורה ישירה בהתאוששות היציבה של הכלכלה האמריקנית. נתוני המאקרו האחרונים מצביעים על שיפור בשוק הדיור ובשוק התעסוקה, בדגש על הקיטון בשיעור האבטלה לרמה של 7.4% בחודש יולי, השיעור הנמוך ביותר מאז דצמבר 2008. כלכלת ארה"ב צומחת בקצב מתון אך יציב מזה תשעה רבעונים ברציפות והצפי כי מגמת הצמיחה תימשך גם בשנים הבאות. נכון לרבעון השני של 2013, הצמיחה השנתית הסתכמה ב- 1.7%, רבעון שני ברציפות של שיפור בצמיחה השנתית.דיון מרכזי נוסף יהיה סביב תכנית ה"סקווסטר", אשר כללה קיצוץ פיסקלי רוחבי שנכנס לתוקפו בחודש מרץ האחרון. הבית הלבן שואף לבטל את הקיצוצים האוטומטיים של התכנית, אך הרפובליקנים דורשים קיצוצים אחרים בתמורה להסכמה על ויתור או הגמשת התכנית.איגוד מגזר ניירות הערך והשווקים הפיננסים (SIFMA) פרסם בחודש יולי כי על פי הערכתו, הדיון על תקרת החוב אינו צפוי להשפיע על שיעור הצמיחה של הכלכלה האמריקנית בשנת 2013. אך עם זאת, מרבית מכלכלני האיגוד מאמינים כי למאבקים בין הרפובליקנים לדמוקרטים תהיה השפעה על שיעור הצמיחה כתוצאה מהשלכות תכנית ה"סקווסטר" או הקיצוצים האחרים שיוחלטו במקומה. יש לזכור כי מאבקי הכוחות והחוב הטופח הובילו בעבר להורדת דירוגה המושלם של ארה"ב מ AAA ל AA+, ע"י סוכנות הדירוג S&P.

צמצום הגירעון התקציביבעוד הרפובליקנים מרכזים את מאבקם על תקרת החוב סביב הדרישה להמשיך ולקצץ בהוצאות הממשלה, נראה כי הוצאות אלו במגמת קיטון. הגירעון התקציבי הממשלתי נמצא במגמת ירידה בשנים האחרונות, והצטמצם באופן עקבי משיעור של מעל 10% מהתמ"ג בשנת 2009 ל- 5.7% ב- 12 החודשים האחרונים שהסתיימו במרץ. גודל הגירעון התקציבי ביחס לתמ"ג צפוי לקטון בסוף השנה הפיסקלית לכ- 4% ובשנה שלאחר מכן לכ- 3.4%, ובכך להתקרב לממוצע בשלושים השנים האחרונות, העומד על כ- 3.3% מהתמ"ג. הגורם העיקרי לקיטון בגירעון התקציבי נובע מגידול בפדיון ממסים, אודות להתאוששות של הכלכלה האמריקנית. סך פדיון המסים בשנת 2013 צפוי להיות גדול בכ- 15% לעומת 2012 ולהסתכם ב- 2.81 טריליון דולר, המהווים כ- 17.5% מהתמ"ג.
הגרעון בתקציב הממשלתי ביחס לתמ"ג בארה"ב
מקור: tradingeconomics.comהשיפור ניכר גם בקיטון בגירעון המסחרי של ארה"ב, שהצטמצם בין חודש מאי ליוני בכ 22.4%. הייצוא האמריקאי רשם עלייה של 2.2% בחודש יוני, לעומת קיטון של 2.5% בייבוא.

המשך תוכנית ההקלה הכמותיתעל רקע המאבקים להגדלת תקרת החוב המתקרבת, ממשיך הבנק הפדראלי בראשות בן ברננקי בתוכנית ההקלה הכמותית. השפעותיה החיוביות של תוכנית ההקלה הכמותית על הכלכלה גוררות שביעות רצון בקרב הממשל, אשר מאיץ בפני מדינות אירופה לנהוג באופן דומה ולזנוח את מדיניות הצנע המונהגת ביבשת.על פי פרסום פרוטוקולי ועידת השוק הפתוח של הבנק הפדראלי, עולה כי כמחצית מהחברים בוועידה תומכים בצמצום מדורג של תוכנית רכישות האג"ח עוד השנה. למרות זאת, בכירים ב"פד" מדגישים כי תוכנית רכישות האג"ח תימשך כל עוד קיים הצורך, ולא מן הנמנע שהתוכנית תימשך בהיקף דומה גם בשנת 2014. בנוסף, התבטא ברננקי כי הריבית האפסית תישמר גם במידה ויושג יעד האבטלה העומד על 6.5%. אך המדיניות המוצהרת כעת יכולה להשתנות עם מינויו של הנגיד החדש שיחליף את בן ברננקי.

סיכוםכבעבר אי הודאות בנוגע למדיניות הטיפול בתקרת החוב גוררת חשש מפגיעה בהתאוששות הכלכלית. נראה לעיתים כי הויכוח נובע יותר מניסיונות להרוויח הון פוליטי, מאשר משיקולים כלכליים טהורים. שני הצדדים מבינים כי יצטרכו להתפשר וכי יש צורך גם בקיצוץ בהוצאות מסוימות וגם בהגדלת ההכנסות ממסים, השאלה הגדולה היא: מה הוא המינון הנכון ומה יהיה הרכב הקיצוץ.במידה והקונגרס האמריקני יוכיח מנהיגות ויפתור את הבעיה הנקודתית במהירות ובהחלטיות, כלכלת ארה"ב תוכל להמשיך במסלול השיפור הכלכלי, שהינו בינוני אך יציב. הנשיא אובמה סיכם יפה את דעתו בנושא כשאמר "יש לי בטחון שבסוף השכל הישר ינצח".