הפיחותים, הזינוק באינפלציה, העלאות הריבית ועליית התשואות בשווקים המתפתחים
בחודש החולף נתנו אותותיהם בשוקי האג"ח הממשלתיים בכל העולם . הדירוגים הגבוהים
בקונצרני חוזרים להיות מעניינים (יחסית) . תשואות גלומות גבוהות יותר בשוק האג"ח
מגדילות את האטרקטיביות של תיק אג"ח מפוזר
סוף השבוע האחרון חתם את אחד החודשים הגרועים ביותר בשוק האג"ח מזה תקופה ארוכה והחודש הגרוע ביותר לשוקי המניות מאז מאי 2012. בשוקי המניות זה היה שבוע של חולשה (בעיקר באירופה), שסיכם חודש חלש (בעיקר בשווקים המפותחים), שחתם רבעון חלש והצדיק את האמרה הפופולארית בוול סטריט "למכור במאי ולהסתלק". חלקו השני של המשפט, "תחזור באוקטובר", נראה כבר קרוב, במיוחד בהתחשב במיעוט ימי המסחר בספטמבר (לפחות בארץ הקודש) ולנוכח דלילות ימי המסחר בחגים המקומיים והעובדה שלרוב – בחג סוכות השוק חיובי.
לרשימת ההסברים המלומדים לירידות במניות הוסיפו בשבוע האחרוןגם את החשש ממבצע אמריקאי בסוריה, אך קשה להאשים בכך גם את הירידות בשוק האג"ח הממשלתי בארה"ב.
הגורם המרכזי לירידות האלה הוא עדיין החשש מהעיתוי ומהדרך שבה יחל הפד לסגת מתוכנית ההרחבה הכמותית. אגב, נתוני התעסוקה שיפורסמו בסוף השבוע הנוכחי עשויים להיות נדבך מרכזי בהחלטה, לאחר שגם נתוני המקרו של השבוע האחרון היו מעורבים – אמון הצרכנים היה סביר, אך הזמנות מוצרים בני קיימא היו החלשים ביותר בשנה האחרונה. הוצאה פרטית והכנסה פרטית עלו פחות מהצפוי.
גורם מרכזי שהשפיע בשבוע האחרון על התשואות הממשלתיות בכל הועלם הוא הדינאמיקה שהתפתחה בשווקים המתעוררים, ובעיקר במדינות הסובלות מגירעונות בחשבון השוטף (מדינות כמו דרום אפריקה, ברזיל, הודו).זה היה חודש של היחלשות דרמתית של מטבעות (הרופי בהודו קרס ב-%8, הלירה הטורקית ב-%4.5, הריאל הברזילאי ב-%3.4), שהובילה לעלייה בציפיות האינפלציה, אשר הובילה בתורה להעלאות ריבית בחלק מהן – אך כל אלה לא הצליחו לבלום את עליית התשואות. אג"ח ממשלת טורקיה ל-5 שנים כבר נסחר בתשואה של כמעט %10 לעומת %8.5 לפני חודש, אג"ח ממשלת ברזיל ל-10 שנים נסחר ב-%12 לעומת %10 לפני חודש, בהודו - %8.6. להערכתנו, הריביות במדינות האלה עדיין בדרך למעלה. ההתפתחויות האלה משליכות על המסחר באג"ח ממשלה כמעט בכל העולם, אך אחרי עליית התשואות של החודש
האחרון (ראו טבלה), אנו מעריכים כי הלחץ להמשך המגמה נמוך מכפי שהיה בשבועות האחרונים.
עליית התשואות הזו באה בתקופה שבה יש שיפור מסוים בנתונים הכלכליים, בעיקר באירופה. בסין פורסמו הבוקר נתונים חזקים של מדד מנהלי הרכש והזמנות ממפעלים, אשר אחרי שני רבעונים של נתונים חלשים יוצרים ציפיות לשיפור מחודש בפעילות הכלכלית. גם ביפן נתונים טובים המעידים על שיפור בייצור התעשייתי ובהתחלות בנייה בחודש יולי. ביפן האינפלציה עלתה ביולי ל-%0.7, הרמה הגבוהה ביותר מזע כחמש שנים.
עם זאת, ציפיות האינפלציה באירופה ובארה"ב יורדות בשבועות האחרונים וזאת למרות עליית הסחורות והנפט. בארה"ב ציפיות האינפלציה ל-10 שנים הן %2.1, לאחר שעלו באחרונה כבר ל-%2.2. עדכון נתוני הצמיחה בארה"ב הפתיע כלפי מעלה (%2.5 לעומת אומדן קודם של %2.2), אך הם לא משקפים לחצי אינפלציה ולכן הציפיות ממשיכות לרדת.
בשוק המקומי המק"מ כבר לא מגלם צפי להורדת ריבית נוספת ונראה כי עידן הורדות הריבית במשק הישראלי הסתיים.
אם לשפוט לפי השוק ומה שניתן להסיק מהודעת הריבית בשבוע האחרון, הריבית לא אמורה להשתנות בשנה הקרובה. בנק ישראל הותיר את הריבית לספטמבר ללא שינוי, על רקע העובדה שהאינפלציה בטווח היעד, העובדה שבטווח הנראה לעין לא צפוי שינוי בריביות בשווקים מפותחים והעלייה במחירי הדיור.
ציפיות האינפלציה ירדו במקצת בשבוע החולף. המדד בחודש אוגוסט עלה להערכתנו ב-%0.4 ובספטמבר הוא יישאר ללא שינוי. כך צפוי המדד לעלות ב-12 החודשים הקרובים ב-%1.9.
מה עושים השבוע?
1. דחיית התקיפה של ארה"ב בסוריה – משמעות בעיקר בטווח הקצר. קשה לומר דברים ודאיים בנושא זה, אך אפשר לומר כי ניסיון העבר מלמד שמשקיעים שנלחצים בתקופות כאלה ומוכרים – מפסידים כסף. אירועים ביטחוניים גורמים לרוב הפסדים בטווח קצר, אבל בטווח הארוך השוק מתקן ולקוחות לא יודעים להיכנס בנקודה טובה יותר. אם כבר, הרי שהדברים מחזקים את ההמלצות שלנו על תיקים מעורבים המכילים חשיפה לכמה שיותר אפיקים, כולל מניות בחו"ל ואשר גם בשבועות האחרונים הפגינו ביצועים סבירים.
2. אג"ח קונצרני – הדירוגים הגבוהים חוזרים להיות מעניינים (יחסית). בשבוע החולף היינו עדים בעולם לירידה במרווחי האג"ח הקונצרני בכל רמות הדירוג – לא רק בגלל עליית התשואות הממשלתיות, אלא גם בגלל ירידת תשואות בקונצרני. מי שעוקב אחר שוקי האג"ח הקונצרני בארה"ב ובאירופה (מדדים כמו LQD, דאוג'ונס קונצרני וכו') רואה כי משקיעים שוב חשים בנוח לחזור לאפיק זה, שרשם עלייה של כ-%1.5 בשבוע וחצי האחרונים.
מנגד, בשוק המקומי מרווחי הקונצרני המשיכו להיפתח, כאשר מי שבלטו בירידות היו דווקא אג"חים בדירוגים גבוהים ובעלי סחירות טובה. המרווח בתל בונד 20 עלה ל-%1.43, לעומת %1.34 לפני שבוע. בניגוד למגמה של התקופה האחרונה, האג"ח בדירוגים נמוכים יותר תפקדו פחות טוב מהתל בונדים בשבוע האחרון ורשמו ירידות חדות יותר. המרווח בתל בונד תשואות, שרק לפני שבוע היה %2.95, עלה לכ-%3.65 כיום. לאור התנהגות החודש האחרון, נראה כי אין סיבה כעת לקנות אג"ח ברמת סיכוןגבוהה יותר ולאחר המימושים האחרונים הפוטנציאל לשיפור נמצא כרגע בדירוגים הגבוהים יותר. המלצתנו – תיק מפוזר על פני דירוגים ועל פני מספר גדול של חברות. מומלץ לא להיכנס להנפקות בכל מחיר והחודש האחרון הוכיח שהרווח לא מובטח גם כשההנפקות מצליחות והביקושים גדולים מהצפי.
על רקע התנודתיות של האפיק הקונצרני, הפחתנו במקצת את החשיפה אליו בתיק ההשקעות הכולל במהלך השבוע האחרון מ-.40%-ל 45%
3. מניות – בעולם מחכים לדו"חות רבעון 3. אוגוסט היה חודש רע לשווקים בכל העולם, על רקע החשש מצעדי הפד שאליו נלוו חששות מתקיפה אמריקאית בסוריה. בסיכום חודשי, ירד מדד S&P500 ב-%4.5, הניקיי ביפן ירד %7 ובשווקים באירופה נרשמו ירידות של %2.5%-3.5. נראה כי השווקים מתנהלים בדשדוש ובצפייה לדו"חות רבעון 3, אשר צפויים בעוד יותר מחודש.גם המימוש בשוק האג"ח והאג"ח הקונצרני בחודש החולף משפיעים על שוקי המניות בטווח הקצר.
בשוק המקומי עונת הדו"חות בשיאה, בינתיים ללא הפתעות מרעישות. מסיכום דו"חות הבנקים עולה כי רובם היו בהתאם לצפי עם תשואה על ההון סבירה (במזרחי דו-ספרתית ובכל השאר %8%-10), כאשר מימושים גדולים בתיק ני"ע סייעו להם לשמור על רווח סביר ובלעדיו התשואה על ההון נמוכה הרבה יותר. בנדל"ן תמונה מעורבת, כאשר בחברות הקטנות רואים רווחים בעיקר מהכרה במכירות שנעשו קודם לכן ובחברות הגדולות רואים התחלות בנייה נמוכות. בנדל"ן המניב רואים רווחים שנובעים בעיקר משערוכים. בסלולר יש האטה בשחיקה ולהערכתנו לקראת סוף שנה ייתכן כי נראה שיפור בתוצאות.
אמנם ספטמבר לא מצטייר כרגע כנקודת זמן להגדלת הרכיב המנייתי, אך מיעוט ימי מסחר ומסחר דליל בחגים עשוי להביא לעליות ועל כן עדיף להישאר בשוק. מהתמחור המשתקף במדדי הראל פיא, המודדים את שווי השוק של החברות אל מול השווי הנגזר מהערכות מחלקת המחקר, עולה עוד כי כל המדדים זולים יותר מכפי שהיו בתחילת אוגוסט (מביאים בחשבוןגם דו"חות שפורסמו).
4. אג"ח ממשלתי ותיק אג"ח – פוחת הלחץ על החלק הארוך, אך עדיין מומלץ לשמור על מח"מ קצר-בינוני. לאחר עליית התשואות הממשלתיות הארוכות בכל העולם בחודש החולף, הלחץ להמשך עלייה פחת להערכתנו, גם בשוק המקומי. עם זאת, אנו ממשיכים להמליץ שלא להיחשף לאג"ח הממשלתי הארוך, אלא להעדיף את המח"מ הבינוני. גם העלייה בקמירות העקום תומכת בהשקעה במח"מ בינוני באופן ישיר ולא סינתטי.
אחרי רבעון לא מוצלח באופן כללי, הרבעון השלישי נפתח עם תשואות גלומות גבוהות יותר בשוק האג"ח, שוק מניות שנראה סביר וההערכה כי עיקר עליית התשואות מוצה. לפיכך, אנו מעריכים כי התשואות בתיקים מעורבים יהיו גבוהות יותר לקראת סוף השנה וממליצים להמשיך לשמור על תיק עם חשיפה לכל האפיקים.
תיק ההשקעות באופן מצרפי מחולק באופן כמעט שווה בין שקלים לצמודים, אך הירידה בחשיפה לקונצרני הופנתה לאפיק השקליגם על רקע הגדלת הנזילות בתיק.