בנק ישראל מותיר את הריבית לחודש אוגוסט ברמה של 1.25%. הותרת הריבית החודש על כנה הייתה בהתאם לתחזיות הקונצנזוס שלנו.

תוכן ההודעה היה ללא הפתעות מיוחדות, אולם ניתן היה להרגיש טון מעט יותר חיובי לגבי הפעילות המקומית ובכל זאת מדובר על חודש אחד בלבד. בבנק עוד מציינים את העלייה החדה בחודש מאי של רכישות דירה להשקעה, יחד עם זאת ייתכן בהחלט כי זה בעקבות העלאת המע"מ. בנוסף, בהחלט ייתכן כי גזרות האוצר יצננו מעט את ההשקעות בדיור, נצטרך לחכות ולראות. קצב הימצאות האינפלציה בפועל וציפיות האינפלציה בסביבת מרכז היעד מאפשרים מרחב תמרון לבנק ישראל לכוון את ציפיות הריבית בהתאם לחששות אשר יצוצו כל פעם מחדש.

בנוגע למאקרו המקומי, מציין הבנק כי קצב הצמיחה ממשיך להיות מתון ויציב וכי הנתונים שנוספו החודש מיתנו את החששות להאטה נוספת בצמיחה. תמונת המאקרו העולמית נותרה מעורבת גם החודש כאשר קרן המטבע הבין לאומית הורידה תחזיות ומנגד הנתונים בארה"ב המשיכו להיות מעורבים. כמו כן, מזכיר הבנק כי בכירי ה-FED הבהירו כי צמצום ההקלה הכמותי יהיה תלוי במצב במשק וכי בנקים מרכזיים ביפן, ה-ECB ואנגליה הצהירו על קווים מנחים למדיניות מוניטארית אשר צפויה להיוותר מרחיבה לתקופה ממושכת.

בהקשר של שוק הדיור המקומי, מציין הבנק את הקצב הגבוה של נטילת משכנתאות, בעיקר בחודש יוני וזאת למרות הרמה הגבוהה שנרשמה בחודש מאי, אשר יוחסה להקדמה של נטילת משכנתאות עקב העלאת מע"מ. בנוסף, מציין הבנק את העלייה המחודשת במשקל המשקיעים מסך העסקאות בדירות בחודש מאי (מ- 20% ל- 24%). בנוגע למחירי הדיור עצמם, בנק ישראל מזכיר כי גם לאחר הירידה במחירים החודש ב- 0.1%, ועדכון המחירים כלפי מטה בחודשים שלפני, מוקדם לקבוע אם מדובר בשינוי מגמה.

שער החליפין ממשיך גם החודש לגרום כאב ראש לבנק ישראל והוא מזכיר כי בעקבות המשך מדיניות מוניטארית מרחיבה בשווקים עיקריים, נמשך ייסוף השקל. אולם, הבנק מציין כי מאז דיון המוניטארי האחרון התחזק השקל מול הדולר בדומה למגמה העולמית.

אנו מעריכים כי התשואות בארה"ב עשויות להמשיך ולעלות בתקופה הקרובה, מהלך שעשוי בהחלט לחזק את הדולר בעולם ולכן גם מול השקל. במקרה זה ייתכן כי בעיית הייסוף של השקל תיפתר חלקית – אקסוגנית. במידה וההתחממות בשוק הנדל"ן תימשך, ייתכן והבנק ינסה במועד מאוחר יותר לאותת על אפשרות של העלאת ריבית לרמה מעט גבוהה יותר.

הסרת מועמדותו של הנגיד המיועד אתמול, טורפת מעט את הקלפים וכעת נצטרך לחכות ולראות מי יהיה הנגיד/ה החדש כדי לבחון את מידת הרגישות שלו לבועת הנדל"ן המקומית.

הגורמים להחלטת בנק ישראל כפי שהם מתוארים בהודעה:


  • הציפיות לאינפלציה לשנה הקרובה נמצאות מתחת למרכז היעד – האינפלציה בפועל ב- 12 החודשים האחרונים עלתה אל מרכז היעד.
  • הנתונים שנוספו בחודש האחרון מצביעים על המשך צמיחה של הפעילות הכלכלית בקצב המתון יחסית אשר אפיין אותה בשנתיים האחרונות – הנתונים שנוספו החודש מיתנו את החששות להאטה נוספת בצמיחה.
  • קרן המטבע עדכנה כלפי מטה את תחזיות הצמיחה הגלובליות - המשק העולמי ממשיך להציג תמונה מעורבת.
  • בעקבות המשך מדיניות מוניטארית מרחיבה במשקים עיקריים – נמשך ייסוף השקל מול שער החליפין האפקטיבי.
  • בחודשים האחרונים נמשכה נטילת משכנתאות בהיקפים גבוהים – במחירי הדירות נרשמה ירידה של 0.1% ועודכנו כלפי מטה נתוני חודשים קודמים. עם זאת, מוקדם לקבוע אם מדובר בשינוי מגמה.


מה לגבי העתיד
בנק ישראל מציין גם החודש כי שתי הפחתות הריבית האחרונות מהוות בשלב זה מענה להתפתחויות העולות מהנתונים הכלכליים האחרונים. למעט המשך ייסוף חד של השקל אין כרגע להערכתנו סיבה להמשך הורדת ריבית.
אנו נותרים בהערכתנו כי מגמת התשואות בארה"ב כלפי מעלה וכי מהלך זה יגרור התחזקות של הדולר בעולם. מהלך כזה עשוי להיות פתרון אקסוגני לבעיית שער החליפין ועשוי לאפשר לבנק ישראל לחזור ולעלות את הריבית על מנת לקרר במעט את שוק הנדל"ן המקומי.

לפיכך, אנו בעד החזקה קצרה וישירה של האג"ח הממשלתי. בציפיות הנוכחיות הנגזרות משוק ההון אנו בעד עדיפות לצמוד הקצר.