שוק המניות המקומי לא השתתף בראלי של השווקים בשנים האחרונות. כרגיל, ההסלמה במצב הגיאו-פוליטי באזורנו - המחאות בעולם הערבי, מלחמת האזרחים בסוריה והקיפאון במשא ומתן עם הפלשתינאים, הרחיקו את המשקיעים הזרים מהבורסה המקומית והובילו לירידה במחזורי המסחר.בנוסף, בשנים האחרונות ראינו התגברות משמעותית של הרגולציה בתחומי התקשורת (הורדת הקישוריות והגדלת התחרות), האנרגיה (הטלת תמלוגים גבוהים יותר על אוצרות טבע כגון גז ונפט) והפיננסים, דברים שמקשים על החברות לצמוח ופוגעים ברווחיות שלהן. בעתיד הקרוב הממשלה מתכוונת גם להעלות את מס החברות בשני אחוזים, עניין שעלול להוסיף לפגיעה ברווחיות החברות ולהוריד את האטרקטיביות של מניותיהן.
מי שחושב שהארכת שעות המסחר בבורסה הוא הפיתרון ל"יובש" בשוק ההון המקומי, כנראה לא ער לעומק הגורמים הנוספים שמנינו קודם לכן. להערכתנו, עד שלא יתחולל שינוי מהותי שיחזיר את המשקיעים המקומיים והזרים למניות הישראליות, נמשיך לראות מחזורי מסחר נמוכים ודשדוש של השוק.
נקודה מעניינת, היא שבעוד מדד ת"א 25 שנמצא באותה נקודת מחיר בה פתח את השנה, מדד מניות היתר הניב השנה כבר תשואה של למעלה מעשרים אחוזים. זו עובדה מוכרת שמדדים של מניות קטנות מניבים תשואה טובה יותר לאורך זמן מאשר אלו של הגדולות, בעיקר משום שיש להן פוטנציאל צמיחה משמעותי יותר לפניהן. אולם, במקרה הנוכחי תשואת המניות הגדולות נמוכה בהרבה מזו של הקטנות, ובנוסף, המתאם בין התנהגות המדדים קטן באופן מפתיע.
סיבה אפשרית לפער התשואות הזה, עשויה לנבוע מהמינוף הגדול יותר שלקחו החברות הגדולות במשק. כל עוד הכלכלה המקומית והעולמית צמחה, המינוף היה לטובתן, אולם כשהגלגל הסתובב והגיע ההאטה בשנים האחרונות, זה שיחק לרעתן. בקרב החברות הקטנות גם ראינו מספר גבוה יותר של הצעות רכש מכיוון בעלי השליטה. הצעות רכש מגיעות בדרך כלל במחיר גבוה ממחיר השוק של החברה, וזה יכול להיות טריגר שתרם לעליית המחירים של מניותיהן אותן מניות.
קשה לחזות כיצד יתנהגו המדדים בעתיד, אבל להערכתנו, מדד ת"א 25 יסגור את הפער במוקדם או במאוחר, כשתתפוגג אי-הוודאות הכלכלית והגיאו-פוליטית באיזורנו.
ומה לגבי מדד היתר – האם הוא עדיין אטרקטיבי? מבחינה היסטורית, המדד הגיע לנקודה הוגנת כאשר המניות המשתייכות אליו נסחרו במכפילי רווח קרובים ל- 10. היום, המכפיל הממוצע של המדד קרוב מאוד לערך הזה כך שהוא הגיע לתמחור ההוגן שלו מבחינה היסטורית. מצד שני, בשנים האחרונות ראינו ירידת ריבית בארץ, כלומר הן נסחרות בתשואות נמוכות יותר, מה שיכול להצדיק גם מכפילים גבוהים יותר עבור המניות (מכפיל הוא למעשה ההופכי של התשואה, ולכן כשהיא יורדת הוא גדל).זה לא אומר שהמדד ימשיך בהכרח לטפס השנה.
להערכתנו, מה שיקבע בסופו של דבר את התנהגות מניות היתר, תהיה מידת הצלחתן להתמודד עם ההאטה הכלכלית במשק ובעולם. החברות המקומיות יצטרכו להתגבר על ההאטה בארץ, וליצואניות מביניהן יהיה אתגר גדול להתגבר על ההתאוששות האיטית יחסית של ארה"ב, המיתון באירופה, והבעיות בשווקים המתעוררים (וגם בעיית שער החליפין). בד בבד, התגברות הרגולציה עשויה להמשיך לעודד את בעלי השליטה לבצע הצעות רכש, מה שעשוי לתת דחיפה נוספת למחירי המניות במדד. בנוסף, חלק נכבד מהחברות נשענות על מאזנים יציבים, ולכן להערכתנו מניות המדד תמשכנה להיות מעניינות להשקעה בעתיד הקרוב.