התשואות ל- 10 שנים כבר ב-%2.49 ובשבוע הקרוב נראה כי עיקר תשומת הלב בשווקים תופנה לדו"חות - ציפיות האינפלציה בעולם עולות על רקע עליית מחירי הסחורות - בשוק המקומי הציפיות דווקא יורדות בחלק הקצר-בינוני ועדיין אנו מצפים להורדת ריבית נוספת
אחרי יומיים של נאום בקונגרס, נראה כי ברננקי עשה את שלו וכעת השוק מצא משהו אחר לעסוק בו בשבוע הקרוב.
התשואות ל 10- שנים חזרו לרדת לפחות מ-%2.5 , השוק הפנים את המסר כי הפד עוד לא סגור על הרגע שבו יפחית
את קצב הרכישות (ואם זה יהיה עוד השנה) ובכלל הוא יעקוב אחרי הנתונים הכלכליים ויקבל החלטה בהמשך. ברננקי אמור
לעזוב את תפקידו בינואר, כך שאפילו יכול להיות שאת ההחלטה יקבל היו"ר הבא של הבנק המרכזי האמריקאי .
השבוע כבר יפנו השווקים את עיקר תשומת הלב לעומס הדו"חות הכספיים, אם כי קשה יהיה לבנות על עליות חדות
לאור העובדה שמדדי המניות כבר ברמות שיא. 157 חברות ממדד S&P500 יפרסמו דו"חות השבוע, כולל אפל ועוד כמה
מהחברות הגדולות בארה"ב. עד עתה, פורסמו 105 דו"חות, כאשר %65 הכו את תחזיות הרווח – מעט מתחת לממוצע –
ו- %51 הכו את תחזיות ההכנסות (הרחבה על הדו"חות בהמשך).
ההתמקדות בדו"חות באה על רקע העובדה כי נתוני המקרו בארה "ב אינם מסמנים כרגע כיוון ברור. נתוני המכירות הקמעוניות היו פחות טובים מהתחזיות – %0.4 לעומת צפי ל-%0.8, אבל מכירות המכוניות רשמו עלייה חדה של %1.8 ( וזה דווקא כן
חיובי ). היצור התעשייתי ומדד המחירים לצרכן הפתיעו לטובה. האינפלציה עלתה ב-%0.5, לעומת צפי לעלייה של %0.3 וקצב
האינפלציה השנתי עלה מ- %1.4 ל- %1.8. אמנם נרשמו עליות של סעיפים שונים במדד, אך התרומה הגדולה ביותר היתה של מחירי הנפט. כדאי לשים לב שמאז תחילת הרבעון הנוכחי (יולי) נרשמה עלייה חדה במחירים של רוב הסחורות, במיוחד מתחום האנרגיה .
מחירי הנפט בארה "ב (WTI) עלו החודש בכמעט %12, מחירי הבנזין עלו ב-%13.5 ומחירי הגז ב-%6.5. גם מחיר הזהב התאושש בשלושת השבועות האחרונים ועלה כמעט ב-%5, למרות שהוא עדיין נמוך ב-%22 ממחירו בתחילת 2013.
על רקע זה, בשבוע האחרון נרשמה עלייה בציפיות האינפלציה בעולם, בעיקר בארה"ב. ציפיות האינפלציה ל 10- שנים בארה"ב כעת הן %2.2, לעומת %2 לפני שבוע ו- %1.92 לפני חודש. מנגד, בשוק המקומי נרשמה ירידה חזקה בציפיות האינפלציה לטווח הקצר וזאת אחרי המדד הגבוה האחרון שפורסם ב 15- ביולי (עלייה של %0.. העלייה במדד נבעה בעיקר בשל השפעת עליית המע"מ ועליית מחירי החשמל, כאשר האינפלציה ב 12- החודשים האחרונים עלתה ב-%2.0 .
הסיבה לירידה בציפיות האינפלציה היא העובדה שבמבט 12 חודשים קדימה לא צפויים מדדים גבוהים כאלה, למרות
ששני המדדים הקרובים לא יהיו נמוכים (%0.3 ביולי ו-%0.3 באוגוסט). מניתוח נתוני המקרו של התקופה האחרונה, עולה
כי למעט השקל החזק אין סיבה התומכת בהמשך הורדת הריבית. עם זאת, עדיין רוב כלכלני המקרו (כולל אנחנו)
צופים הורדת ריבית, כאשר הוויכוח הוא רק על התזמון. כרגע נראה כי החלטה בנושא תתקבל לאחר כניסת הנגיד הבא .
ובינתיים, בסין בשבועות האחרונים התגברו החששות מההשלכות של משבר הנזילות בסין והאטה בקצב הצמיחה שם. פרסום נתוני הצמיחה לרבעון השני בשבוע החולף דווקא שידר מסר מרגיע במיוחד, כי הם היו בהתאם לצפי (%7.5), על אף שמדובר
בקצב איטי מזה שהתרגלנו אליו. גם קרן המטבע הרגיעה, כשהתייחסה למשבר בסין ואמנם אמרה כי הבעיות שם אינן
פשוטות, אך יש די זמן לתקן את המצב לפני שהמצב ידרדר.
מה עושים השבוע ?
1. מניות - מניות – מחכים לדו"חות שיתנו את הטון. אחרי המימוש האחרון, מפתיע לגלות כי יולי מסתמן כחודש הטוב ביותר לשוקי המניות בארה"ב מאז ינואר. ייתכן כי השבוע הקרוב ימשיך את המגמה הזו לאור שצף הדו"חות הכספיים הצפוי. מסיכום קצר של הדו"חות עד כה עולה כי הפתעות חיוביות נרשמו בחברות תעשייה עם דוחות חזקים מהצפוי בחברות כמו יבמ וג'נרל אלקטריק, לצד הפתעות שליליות שהגיעו בעיקר מענף הטכנולוגיה – מיקרוסופט וגוגל.
אך אין ספק כי המגזר הבולט ביותר הוא הבנקים שבלטו בצמיחה הגבוהה ביותר וגם המניות שלהם הגיבו בהתאם. סיטיגרופ,
גולדמן סאקס , בנק אוף אמריקה ומורגן סטנלי שדיווחו בשבוע האחרון הצטרפו לג'יי.פי מורגן ולוולס פרגו מהשבוע שעבר ודיווחו על צמיחה חזקה. במגזר הבנקים עקפו %80 את התחזיות, אבל כנראה ככה זה בענף שמגיע מנקודת התחלה נמוכה כל כך. הבנקים עקפו את התחזיות בממוצע ב-%8.7 .
בהתאם לביצועים הכספיים החזקים, כך גם מניות הבנקים בעולם. מדד הבנקים בארה "ב (XLF) עלה בכ-%50 בשנה האחרונה וכרגע הוא הסקטור המוביל בתשואה מתחילת שנה מבין המגזרים במדד S&P500 – בניגוד גמור לבנקים אצלנו . בשוק המקומי רשמו הבנקים מתחילת השנה תשואה של %2.2 וב 12- החודשים האחרונים עלו ב- %36 ( רוב העלייה ב-2012 ). עם זאת, כדאי לזכור שהבנקים בעולם מתנהגים לרוב באופן דומה, כך שפערים כאלה לא אמורים להישאר לאורך זמן. תומכת בגישה הזו גם העובדה שמדד הבנקים המקומי נסחר בפחות מ- %80 מערכו לפי מדדי הראל (הבוחנים את שווי השוק של החברות אל מול השווי הנגזר מהערכות מחלקת המחקר בהראל פיננסים) והעובדה שרוב הבנקים נסחרים מתחת להון העצמי שלהם .
מגזר הטכנולוגיה אמנם סיפק כמה אכזבות בשבוע החולף, אך מעניין שדווקא החברות הקטנות יותר סיפקו תוצאות טובות יותר – הכוונה לחברות כמו יאהו או סאנדיסנק. השבוע נשואות העיניים למלכת המגזר – אפל שתפרסם דו"חות ביום שלישי. זה רבעון שלא היו בו השקות חדשות לאפל (די נדיר ) ורבעון שבו היתה חולשה מסוימת לסמסונג, כך שכל הנתונים מצביעים על רף ציפיות נמוך מאוד .
על רקע זה אנו מעריכים כי השבוע , המיקוד של השווקים יהיה בדו"חות הכספיים. אחרי המהלך הדרמתי של השוק האמריקאי, לא היינו פוסלים שווקים מפותחים אחרים, מתוך הנחה שייתכן שבתקופה הקרובה הם עשויים להניב ביצועי יתר על פני ארה"ב . כך לדוגמה שוקי המניות באירופה סגרו שבוע רביעי ברציפות של עליות – הרצף הארוך ביותר זה כחודשיים .
2. קונצרני – דו"חות טובים ישפרו אווירה גם באפיק זה . יחד עם ירידת התשואות הממשלתיות בשבועיים האחרונים, בעולם בלטה ירידה ניכרת במרווחים של האג"ח הקונצרני ובתשואות האבסולוטיות, כאשר כסף החל לחזור לאפיק זה.
בארה"ב היה זה השבוע העמוס ביותר בהנפקות מזה כחודשיים, כאשר חברות הנפיקו אג"ח בכ 30-מיליארד דולר. ההנפקות המובילות היו של בנק אוף אמריקה וגולדמן סאקס .
מנגד, בשוק המקומי המרווחים לא ירדו בשבוע החולף. בתל בונד 20 ,40 ו 60- המרווחים נשארו %1.3 ובתל בונד תשואות הם %3.6. עדיין מדובר ברמות נמוכות היסטורית, אך להערכתנו כל עוד תימשך האווירה החיובית באג"ח ממשלה ועליות
במניות תימשך המגמה החיובית גם באפיק הקונצרני. אנו ממשיכים להעדיף חשיפה לקונצרני בינוני- קצר במח"מ של 2.5-3 שנים, עם הטיה קלה לצמודים על רקע ציפיות האינפלציה הסבירות הנגזרות מהשוק.
3.תיק השקעות – לאור ציפיות האינפלציה שומרים על תיק מאוזן. החלק הארוך של העקום בשוק המקומי נמצא בשפל של שנתיים מבחינת ה-CDS ל-10 שנים. עם זאת, מי שמאמין בחלק הארוך בשוק המקומי המשמעות היאשהוא מאמין גם בחלק הארוך בעקום התשואות בארה"ב וכרגע עדיין איננו מאמינים באטרקטיביות שלו, במיוחד אחרי הירידה בתשואה בשבוע האחרון.
אחרי מדד המחירים לצרכן ליוני, הביצועים של האפיק הצמוד בשבוע האחרון היו טובים יותר מהאפיק השקלי. לפיכך, למרות הציפיות הנמוכות יחסית , אנו ממשיכים להחזיק בתיק מאוזן בין האפיק השקלי לצמוד במח"מ בינוני של 3-4 שנים בשני האפיקים וממליצים לשבת ישירות ולא במח"מ סינתטי.